Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

AFP: ‘Pandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 550.910 morţi în lume’

Avatar

Publicat

in

Pandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 550.910 morţi în lume de când biroul OMS din China a semnalat apariţia bolii la sfârşitul lui decembrie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale, joi, la orele 19.00 GMT, potrivit Agerpres.

Peste 12.123.290 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei, dintre care cel puţin 6.461.200 sunt considerate vindecate în prezent.

Publicitate

Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă însă decât o parte din numărul real al contaminărilor. Unele ţări testează numai în cazurile grave, altele utilizează testele prioritar pentru urmărire şi numeroase ţări sărace dispun de capacităţi de depistare limitate.

De la bilanţul prezentat cu o zi înainte, în lume s-au înregistrat 5.290 de decese noi şi 205.624 de cazuri noi. Ţările care au numărat cele mai multe decese sunt Brazilia cu 1.223 de morţi noi, Statele Unite (946) şi Mexic (782).

Citește și: Codrin Ștefănescu: ‘Ce Constituție? Ce drepturi? Toată lumea la izolare! Guvernul LuCovid a luat-o razna de tot!

SUA, care au înregistrat la începutul lui februarie primul lor deces legat de coronavirus, sunt ţara cea mai afectată atât în număr de morţi, cât şi în număr de cazuri, cu 132.803 decese pentru 3.081.383 de cazuri. Cel puţin 953.420 de persoane au fost declarate vindecate.

După Statele Unite, ţările cele mai lovite sunt Brazilia cu 67.964 de morţi pentru 1.713.160 de cazuri, Regatul Unit cu 44.602 morţi (287.621 de cazuri), Italia cu 34.926 de morţi (242.363 de cazuri) şi Mexic cu 32.796 de morţi (275.003 cazuri).

Dintre ţările cele mai grav afectate, Belgia are cel mai mare număr de morţi în raport cu populaţia, cu 84 de decese la 100.000 de locuitori, urmată de Regatul Unit (66), Spania (61), Italia (58) şi Suedia (54).

China (fără teritoriile Hong Kong şi Macao) a raportat oficial 83.581 de cazuri (nouă cazuri noi de miercuri până joi), dintre care 4.634 de decese (zero noi) şi 78.590 de vindecări.

Europa totaliza joi, la orele 19.00 GMT, 201.290 de decese pentru 2.786.435 de cazuri, SUA şi Canada 141.586 de decese (3.188.126 de cazuri), America Latină şi Caraibe 135.663 de decese (3.113.598 de cazuri), Asia 40.710 decese (1.619.036 de cazuri), Orientul Mijlociu 19.260 de decese (879.503 cazuri), Africa 12.266 decese (525.980 de cazuri) şi Oceania 135 de decese (10.619 cazuri).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Alertă de la meteorologi: Cod galben de averse şi grindină în mai multe localităţi din judeţul Dolj

Avatar

Publicat

in

De

Meteorologii au emis, sâmbătă, o avertizare nowcasting Cod galben de averse şi grindină, valabilă în ora următoare, în localităţi din judeţul Dolj, potrivit Agerpres.

Citește și: Adrian Năstase, intervenție, în direct, la Antena 3: Se readuce în circuitul public un partid important

Publicitate

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 11:00, în localităţile Moţăţei, Podari, Unirea, Bucovăţ, Calopăr, Bratovoeşti, Vârvoru de Jos, Teasc, Coşoveni, Lipovu, Malu Mare, Ţuglui, Caraula, Giubega, Perişor, Vârtop, Sălcuţa, Ghindeni, Cârcea, Radovan şi Izvoare din judeţul Dolj se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula 15 – 20 litri/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină de mici dimensiuni.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Igor Dodon nu a fost primit de Vladimir Putin, dar Rusia cumpără Moldova: Moscova anunță că ACOPERĂ groapa din bugetul moldovean, în timp ce România se uită

Avatar

Publicat

in

De

Potrivit informațiilor obținute de reporterul publicației ruse “Nezavisimaia Gazeta” de la o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Moldova, președintele Igor Dodon s-a întâlnit la Moscova nu cu Vladimir Putin, ca de obicei, ci cu adjunctul șefului administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, scrie rador.ro.

Potrivit sursei publicației ruse amintite, la întâlnire s-a discutat întregul spectru de probleme ce țin de relațiile moldo-ruse. Cel mai important aspect este însă faptul că Rusia a promis să acopere gaura din bugetul moldovean, acordându-i Chișinăului, fără niciun fel de condiții, creditul de 200 de milioane de euro.

Publicitate

Citește și: EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

La Moscova va sosi în viitorul apropiat vicepremierul, ministrul finanțelor al Republicii Moldova, Serghei Pușcuța, care va discuta cu omologul său rus tot ce ține de alocarea creditului de 200 de milioane de euro. Este chiar acel credit care a fost aprobat deja de Guvernul Federației Ruse, dar a fost blocat de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, care l-a declarat ilegal.

Drept urmare, potrivit sursei publicației ruse la Ministerul moldovean de Externe, în buget s-a format o gaură de 4.160 de milioane de lei moldovenești. “Acestea sunt chiar acele 200 de milioane de euro care nu au ajuns la Chișinău, bani pe care Moscova ni-i dădea fără niciun fel de condiții. Și UE ne acordă credite, însă în anumite condiții și în sume mult mai mici”, a explicat un diplomat moldovean.

Citește și: Adrian Năstase, intervenție, în direct, la Antena 3: Se readuce în circuitul public un partid important

În conturile Ministerului de Finanțe al Republicii Moldova au intrat ieri 10 milioane de euro, sumă care reprezintă grantul tranșei a II-a (30 de milioane de euro) a programul de ajutor macro-financiar al UE “pentru satisfacerea nevoilor de finanțare externă a Republicii Moldova, lucru deosebit de important în contextul pandemiei”. Ministerul moldovean al Finanțelor a arătat că alocarea celei de-a doua tranșe a fost posibilă datorită faptului că Chișinăul a îndeplinit întru-totul condițiile Memorandumului de înțelegere reciprocă privind ajutorul macro-financiar.

Acest lucru presupune “măsuri importante în domeniul gestionării sectorului financiar, sectorului public, al luptei împotriva corupției și spălării banilor, sectorului energetic și climatului de afaceri, precum și la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător Republica Moldova – UE”.

Citește și: Sondaj-bombă! Cum stau PNL și PSD în preferințele românilor

Un credit de 20 de milioane de euro din cea de-a doua tranșă a Programului de asistență macro-financiară a intrat în contul ministerului moldovean pe data de 16 iulie. Comisia Europeană a luat hotărârea privind ajutorul macro-financiar pentru Republica Moldova încă în anul 2017.

Aceasta presupune alocarea a 100 de milioane de euro pentru “completarea necesităților Republicii Moldova în ceea ce privește finanțarea externă”. Cu toate acestea plățile au început abia acum. Iar cea de-a treia tranșă, în valoare de 40 de milioane de euro, Chișinăul nu o va mai primi, deoarece termenul de trei ani, prevăzut pentru acordarea acestui ajutor, expiră în luna august.

Citește și: Traian Băsescu anunță că va rupe și Stânga, și Dreapta: Iau de la amândoi

Între timp, în Republica Moldova este o criză care a fost agravată de pandemia de COVID-19. A revenit în țară aproximativ un milion dintre cei care-și câștigau pâinea în țări ale UE și în Rusia. Potrivit datelor organelor de statistică, în țară sunt în acest moment oficial 100 de mii de șomeri cărora trebuie să li se plătească ajutor de șomaj. Iar pensionarilor trebuie să li se dea pensii. Lucrătorilor medicali – salarii.

Dar nu sunt suficienți bani pentru toate acestea. Au apărut datorii în plata salariilor și a ajutoarelor sociale. Guvernul încearcă să le plătească, dar numai cu amânare în timp. În aceste condiții, foștii gastarbaiteri s-au pregătit să plece din nou în străinătate, de unde i-a dat afară COVID-19, dar unde nu li se permite să plece din nou: Republica Moldova a fost inclusă în “zona roșie” din cauza creșterii numărului cazurilor de COVID-19.

Citește și: Ultimă oră! Ucigașul lui Emi Pian, arestat preventiv!

Președintele Igor Dodon a adresat președintelui Italiei rugămintea de a permite intrarea cetățenilor moldoveni pe teritoriul acestei țări unde înainte de epidemie lucrau mai mult cetățeni moldoveni. Însă drumul în țările UE este închisă pentru cetățenii Moldovei, ca și drumul în Rusia: toată lumea încearcă să se protejeze de exportarea virusului.

În Republica Moldova mii de cetățeni nu-și pot găsi un loc de muncă la ei acasă, la fel cum nici nu pot pleca acolo unde există loc de muncă. Și aici mai sunt în curând și alegeri – acestea sunt programate pentru data de 1 noiembrie.

Citește și: EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Este clar că alegătorii, flămânzi și șomeri, vor vota împotriva actualei puteri care nu le poate asigura o existență normală. Soluția este același credit rusesc. Pentru el s-a și dus Igor Dodon la Moscova, dar a discutat problema nu cu Putin, care niciodată nu a refuzat să se întâlnească cu el – iar întâlnirile erau transmise la televizor, ci cu adjunctul șefului administrației prezidențiale, Dmitri Kozak.

Kozak fusese așteptat la Chișinău la sfârșitul săptămânii trecute, dar s-a întâmplat ca președintele Republicii Moldova să trebuiască să plece la Moscova să se întâlnească cu el.

Citește și: Adrian Năstase, intervenție, în direct, la Antena 3: Se readuce în circuitul public un partid important

Trebuie remarcat faptul că Dodon este singurul reprezentant al puterii moldovenești care este primit la cel mai înalt nivel în Federația Rusă și care rezolvă problemele la acest nivel. Cel puțin până acum așa a fost. Și acum – prima călătorie a lui Dodon în capitala rusă, în cursul căreia nu a fost primit de Putin.

Nu este exclus ca motivul să-l fi constituit situația din Republica Belarus, care pentru Moscova s-a dovedit mai importantă decât cele 200 de milioane de euro ale creditului pentru Republica Moldova. Dar este foarte probabil ca Putin să nu mai vrea să discute mereu despre problemele moldovenești pe care Moscova le rezolvă, însă nu se știe din ce motiv se blochează chiar în Republica Moldova.

Citește și: Sondaj-bombă! Cum stau PNL și PSD în preferințele românilor

Iar în acest caz pentru Dodon nu a mai fost necesar ca Dodon să apară la televizor alături de președintele Federației Ruse. Alegătorii pro-ruși din Republica Moldova înțeleg aceste imagini astfel: Putin l-a primit pe Dodon, ceea ce înseamnă că se poate vota pentru el.

În ceea ce privește creditul Federației Ruse, anul acesta în luna mai doctorul în economie Galina Șelari, analizând condițiile respectivului acord, a declarat că singura și principala problemă a acestui credit este “originea rusească a acestuia”.

Citește și: Traian Băsescu anunță că va rupe și Stânga, și Dreapta: Iau de la amândoi

Este interesant că adversarii încheierii acordului financiar cu Moscova atrag și ei atenția opiniei publice asupra ratelor scăzute ale dobânzilor FMI și UE la împrumuturi similare (1,5% anual, față de 2% la ofertele Rusiei), cu toate acestea niciunul dintre ei nu vorbește despre alte obligații ale partenerilor instituțiilor financiare internaționale occidentale.

Astfel, toate acordurile încheiate cu Fondul Monetar Internațional presupun realizarea unor reforme sociale nepopulare care obligă conducerea statelor creditate să renunțe pentru un timp, de exemplu, la majorarea salariilor angajaților din instituțiile bugetare.

Citește și: Ultimă oră! Ucigașul lui Emi Pian, arestat preventiv!

Inițiativa Rusiei de a acorda conducerii moldovenești 200 de milioane de euro este un fel de acțiune umanitară care are ca scop stoparea evoluției crizei social-economice existente în Republica Moldova, scrie publicația “Moldavskie vedomosti”.

În ceea ce privește posibilul efect electoral – și anume potențiala creștere a popularității lui Igor Dodon, al cărui rating în ajunul alegerilor prezidențiale ar putea crește datorită succesului negocierilor cu partea rusă – acest lucru și-l poate trece în cont opoziția moldovenească, cu contribuția căreia Curtea Constituțională a și zădărnicit obținerea la termenul stabilit a creditului necesar țării.

Citește și: EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Acum a avut loc cea de-a doua mutare făcută de Dodon în ceea ce privește creditul. Și din nou opoziția va încerca să împiedice ca banii rusești să intre trezoreria moldovenească. Dar de această dată este puțin probabil să reușească să atragă Curtea Constituțională de partea sa.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend