Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Africa de Sud: Preşedintele Ramaphosa ridică majoritatea restricţiilor anti-COVID-19

Publicat

in

Preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a anunţat duminică seară ridicarea majorităţii restricţiilor anti-COVID-19, inclusiv interzicerea vânzărilor de alcool, afirmând că ţara a trecut “în mare măsură” de vârful celui de-al treilea val al pandemiei, notează AFP preluat de agerpres.

Cea mai afectată ţară de pe continentul african s-a aflat de la sfârşitul lui iunie sub incidenţa unor severe măsuri menite să încetinească progresia variantei Delta, foarte contagioasă, care domină în prezent contaminările.
“Ultimele date de care dispunem sugerează că am depăşit în mare măsură vârful celui de-al treilea val de contaminări, deşi există încă zone în ţară unde trebuie să rămânem foarte prudenţi”, a declarat Cyril Ramaphosa într-un discurs televizat.

Astfel, dacă numărul de cazuri noi este în scădere puternică în provincia Gauteng, cea mai populată şi care a fost epicentrul celui de-al treilea val, contaminările sunt încă în creştere în provinciile Eastern Cape, Western Cape şi KwaZulu-Natal.

Preşedintele Ramaphosa a subliniat că numărul noilor contaminări zilnice, în jur de 12.000 săptămâna trecută, a scăzut cu 20% faţă de săptămâna precedentă.

În consecinţă, el a anunţat ridicarea restricţiilor privind adunările, călătoriile interne şi vânzarea de alcool, precum şi redeschiderea şcolilor, cu începere de luni, 26 iulie.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii rămâne în vigoare între orele 21.00 şi 04.00, iar purtarea măştii este obligatorie în continuare, a insistat el.

Datele anunţate duminică reprezintă o uşurare pentru autorităţi, care se temeau de o explozie a contaminărilor după recentele confruntări violente care s-au soldat cu 330 de morţi şi peste 40.000 de magazine jefuite, incendiate sau vandalizate.

Pe de altă parte, Cyril Ramaphosa a făcut cunoscut că va lua noi măsuri pentru a sprijini financiar persoanele devenite vulnerabile din cauza pandemiei şi pentru a ajuta magazinele victime ale violenţelor.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Americanii recunosc și își cer scuze pentru EROARE. Atacul cu dronă din Kabul a ucis 10 nevinovați, nu jihadiști ai ISIS-K

Publicat

in

De

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a prezentat vineri scuze pentru eroarea forţelor americane de la Kabul, produsă cu puţin timp înaintea retragerii şi în urma căreia şi-au pierdut viaţa zece civili, informează AFP preluat de agerpres.

“Ofer cele mai profunde condoleanţe rudelor supravieţuitoare ale celor care au fost ucişi”, a declarat, într-un comunicat, şeful Pentagonului, care a recunoscut că bărbatul vizat era “doar o victimă nevinovată, la fel ca celelalte persoane ucise în mod tragic”.
“Ne cerem scuze şi vom face tot posibilul să învăţăm din această greşeală oribilă”, a adăugat el.

Tot vineri, un general american a recunoscut că atacul cu dronă din 29 august de la Kabul, care a ucis zece civili, printre care până la şapte copii, a fost “o greşeală tragică”.

“Nicio armată nu lucrează la fel de mult ca a noastră pentru a evita victimele civile. Când avem motive să credem că am luat vieţi nevinovate investigăm şi, dacă acest lucru este adevărat, îl recunoaştem”, a declarat generalul Kenneth McKenzie, şeful forţelor americane în Afganistan.

“Este puţin probabil ca vehiculul şi cei care au murit să fi avut legături cu gruparea jihadistă Stat Islamic-Khorasan (ISIS-K) sau să reprezinte “o ameninţare directă pentru forţele SUA”, a declarat presei generalul Kenneth McKenzie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Alexandru Rafila critică formalitățile privind acordul părinților la testarea copiilor: ‘Nu e nimica invaziv în chestiunea asta’

Publicat

in

De

Medicul Alexandru Rafila afirmă că testele pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 nu sunt manevre medicale invazive, el susţinând ideea că statul trebuie să asigure testarea populaţiei. ”Nu e nimica invaziv în chestiunea asta. Invaziv înseamnă să-ţi facă o injecţie, să îţi introducă un cateter (…) O testare de genul ăsta (…) nu e un act medical în sine”, susţine medicul.

”În şcoală, copiii trebuie să poată fi testaţi periodic. Nu e niciun fel de problemă, nu e niciun fel de filosofie. Am început iar cerem voie, testări invazive. Nu e nicio testare invazivă. Dacă te doare gâtul, eu ţin minte când eram copil, ne lua un tampon, un exudat faringian din gât. Se poate lua din gât sau din nas. Nu e nimica invaziv în chestiunea asta. Invaziv înseamnă să-ţi facă o injecţie, să îţi introducă un cateter, să îţi facă o manevră invazivă. Nu e nimic invaziv. Ajungem la nişte discuţii datorită acestei mentalităţi de a folosi tot timpul termeni ameninţători şi atunci există contra-reacţia: nu vreau să-mi las copilul să testeze invaziv”, a afirmat Alexandru Rafila vineri seară, la Digi 14, potrivit news.ro.

Acesta a arătat că, în contextul în care în România are ”cel mult un medic la zece şcoli”, există persoane care pot fi instruite, în cadrul şcolii să realizeze testarea rapidă pentru depistarea infecţiei SARS-CoV-2, el arătând că ”nu e nicio filosofie” în acest sens.

”O testare de genul ăsta (…) nu e un act medical în sine, este pur şi simplu o manevră în care iei un produs de la un copil, iei exudat nazal sau faringian şi îl utilizezi. Deci trebuie să existe accesibilitatea testării”, a explicat Rafila.

Medicul consideră statul ”trebuie să asigure accesibilitatea testării”, el arătând că discuţia despre cine plăteşte testarea periodică a unor categorii profesionale este una ”stupidă”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend