Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Adunarea Națională Bisericească – ce înseamnă și ce atribuții are

Avatar

Publicat

in

De obicei în luna februarie, are loc la Patriarhie o serie anuală de întruniri care vizează analiza activității Bisericii din anul încheiat și stabilirea obiectivelor pentru anul în curs. Se întrunesc pe rând: Consiliul Național Bisericesc (CNB), Adunarea Națională Bisericească (ANB) și Sfântul Sinod, toate prezidate, conform statutului, de Patriarhul României.

Că Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române probabil știi, dar de ANB și CNB ai auzit mai puține, potrivit basilica.ro.

Citește și: Nicușor Dan JUBILEAZĂ! Activitatea Gabrielei Firea de la primărie ar putea fi verificată: firme de audit chemate la Primăria București

Ce este Adunarea Națională Bisericească?

Adunarea Națională Bisericească (ANB) este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale.

În categoria organismelor centrale deliberative mai sunt Sfântul Sinod și Sinodul permanent. Hotărârile ANB devin executorii după ratificarea lor de către Sfântul Sinod.

Membrii

Adunarea Națională Bisericească este alcătuită din câte trei reprezentanți ai fiecărei eparhii, un cleric și 2 mireni, delegați de Adunările eparhiale din țară și din jurul granițelor, pe termen de 4 ani. Ei pot fi delegați pentru cel mult două mandate.

Președintele ANB este Patriarhul. Ierarhii Sfântului Sinod participă la lucrările Adunării Naționale Bisericești.

Întruniri

Adunarea Națională Bisericească se întrunește o dată pe an în ședință de lucru, iar în caz de necesitate, ori de câte ori este nevoie. ANB se întrunește și în ședințe solemne.

Atribuții

susține drepturile și activitățile Bisericii Ortodoxe Române;

avizează regulamente de aplicare ale prezentului statut cu privire la domenii de activitate date în competența sa de către Sfântul Sinod;

la propunerea Patriarhului României, alege membrii Consiliului Național Bisericesc;

adoptă măsuri generale pentru sprijinirea așezămintelor culturale, social-filantropice, economice și fundaționale ale Bisericii;

stabilește mijloacele de ajutorare ale organismelor și instituțiilor centrale bisericești;

examinează și aprobă Raportul general anual al Consiliului Național Bisericesc privind activitatea din Biserica Ortodoxă Română și hotărăște cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru buna desfășurare a vieții bisericești;

aprobă contul de execuție bugetară și bilanțul financiar-contabil al Administrației Patriarhale, al Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă și al instituțiilor centrale bisericești cu scop misionar;

aprobă bugetul general al Administrației Patriarhale, al Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă și al instituțiilor centrale bisericești;

aprobă măsuri unitare privind administrarea bunurilor mobile și imobile, aflate în proprietatea sau folosința unităților de cult din întreaga Biserică Ortodoxă Română, precum și a celor fundaționale;

aprobă proiecte sociale, culturale, educaționale și comunicaționale ale Bisericii Ortodoxe Române;

stabilește mijloacele de ajutorare a românilor din afara granițelor țării;

exercită și alte atribuții care îi sunt date prin statut, prin regulamentele bisericești sau de către Sfântul Sinod.

Comisii

Pentru studierea problemelor și formularea propunerilor ce urmează a fi supuse deliberării, Adunarea Națională Bisericească alege, la începutul fiecărui mandat de 4 ani, dintre membrii ei clerici și mireni, 5 comisii de lucru permanente, care au câte un președinte, vicepreședinte și raportor desemnați de plen, la propunerea președintelui. Comisiile ANB sunt:

Comisia administrativ-juridică și de validare;

Comisia socială și pentru comunicații media;

Comisia culturală și educațională;

Comisia economică, bugetară și de patrimoniu imobiliar (bunuri bisericești);

Comisia pentru românii ortodocși de peste hotare și pentru relații externe bisericești.

Consiliul Național Bisericesc

Consiliul Național Bisericesc este organism central executiv al Sfântului Sinod și al Adunării Naționale Bisericești. Se compune din 12 membri ai Adunării Naționale Bisericești, câte un cleric și câte un mirean reprezentând fiecare mitropolie din țară.

În categoria organismelor centrale executive sunt Patriarhul și Permanența Consiliului Național Bisericesc.

Vezi pe larg în Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

Marți, 23 februarie 2021, are loc la Reședința Patriarhală întrunirea anuală a CNB. Urmează miercuri întrunirea ANB și joi a Sfântului Sinod.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bate vântul schimbării: Rusia a creat, în Arctica, o alternativă la dolar, începe ofensiva pe piața energetică

Avatar

Publicat

in

De

Compania ”Novatek” a dat în exploatare a patra linie a proiectului său ”Yamal LNG”. Este un răspuns pe măsură la expansiunea gazelor de șist și a sancțiunilor SUA. Producția de gaze lichefiate din Arctica nu va depinde de atacurile economice ale Washingtonului. În plus, lumea începe încet-încet să renunțe la dolar în tranzacțiile pentru livrările de resurse energetice, scrie publicația online OilPrice, făcând referire la analiștii din Rusia care se ocupă de piața de petrol și gaze naturale, relatează Rambler.ru

”Lansarea la întreaga sa capacitate a celei de-a patra linii va marca reintegrarea totală a ”Yamal LNG” în proiectul gazelor naturale din Arctica, considerat personal de președintele Vladimir Putin drept piatră de temelie în procesul de proiectare a influenței energetice a Rusiei în întreaga lume, la fel cum procedează Statele Unite cu sectorul său energetic de șist”, scrie publicația citată.

Citește și: Daniel Ghiță, atacat dur: ‘Când nu doarme, face circ! Dovada clară’

Planurile dinamice ale Rusiei în domeniul petrolului și gazelor naturale din Arctica au legătură cu posibilitatea de a submina hegemonia bazată pe dolarul american de pe piața energetică. Analiștii sunt de părere că sancțiunile SUA vor grăbi procesul prin care Rusia renunță la sistemul comercial bazat pe dolar. Dacă americanii vor crea dificultăți pentru băncile ruse, Moscova va fi, pur și simplu, obligată să înlocuiască dolarul.

”Ideea unei alternative la principala valută de tranzacționare pe piața petrolului și gazelor naturale a fost dezbătută inclusiv în cadrul grupului BRICS, iar, recent, la discuții au luat parte Iran, Irak, Rusia și China. În plus, utilizarea yuanului la Bursa Internațională de la Shanghai poate fi, la rândul ei, considerată un pas în această direcție”, a comentat Mehrdad Emadi, expert al companiei de consultanță Betamatrix, scrie vestidinrusia.ro.

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

Potrivit spuselor sale, cu cât mai mult Statele Unite folosesc sancțiuni în dolari împotriva Rusiei, a Chinei, Iranului, Venezuelei, cu atât mai tare va fi dorința de a utiliza pe piața petrolului altă valută de bază.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un deputat PNL a votat amendamentele opoziției la buget. Cum explică liberalul decizia luată

Avatar

Publicat

in

De

Deputatul PNL Glad Aurel Varga, aflat la al doilea mandat, a votat în favoarea tuturor amendamentelor depuse de opoziție care au vizat investiții în județul din care provine, Arad.

„În cadrul şedinţelor desfăşurate în plen pentru dezbaterea bugetului de stat pe anul 2021, am votat în favoarea tuturor amendamentelor, care au vizat proiecte de investiţii în judeţul Arad, chiar dacă ele au fost elaborate de colegii parlamentari din opoziţie. Consider că orice iniţiativă, orice efort depus pentru sprijinirea comunităţii arădene şi dezvoltarea judeţului nostru trebuie susţinute indiferent de culoarea politică. Le recomand celor care s-au grăbit să mă acuze de altceva, să verifice stenogramele şedinţelor, care sunt publice”, a scris deputatul pe Facebook.

Citește și: Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare cu executare .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend