Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Afganistan: Capitala este apărată de un sistem anti-rachetă

Publicat

in

Capitala afgană Kabul este apărată de acum de un sistem de apărare aeriană anti-rachetă, au anunţat duminică autorităţile, care se confruntă cu înaintarea implacabilă a insurgenţilor talibani, transmite AFP citată de Agerpres.

Forţele afgane, care nu mai beneficiază de sprijinul aerian american crucial, nu mai controlează, practic, decât axele principale şi capitalele provinciilor, dintre care unele sunt înconjurate de talibani, existând temerea că aceştia vor ataca în curând Kabulul.

Mai multe districte din provincii vecine capitalei au căzut în mâinile insurgenţilor pe o rază de 100 km în jurul capitalei. ‘Sistemul de apărare aeriană nou instalat este operaţional la Kabul începând de duminică dimineaţă de la ora 02.00’ (21.30 GMT), a comunicat Ministerul de Interne.

‘Acest sistem s-a dovedit util în alte părţi din lume pentru a respinge atacurile cu rachete’, a adăugat sursa. Ministrul nu a precizat despre ce tip de sistem este vorba, nici când şi de către cine a fost instalat.

În decursul celor 20 de ani de prezenţă în Afganistan, armata americană a desfăşurat în bazele sale din această ţară mai multe sisteme C-RAM (contra-rachete, artilerie şi mortiere), capabile să detecteze şi să distrugă proiectilele care le vizează.

Acest tip de sistem de apărare, cu care era dotată în special baza de la Bagram, cea mai importantă a forţelor americane în Afganistan, situată de 50 km nord de Kabul, este capabil de asemenea să dea alarma în zona în care este instalat.

Talibanii au lansat în mai multe rânduri atacuri cu rachete sau mortiere împotriva forţelor guvernamentale sau străine, iar gruparea rivală Stat Islamic (SI) a întreprins un astfel de atac împotriva Kabulului în 2020. SI a revendicat la începutul anului un atac cu rachete contra bazei de la Bagram, evacuată de trupele străine şi predată forţelor afgane la începutul lunii iulie.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Dan Puric, Filomelos şi Ribale Wehbé la ‘Zilele Sf. Ier. Dionisie Erhan’, în Parohia Sascut Sat

Publicat

in

De

Manifestările „Zilele Sf. Ier. Dionisie Erhan” de la Parohia Sascut Sat – Schineni din judeţul Bacău se vor încheia vineri cu o conferinţă şi un concert de muzică psaltică, notează Basilica.ro.

Evenimentele încep de la ora 18:00 și vor fi transmise live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Conferinţa „Mărturisitorii Ortodoxiei” va fi susţinută de actorul și scriitorul Dan Puric, iar concertul, de Corul Psaltic „Filomelos” din Borzești şi Ribale Wehbé din Liban.

„Nădăjduim ca manifestările culturale şi liturgice organizate de Zilele Sf. Ier. Dionisie Erhan să fie un urcuş duhovnicesc pentru cei care vor lua parte la ele, totodată, rugându-i pe sfinţii ocrotitori – Nicolae, Vasile cel Mare şi Donisie – să fie mijlocitori înaintea tronului dumnezeiesc pentru mântuirea sufletelor noastre”, a declarat Părintele paroh Alexandru Grigoraş.

„Zilele Sf. Ier. Dionisie Erhan” au început în parohia băcăuană, miercuri, 15 septembrie 2021. Parohia Sascut Sat îl cinstește în acest fel pe sfântul basarabean întrucât a avut bucuria de a primi recent un fragment din moaștele sale.

În cadrul manifestării, la patrimoniul parohiei s-au adăugat două racle cu fragmente din moaştele „Sf. Ier. Nicolae” și „Sf. Ier. Vasile cel Mare”. Acestea au fost primite joi în dar de la Parohia „Sf. Irodion de la Lainici” – Padova din Italia.

„Darul vine ca urmare a bunei colaborări şi a înfrăţirii dintre cele două parohii”, a precizat Părintele Alexandru Grigoraş.

Biserica parohială din Schineni este monument istoric clasa B, datând din 1809. A fost construită de boierul Petrache Sturza pe un vechi amplasament monastic. În biserica parohială a slujit Părintele Teodor Atanasiu (+1893), tatăl Episcopului Teodosie (Atanasiu) al Romanului. Părintele Alexandru Grigoraș slujește din 2019 ca paroh al acestei parohii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

BREAKING Augustin Zegrean anunță că Florin Cîțu are dreptate: Guvernul NU are nevoie de un nou vot de încrede în Parlament

Publicat

in

De

Guvernul Cîțu nu are nevoie de un nou vot de încredere în Parlament, anunță fostul președinte al CCR Augustin Zegrean. Acesta spune că și dacă posturile de miniștri vacantate de USRPLUS vor fi ocupate de membri USRPLUS sau dacă acestea vor fi ocupate de membri PNL sau UDMR, guvernul nu mai are nevoie de un nou vot în Parlament și asta pentru că actuala formulă de guvernare a fost deja validată prin vot de încredere în Parlament.

Citește și: Florin Cîțu INTRĂ TARE: Dacă miniștrii NU primesc votul Parlamentului, propun alte persoane. Constituția e CLARĂ

“Constituția spune că în situație de remaniere președintele poate numi noii miniștri numai după votul Parlamentului. E aceeași situație, e vorba tot de remaniere, în locul celor șase pot fi puși oameni de la alte partide nu e nevoie de alt vot de încredere de la Parlament. Ei dacă vor să îl dea jos pe Cîțu, trebuie să meargă cu moțiunea în Parlament”, a declarat Augustin Zegrean la Antena 3.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend