Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Adunarea Națională Bisericească – ce înseamnă și ce atribuții are

Avatar

Publicat

in

De obicei în luna februarie, are loc la Patriarhie o serie anuală de întruniri care vizează analiza activității Bisericii din anul încheiat și stabilirea obiectivelor pentru anul în curs. Se întrunesc pe rând: Consiliul Național Bisericesc (CNB), Adunarea Națională Bisericească (ANB) și Sfântul Sinod, toate prezidate, conform statutului, de Patriarhul României.

Că Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române probabil știi, dar de ANB și CNB ai auzit mai puține, potrivit basilica.ro.

Citește și: Nicușor Dan JUBILEAZĂ! Activitatea Gabrielei Firea de la primărie ar putea fi verificată: firme de audit chemate la Primăria București

Ce este Adunarea Națională Bisericească?

Adunarea Națională Bisericească (ANB) este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale.

În categoria organismelor centrale deliberative mai sunt Sfântul Sinod și Sinodul permanent. Hotărârile ANB devin executorii după ratificarea lor de către Sfântul Sinod.

Membrii

Adunarea Națională Bisericească este alcătuită din câte trei reprezentanți ai fiecărei eparhii, un cleric și 2 mireni, delegați de Adunările eparhiale din țară și din jurul granițelor, pe termen de 4 ani. Ei pot fi delegați pentru cel mult două mandate.

Președintele ANB este Patriarhul. Ierarhii Sfântului Sinod participă la lucrările Adunării Naționale Bisericești.

Întruniri

Adunarea Națională Bisericească se întrunește o dată pe an în ședință de lucru, iar în caz de necesitate, ori de câte ori este nevoie. ANB se întrunește și în ședințe solemne.

Atribuții

susține drepturile și activitățile Bisericii Ortodoxe Române;

avizează regulamente de aplicare ale prezentului statut cu privire la domenii de activitate date în competența sa de către Sfântul Sinod;

la propunerea Patriarhului României, alege membrii Consiliului Național Bisericesc;

adoptă măsuri generale pentru sprijinirea așezămintelor culturale, social-filantropice, economice și fundaționale ale Bisericii;

stabilește mijloacele de ajutorare ale organismelor și instituțiilor centrale bisericești;

examinează și aprobă Raportul general anual al Consiliului Național Bisericesc privind activitatea din Biserica Ortodoxă Română și hotărăște cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru buna desfășurare a vieții bisericești;

aprobă contul de execuție bugetară și bilanțul financiar-contabil al Administrației Patriarhale, al Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă și al instituțiilor centrale bisericești cu scop misionar;

aprobă bugetul general al Administrației Patriarhale, al Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă și al instituțiilor centrale bisericești;

aprobă măsuri unitare privind administrarea bunurilor mobile și imobile, aflate în proprietatea sau folosința unităților de cult din întreaga Biserică Ortodoxă Română, precum și a celor fundaționale;

aprobă proiecte sociale, culturale, educaționale și comunicaționale ale Bisericii Ortodoxe Române;

stabilește mijloacele de ajutorare a românilor din afara granițelor țării;

exercită și alte atribuții care îi sunt date prin statut, prin regulamentele bisericești sau de către Sfântul Sinod.

Comisii

Pentru studierea problemelor și formularea propunerilor ce urmează a fi supuse deliberării, Adunarea Națională Bisericească alege, la începutul fiecărui mandat de 4 ani, dintre membrii ei clerici și mireni, 5 comisii de lucru permanente, care au câte un președinte, vicepreședinte și raportor desemnați de plen, la propunerea președintelui. Comisiile ANB sunt:

Comisia administrativ-juridică și de validare;

Comisia socială și pentru comunicații media;

Comisia culturală și educațională;

Comisia economică, bugetară și de patrimoniu imobiliar (bunuri bisericești);

Comisia pentru românii ortodocși de peste hotare și pentru relații externe bisericești.

Consiliul Național Bisericesc

Consiliul Național Bisericesc este organism central executiv al Sfântului Sinod și al Adunării Naționale Bisericești. Se compune din 12 membri ai Adunării Naționale Bisericești, câte un cleric și câte un mirean reprezentând fiecare mitropolie din țară.

În categoria organismelor centrale executive sunt Patriarhul și Permanența Consiliului Național Bisericesc.

Vezi pe larg în Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

Marți, 23 februarie 2021, are loc la Reședința Patriarhală întrunirea anuală a CNB. Urmează miercuri întrunirea ANB și joi a Sfântului Sinod.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

John Kerry: Papa este una dintre marile voci ale rațiunii și o autoritate morală convingătoare cu privire la tema crizei climatice

Avatar

Publicat

in

De

Sâmbătă, 15 mai a.c., papa Francisc l-a primit în audiență, în Vatican, pe John Kerry, trimisul special al președintelui american pentru probleme de climă. După întâlnirea cu Sfântul Părinte, John Kerry a acordat un interviu pentru Vatican News în care a vorbit despre provocările pentru omenire în contextul actualei situații de urgență cu privire la climă.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

17 mai 2021 – Vatican News. „Papa este una dintre marile voci ale rațiunii și o autoritate morală convingătoare cu privire la tema crizei climatice” – a spus John Forbes Kerry, evidențiind că o astfel de voce „este mai importantă ca oricând” în contextul situației crizei climatice cu care se confruntă planeta, scrie vaticannews.va.

„ Enciclica papei – Laudato si’ – este cu adevărat un document cu o foarte mare forță, elocvent și foarte convingător din punct de vedere moral” – a mai spus trimisul special al Statelor Unite ale Americii pentru climă, exprimându-și convingerea că vocea papei Francisc va continua să fie importantă și va însoți demersurile cu privire la climă până la Conferința de la Glasgow la care este posibilă participarea papei Francisc.

„Cu toții avem nevoie de această bătălie” – a mai spus John Kerry, subliniind că toți liderii lumii trebuie să se unească și fiecare țară trebuie să-și indeplinească îndatoririle care-i revin cu privire la climă.

Papa Francisc a vorbit despre importanța de a-i reuni pe toți la masa dialogului, pentru a se ajunge la un acord și la acțiuni concrete, precizând că există diferite interese în joc: există țări cu putere din punct de vedere economic – precum Statele Unite ale Americii – dar și țări în curs de dezvoltare care au oricum un interes legat de chestiunea climei. În interviu, Kerry a revenit asupra „autorității unice, a autorității morale irezistibile” reprezentată de papa Francisc, exprimându-și speranța ca pontiful să reușească să convingă persoanele să meargă în direcția necesară atingerii obiectivelor cu privire la climă, cu consecințe benefice nu doar asupra mediului și a sănătății ci și asupra economiei.

Referindu-se la autoritatea morală exercitată de pontif la nivel mondial, John Kerry și-a exprimat speranța ca pontiful să ne călăuzească pentru a reuși atingerea obiectivelor cu privire la climă, evidențiind că a sosit momentul să facem un pas înainte, împreună, în ciuda diviziunilor lumii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Marcel Ciolacu: Guvernul i-a umilit îngrozitor pe urmașii medicilor decedați din cauza Covid-19

Avatar

Publicat

in

De

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, arată faptul că Executivul a plătit zero lei urmașilor medicilor care au decedat din cauza Covid-19 și consideră că aceasta este ”o bătaie de joc îngrozitoare”.

”Bătaie de joc pentru cei #133 de eroi din sistemul medical care au murit în prima linie în lupta cu pandemia! #ZERO lei au primit urmașii acestora, contrar Legii pe care PSD a adoptat-o anul trecut în Parlament!

Timp de aproape un an, Guvernele Dreptei s-au bătut cu pumnii în piept că îi vor plăti cu prioritate, dar, în realitate, i-au umilit îngrozitor! N-au plătit nimic, inventând de motive aberante! Au inventat grupuri de lucru, pentru ca în final să se blocheze în incompetență și prostie!

Rezultatul este că familiile acestor eroi sunt batjocorite cu fiecare zi care trece de această guvernare ticăloasă și tot mai insensibilă la dramele românilor!

#atatsaputut”, scrie Marcel Ciolacu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend