Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Adrian Câciu: Economia europeană a răcit / BNR încearcă să acționeze, numai că acțiunea în puseu inflaționist este un pic prociclică

Publicat

in

​Trebuie să avem grijă în continuare de persoanele vulnerabile și, mai ales, trebuie să avem în vedere ceea ce se poate întâmpla în iarna acestui an pentru că economia europeană a răcit, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, după adoptarea primei rectificări bugetare din 2022.

Adrian CaciuFoto: Captura Guvern

“Există presiuni de încetinire economică pe care le avem în vedere. Tocmai de aceea cel mai important lucru este recuperarea întâzierilor pe zona de investiții. Este un demers la care tot Guvernul trebuie să fie angajat, dar și autoritățile locale. Acea zonă ne poate aduce într-un perimetru de echilibru și de ținere sub control a unor situații, având în vedere factorul de multiplicare a investițiilor”, a spus Câciu.

Potrivit acestuia, „este foarte important ca atunci când proxy-ul inflației care se naște – inflația nu apare peste noapte – să iei măsuri atunci pentru că va fi foarte greu ca atunci când tăvălugul inflației a început și s-a pornit, să poți să-l oprești sau să-i inversezi trendul”.

BNR și acțiunea prociclică, în viziunea lui Câciu

“Guvernele anterioare trebuiau să ia în calcul faptul că vom avea o greutate în a stopa inflația”, spune ministrul Finanțelor.

Pe deoparte, spune el, BNR încearcă prin politica monetară să acționeze, numai că acțiunea în puseu inflaționist este un pic prociclică, pentru că ai deja o greutate cu inflația care se duce în dobânzi mari și vii cu rată de politică monetară în creștere.

„La fel, și statul trebuie să aibă grijă cum acționează pentru că și noi, prin măsurile pe care totuși trebuie să le luăm în favoarea economiei și cetățenilor, trebuie să avem grijă pentru ca această atitudine prociclică să nu cumva să fie una cu efect negativ ulterior”, a precizat Adrian Câciu.

  • Am reușit să stabilizăm zona de inflație. Ceea ce vreau să văd este când se inversează acest trend.

“Eforturile noastre, împreună – BNR cu Guvernul – sunt să inversăm acest trend al inflației. Nu va fi o scădere fabuloasă în momentul în care se inversează trendul pentru că trebuie să țineți cont că avem un deficit comercial foarte mare și o parte de inflație importată. Avem și acea problemă cu energia care are o influență foarte mare în inflația din acest moment”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Siguranță și încredere: o mașină de poliție a fost spartă de hoți chiar în fața IPJ Sibiu

Publicat

in

De

Polițiștii sibieni fac cercetări pentru a identifica o persoană care a furat din mașina Poliției, care era parcată în fața sediului Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu. Din interior au dispărut un suport de telefon mobil, o vestă, telecomanda rampei de acces și două lanterne. Furtul s-a produs în noaptea de 26 spre 27 septembrie, iar autospeciala de poliție era parcată în fața sediului IPJ Sibiu, scrie Mediafax.

„Este vorba despre furtul unor bunuri dintr-o autospecială de poliție utilizată de către polițiștii din cadrul Biroului Poliție Autostrăzi A1 Râmnicu–Vâlcea – Deva. Fapta ar fi fost comisă în noaptea de 26/27 septembrie a.c., în timp ce autospeciala era parcată pe strada Revoluției din municipiul Sibiu”, a spus Elena Weleter, purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu.

Cercetările sunt efectuate la nivelul Biroului de Investigații Criminale Sibiu din cadrul Poliției municipiului Sibiu pentru infracțiunea de furt calificat, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în vederea identificării autorului și aplicării măsurilor legale în consecință.

Printre bunurile sustrase din autospeciala de poliție sunt: un suport de telefon mobil, o vestă, telecomanda rampei si două lanterne.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ludovic Orban îl acuză de manipulare pe Lucian Bode. „E jalnică metoda de disculpare aleasă de ministrul încolțit” în scandalul BMW-urilor

Publicat

in

De

Fostul premier Ludovic Orban îl acuză de manipulare pe ministrul de Interne, Lucian Bode, despre care spune că nu este străin de „licitația cu dedicație, a 600 de BMW de la firma controlată de un om de afaceri apropiat de chiriașul de la Cotroceni”.

Ludovic Orban si Lucian BodeFoto: AGERPRES

„Bode a făcut o conferință de presă în care a încercat să manipuleze opinia publică, aruncând responsabilitatea pentru această procedură de achiziție viciată și asupra mea, menționând că eu am semnat hotărârea de guvern 971 din 12 noiembrie 2020.E jalnică metoda de disculpare aleasă de ministrul încolțit. Oricine poate să intre pe portalul legislativ și să vadă conținutul acestei hotărâri de guvern. Va constata că este o hotărâre de guvern care aprobă necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții:„ Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”. Aceste achiziții erau necesare pentru a crește siguranța rutieră”, a scris Ludovic Orban, pe Facebook.

El adaugă că „nu scrie nicăieri în hotărârea de guvern ce tip de autospeciale trebuie achiziționate., u este prevăzută nicio specificație tehnică pentru niciunul dintre produsele care urmează să fie achiziționate”.

„Răspunderea integrală pentru organizarea licitației și pentru fraudarea acesteia este a ministrului și a celorlalți implicați în procesul de achiziție. Este evident pentru orice om de bun simț că specificațiile tehnice din documentația de licitație au fost puse în mod deliberat pentru a elimina ilegal din competiție orice altă firmă în afara firmei care a fost declarată câștigătoare. În concluzie, singura soluție pentru Bode este să plagieze gestul fostului său coleg de cabinet, Sorin Câmpeanu”, a mai scris Orban pe Facebook.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a prezentat, joi, concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini pentru Poliţie, susținând că licitaţia este corectă. „Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă – IGPR – cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate”, a spus ministrul de Interne, susținând că aceia care încearcă să denatureze scopul unor proiecte ale MAI încercând să obţină capital politic ”prin minciuni şi dezinformări” sunt ”oameni mici”, referindu-se la liderul USR, Cătălin Drulă, care a criticat achiziția.

Cătălin Drulă susține că Lucian Bode „minte cum respiră”, inducând „ voit o confuzie între finanțarea europeană a unui proiect de siguranță rutieră și licitația organizată de subordonații lui cu dedicație”.

Liderul USR susține că a aprobat un proiect de siguranță rutieră din fonduri europene, „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație” – documentul poate fi consultat AICI.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend