Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Adrian Streinu Cercel a răbufnit: Să își asume morții! Medicii care se împotrivesc vaccinării ar trebui să își piardă licența

Avatar

Publicat

in

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ana Birchall atrage atenția Guvernului: ‘Degeaba ții oameni la pușcărie, acela este doar un aspect al pedepsei, este extrem de important și să recuperezi banii’

Avatar

Publicat

in

De

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, este de acord cu elaborarea de urgență a unei strategii în baza căreia toate instituțiile cu atribuții în domeniu să coopereze pentru ca prejudiciile în infracțiuni să ajungă rapid la bugetul statului: ”ANABI, împreună cu ANAF ar trebui să fie vârf de lance în recuperarea prejudiciilor”.

„Aşa cum am spus încă din primele zile ale mandatului meu de ministru în 2019, recuperarea prejudiciilor şi a produsului infracţiunii reprezintă o prioritate pentru agenda publică, costul criminalităţii fiind resimţit de cetăţeni şi reflectat inclusiv în modul în care este perceput sistemul judiciar în ansamblul său. Este vorba aici, în primul rând, despre încredere. De aceea recuperarea fiecărui leu furat statului român trebuie să fie o prioritate. Atunci am cerut, inclusiv după o discuţie cu şeful ANABI, ca Ministerul Justiţiei prin ANABI să lanseze consultări cu toţi partenerii instituţionali în vederea promovării şi aprobării unui cadru strategic unitar pentru recuperarea rapidă şi eficientă a banilor din infracţiuni.

Dacă atunci nu existau toate instrumentele legale, acum după ce am trecut prin Parlament legea privind confiscarea extinsă a averilor ilicite, acum avem toate instrumentele ca să se recupereze toţi banii”, a declarat Ana Birchall, care, reamintim, a fost în calitate de parlamentar, iniţiator al legii confiscării extinse.

În condiţiile în care în petiţia Declic este dat ca exemplu cazul Dan Voiculescu, căruia ANAF îi opreşte lunar 700 de lei din pensie în contul celor 51 de milioane de euro încă nerecuperate din prejudiciul de 60 de milioane din dosarul ICA Ana Birchall a opinat că procentajul recuperării prejudiciului este ruşinos.

„Este inadmisibil că rata recuperării este atât de mică. Procentajul recuperărilor este ruşinos! Aşa cum tot inadmisibil este că nu văd mai multe acţiuni în regres împotriva celor care greşesc. Faptul că s-a recuperat un procent atât de infim şi au ajuns oamenii să facă petiţii peste petiţii ca să se aplice legea, ce ne spune, de fapt…?

Avem nevoie de un cadru strategic nu ca să mai avem o strategie de dragul strategiei, doar aşa în teorie, ci pentru ca fiecare să ştie ce face, ce responsabilităţi are şi, până la urmă, pentru ce e ţinut responsabil; fiecare instituţie trebuie să îşi facă treaba, şi dacă fiecare instituţie îşi face treaba atunci avem un procentaj mai mare de recuperări.

Şi, din punctul meu de vedere, ANABI, împreună cu ANAF ar trebui să fie vârf de lance în recuperarea prejudiciilor. Am citit că ANABI a vândut capre, te apucă şi râsul. Ok, şi o capră, dacă e produsul infracţiunii, e important de valorificat. Dar hai să ne uităm şi la milioanele de euro pitite în conturi. E urgentă nevoie de o strategie care să fie făcută într-o consultare între toţi cei care au atribuţii, procurori, judecători, ANAF, ANABI şi toţi ceilalţi care pot contribui, inclusiv cu sistemul bancar, la nivel bilateral dacă e nevoie, că sunt conturi prin offshore-uri… (…) Din punctul meu de vedere este inadmisibil să nu se facă progrese serioase! E nevoie să se facă o strategie urgentă pentru ca banii furaţi statului român să fie recuperaţi!

Primesc zilnic sute de mesaje de nemulţumire a oamenilor care văd că banii care sunt evident furaţi statului român nu sunt recuperaţi, şi nimeni nu cere nimic extraordinar, oamenii cer doar aplicarea legii. Vedem în continuare lăfăială pe banii furaţi statului, în vile de lux prin Spania, Italia, ţări calde…. un român cinstit cum poate să aibă încredere în aplicarea legii?

Degeaba ţii oameni la puşcărie, acela este doar un aspect al pedepsei, este extrem de important şi să recuperezi banii. Că să stai la puşcărie câţiva ani, să ieşi pe eliberare condiţionată pe condiţii foarte favorabile date pe recursul compensatoriu dat de Iordache şi de Tudorel Toader să rămâi cu banii furaţi, este asta înfăptuirea justiţiei până la capăt? Tocmai de aceea este şi acestă frustrare în societate”, a punctat Birchall, conform epochtimes-romania.com.

Citește și:

Vești importante pentru mii de români: Cine se implică în acest tip de proiect poate obține venituri considerabile

Lovitură pentru locuitorii din Sectorul 1! Clotilde Armand vrea să crească de 8 ori această taxă! Proiectul aflat în dezbatere până în această săptămână

Doctorul Răzvan Constantinescu, jignit la magazin: ‘Nu-l serviți pe boul ăsta dacă nu are mască! Și mai e și medic!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Tudorel Toader scoate artileria grea: A făcut public mesajul trimis de Marian Oprișan în care îi reproșează că nu a promovat OUG pentru grațiere și amnistie

Avatar

Publicat

in

De

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a făcut public face un ”mesaj telefonic” din aprilie 2019, în care Marian Oprișan îl anunță că va cere revocarea sa din funcție, reproșându-i că nu a promovat OUG pentru grațiere și amnistie și nici pentru modificarea Codurilor penal și de procedură penală.

”aprilie 2019! mesaj telefonic primit de la Marian Oprişan: „Domnule ministru, vă rog să nu vă supăraţi, vreau să ştiţi de la mine. Astăzi avem CEX şi voi cere revocarea dvs din funcţie. Nu aţi promovat OUG pentru graţiere şi amnistie, nu aţi promovat OUG pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Aşa nu mai putem continua”” a scris luni pe Facebook fostul ministru al Justiţiei.

Tudorel Toader precizează că Marian Oprişan, lider al PSD Vrancea, ”a procedat întocmai”.

Marian Oprişan a fost un susţinător al amnistiei şi graţieriii, considerând că mii de persoane au fost condamnate pe nedrept, pe baza unui ”sistem nedrept condus de Băsescu Traian şi de camarila lui”.

În iunie 2019, tot într-o postare pe Facebook, Tudorel Toader  enumera greşelile PSD pe justiţie, pe primul loc fiind OUG 13 urmată de legea recursului compensatoriu, şi prezenta motivele revocării sale, printre care refuzul de promovare a OUG privind amnistia şi graţierea, refuzul de avizare favorabilă a proiectului de act normativ privind înfiinţarea Fondului Suveran şi „refuzul ” de avizare a unor proiecte de acte normative, mai înainte ca acestea să fi ajuns la MJ.

O altă greşeală a PSD, în opinia sa, sunt ”insistenţele formulate pentru promovarea OUG referitoare la amnistie şi graţiere, în detrimentul proiectului de lege având acelaşi obiect de reglementare, proiect înaintat către parlament în ianuarie 2017”.

”Trecând dincolo de competenţe şi normele de tehnică legislativă, se dorea un act de clemenţă cu puţine excepţii şi fără limite de pedeapsă !”, explicăael.

Tudorel Toader mai invoca şi insistenţele formulate pentru promovarea OUG referitoare la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, în acord cu unele dintre soluţiile cuprinse în proiectele de lege pentru modificarea respectivelor Coduri, proiecte elaborate în „alte centre de reflecţie”.

”Motivele „neavizării”/în mod corect neînsuşirii/ celor două proiecte de OUG”:  – lipsa urgenţei adoptării unei OUG, în sensul prevederilor din Constituţie şi a jurisprudenţei CCR. Necesitatea îndeplinirii programului de guvernare nu poate fi invocată drept urgenţă pentru adoptarea unei OUG; u constituite urgenţă nici voinţa adoptării unor soluţii legislative mai favorabile, precum: reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale; reducerea fracţiilor de executare a pedepselor, pentru a se putea solicita liberarea condiţionată; dezincriminarea sau modificarea unor infracţiuni etc.; – falsitatea motivelor invocate – încercarea de a se crea o percepţie eronată.

Legiuitorul sau Guvernul, după caz, trebuie ca în termen de 45 de zile să modifice legea, în acord cu deciziile de neconstituţionalitate, doar atunci când respectiva decizie se pronunţă cu privire la o lege în vigoare, în controlul a posteriori. Atunci când decizia se pronunţă cu privire la un proiect de lege, în controlul a priori, nu există obligaţia pozitivă ca în termen de 45 de zile sa fie modificată lege, în sensul transpunerii soluţiilor legislative declarate ca fiind constituţionale.

În această ipoteză, legiuitorul poate să renunţe la finalizare respectivului proiect de lege, însă, în ipoteza continuării legiferării, trebuie să ţină cont de respectivele decizii şi de considerentele acestora; – lipsa voinţei de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, în acord cu obligaţiile izvorâte de numeroasele decizii de neconstituţionalitate pronunţate în ultimii ani, în sensul celor două proiecte de lege din iulie, respectiv noiembrie 2017, proiecte iniţiate de către MJ; – potrivit jurisprudenţei CCR, Guvernul nu poate adopta o OUG, substituindu-se legiuitorului, prin preluarea unui proiect aflat în dezbateri parlamentare/ facem referire, cu titlu exemplificativ, la decizia de neconstituţionalitate a OUG prin care era preluat, în formă modificată, proiectul Legii educaţiei naţionale ! Nu am crezut şi nu cred în afirmaţiile potrivit cărora, solicitându-se modificare Cp şi a Cpp prin OUG, în locul procedurii parlamentare normale, s-a încercat evitarea testării majorităţii parlamentare, evitarea controlului de constituţionalitate, sau a unui eventual transfer de responsabilitate !”, preciza Toader, conform news.ro.

Citește și:

Vești importante pentru mii de români: Cine se implică în acest tip de proiect poate obține venituri considerabile

Lovitură pentru locuitorii din Sectorul 1! Clotilde Armand vrea să crească de 8 ori această taxă! Proiectul aflat în dezbatere până în această săptămână

Doctorul Răzvan Constantinescu, jignit la magazin: ‘Nu-l serviți pe boul ăsta dacă nu are mască! Și mai e și medic!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend