Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Adrian Vasilescu (BNR): ‘Creşterile de preţ la mărfuri alimentare şi nealimentare s-au aliniat pentru prima dată, în iulie’

Publicat

in

Luna iulie a venit cu inflaţia în jos, iar pentru prima dată creşterile la mărfuri alimentare şi la mărfurile nealimentare se aliniază, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.

“Sunt câteva idei care merită să fie subliniate, începând cu faptul că, iată, luna care s-a încheiat nu de mult, luna iulie, a venit cu inflaţia în jos, nu cu mult. De la 15,05% în iunie la 14,96% în iulie. Dacă e un pas şi urmează şi alţi paşi în lunile următoare asta înseamnă că am putea spune că în luna care s-a încheiat, în România, a început dezinflaţia. Spun, am putea spune. Nu mă grăbesc să spun că asta e realitatea, deşi la conferinţa de presă de la Banca Naţională, unde a fost lansat Raportul asupra inflaţiei, asta este tendinţa observată, şi anume semestrul II va fi un semestru cu preţurile în jos. Banca Naţională a văzut în jur de 14% la sfârşitul anului. Asta înseamnă o înclinare foarte mică, dar important că este înclinare în jos. Nu este o pantă urcătoare”, a spus Adrian Vasilescu.

Întrebat dacă am putea să mai vedem luni cu inflaţie în creştere, el a declarat că speră să nu mai avem o asemenea situaţie, dar a adăugat că “este o vară fierbinte” pentru că acum avem lupte duse cu consumul de energie pe răcitoare: frigidere, congelatoare, aparate de aer condiţionat şi aşa mai departe.

“Ce vedem însă dacă mergem mai departe şi intrăm în analiză. Vedem că pentru prima dată, creşterile la mărfuri alimentare şi la mărfurile nealimentare se aliniază atât lună la lună, adică iulie faţă de iunie, cât şi la iulie faţă de decembrie, chiar alinierea aici la iulie faţă de decembrie este aproape perfectă şi de asemenea aproape perfectă este alinierea an la an. Adică preţurile alimentare au crescut în aceeaşi măsură cu preţurile la produse nealimentare. Serviciile rămân cu preţurile cele mai jos, chiar la jumătate la servicii faţă de mărfurile alimentare şi mărfurile nealimentare. Mergem mai departe cu analiza şi vedem că la mărfuri alimentare sunt câteva produse de bază care au scumpiri foarte mari. Ce reper avem când vorbim despre inflaţie, 2% pe an. Deci 2% pe an trebuie să fie de creşterea optimă la orice preţ. Asta este o axiomă deja, nu mai trebuie demonstrată. Toată lumea, din America până în Japonia, merge cu această axiomă. Inflaţia bună este inflaţia de 2%, nici mai sus, nici mai jos. Când la pâine se duce la 24%, la cartofi la 41%, la ulei la 51% şi la margarină la 22%, vedem că dintr-o dată, pe palierul mărfurilor alimentare, apare o presiune puternică asupra puterii de cumpărare. Cum tot aşa o categorie, nu cu 51% şi 48% ca la prima categorie, dar cu medii, cu inflaţie la 12 luni peste media şi a inflaţiei generale şi a categoriei şi aici intră carne 12%, laptele şi produse lactate în jur de 16%, brânzeturile, în jur de 19 – 20%, untul cu 21%, ouăle 18%, zahărul 19%, cafea 16%”, a declarat Adrian Vasilescu.

El a afirmat că din tot tabloul, care include mărfuri alimentare, nealimentare şi servicii, situaţia mediei din România se aliniază cumva cu situaţia generală, pentru că această inflaţie este planetară, este globală.

“Peste tot cresc preţurile, dar la noi cresc mai mult tocmai la lucrurile astea esenţiale. La noi este mai mare creşterea. Scumpirea facturilor e mai mare decât în toată Europa. Pentru că ce vedem? Vedem că inflaţia, care este planetară şi noi am importat-o, avem totuşi o inflaţie de 14,96%. În Statele Unite 9,1% a fost luna iunie şi în iulie a scăzut la 8,6%. În zona euro e tot aşa sub 9%. De unde diferenţa? Din modul nerezonabil în care s-a făcut liberalizarea la energie în România”, a explicat sursa citată.

El a mai spus că ar trebui să ne aşteptăm ca, pe viitor, să intrăm în zona de dezinflaţie şi zona dezinflaţiei, după calculele Băncii Naţionale, prezentate marţi, ar dura până în vara lui 2024, când am vedea inflaţia coborâtă la 2,3%, ceea ce înseamnă că s-ar încheia acolo dezinflaţia şi intrăm pe o cotă nouă, care se numeşte inflaţia bună, de 2%.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Escrocheria ‘biletul ieftin’, cu care românii au speriat Vestul. Golesc duty-free-urile în câteva clipe

Publicat

in

De

O escrocherie ingenioasă a pus pe jar autoritățile aeroportuare din vestul Europei,. Metoda, denumită pe scurt ‘biletul ieftin’ de autoritățile din Spania, a fost recent analizată la o presupusă pasageră de naționalitate română, care nu a sfârșit în avion, ci a fost arestată sub acuzația de furt dintr-un magazin duty-free shop.

Potrivit autorităților, acest incident nu este izolat, fiind parte dintr-un fenomen mai amplu care a devenit cunoscut sub numele de “escrocheria biletului ieftin”.

Vezi și: Escrocheria ‘Mă auziți acum?’: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu ‘DA’

Presupusa infractoare a fost surprinsă în flagrant în timp ce încerca să fure 14 cutii de tutun de rulat, în valoare de aproximativ 1.100 de euro, dintr-un magazin duty-free de pe aeroportul Son Sant Joan din Palma, joi trecută. Femeia româncă a fost reținută de Garda Civilă în urma intervenției unui agent de securitate privat de la aeroport.

Femeia a folosit o carte de îmbarcare către un oraș din peninsulă pentru a intra în aeroport și a evitat suspiciuni la controlul de securitate, unde a trecut scanarea codului în prealabil. După ce a reușit să treacă de această fază, ea s-a îndreptat direct către magazinul duty-free al terminalului, unde a pus în aplicare planul său de a fura tutun pentru a-l vinde ulterior. Femeia a ascuns 14 cutii de tutun într-o geantă mare, iar sub pretextul că trebuia să meargă la toaletă, a încercat să părăsească unitatea fără să plătească.

Cumpără bilete ieftine de avion, dar prada e de sute de ori mai bogată

Potrivit informațiilor apărute în presa locală, acest mod de operare a devenit tot mai răspândit în ultimele luni. Infractorii cumpără bilete la prețuri extrem de reduse, cu companii aeriene low-cost, pentru a avea acces în zona de duty-free a aeroportului și a fura produse de valoare. După comiterea furtului, aceștia părăsesc aeroportul prin terminalul de plecări, fără a ridica suspiciuni.

Expertiză neoficială sugerează că această metodă este utilizată de bande organizate, care profită de discrepanțele de preț între diferitele țări europene. De exemplu, tutunul de rulat în Spania costă mult mai puțin decât în Marea Britanie, ceea ce face ca acest produs să fie o țintă atrăgătoare pentru infractori.

Autoritățile investighează acum această rețea de infracțiuni și iau în considerare măsuri pentru a contracara această escrocherie în aeroporturi și magazine duty-free din vestul Europei.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO În plin război cu Iranul, Israelul a ucis un comandant de top din gruparea Hezbollah: atac fulger cu drone

Publicat

in

De

VIDEO În plin război cu Iranul, Israelul a ucis un comandat de top din gruparea Hezbollah: atac fulger cu drone

Tensiunea escaladează în Israel! Armata israeliană și gruparea Hezbollah din Liban au avut un schimb de focuri marți, grupul lansând două drone de atac în nordul Israelului, în timp ce un comandant superior din spatele atacurilor recente a fost ucis într-un atac aerian, informează armata israeliană, scrie Times of Israel.

Trei persoane au fost rănite ușor în atacul cu dronă Hezbollah, potrivit articolelor presei și autorităților locale.

Forțele de Apărare Israelului au declarat că cele două drone încărcate cu explozivi au lovit zone din apropierea comunității de nord Beit Hillel.

Hezbollah a susținut anterior că a vizat o baterie Iron Dome în zonă. Gruparea a făcut afirmații similare în ultimele luni, care au fost respinse de către IDF. IDF a spus că investighează de ce nu au sunat sirenele în timpul atacului.

Imaginile care circulă pe rețelele de socializare au pretins să arate una dintre drone zburând peste Galilee Panhandle.

La scurt timp după atacul cu drone, presa libaneză a scris că a existat un mort într-o lovitură cu dronă israeliană asupra unei mașini în orașul Ain Baal, lângă Tir, la aproximativ 15 kilometri de granița cu Israel.

Cine a fost comandantul?

IDF a confirmat ulterior că a efectuat atacul, spunând că l-a vizat și l-a ucis pe comandantul regiunii de coastă a Hezbollah.

Ismail Yousef Baz, al cărui grad este echivalent cu cel al unui comandant de brigadă, a fost „un oficial înalt și veteran în aripa militară a Hezbollah”, deținând mai multe funcții, ultimul fiind comandant al regiunii de coastă, a spus armata. „Ca parte a funcției sale, el a fost implicat în avansarea și planificarea lansărilor de rachete și rachete antitanc către statul Israel din zona de coastă din Liban”, se arată în comunicat.

„În timpul războiului, el a organizat și planificat o serie de atacuri teroriste împotriva Israelului”, a adăugat IDF.

Hezbollah a anunțat moartea lui Baz, spunând că a fost ucis „pe drumul către Ierusalim”, termenul său pentru agenții uciși în atacurile israeliene. Grupul nu a catalogat poziția sa ca fiind „comandant”.

Alte lovituri ale IDF

Baz a fost al șaselea ofițer Hezbollah cu un grad echivalent cu un comandant de brigadă care a fost ucis de Israel în ultimele luni, potrivit IDF. Armata a spus că peste 30 de comandanți Hezbollah au fost uciși în loviturile sale din ultimele șase luni.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend