Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ajutor încălzire locuință 2018: Argeşenii cu venituri mici pot depune cererile până pe 15 octombrie

Avatar

Publicat

in

Argeşenii care au dificultăți la plata facturilor de încălzire a locuinței în sezonul rece pot cere statului un ajutor. Acesta se acordă sub forma unei sume cu care persoanele cu venituri reduse pot acoperi o parte din costurile pentru încălzirea locuinței. După cum stabilește legislația în vigoare, ajutorul de încălzire se acordă pentru perioada noiembrie – martie, iar cererile se pot depune anual până la 15 octombrie.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece este actul normativ ce stabilește acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței. Potrivit acestui document, ajutorul se acordă persoanelor singure sau familiilor care nu pot plăti integral cheltuielile legate de încălzirea casei în perioada sezonului rece. Sezon rece este considerată perioada cuprinsă între data de 1 noiembrie și data de 31 martie a următorului an, adică o perioadă de cinci luni.

Actul normativ stabilește că ajutorul pentru încălzirea locuinței “se acordă numai familiilor și persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice”.

De asemenea, documentul menționat mai sus prevede că ajutorul de încălzire a locuinței se acordă consumatorilor de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale sau lemne, cărbuni, combustibili petrolieri și numai pentru un singur sistem de încălzire(cel principal).

Sumele acordate ca ajutor de încălzire pot fi solicitate doar de către persoanele care au venituri situate sub anumite limite. Concret, pentru cheltuielile legate de energia termică, ajutorul se acordă familiilor cu un venit mediu lunar pe membru de familie de până la 1,572 ISR și persoanelor singure cu un venit lunar de până la 2,164 ISR.

În condițiile în care, în acest an, indicatorul social de referință (ISR) are valoarea de 500 de lei, pentru a putea solicita ajutorul de încălzire, valoarea venitului mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie de până la 786 de lei, iar persoanele singure trebuie să aibă un venit de cel mult 1.082 de lei.

Pe de altă parte, pentru a beneficia de ajutorul pentru gaze naturale, energie electrică sau lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, fiecare membru al familiei sau persoana singură care-l solicită nu trebuie să aibă, de principiu, un venit mediu lunar mai mare de 1,230 ISR, adică unul care să nu depășească 615 lei.

În mod obișnuit, termenul de depunere a cererii pentru obținerea ajutorului pentru încălzirea locuinței este data de 15 octombrie, dar autoritățile primesc cereri și după această dată. În acest caz, ajutorul se primește începând cu luna în care s-a solicitat ajutorul, dar doar dacă cererea a fost depusă până în data de 20 a lunii, altfel ajutorul se va primi pentru luna următoare depunerii cererii.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Un cântăreț celebru a luat o decizie surprinzătoare! A intrat în politică

Avatar

Publicat

in

De

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Gabriela Firea lansează un nou atac dur la adresa Guvernului: Minciuna a ieșit la suprafață

Avatar

Publicat

in

De

„Planul semafor” al guvernului, de începere a noului an școlar, anunțat cu mare tam-tam, adâncește haosul și bulversează o întreagă generație de copii și adolescenți, care și așa are de suferit din cauza pandemiei.
Incertitudinea celor trei scenarii – verde, galben și roșu -, mesajele contradictorii transmise de cei care ar trebui să gestioneze și să găsească soluții acestei situații extrem de complexe, dar mai ales, faptul că în al doisprezecelea ceas Guvernul PNL se spală pe mâni de responsabilități, forțează limita incompetenței.

Așa numita „descentralizare” a deciziei legată de felul în care vor fi reluate cursurile și aruncarea acestui cartof fierbinte la nivel local, fără a scoate o vorbă despre alocarea resurselor de care este atâta nevoie, este dovada clară că Guvernul PNL Orban recunoaște că este depășit de situație.

Publicitate

Indolența și lipsa de preocupare față de problemele reale își spun cuvântul. Tabletele promise de Guvernul Orban la începutul crizei sanitare nu au ajuns nici acum la copiii din familii defavorizate și nici nu există siguranța că vor ajunge până la începutul noului an școlar.

Minciuna a ieșit la suprafață. În continuare, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Educației, Monica Anisie, se rezumă la promisiuni conjugate la timpul viitor.

În lipsa echipamentelor și a pregătirii necesare, consecințele sunt îngrijorătoare. Studiul Fundației World Vision România, disponibil aici https://bit.ly/3guINeb, care arată că peste 40% din copiii din mediul rural nu au participat la școala online în timpul pandemiei, este un semnal de alarmă.

Ce face premierul PNL Ludovic Orban în acest timp? Este preocupat de respectarea drepturilor pedofililor și de faptul că agresorii sexuali ai minorilor sunt discriminați.

Declarațiile halucinante făcute de vicepremierul Raluca Turcan și de ministrul Educației, Monica Anisie, dacă elevii trebuie sau nu să poate mască la cursuri și în ce condiții concrete pot fi reluate cursurile, ne pun și mai mult pe gânduri.

Este tot mai clar că acest Guvern nu doar că nu are priceperea și competența să rezolve lucrurile dar nici nu înțelege profunzimea problemelor cu care oamenii se confruntă.

Sistemul de învățământ are nevoie de investiții, pregătire și adaptare la noile cerințe pentru desfășurarea anului școlar în condiții de siguranță sanitară pentru elevi și cadre didactice.

Și asta, în ritm alert.

Deși Primăria Capitalei nu are în administrare rețeaua școlară, această fiind la primăria de sectoare, cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, să nu lăsăm lucrurile așa.

Îi invit pe colegii mei primari la o dezbatere aplicată cu privire la pregătirea începerii anului școlar.

Este momentul să vorbim pe o singură voce, indiferent de opțiunile politice, și să cerem răspicat Guvernului ca atunci când ne transferă responsabilități, să aloce și resursele financiare necesare pentru a le rezolva.

Pentru că sunt oameni care pot, vor și au priceperea să ia măsuri și să le pună la timp în practică!”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend