Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Adevărul din spatele îndulcitorilor, explicat de nutriţionist

Avatar

Publicat

in

În privinţa îndulcitorilor, părerile sunt împărţite. Dacă unele studii arată că nu pot provoca boli grave şi poate fi consumat fără nicio grijă, altele demonstrează contrariul. Nutriţionistul Gianluca Mech explică adevărul din spatele acestor îndulcitori.

În primul rând, trebuie să ştim că îndulcitorii sunt substanţe folosite pentru îndulcirea alimentelor sau a altor produse alimentare. Aceştia sunt de mai multe tipuri, unele naturale, iar altele produse în mod artificial în laborator.

Îndulcitorii naturali

Aşa cum am menţionat, îndulcitorii sunt de două tipuri, iar în privinţa celor naturali, nutriţionistul enumeră:

“Mierea: este un aliment bogat caloric, dar cu calităţi nutritive excelente;

Stevia: provine de la o plantă originară din America de Sud. Ajută la reducerea tensiunii arteriale şi la reducerea nivelului de glucoză din sânge, dar şi a nivelului de insulină după masă;

Siropul de arţar: bogat în minerale şi vitamine. Ae mai puţine calorii decât mulţi alţi îndulcitori naturali şi are proprietăţi energizante şi purificatoare;

Tagatosio: este un îndulcitor extras din lapte, deci are o sursă „naturală”, dar în realitate este un zahăr „modificat”. Este mai puţin dulce decât zaharoza, dar are mult mai puţine calorii şi nu are impact asupra glicemiei. Doza maximă care nu trebuie depăşită este de 50 g pe zi, pentru a evita efectul laxativ. De fapt, tagatoza este metabolizată de organism ca o „fibră” şi, prin urmare, stimulează tranzitul intestinal”.

Îndulcitorii artificiali

“Sunt utilizaţi deoarece au calorii foarte puţine sau deloc, de aceea ajută la menţinerea unei greutăţi optime şi pot fi utilizaţi în timpul curelor de slăbire. În majoritatea cazurilor, nu au putere nutriţională, nici nu dau energie, dar pot avea un impact asupra metabolismului şi a producţiei de insulină. Unii îndulcitori artificiali au contraindicaţii absolute sau relative. Utilizarea lor nu este recomandată până la vârsta de trei ani şi în timpul sarcinii şi alăptării. Principalii îndulcitori artificiali sunt:

Aspartam: cel mai cunoscut şi cel mai răspândit printre îndulcitori artificiali, aspartamul are o putere de înmuiere care este de 200 de ori mai mare decât cea a zahărul. Cu aportul zilnic maxim recomandat (40 mg / kg greutate), corelaţia între aspartam şi neoplazie nu este demonstrată şi nu provoacă reacţii alergice mai frecvent decât placebo. Aspartamul poate produce rareori reacţii adverse la persoane deosebit de sensibile, cum ar fi dureri de cap, greaţă, vărsături şi dureri abdominale. Aspartamul este contraindicat în cazul fenilcetonuriei;

Sucraloza: un derivat al zaharozei, de 600 de ori mai dulce şi cu zero calorii. Doza care nu trebuie depăşită este de 5 mg pe kg de greutate.

Atenţie! Aspartamul şi sucraloza, dacă sunt luate în doze mari sau pentru o lungă perioadă de timp, pot fi cancerigene şi pot afecta metabolismul zahărului.

Acesulfamul K: este unul dintre cei mai puţin dăunători, deoarece nu este metabolizat de organism şi este eliminat cu urina. Are o putere de înmuiere de 200 de ori mai mare decât zahărul, iar doza care nu trebuie depăşită este de 9 g per kg de greutate.

Polioli (alcooli de zahăr): sunt îndulcitorii de nouă generaţie, consideraţi cei mai inofensivi dintre toţi, chiar benefici sănătăţii, în special pentru dinţi. Aceştia includ sorbitolul, xilitolul, manitolul, izomaltolul. De asemenea, în acest caz, este mai bine să nu depăşiţi cantităţile: doza maximă zilnică este de 50 g. Xilitolul şi sorbitolul pot avea efecte laxative”, spune nutriţionistul Gianluca Mech.

Îndulcitorii: cum îi consumăm corect

“Consumul de prea multe zaharuri adăugate şi carbohidraţi rafinaţi poate creşte riscul dezvoltării sindromului metabolic şi a complicaţiilor acestuia: obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare. Aşadar, indiferent de beneficiile pentru sănătate, se recomandă utilizarea moderată de îndulcitori artificiali”, recomandă Gianluca Mech.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Studiu: ‘Mulți oameni cred că se vor îmbolnăvi, se vor face mai bine și că totul va reveni la normal, dar aceste descoperiri ne spun că ar putea exista implicații pe termen lung’

Avatar

Publicat

in

De

Un studiu recent atrage atenția că coronavirusul poate produce anomalii la nivelul creierului. Sechele care, în unele cazuri, ar putea fi permanente.

Publicat în Seizure: European Journal of Epilepsy, studiul analizează 84 de articole științifice asupra a 617 pacienți pentru a încerca să lege simptomele de virus. Oamenii de știință s-au concentrat asupra anomaliilor detectate prin electroencefalogramă (EEG). Și, în total, o treime dintre pacienții observați prezentau anomalii ale creierului.

„Înainte, când vedeam acest lucru în eșantioane mici, nu știam dacă a fost o coincidență, dar acum putem spune cu încredere că există o legătură”, a declarat Zulfi Haneef, profesor asistent în neurologie la Baylor College of Medicine și coautor al studiului. Conform rezultatelor, este vorba mai ales de lobul frontal. Acest lucru este legat în special de limbajul și coordonarea motorie.

Dacă neurologii nu știu încă cum s-ar putea explica aceste anomalii, ei își fac griji că daunele ar putea fi ireversibile.

Printre căile studiate, pierderile de oxigen și problemele cardiace cauzate de coronavirus ar putea cauza indirect simptomele evidențiate în studiu.

Prin urmare, vor trebui efectuate noi studii pentru a confirma ipotezele oamenilor de știință. Cu toate acestea, Zulfi Haneef profită de ocazie pentru a reaminti că SARS-Cov-2 este departe de a fi banal: „mulți oameni cred că se vor îmbolnăvi, se vor face mai bine și că totul va reveni la normal, dar aceste descoperiri ne spun că ar putea exista implicații pe termen lung”, conform smartradio.ro.

Citește și:

Situație îngrijorătoare: Ce se întâmplă cu banii trimiși de românii din străinătate rudelor din țară

EXCLUSIV SPP se pregătește să intervină în caz de dezastre, urgențe și crize! Investiție de peste 3 milioane de euro

Veste mare pentru mii de angajați! Veți primi mii de lei

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Medic: ‘Acum gustul și mirosul se pierd poate chiar cu o săptămână de la debutul bolii’

Avatar

Publicat

in

De

Medicul Carmen Dorobăț, manager al Spitalului clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași, a declarat că noul coronavirus SARS-CoV-2 și-a modificat evoluția și se vindecă mai greu.

Pacienții cu forme medii ale bolii au nevoie chiar și de o lună de tratament, înainte de testul negativ. La începutul pandemiei, această perioadă era de aproximativ două săptămâni.

În plus, unele simptome, cum ar fi pierderea gustului și mirosului, nu mai apar odată cu debutul bolii, ci după o săptămână.

„Am observat că în ultima perioada de timp, formele medii de boală, fără comorbidități, se negativează greu.

Adică stau o perioada mai lungă de timp până să obțină acel test negativ.

Aș spune că modul în care evoluează simptomele, retrocedarea acestor simptome este mai greoaie.

S-au modificat și ca tablou. Altădată veneau că nu mai aveau gust și miros. Acum gustul și mirosul se pierd poate chiar cu o săptămână de la debutul bolii.

Altădată apăreau dureri musculare după ce era febra 38-39 de grade, acum sunt pacienți afebrili care acuză am dureri musculare. Or, noi știm că durerile musculare reprezintă un semn că trebuie să urmărim cu atenție evoluția pacientului respectiv”, a declarat Carmen Dorobăț, manager al Spitalului clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași, conform 3dosts.ro.

Citește și:

EXCLUSIV SPP se pregătește să intervină în caz de dezastre, urgențe și crize! Investiție de peste 3 milioane de euro

Veste mare pentru mii de angajați! Veți primi mii de lei

Analiză cutremurătoare: Peste jumătate de milion de români ar putea ajunge șomeri din cauza crizei provocate de COVID-19

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend