Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ajutor încălzire locuință – Cererile se depun până pe 15 octombrie – Din 2021, apare un nou sistem

Avatar

Publicat

in

jutorul lunar pentru încălzirea locuinței poate fi cerut anual până la data de 15 octombrie. Astfel, persoanele fizice cu venituri mici, care au nevoie de acoperirea integrală sau parțială a costurilor pe care le au cu asigurarea căldurii acasă, în timpul sezonului rece, au puțin peste o lună la dispoziție pentru a depune la primăria localității în care stau dosarul pentru obținerea banilor. De notat că, cel puțin teoretic, acesta este ultimul an în care ajutorul de încălzire se dă în baza regulilor actuale, din 2021 urmând să se schimbe lucrurile.about:blank

Ajutorul pentru încălzirea locuinței, ce este reglementat acum prin Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2011, se va acorda pentru ultima oară, în forma actuală, în sezonul rece 2020-2021.

Asta deoarece, din sezonul rece 2021-2022, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire. Cu alte cuvinte, suplimentul pentru locuire va înlocui ajutorul pentru încălzirea locuinței.

Așadar, persoanele cu venituri mici vor putea obține în continuare bani pentru a-și acoperi integral sau parțial costurile cu încălzirea în timpul sezonului rece. Numai că banii se vor cere în baza Legii 196/2016, începând cu sezonul rece 2021-2022, iar, concret, persoanele fizice vor cere la primărie venitul minim de incluziune, componenta „supliment pentru locuire”.

Ajutorul se va cere în continuare la primărie și termenul anual de depunere a dosarului va rămâne 15 octombrie, cu o singură excepție: pentru ajutorul pentru combustibili solizi/petrolieri, termenul va fi data de 15 septembrie (începând cu 2021, subliniez asta).

Important! Venitul minim de incluziune, despre care poți afla informații pe larg de aici, trebuia să se aplice din 2018, însă a fost amânat de două ori – întâi pentru 2019 și apoi pentru 2021.

Regulile actuale se mai aplică doar anul acesta

Ajutorul pentru încălzirea locuinței, în forma cu care persoanele fizice s-au obișnuit în ultimii ani, se cere la primăria localității în care stau solicitanții, până la 15 octombrie 2020. Banii se cer personal sau, acolo unde este cazul, prin intermediul asociației de proprietari.

Cei cu venituri mici, care nu-și pot permite costul integral al încălzirii locuinței și care pot cere ajutorul de stat, sunt persoanele singure sau familiile. Subvenționarea costurilor de încălzire este asigurată în timpul sezonului rece – adică perioada cuprinsă între lunile noiembrie 2020 și martie 2021.

Ajutorul este dat pentru un singur sistem de încălzire – sistemul principal folosit de persoanele singure sau de familii. Este vorba, mai precis, de acoperirea integrală sau parțială a costurilor cu energia termică în sistem centralizat, energia electrică, gazele naturale sau lemnele, cărbunii, combustibilii petrolieri.

În principiu, pentru a putea obține ajutorul, veniturile solicitanților trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite prin OUG 70/2011. Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 786 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.

În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 750 de lei.

Deși cererile pentru ajutor trebuie depuse până pe 15 octombrie 2020, acestea pot fi depuse și ulterior. Însă în aceste cazuri ajutorul nu se va acorda pentru toate cele cinci luni de sezon rece, ci în funcție de lunile rămase la momentul depunerii cererii.

Comenteaza cu profilul de FB

Sanatate

Testul rapid Covid-19 de nouă generație, disponibil la începutul anului 2021?

Avatar

Publicat

in

Într-un orizont de timp nu prea îndepărtat se așteaptă ca să existe o serie întreagă de modalități de testare inovatoare, care intră deja în linie directă de producție în statele dezvoltate ale lumii. Și asta ne dă speranța că ne putem extinde cu adevărat capacitatea de testare inclusiv în România.

Testarea în masă pentru Sars-Cov-2, o realitate foarte probabilă în 2021

O nouă generație de teste coronavirus mai rapide și mai ieftine începe să intre pe piață. Și unii experți spun că aceste tehnologii ar putea oferi în cele din urmă medicilor capacitatea de a adopta o nouă strategie de testare mai eficientă a populației generale.

Până în prezent, testarea a fost utilizată în primul rând pentru diagnosticarea persoanelor care ar putea avea coronavirus pe baza unor suspiciuni rezonabile și a oricăruia dintre contactele lor apropiate care ar putea fi infectate.

Se observă acum o schimbare de paradigmă: se încearcă a se depista boala înainte ca aceasta să se răspândească pentru a identifica persoanele asimptomatice înainte de  a o răspândi în masă. Prevenție nu tratare, aceasta se pare că va fi principiul după care se va acționa focusat în 2021.

Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford din Marea Britanie au dezvoltat noi

teste rapide de covid, dintre care unul capabil ca să identifice coronavirusul în mai puțin de cinci minute, după cum au declarat de curând cercetătorii amintiți. Aceștia au mai adăugat și faptul că noua tehnologie creată ar putea fi utilizată în testarea în masă la porțile de sosire și plecare ale aeroporturilor, supermarketurilor și marilor centre de afaceri.

Se speră să se înceapă analiza pe voluntari a produsului de testare respectiv la începutul anului 2021 și să fie comercializat în maxim șase luni după aceea.

Mai mult decât atât, testul rapid este capabil să detecteze nu doar coronavirusul ce a speriat toată planeta, ci și să-l distingă de alți viruși cu o precizie extrem de ridicată, așa cum au spus cercetătorii după ce au făcut un prim studiu preliminar.

Testele rapide de antigen sunt văzute ca fiind esențiale în desfășurarea testării în masă a populației statelor lumii și redeschiderii economiilor  atât de afectate de pandemia globală de Sars-Cov-2. Cele care sunt deja utilizate, deși sunt mai rapide și mai ieftine, sunt, orice s-ar spune și mai puțin precise decât testele de tip PCR. Evident, deși au o valoare orientativă, tot sunt mai bune decât nimic în perioada de incertitudini în care ne găsim acum.

Citește și: De câte tipuri sunt testele pentru COVID 19 şi care este diferenţa între ele?

Testele rapide actuale, dau o orientare bună medicilor, chiar dacă nu sunt fidele 100%

Deși testul Oxford de care am făcut vorbire mai sus va fi gata doar anul viitor, ar putea ajuta la gestionarea pandemiei la timp măcar pentru iarna viitoare. Oficialii din domeniul sănătății au avertizat că lumea va trebui să trăiască cu noul coronavirus, chiar dacă este dezvoltat un vaccin, încă multă vreme de acum înainte, poate chiar doi sau trei ani.

O preocupare semnificativă pentru lunile de iarnă ce urmează sunt efectele încă nelămurite ale circulației Sars-Cov-2 concomitent cu alte virusuri respiratorii sezoniere.

Tocmai de aceea, un astfel de test specific, care poate distinge în mod fiabil între diferiți viruși în probele clinice, oferă un avantaj esențial în faza următoare a pandemiei (mai exact în valul doi al acesteia).

Românii sunt și ei foarte atenți la ceea ce se descoperă în materie de coronavirus pe plan mondial. Noile teste sunt potențial utile, dar încă nu sunt disponibile într-o cantitate suficientă și la un cost suficient de mic pentru a fi accesibile tuturor (sau pentru o subvenționare de către stat) și a fi utilizate în moduri pe care unii le-au sugerat.

Cu siguranță că un test este mai ușor de acceptat decât un vaccin, deși se pare că la noi primăvara lui 2021 va fi Anotimpul Marii Vaccinări, indiferent de protestele ce se aud ici și colo, mai puternic sau mai voalat.

Și asta chiar dacă există întrebări îngrijorătoare cu privire la cât de fiabile sunt noile teste antigenice atunci când sunt utilizate pentru a depista un număr mare de oameni. Dacă ele  tind să producă mai multe rezultate negative și fals pozitive decât testele moleculare existente vom vedea curând.

Până atunci, rămânem în continuare ca să ne testăm cu acele produse verificate și destul de bune, precum acelea de la OK Medical care, chiar dacă nu au o fidelitate de 100% tot ne pot da niște răspunsuri în primă etapă mai mult decât pertinente, înainte de a merge să facem faimoasele de-acum teste RT-PCR. Mai ales că nici nu sunt atât de scumpe precum alte teste rapide de depistare a coronavirusului!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Arme bune pentru pasiunea ta mistuitoare pentru vânătoare

Avatar

Publicat

in

Alegerea unei arme de vânătoare perfecte presupune, în primul rând, o reprezentare clară a obiectului vânătorii, deoarece pentru fiecare tip de vânătoare sunt oferite în magazinele de specialitate diferite tipuri de arme cinegetice cu glonț și/sau alice.

Profesioniștii sfătuiesc un vânător novice să aleagă o pușcă cu dublă țeavă, deoarece combină fericit fiabilitatea, costul accesibil și funcționalitatea.

Marele avantaj al unei arme cu două țevi este că are două declanșatoare. Acest lucru este util nu numai pentru a doua lovitură în caz de ratare, ci și pentru eșecul primeia.

Odată cu experiența și stăpânirea treptată a teoriei, apare dorința de a dobândi arme dintr-o clasă superioară. De-a lungul vieții, majoritatea vânătorilor trec prin mai multe tipuri și modele de arme. Și cel mai adesea ajung și la acea categorie foarte interesantă de puști cu dublă țeavă.

Puștile de vânătoare cu țeavă dublă sunt considerate optime datorită compactității pe care o prezintă și capacității oferită utilizatorilor de a corecta rapid o greșeală.

Nu cumpărați singur arma de vânătoare care nu aveți experiență

Dacă nu aveți suficiente cunoștințe în materie, luați cu dvs. un coleg vânător cu experiență care vă va ajuta să faceți alegerea corectă, deoarece vânzătorul de regulă are un singur scop: să vândă produsul.

Inspectați starea externă a armei

Verificați dacă nu există așchii, zgârieturi, crăpături sau lovituri (denivelări), precum și alte probleme de fabricație (analizați lemnul și metalul armei). Prezența a cel puțin unul dintre defectele enumerate mai sus indică faptul că produsul în cauză este de calitate slabă, iar murdăria și praful o vor copleși, ceea ce va duce la nevoia de înlocuire a sa rapidă.

Testați declanșatorul

Sunetul în timpul coborârii ar trebui să fie clar.

Acordați o atenție deosebită greutății armei

Cel mai bine pentru începătorii în arta cinegetică  ar fi ca să aleagă modele ușoare de 2,6 – 3,3 kg. Amintiți-vă, ar trebui să vă simțiți confortabil cu o astfel de  armă în mâini. Ea poate fi ridicată și coborâtă de mai multe ori în timpul partidelor de vânătoare. Dacă vă simțiți obosit fizic sau aveți bătăi rapide ale inimii, dacă vă produce disconfort, cu siguranță arma a fost aleasă greșit.

Alte informații despre armele de vânătoare

Folosirea fiecăreia dintre aceste tipuri de arme depinde de specia vizată (vânat mai mic sau mai mare), de preferința utilizatorului. Stabilitatea, confortul și securitatea pe care arma o oferă vânătorului în momentul tragerii este foarte importantă în timpul partidelor cinegetice.

Armele de vânătoare se împart în arme cu ţevi basculante şi arme cu ţevi fixe după modul de construcţie al acestora şi de tipul de manipulare necesar pentru încărcare.

Armele de vânătoare cu repetiţie, după cum le spune și numele, sunt arme care se reîncarcă după fiecare foc, prin manipularea unui dispozitiv denumit închizător.

Armele de vânătoare semiautomate sunt arme care se reîncarcă automat după fiecare foc, până la epuizarea cartuşelor din magazie.

Presiunea dezvoltată în cartuşele armelor cu alice comparativ cu cea din cartuşele armelor cu glonţ este mai mică.

Proiectilele cartuşelor de vânătoare clasice, pentru armele cu glonţ, sunt confecţionate din plumb, cu blindaj metalic.

Proiectilele cartuşelor de vânătoare cu glonţ pot fi expansive sau perforante.

Pentru verificarea randamentului armelor de vânătoare cu ţeavă lisă este indicat să fie folosite alice de 3,5 mm.

Tuburile cartuşelor de vânătoare pentru armele cu ţevi ghintuite sunt confecţionate din alamă sau oţel.

Armele de calibrul 16 sunt considerate arme de putere mijlocie.

Armele semiautomate cu mai mult de doua cartuse in magazie, ca si cele automate, sunt interzise la vanatoare.

Dar pentru informații complete detaliate privind armele de vânătoare cel mai bine ar fi să îi întrebi pe vânătorii cu experiență. Vor fi încântați să ți le ofere!

Unde găsești arme de vânătoare bune pentru pasiunea ta? În magazinul MLD Guns, evident!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend