Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Adrian Stolnicu, diacon al Catedralei Patriarhale și membru al grupului psaltic Tronos, a fost hirotonit preot, de PS Timotei, pe seama catedralei din Voluntari

Avatar

Publicat

in

Unul dintre diaconii Catedralei Patriarhale, Adrian Stolnicu, a fost hirotonit preot sâmbătă la Mănăstirea Radu Vodă. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul care a evidenţiat activitatea misionară desfăşurată de părintele Adrian prin intermediul muzicii psaltice, scrie basilica.ro. Răspunsurile la strană au fost date de psalți conduși de arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale și fondator al grupului psaltic ”Tronos”.

„Cu bucurie astăzi, în alese cântări şi în rugăciune stăruitoare către Domnul, am săvârşit, din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, hirotonia în treapta de preot a diaconului Alexandru Adrian Stolnicu”.

„Este foarte cunoscut între slujitorii Bisericii şi datorită îndelungatei lui osteneli de la Catedrala Patriarhală unde vreme de 13 ani a fost cântăreţ, psalt, protopsalt şi aproape şapte ani diacon. În mod deosebit doresc să subliniez dragostea unor tineri slujitori ai Bisericii faţă de muzică, între aceştia încadrându-se şi părintele Adrian”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preasfinţia Sa a vorbit despre câţiva dintre oamenii care i-au deschis părintelui Adrian „dragostea şi vocaţia pentru muzica bisericească, pe care unii o ascultă, alţii o şi apreciază, dar puţini ştiu cât de grea este mai ales pentru un tânăr care, de la vârstă fragedă, se străduieşte să o înveţe”.

„Primul a fost, probabil, arhim. Lavrentie Gâţă, profesorul său de seminar din vremea aceea. S-a adăugat părintele Sebastian Barbu Bucur, un cunoscut profesor universitar, dirijor, care a format foarte mulţi muzicieni”.

Printre persoanele care i-au îndrumat paşii părintelui Adrian s-a numărat şi dirijorul grupului psaltic Tronos, a spus ierarhul.

„Unul dintre formatorii săi, prezent astăzi aici, este şi Arhid. Mihail Bucă. În toţi aceşti ani în care a cântat la Catedrala Patriarhală a fost prezent, împreună cu Tronos, în diferite momente deosebite ale Bisericii: la slujbe, hramuri, sfinţiri, care au însemnat foarte mult pentru credincioşii cu adevărat evlavioşi ai Bisericii noastre”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a explicat că implicarea în muzica bizantină este o misiune prolifică.

„Este o misiune deosebit de importantă. Dincolo de aprecierile oamenilor, care uneori ar putea lipsi, noi suntem încredinţaţi că Dumnezeu îi răsplăteşte pe cei care iubesc frumuseţea casei Lui, a Bisericii. Eu cred că Dumnezeu nu poate să treacă cu vederea o liturghie săvârşită din inimă, o cântare de la strană sau chiar o rugăciune pe care o înălţăm atunci când nu avem posibilitatea de a cânta sau de a sluji”.

Preasfinţia Sa i-a adresat felicitări din partea Patriarhului Daniel şi a slujitorilor Catedralei Patriarhale „pentru această îndelungată osteneală”. Activitatea de la Patriarhie, a precizat Preasfinţia Sa, a fost răsplătită cu „slujirea la o parohie importantă din preajma Bucureştilor unde se află una dintre cele mai frumoase biserici Sfintei Parascheva”.

Părintele Adrian Stolnicul a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfânta Parascheva”- Voluntari, Protoieria Ilfov Nord.

PS Timotei Prahoveanul i-a sfătuit pe cei apropiaţi ai părintelui să îl pomenească în rugăciuni ca părintele Adrian „să fie de folos Bisericii şi un preot râvnitor”. Pe el l-a sfătuit să înfiinţeze la biserica unde a fost numit un grup psaltic.

Adrian Stolnicu a fost diacon și lambadar al Catedralei patriarhale.

A fost hirotonit diacon în anul 2014, la Patriarhie, de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord.

Este fost membru al grupurilor Nectarie Protopsaltul și Stavropoleos și colaborator cu formațiile de muzică bizantină: Psalmodia, Sf. M. Mc. Dimitrie din Craiova, Anastasios din Tg. Mureș.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Daniel Funeriu, apel către Iohannis, Cîţu şi preşedinţii de partide: Cel puţin 5 miliarde de euro pentru copiii din România

Avatar

Publicat

in

De

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, face apel la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Cîţu şi liderii partidelor parlamentare pentru a aloca cel puţin 5 miliarde euro din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă către copiii din România. Funeriu arată şi unde ar trebui să meargă banii.

“Râdem, glumim, înjurăm politicieni dar, când treaba e serioasă, e serioasă:

Dacă există seriozitate în demersul de a ameliora educația, este obligatoriu ca cel puțin 5 miliarde de euro din PNRR (17%) să fie utilizați pentru copiii din România, astfel:

1) 1,3 miliarde pentru o masă caldă pe zi pentru 5 ani pentru 500.000 de copii

2) 50 de milioane pe județ (2 miliarde de euro) pentru ecosisteme de educație extrașcolară care să adauge activități educative curriculumului național care e livrat în școli.

3) 1 miliard de euro/5 ani pentru vouchere pentru meditații: cei mai buni profesori să poată să fie plătiți prin vouchere acordate celor mai săraci copii pentru pregătire suplimentară

4) 700 de milioane de euro pentru redimensionarea rețelei școlare și transport: avem încă prea multe școli cu prea puțini elevi. În acele școli copiii învață la simultan, au oportunități de învățare reduse. E fundamental să comasăm școlile slabe cu cele bune, să transportăm elevii, în special de gimnaziu, în acele școli bine puse la punct, cu profesori buni. Astfel mai mulți copii vor profita de mai mulți profesori buni și școli puse la punct.

E limpede în practică că statul a eșuat să ducă educația în fiecare cătun cu copii, mai ales pentru că nimeni nu poate obliga profesorii buni să meargă să locuiască în condiții fizice și sociale precare. Soluția rațională, așadar, este să ducem copiii la educație. În secolul XXI nu mai suntem pe vremea lui Spiru Haret, când demografia era explozivă și transportul imposibil, deci era nevoie să deschidem școli peste tot. Acum e invers: avem scădere demografică și transportul e tot mai facil, deci școlile trebuie comasate și copiii transportați, pentru creșterea oportunităților educaționale”, scrie Daniel Funeriu pe Facebook.

Fostul ministru mai afirmă că, dacă aceste sume, defalcate pe aceste obiective, nu sunt puse la dispoziție, “concluzia este simplă: angajamentul actualei constelații a puterii nu are educația pe agendă, indiferent de declarații sau strategii anunțate cu surle și trâmbițe”.

“Fac un apel la președintele Iohannis, premierul Florin Cîțu, președinții Ludovic Orban, Dacian Cioloș, Dan Barna, Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu să ia acest angajament pentru copiii României: puneți banii acolo unde vă sunt și vorbele! Progresul se face cu investiții, nu cu simpozioane și vorbe meșteșugite.

P.S.: Banii trebuie cheltuiți pentru copii, nu pe oengeurile de caviar care fac simpozioane și formări inutile pentru oameni fantomatici”, mai scrie Daniel Funeriu pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Surpriză pentru Gheorghe Hagi în Senat: Întâlnire cu ambasadorul Japoniei, la 34 de ani de la câştigarea Supercupei Europei/ FOTO

Avatar

Publicat

in

De

Senatorul Titus Corlăţean a organizat un eveniment inedit la Senat, joi, 25 februarie. Fostul ministru le-a făcut o dublă surpriză lui Gheorghe Hagi şi ambasadorului Japoniei în România. Diplomatul a avut ocazia să se întâlnească personal cu un fost fotbalist pe care îl admiră, iar Gheorghe Hagi a primit în premieră în Parlamentul României o distincţie în semn de recunoaştere pentru activitatea sa, la 34 de ani de la câştigarea Supercuperi Europei cu Steaua.

“Astăzi am avut un moment de bucurie la Parlament. Săptămâna trecută ambasadorul Japoniei la București, Hiroshi Ueda, mi-a mărturisit că îl admiră foarte mult pe Gheorghe Hagi. M-am gândit să îi fac o surpriză, așa că l-am invitat azi pe “REGELE” fotbalului românesc la Senat. A fost o întâlnire specială, cu multe emoții din partea domnului ambasador, atunci când a avut surpriza să îl salute pe Gheorghe Hagi. Am fost onorat să le ofer celor doi invitați câte o plachetă a Senatului României, instituție creată în 1864, cu o istorie importantă pentru evoluția în timp a statului român. În plus, i-am oferit o Diplomă de excelență marelui sportiv al României, Gheorghe Hagi, pentru a onora tot ce a făcut pentru imaginea României în lume și pentru fotbalul românesc. Diploma face mențiune și la aniversarea de ieri, 24 februarie, a 34 de ani de la Marea finală a Supercupei Europei, câștigată la Monaco de Steaua București împotriva echipei Dinamo Kiev, prin golul marcat din lovitură liberă de…Gheorghe Hagi!

A fost prima vizită a lui Hagi la Parlament în toți acești ani (nu reușesc să înțeleg de ce nimeni din liderii Parlamentului nu a făcut până acum gestul de a-l invita), așa că mi-a făcut plăcere să îmi exersez calitățile de ghid pentru un tur al Parlamentului, atât pentru domnia sa, cât și pentru domnul ambasador. Am început, evident, cu eleganta sală de plen a Senatului. În concluzie, m-a bucurat să pot onora unul din cei mai mari sportivi pe care România i-a avut vreodată și, în același timp, am câștigat, cred, un prieten trainic al României, în persoana Ambasadorului Japoniei”, scrie Titus Corlăţean pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend