Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Află când poţi ieşi la pensie şi ce bani primeşti

Publicat

in

descărcareEste bine să ţinem tot timpul cont de contribuţiile către asigurările sociale, să ştim în permanenţă unde ne situăm şi câţi bani vom primi la bătrâneţe. În urmă cu câţiva ani, Casa de Pensii avea bunul obicei de a trimite o scrisoare fiecărui asigurat, acasă, prin care acesta era informat despre stadiul contribuţiilor sale. Aflam astfel câte puncte de pensie am acumulat până în prezent şi ne era mai simplu să estimăm ce pensie vom avea când vom ieşi din câmpul muncii. Această practică nu a fost continuată, din păcate,  şi, în prezent, constănţenii nu au nici cea mai mică idee cum stau cu punctele de pensie. Totuşi, cei care vor să afle detalii şi să fie informaţi despre contribuţiile lor pot afla toate datele de la Casa Judeţeană de Pensii Constanţa. „Nu s-au mai trimis de mult astfel de scrisori, dar, dacă cineva vrea să afle stagiul de cotizare, poate să vină la noi, să facă o cerere şi să afle ce punctaj a acumulat până în prezent, dacă firma i-a plătit asigurările sociale şi cât mai are până iese la pensie”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Constanţa, Cristina Samoilă. Potrivit acesteia, astfel de informaţii pot fi oferite fiecărei persoane în parte, doar pe baza unei cereri scrise.
790,8 lei – punctul de pensie
Conform legislaţiei în vigoare, punctajul lunar se calculează la raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă anunţat de Institutul Naţional de Statistică. Ca să vă faceţi o idee, câştigul salarial mediu nominal brut pentru luna aprilie 2014 a fost de 2.395 de lei. Aşadar, pentru un salariu mediu brut de aproximativ 2.400 de lei, veţi primi un punct de pensie, adică 790 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2014, punctul de pensie a crescut de la 762,1 lei, la 790,8 lei. Tot atunci, grupa întâi de muncă a fost reintrodusă printr-o modificare le-gislativă, iar peste 200.000 de pensii au fost recalculate.
Cine se poate pensiona în iunie şi iulie
Potrivit legislaţiei, în lunile iunie şi iulie 2014, se pot pensiona femeile care au împlinit 59 de ani şi zece luni şi au atins stagiul complet de cotizare de 29 de ani şi zece luni sau au cel puţin 14 ani şi opt luni stagiu minim de cotizare. În ce-i priveşte pe bărbaţi, luna aceasta şi luna viitoare, se pot pensiona cei care au împlinit 64 de ani şi zece luni şi au stagiu complet de cotizare de 34 de ani şi opt sau stagiul minim de cotizare de 14 ani şi opt luni.

 

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Adrian Vasilescu (BNR): ‘Banca Națională a reușit să facă din cursul valutar un stâlp de stabilitate pentru economia națională, încercată de multe riscuri, de multe incertitudini și mai ales de deficite’

Publicat

in

De

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat că Banca Naţională a reuşit să facă din cursul valutar un stâlp de stabilitate pentru economia naţională, încercată de multe riscuri, de multe incertitudini şi mai ales de deficite.

Cursul valutar este un indicator foarte special şi are conotaţii psihologice foarte multe. E de ajuns ca o voce de la Banca Naţională să vină şi să spună ceva în legătură cu viitorul cursului valutar, ca piaţa să reacţioneze imediat în direcţia asta. Din această cauză, Banca Naţională a României şi, asemenea ei, toate băncile mari din lume nu fac comentarii privind intervenţiile de pe piaţa valutară.

Banca Naţională a făcut comentarii foarte puţine şi mai ales de felul următor: că Banca Naţională intervine pe piaţa valutară. Intervine atunci când leul în raport cu euro se apreciază exagerat sau intervine atunci când leul în raport cu euro se depreciază exagerat.

În alte situaţii, Banca Naţională recurge la alte instrumente pentru a reglementa cursul (…) Faptul că Banca Naţională şi-ar fi făcut nişte prognoze care sunt aici, eu mă refer la nişte lucruri foarte simple. Pe calcule. Banca Naţională nu numai că a făcut comentarii, a publicat un comunicat în care a arătat că, după ce rezerva valutară a crescut cu 2,7 miliarde, în luna octombrie, în noiembrie a avut o scădere de 700 de milioane. Mulţi din piaţă au zis că Banca Naţională a intervenit, a vândut valută. Problema este că Banca Naţională nu avea nevoie să vândă valută în momentul de faţă, pentru că cursul nu era ameninţat de nimic„, a susţinut Vasilescu.

Conform oficialului BNR, cursul este stabil din octombrie 2009 şi până în prezent, iar leul s-a depreciat faţă de euro cu doar 89 de bani.

Practic, Banca Naţională a putut să spună că a reuşit să facă din cursul valutar un stâlp de stabilitate pentru economia naţională, încercată de multe riscuri, de multe incertitudini şi mai ales de deficite. Avem un deficit de buget, avem deficit de balanţă comercială, avem deficit de cont curent, avem alte deficite, ca deficitul de autostrăzi, ca deficitul de spitale moderne şi aşa mai departe. Ei bine, Banca Naţională a reuşit să facă din cursul valutar un stâlp al stabilităţii.

În condiţiile astea, fără să vândă valută, cursul se menţine acolo şi Banca Naţională a dat raport clar. Ce s-a întâmplat? România a avut pe luna respectivă, în noiembrie, o plată de 1,7 miliarde de euro, o datorie a statului. Cunoaşteţi foarte bine că statul român are un deficit bugetar. Deficitul bugetar e definit într-un fel de cărţi, dar eu să vi-l definesc altfel, ca să se înţeleagă mai bine ce înseamnă acest deficit bugetar.

Bugetul este constituit din două părţi: o parte de venituri şi o parte de cheltuieli. Se trage linie după ce veniturile se egalizează cu ce cheltuim. Dar acolo unde s-a tras linie, veniturile s-au încheiat şi cheltuielile continuă. Aici apare deficitul bugetar, care nu este altceva decât suma cu care statul se poate împrumuta pe pieţele internaţionale şi interne ca să-şi îndeplinească obligaţiile bugetare„, a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că dacă o ţară se îndatorează prea mult şi deficitul creşte „pieţele internaţionale încep să devină suspicioase şi nu-ţi mai dau împrumuturi”.

Banca Naţională nu a avut nevoie de aşa ceva, n-a avut nevoie să intervină pentru a sprijini cursul. Sunt 31 de ani de luptă în Banca Naţională cu aducerea acestui curs valutar la rolul de astăzi de stâlp al stabilităţii. De ce trebuie să plătească Banca Naţională datoria ţării? Pentru că rezerva este a ţării (…)„, a punctat Adrian Vasilescu, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului BNR: ‘Pentru noi această inflație este nedreaptă, pentru că n-am făcut nimic ca s-o aducem. Băncile centrale sunt singurele care pot să lupte eficient cu inflația’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Emil Boc, ieșire furtunoasă: ‘Aș da ordin de zi pe unitate să interzicem orice export de buștean în Austria. Ar trebui să se înțeleagă că România este o putere și nu cere nimic în plus sau în minus, ci doar o recunoaștere’

Publicat

in

De

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, îi îndeamnă pe români să evite companiile austriece din România: ”Avem opțiuni unde să ne depune banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent”.

Aș da ordin de zi pe unitate să interzicem orice export de buștean în Austria, dacă aș fi fost premier. Decizie strategică. Și ce este pe drum, aș verifica orice transport la vamă, să vedem că nu este vreun migrant acolo. Să stea interesele Austriei la vamă până când ne primesc în Schengen. Trebuie să dai un semnal! Aveți 100 de bușteni în TIR? Verificăm în fiecare zi câte un buștean. Exagerez și eu, dar ar trebui să se înțeleagă că România este o putere și nu cere nimic în plus sau în minus, ci doar o recunoaștere. (…)

Am pierdut o bătălie, dar nu și războiul. Există o stare de supărare și frustrare, dar întodeauna găsești putere să mergi mai departe când istoria e de partea ta. Știm că dreptatea este de partea noastră, te duci mult mai ușor înainte. Austria a făcut un mare act de nedreptate României. Austria este Rusia Uniunii Europene. Are aceeași veche idee imperială, dar uită că a pierdut imperiul. Până la urmă va înțelege că trebuie să trateze de la egal la egal partenerii din UE. Nu mai este mult până vom ajunge acolo„, a declarat Emil Boc, conform Stiripesurse.ro.

Europa și UE nu sunt de vină pentru ceea ce a făcut Austria. Trebuie să vedem și partea plină a paharului. Avem 26 de state prietene. Trebuie să ne bucurăm că avem aprecierea și respectul a 26 din 27 de state. Noi întotdeauna am fost copilul serios și sârguincios al UE.

Ne trebuie calm, inteligență, diplomație și până la urmă vom rezolva. Sfidăm interesele Austriei. Dacă mă duc să-mi cumpăr benzină, aleg de unde să-mi cumpăr că am mai multe oportunități. Avem o opțiuni unde să ne depune banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent”, a conchis Boc.

Vezi și:

OMV Petrom, mesaj pentru cancelarul Austriei: ‘Susținem ferm accesul României la Schengen. Ne exprimăm speranța că decidenții vor ajunge la o soluție cât mai curând’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend