Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alegeri anticipate la jumătatea lui aprilie în Macedonia, după refuzul UE de a deschide negocierile de aderare

Publicat

in

Premierul nord-macedonean Zoran Zaev a anunţat duminică organizarea de alegeri anticipate la jumătatea lui aprilie, în urma refuzului Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare a ţării sale la blocul comunitar, care era una dintre priorităţile mandatului său, relatează AFP potrivit Agerpres

„Am ajuns la un consens pentru alegeri la 12 aprilie 2020”, a declarat Zoran Zaev după o întâlnire cu cei mai importanţi lideri politici ai ţării şi preşedintele Stevo Pendarovski.

Liderii europeni reuniţi vineri într-un summit la Bruxelles au constatat un blocaj în privinţa deschiderii negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord şi Albania din partea anumitor state membre. Franţa în primul rând, susţinută de Olanda şi Danemarca, a refuzat deschiderea acestor negocieri, pentru care este necesară unanimitatea.

Decizia a fost prin urmare blocată cel puţin până în primăvară.

Sâmbătă, Zoran Zaev a denunţat „o mare greşeală istorică a UE” şi a propus „organizarea rapidă de alegeri prin care voi, cetăţenii, veţi decide calea pe care să mergem”.

Cu prilejul reuniunii de duminică, s-a decis ca premierul Zaev să demisioneze la 3 ianuarie 2020, după care va fi numit un guvern de tehnicieni.

Potrivit legii, premierul trebuie să demisioneze cu 100 de zile înainte de scrutin şi un guvern de tehnicieni, sprijinit de coaliţia majoritară şi opoziţie, trebuie aprobat de parlament.

După reuniune, Zoran Zaev a declarat în faţa presei că „punctul de vedere unanim al tuturor partidelor este că integrarea euroatlantică este obiectivul nostru (…) şi că această aspiraţie va fi menţinută”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Celebrul tenor italian Andrea Bocelli a avut coronavirus: ‘Am fost toţi din familie contaminaţi’

Publicat

in

De

Celebrul tenor italian Andrea Bocelli, diagnosticat cu coronavirus, a mărturisit marţi că a avut sentimentul că „trăieşte un coşmar” şi că toată familia sa a fost contaminată, anunță news.ro.

El a declarat că a fost depistat în martie cu Covid-19, o formă uşoară. El a evocat „un coşmar”, scrie cotidianul Corriere della Sera.

„Experienţa mea cu coronavirusul? O tragedie, am fost toţi din familie contaminaţi, cu febră, chiar dacă nu a fost mare, cu tuse şi strănut”, a declarat el presei la Pisa, în Toscana.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

Andrea Bocelli şi soţia sa au mers la spitalul din Pisa pentru a dona plasmă pentru cercetări în privinţa Covid-19.

„Am depăşit cu bine boala, chiar dacă a trebuit din păcate să anulez numeroase concerte şi asta a fost o experienţă proastă. A fost ca şi cum aş fi trăit un coşmar pentru că aveam senzaţia că nu controlez lucrurile. Speram să mă trezesc dintr-un moment în altul”, a continuat el.

În ceea ce priveşte faza de relaxare a măsurilor restrictive în ţară, de la 4 mai, artistul a „mulţumit lui Dumnezeu că nu este nevoit să ia decizii”.

„Mulţumesc lui Dumnezeu că nu sunt politician şi că nu sunt nevoit să iau decizii, nu mi-ar plăcea să fiu în locul celui care trebuie să ia aceste decizii”, a spus el.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

El a apreciat că este „prea mult alarmism” în ceea ce priveşte Covid-19 în prezent şi că această atitudine era justificată la începutul crizei, dar nu acum.

La 12 aprilie, la o lună după testul pozitiv din 10 martie, Andrea Bocelli a susţinut un concert la Domul din Milano, marea catedrală a capitalei economice a ţării. Acest concert, organizat pentru Paşte în cursul căruia artistul a cântat singur în catedrală, a cuprins doar arii de muzică sacră.

Andrea Bocelli, născut pe 22 septembrie 1958, este tenor italian de operă şi pop-opera. Născut cu o formă gravă de glaucom, Andrea Bocelli a orbit total la vârsta de 12 ani, după un accident suferit în timpul unui joc de fotbal. Artistul italian a lansat 14 albume de studio, care s-au vândut în peste 80 de milioane de copii pe plan mondial. Pe 2 martie 2010, Andrea Bocelli a fost recompensat cu o stea pe Walk of Fame din Los Angeles.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

Artistul a lansat de-a lungul carierei sale mai multe single-uri de succes şi duete cu artişti precum Celine Dion, Giorgia, Marta Sánchez, Sarah Brightman, Judy Weiss, Helene Segara, Helena Hellwig, Christina Aguilera, Marco Borsato, Mary J. Blige, Gianna Nannini şi Laura Pausini.

Andrea Bocelli a cântat pentru trei preşedinţi ai Statelor Unite ale Americii, familii regale din toată lumea şi pentru Papa Ioan Paul al II-lea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Moment delicat în Parlament: vot de blam pentru un ministru PNL

Publicat

in

De

Camera Deputaţilor votează, miercuri, moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.

Citește și: Se anunță o mare Coaliție a Opoziției la alegerile locale și parlamentare

Moţiunea, intitulată „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată”, este semnată de 93 de deputaţi de la Pro România şi de la PSD.

* Luni, la dezbateri, deputatul Mihaela Huncă (Pro România) a susţinut că în sistemul educaţional românesc nu a existat niciodată ca acum „o stare de haos produsă de incompetenţă sau nepăsare”, considerând că în Ministerul Educaţiei „nu ştie stânga ce face dreapta”.

Conform documentului, Pro România şi PSD solicită demisia ministrului Anisie, aceste formaţiuni acuzând „lipsă de viziune şi de strategie, care a făcut ca preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă”.

* Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a subliniat că şcoala românească este „sub nivelul provocărilor” cu care se confruntă generaţiile actuale de elevi, pentru că a rămas „captivă unor formule conservatoare” şi unui sistem care nu pune accent pe abilităţile elevului, ci pe capacitatea de a înmagazina cunoştinţe.

Anisie a catalogat moţiunea ca fiind desprinsă ‘dintr-o comedie’ şi le-a reproşat miniştrilor PSD care au fost la Educaţie că nu au pregătit învăţământul online, deşi au avut fonduri la dispoziţie.

Ea le-a mai spus iniţiatorilor că guvernele PSD au dus „înapoi” sistemul de cercetare „cu zece ani prin subfinanţarea cronică” şi promovând oameni care „cred că cercetarea se face precum politica”. Potrivit ministrului, proiectele României în domeniul ştiinţific au „stagnat”, iar cele precum laserul de la Măgurele au fost „puse în pericol prin nefinanţare”.

* Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, le-a reproşat liberalilor că au fost la guvernare 16 ani, iar nereformarea sistemului de educaţie li se datorează în mare parte.

* Deputatul PNL Marilen Pirtea a subliniat, la rândul său, că 64% dintre mandatele de ministru al Educaţiei au fost ocupate, de la Revoluţie până în prezent, de reprezentanţi ai PSD, el considerând acest lucru ”deziluzionant” şi că ”efectele vor fi resimţite multă vreme”. Marilen Pirtea a atras atenţia că domeniul educaţiei trebuie lăsat pe mâna specialiştilor.

* Ministrul Educaţiei „a uitat de importanţa unui dialog interinstituţional”, iar activitatea ei are „bile albe şi negre”, a declarat la dezbateri şi deputatul USR Cristina Iurişniţi la dezbaterile din plen, adăugând că „bile negre sunt multe la nivel comunicaţional şi legislativ” în ultima perioadă.

* Reacţia în plen a deputatului PMP Marius Paşcan a fost că moţiunea simplă pe Educaţie este doar „un exerciţiu de propagandă politică” utilizat de Pro România şi PSD pentru imagine, menţionând că activitatea Monicăi Anisie a fost ”rezonabilă” în această perioadă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend