Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Agricultorii pun degetul pe rană: faptul că exportăm materie primă arată că România este o țară subdezvoltată

Avatar

Publicat

in

Faptul că România este printre cei mai mari exportatori de materii prime nu este un motiv de laudă, ci din contră este un motiv de îngrijorare deoarece arată că România este o ţară subdezoltată, a declarat ,pentru News.ro, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România(LAPAR), Nicu Vasile, care a adăugat că soluţia ar fi încurajarea exporturilor de produse finite.

“Nu ne putem lăuda că suntem primii în cazul exporturilor de materii prime. Acest lucru arată că România este o ţară subdezvoltată. Trebuie să dezvoltăm producţiile finite. Ne interesează să fim primii în exportul produselor finite. Degeaba România este prima în cazul exporturilor de cereale”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele LAPAR. Acesta a mai afirmat că România preferă să exporte materie primă pentru că este şi mai uşor, spre deosebire de munca depusă pentru un produs finit.

“Munca este domnie în ţara noastră”, a subliniat Vasile.

Preşedintele LAPAR consideră că agricultura trebuie să se dezvolte şi să producă cât mai mult, având în vedere că România a făcut împrumuturi de pe piaţa externă de 150 de miliarde de euro.

“Culturile de primăvară şi de toamnă sunt bune. Sperăm să avem un rezultat bun până la sfârşitul anului, astfel încât să acoperim datoriile de anul acesta”, a completat Vasile.

Preşedintele LAPAR susţine că subvenţiile pentru agricultori nu încurajează dezvoltarea agriculturii. “Subvenţiile reprezintă o piaţă monetară care nu este gestionată cum trebuie şi atunci vine inflaţia şi cresc preţurile”, a explicat Vasile.

România a exportat anul trecut 16,4 miliarde de tone de produse agroalimentare către alte ţări, în scădere cu 17,4% faţă de 2019, când cantitatea a ajuns la 19,8 miliarde de tone, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS). Valoarea exporturilor din 2020 a scăzut cu 2,7%, la 6,9 miliarde de euro, faţă de anul anterior.

Primele trei ţări către care România a exportat în 2020 produse agroalimentare cu cele mai mari valori au fost Italia cu 770 de milioane de euro (în scădere cu 8,5% faţă de 842 de milioane de euro în 2019), Bulgaria cu 507 milioane de euro (în creştere cu 3%, la 492 milioane de euro în 2019) şi din Olanda 394 de milioane de euro(la acelaşi nivel cu valoarea înregistrată în 2019).

România a exportat anul trecut 11,4 milioane de tone de cereale, în scădere cu 19% faţă de 14,1 milioane de tone în 2019. Valoarea exporturilor de cereale a scăzut în 2020 cu 16,1% la 2,1 miliarde de euro, faţă de 2,58 de miliarde de euro în 2019.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Doliu în fotbal – Antrenorul unei echipe naţionale a murit de COVID-19

Avatar

Publicat

in

De

Federaţia de Fotbal din Yemen a anunţat, duminică, pe site-ul oficial, că selecţionerul Sami al-Naash a murit din cauza covid-19, relatează AP.

Forul a precizat că antrenorul a încetat din viaţă luni, la un spital din Aden.

Potrivit presei locale, Al-Naash s-a infectat în timp ce se afla în cantonament cu echipa naţională, luna trecută, în provincia Shabwa.

Naţionala Yemenului urmează să dispute trei meciuri de calificare la Cupa Asiei şi la Cupa Mondială din Qatar. În preliminarii, Yemen este în grupă cu Arabia Saudită, Uzbekistan, Singapore şi Palestina.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministrul Educației schimbă ordinul de ministru: elevii ar putea reveni la școală chiar de marți

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea ca elevii să meargă la școală imediat ce rata de infectare în localitățile lor scade sub 1 la mia de locuitori. Acum, prezența în bănci se decide în fiecare vineri, arată Mediafax.

Conform ordinului comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății, școlile funcționează toată săptămâna luând ca referință rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii precedente.

„Constatând că un număr important de localități sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuțiilor cu ministrul Sănătății, apreciind înțelegerea Ministerului Sănătății pentru importanța școlii, luni, 17 mai, vom iniția modificarea Art 2, alin. 3 al ordinului comun de ministru Educație-Cercetare, în sensul în care referința să fie considerată ziua în care localitatea coboară sub pragul de 1 la mie – rata de infectare”, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În acest fel, prezența fizică nediferențiată în școli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie.

„Ne dorim ca ordinul comun de modificare să fie semnat și publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de mâine, 17 mai, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la școala. Insistăm în continuare pe respectarea riguroasă a măsurilor de protecție sanitară în interiorul școlilor”, adaugă Cîmpeanu.

Luni, aproximativ 2,6 milioane de elevi merg la şcoală cu prezenţă fizică. Numărul acestora este cu aproximativ 200.000 mai mare decât al celor care au fost prezenţi săptămâna trecută.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend