Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Afganistan – Pentagonul pregăteşte evacuarea translatorilor afgani

Publicat

in

Armata americană pregăteşte evacuarea translatorilor afgani care se tem pentru vieţile lor, în timp ce retragerea forţelor americane din Afganistan are „un uşor avans” faţă de calendarul prevăzut, potrivit unor înalţi responsabili ai Pentagonului, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Recunoaştem că există un număr important de afgani care au susţinut SUA şi coaliţia, şi că ei ar putea fi în pericol”, a declarat miercuri, în faţa câtorva jurnalişti, şeful statului-major american, generalul Mark Milley. „Recunoaştem că este foarte important ca noi să le rămânem fideli şi ca noi să facem tot ce este necesar pentru a asigura protecţia lor şi, dacă este necesar, pentru a-i evacua dacă asta îşi doresc ei”, a continuat generalul american, ale cărui declaraţii au fost făcute publice joi.
„Există planuri care sunt elaborate foarte, foarte repede, nu doar pentru translatori, ci şi pentru mulţi alţii care au cooperat cu SUA”, a adăugat el, subliniind că Pentagonul nu a primit încă ordin din partea executivului pentru evacuarea acestora.

În urmă cu zece zile, mai mulţi parlamentari americani au cerut ca retragerea trupelor din Afganistan să includă miile de aliaţi afgani care se tem că vor deveni victime ale răzbunării din partea talibanilor după retragerea militarilor SUA. „Nu putem permite transformarea Kabulului într-un nou Saigon”, a afirmat Mike McCaul, membru republican al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, cu referire la operaţiunile haotice de evacuare cu elicopterul după căderea capitalei Vietnamului de Sud în 1975.

El a evocat de asemenea posibilitatea ca aliaţii afgani care au făcut cerere de viză pentru SUA să fie trimişi într-o ţară terţă, precum Bahrain, Kuweit sau Emiratele Arabe Unite, în timpul examinării dosarului lor.

Mii de foşti translatori afgani aşteaptă un răspuns la cererea lor pentru viză în SUA. Pentagonul este în discuţii cu Departamentul de Stat, care este însărcinat cu acest dosar, pentru a face să avanseze lucrurile.

Potrivit presei americane, întârzierea în atribuirea vizelor este una importantă, astfel că aceşti candidaţi la emigrare ar putea fi relocaţi în ţări terţe în aşteptarea deciziei autorităţilor consulare. Teritoriul Guam a fost de asemenea invocat ca o soluţie provizorie.

Între timp, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat joi în Congres că retragerea forţelor americane din Afganistan se derulează într-un „ritm susţinut, chiar cu un uşor avans” faţă de calendarul prevăzut.

„Bugetul nostru va ajuta la dezvoltarea capacităţilor aeriene de care avem nevoie pentru a ne asigura că atacuri teroriste împotriva ţării noastre nu vor veni niciodată din această ţară” (din Afganistan), a adăugat şeful Pentagonului, care a susţinut cererile bugetare ale Ministerului Apărării în faţa parlamentarilor din Camera Reprezentanţilor.

„Vom trece deja la o noi relaţii bilaterale cu partenerii noştri afgani”, a continuat el. O relaţie „ce va continua să-i ajute să-şi îndeplinească datoriile faţă de cetăţenii lor, însă una care nu va necesita decât o prezenţă militară suficientă pentru a ne proteja diplomaţii”, a spus Lloyd Austin.

Preşedintele american Joe Biden a ordonat ca cei 2.500 de soldaţi încă prezenţi în această ţară să fie retraşi până la 11 septembrie, când se vor marca 20 de ani de la atentatele care au provocat invazia americană în Afganistan.

Retragerea a avansat la nivelul de 16-25%, potrivit unei estimări săptămânale a Pentagonului, publicată marţi de Comandamentul central al armatei americane (Centcom).

Negocierile de pace între guvernul afgan şi insurgenţii talibani se află într-un punct mort, iar violenţele au escaladat recent în Afganistan.

Protejarea aliaţilor afgani ai armatei americane face obiectul unui consens în Congres.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Deputații din autonomia Găgăuză au cerut ca legislația Moldovei să fie adusă în conformitate cu statutul Gagauz-Yeri

Publicat

in

Congresul deputaților de toate nivelurile din autonomia Găgăuză a cerut ca legislația Republicii Moldova să fie adusă în conformitate cu statutul Găgăuziei. Potrivit agenției „INFOTAG”, acest lucru se precizează într-o rezoluție care a fost adoptată sâmbătă, în finalul congresului desfășurat la Comrat.

Citeste mai mult

NATIONAL

Conflict deschis între legendele lui Bayern Munchen. Oliver Kahn a fost interzis la ultimul meci din campionat

Publicat

in

Numirea legendarului portar Oliver Kahn ca preşedinte al consiliului de conducere al lui Bayern Munchen a fost o greşeală, a estimat luni Uli Hoeness, figură istorică a clubului care domină fotbalul german, relatează AFP, conform Agerpres.

După ce a cucerit sâmbătă, în mod dramatic, al 11-lea titlu consecutiv de campioană a Germaniei, Bayern a anunţat demiterea lui Oliver Kahn şi a directorului sportiv Hasan Salihamidzic, la finalul unui sezon în care s-a oprit în sferturi în Liga Campionilor şi în Cupa Germaniei, în ciuda numirii antrenorului Thomas Tuchel în locul lui Julian Nagelsmann.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend