Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Adrian Papahagi, ironic după ancheta despre Patriarhul Daniel: povestire despre tinerii frumoși și liberi

Publicat

in

O parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocați numai pentru bisericile din București, de la Guvern și din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel. La capătul a opt luni de documentare, jurnaliștii de la Recorder a descoperit o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici. Toată acestea rețea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb, în persoana Patriarhului Daniel.

Profesorul Adrian Papahagi are o atitudine ironică la adresa anchetei jurnaliștilor de la Recorder și publică o povestire despre un tânăr, Laurian, o poveste în care în locul Bisericii Mântuirii Neamului se află un spital, oamenii fumează „iarbă” în restaurante și România devenise o țară „ca afară”.

„Tinarul Laurian isi trase plapuma peste cap si adormi tulburat. Traise inca o zi de indignare virtuoasa, sau de virtute indignata. Pedalase prea putin si facuse prea multe live-uri, asa ca somnul ii era agitat de vise.

Intr-unul din acestea, se facea ca infama BOR disparuse. Nu se stia unde sau cum. Poate era efectul unui deceniu de guvernare Csolos, poate pur si simplu tinerii frumosi si liberi devenisera mai numerosi decat mosii urati si aserviti.

Poate murisera de covid si de alte infectii toti pupatorii de moaste. Poate anchetele Discorder fusesera continuate de anchete DNA, care inchisesera toti popii.

Cert e ca Romania devenise o tara ca afara. Autostrazile unduiau cu asfaltul lor n*gru printre pajisti verzi. Macarale zambeau in soare, si intre doua zambete inaltau spitale.

Catedrala praduirii neamului fusese rasa din temelii, iar in locul ei se inalta cel mai modern spital, cu mii de paturi de ati, care nu luau niciodata foc (veghea Omul Danut). Paturile de ati erau oricum goale, caci romanii nu erau doar tineri si frumosi, ci mai ales sanatosi.

Pe strada se plimbau de mana persoane cu vagin si fara, dar lipsite de copii, caci nimeni nu mai accepta sa sporeasca incalzirea globala, suprapopularea si rasa alba. De cand persoanele fara vagin se putea casatori intre ele, PIB-ul, tinut in loc de superstitii, explodase. La cafenele se fuma nestingherit iarba, iar fumul era atent colectat pentru a nu spori incalzirea globala, si nici pe cea locala.

Din taxele pe fum (fumaritul), 10% erau dirijate spre ONU, condus de doamna Greta. Presedinta SUA Necasio-Dominguez si presedinta UE Laura Kovacs semnasera un acord de reducere cu 100% a flatulentei animale si umane. La Scoala Nationala de Studii Politice “Silviu Brucnar”, promotia Manuela Moroiu numara exclusiv persoane apartinand diverselor minoritati (devenite intre timp majoritare). In aceasta lume perfecta, Laurian pedala imponderabil, ca un ideal diafan care traversa pentru o vreme aerul pur al unei epoci de progres.

Dupa o vreme insa, desi nu urca nicio panta, Laurian incepu sa gafaie. Respira greu, pedala anevoie, de parca bicicleta devenise de plumb. Ceva il tinea pe loc, peisajul inainta ca intr-un film derulat cu incetinitorul. Un miros nesuferit de tamaie il sufoca, il exaspera. Intoarse capul, dar il lua imediat ameteala. Pamantul se rotea cu el cu tot, ca un vortex, inghitind spitale, trotinete, progres, tot. Cerul se invartea in sens contrar, in jurul discului alb al soarelui. Laurian nu mai pedala, ci zacea neputincios, intins pe spate, cu ochii-n soare, iar soarele ranjea la el, si cum ranjea se vadea ca nu era soarele, ci marele alb, chiar el, cu cadelnita fumeganda intr-o mana si cu mistria in alta, si cadea, si zidea, si emana tamaie, si varuia, si se apropia, si poleia, si zidea, si crestea, si era tot mai fierbinte, si ardea, si Lucian dardaia sub plapuma si clantanea din dinti si tremura si scrasnea si marele alb cadea, fumega, zidea, varuia ca-ntr-un cosmar care de fapt era realitatea si realitatea era de cosmar si pedalele erau de plumb, si cerul stralucea revoltator de alb, si era prea tarziu sau prea devreme, sau doar i se parea”, a spus Adrian Papahagi, pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Ultimă oră: un nou cutremur în România

Publicat

in

De

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs luni în judeţul Vrancea. Seismul a avut loc la adâncimea de 88 de kilometri, arată Mediafax.

Conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul cu magnitudinea 3,6 s-a produs la ora 9.22, în judeţul Vrancea.

Seismul s-a produs la adâncimea de 88 de kilometri.

Oraşele cele mai apropiate sunt: 84 km Brașov, 87 km Bacău, 106 km Ploiești, 114 km Galați și 118 km Brăila.

Cel mai recent cutremur în țara noastră a avut loc în urmă cu doar câteva zile, la Cluj.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Belgia – Transportul în Bruxelles şi regiunea Valonia, perturbat de o amplă manifestaţie sindicală

Publicat

in

De

Transportul în Bruxelles şi regiunea Valonia era luni dimineaţă perturbat de o amplă manifestaţie pentru apărarea puterii de cumpărare şi a drepturilor sindicale, informează postul public de radio şi televiziune belgian RTBF, potrivit Agerpres.

În capitala belgiană metroul circulă doar pe magistrala 1, iar tramvaiele numai pe câteva trasee. În Valonia, mai multe trasee ale autobuzelor companiei de transport regionale TEC au fost suprimate pentru întreaga zi.
Programul companiei belgiene a căilor ferate (SNCB) nu a fost afectat de grevă, însă SNCB a suspendat unele trenuri din cauza numărului mare de infectări cu coronavirusul în rândul personalului său.

Demonstraţia este organizată de Federaţia generală belgiană a muncii (FGTB) şi Confederaţia sindicatelor creştine (CSC). Al treilea mare sindicat belgian, Confederaţia generală a sindicatelor liberale din Belgia (CGSLB), susţine revendicările, dar nu demonstrează în stradă ţinând cont de criza sanitară cauzată de COVID-19.

FGBT şi CSC solicită măsuri structurale pentru a diminua facturile la energie ale gospodăriilor, menţinerea indexării automate şi o reformă a legii din 1996 privind norma salarială.

În ultimele luni, norma salarială a fost denunţată vehement de cele trei mari organizaţii sindicale belgiene, care cer o revizuire a acestei legislaţii pentru a se permite negocieri ”mai libere”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend