Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-a îmbunătăţit estimările privind energia nucleară, pentru prima dată după Fukushima

Publicat

in

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a îmbunătăţit, joi, estimările privind expansiunea globală a energiei mondiale, pentru prima dată în ultimii 10 ani, transmite DPA.

Dezastrul care a avut loc în data de 11 martie 2011 la centrala nucleară Fukushima Daiichi, din Japonia, a pus o frână în dezvoltarea sectorului energiei nucleare.

Cu toate acestea, pentru eliminarea combustibililor fosili în lupta schimbărilor climatice, multe ţări se gândesc acum să se îndrepte spre energia nucleară, a apreciat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Potrivit celui mai optimist scenariu prezentat de AIEA, capacităţile globale de producţie a energiei nucleare ar putea să se dubleze, până la 792 de Gigawaţi în 2050, ceea ce ar reprezenta un plus de 10% comparativ cu prognozele de anul trecut. Potrivit AIEA, acest lucru va putea fi atins graţie noilor tehnologii din sectorul energiei nucleare. Acestea includ producţia de hidrogen şi utilizarea unor reactoare mai avansate.

Conform unui scenariu mai conservator al AIEA, capacităţile globale de producţie a energiei nucleare ar urma să rămână aproximativ la acelaşi nivel de 392 de Gigawaţi.

Anul trecut, aproximativ 10% din energia electrică la nivel mondial a fost produsă în centrale nucleare. Conform scenariului optimist al AIEA, această pondere a energiei nucleare ar urma să crească uşor până la aproximativ 12% în 2050, informează Agerpres.ro.

Chiar dacă organizaţia consideră energia nucleară drept o formă de energie curată, Germania şi alte state au decis să elimine energia nucleară din mixul lor energetic, având în vedere riscurile de siguranţă şi problemele ridicate de depozitarea deşeurilor nucleare.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică este o organizaţie internaţională creată în 1957, sub egida ONU. AIEA regrupează 171 de state şi joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând că statele membre ale Tratatului de Neproliferare Nucleară îşi respectă angajamentele asumate.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Ministerul Justiției o scrie negru pe alb: Guvernul sfidează Constituția prin restricții/ Eliminarea testaților din spațiul public, discriminatorie

Publicat

in

De

La începutul lunii, Ministerul Justiției a avizat favorabil, cu observații, hotărârea de de guvern privind prelungirea stării de alertă. Observațiile cuprinse în document arată însă modalitatea în care guvernul încalcă legea fundamentală, prin îngrădirea exercițiului unor drepturi prin acte normative infralegale și prin prelungirea restricțiilor pe termen lung.

Potrivit documentelui emis de Ministerul Justiției, permiterea accesului la diverse evenimente sau în diverse spații doar persoanelor vaccinate și celor care au trecut prin boală, exceptând persoanele care au un test negativ, reprezintă o discriminarea fără o justificare obiectivă.

„Prevederile care dau posibilitatea participării la anumite activități/evenimente, respectiv permit accesul în anumite spații doar persoanelor vaccinate împottriva SARS-COV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și persoanelor care se află în perioada curpinsă între a 15-a și 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-COV-2 sunt de natură să creeze discriminări față de cei care, deși nu se află în niciuna dintre cele două ipoteze, sunt dispuși să efectueze un test RT-PCR sau un test antigen rapid. Mai mult, în această ipoteză remarcăm și că este vorba practic despre o punere în executare necorespunzătoare a dispozițiilor art. 6 indice 3 din OUG nr. 68/2021, dat fiind că în ceea ce privește testarea aceste dispoziții sunt golite de conținut.

În concluzie, după cum am precizat și în adrese anterioare, menționăm că, fără existența unei motivări obiective care să justifice diferența de tratament juridic, soluțiile normative propuse sunt de natură a limita în mod discriminatoriu drepturi și libertăți fundamentale, atât timp cât atingerea scopului asigurării sănătății publice se poate realiza prin alte metode proporționale”, se arată în document.

În continuare, Ministerul Justiției amintește considerentele Curții de Apel Cluj, care a anulat o hotărâre de guvern privind prelungirea stării de alertă, chiar dacă hotărârea nu este definitivă. Avizul face trimitere inclusiv la prevederea clară din Constituție potrivit căreia exercițiul unor drepturi și libertăți poate fi îngrădit doar prin lege adoptată în parlament.

content-image

content-image

content-image

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Compania germană BioNTech urmează să lanseze în 2022 şantierul unor instalaţii de producţie de vaccinuri în Africa

Publicat

in

De

Compania germană în domenul biotehnologiei BioNTech a anunţat marţi că urmează să înceapă, la mijlocul lui 2022, să construiască instalaţii de producţie de vaccinuri cu ARN mesager în Africa – în Senegal şi Rwanda -, relatează AFP.

Societatea a semnat o scrisoare de intenţie cu Guvernul din Rwanda şi cu Institutul Pasteur din Dakar, în Senegal, confirmând astfel un angajament pe care şi l-a asumat la sfârşitul lui august, la o reuniune, la Berlin, anunţă ea într-un comunicat.

Viitoarea linie de producţie, a cărei localizare precisă nu a fost comunicată, urmează să fie prima etapă a unui ”nod central într-o reţea de producţie descentralizată şi robustă în Africa”, anunţă societatea cu sediul la Mainz, în vestul Germaniei.

Această infrastructură ar putea, iniţial, să producă ARN-ul mesager necesar fabrcării a 50 de milioane de vaccinuri împotriva covid-19 pe an, iar capacitatea ar putea creşte treptat la câteva sute de milioane de doze de vaccin cu ARN mesager, ”prin adăugarea altor linii de producţie şi instalaţii reţelei de producţie de pe continent”.

1% DINTRE VACCINURILE UTILIZATE ÎN AFRICA, PRODUSE PE CONTINENT

”Obiectivul nostru este să dezvoltăm vacconuri în Uniunea Africană (UA) şi să dezvoltăm capacităţi durabile de producţie de vaccin, în vederea unei îmbunătăţiri comune a îngrijirii medicale în Africa”, anunţă CEO-ul şi cofondatorul BioNTech Ugur Sahin.

În prezent, aproape 1% dintre vaccinurile folosite în Africa sunt produse pe acest continent.

UA vrea să crească această proporţie la 60% până în 2040, potrivit News.ro.

La lansarea producţiei, BioNTech urmează să furnizeze personalul necesar, însă preconizează ca apoi ”să transfere capacităţile de fabricare şi kow-how-ul partenerilor locali”.

BioNTech lucrează la producţia parţială a vaccinului său împotriva covid-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu Pfizer, în Africa de Sud, anul viitor.

În acest proiect, compania în domeniul biotehnologiei s-a asociat cu laboratorul Biovac, cu sediul la Cape Town, în vederea realizării etapei finale a îmutelierii.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend