Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Adevărul despre Super Lună – Se vede frumos, dar nu este un fenomen astronomic ieșit din comun

Publicat

in

Termenul ”supermoon” (Super Luna) a fost creat în 1979 de un astrolog care susținea că aceste Luni mari și strălucitoare vor aduce catastrofe naturale. Din martie și până acum s-a vorbit despre patru ”superluni”, însă din punct de vedere astronomic nu este vreun fenomen deosebit, Luna nu este cu mult mai mare și în niciun caz nu capătă o culoare neobișnuită. Denumirile acestor superluni, cum este actuala Strawberry Moon, sunt legate de tradițiile amerindienilor din America de Nord și nu au legătură cu diversele tradiții din Europa.

Luna este cel mai apropiat corp ceresc de Terra, distanța medie fiind de 384.400 km, cu variații nu foarte mari (între 363.300 km și 405.500 km). Așadar, chiar și când Luna este cel mai aproape, tot foarte departe este, fiindcă distanța este cu 5% mai mică decât media și cu 10% față de momentul când Luna este cel mai departe (apogeu).

Presa mondială a scris în fiecare lună din martie încoace despre așa-numitele ”supermoon”, super-Lunile, adică zilele când Luna este mai aproape de Terra. Însă este ceva excepțional din punct de vedere astronomic?

”Din punct de vedere astronomic nu se întâmplă decât o singură chestie: Luna este la perigeu, adică este mai apropiată de Pământ decât în restul zilelor lunii calendaristice respective (…) Mai este ceva important: oamenii, când se uită la Lună, se uită când răsare, iar în acele momente este deformată și mai mare decât de obicei, la fel cum este și Soarele care când răsare pare foarte mare față de când este sus pe cer. Luna este oricum mărită de atmosferă și de iluziile optice pe care le avem noi în creierul nostru și oameni pot confunda faptul că este mare Luna, cu faptul că este aproape, însă este greșit. La fiecare răsărit și apus Luna ne pare mai mare decât în restul zilei”, spune astronomul Adrian Șonka”, pentru HotNews.ro.

Luna, când este la perigeu, ne apare cu doar 13% mai mare decât când este la apogeu (momentul când este cel mai departe și 13% diametru aparent nu este mult când privești un obiect ceresc îndepărtat și nu foarte mare).

Termenul colocvial ”supermoon” a fost folosit în premieră în 1979 de un astrolog american pe nume Richard Nolle care a prezis, în mod nefondat, că evenimentul va cauza catastrofe (vreme severă și cutremure).

Americanii au numit ”supermoon” patru fenomene de lună plină în acest an, conform NASA:

Strawberry Moon, 24 iunie
Flower Moon 26 mai
Pink Moon, 27 aprilie
Worm Moon, 28 martie

La Flower Moon, la final de mai a fost cea mai mică distanța Lună – Terra.

Aceste luni NU au culoarea roșie sau roz, cum ar sugera numele date.

”Este imposibil ca Luna să-și schimbe culoarea pentru că Luna este un corp ceresc imens și reflectă lumina Soarelui: ori își schimbă Soarele culoarea, ceea ce nu este bine, ori își schimbă Luna tipul de suprafață, ceea ce este imposibil. Culoarea pe care o vedem pe Lună este dată de cum absoarbe suprafața lumina Soarelui și ce reflectă”, explică Adrian Șonka.

Merită să facem o mențiune aici: Luna se vede portocalie doar la apus și la răsărit, atunci când se vede la orizont. Când ne uităm înspre orizont vedem Luna printr-un strat foarte gros de aer, care împrăștie lumina Lunii.

Luna nu se vede în SUA mai mare sau mai strălucitoare decât o vedem noi aici, în România. Doar în funcție de latitudinea locului în care te afli o vezi orientată diferit: mările sunt orientate diferit, spre exemplu. Fenomenul de ”lună plină” apare în medie cam la 29 de zile.

Strawberry Moon (luna căpșunilor) se numește așa fiindcă apare în perioada în care se culeg căpșunile, iar celelalte, pentru că atunci înfloresc anumite flori în America de Nord. Numele ”luna căpșunilor” a fost dat de tribul de amerindieni Algonquin.

”Worm moon” se numește așa fiindcă la final de martie apar primii viermi de pământ care devin harnă pentru păsări.

Unii susțin că nici luna plină din martie, așa-numita Worm Moon, nu ar merita titlul de super-lună, în timp ce alții spun că Strawberry Moon nu ar trebui să fie ”superlună” fiindcă Luna este acum cel mai departe de Terra dintre cele patru fenomene de lună plină observate între martie și iunie.

Această super-lună din iunie este ultima din acest an care va fi clasificată astfel. Ideea este că nu s-a căzut de acord asupra definiției unei ”super-Luni”, astfel că unii denumesc luna plină din iunie ca “marginal supermoon”.

Aceste denumiri au apărut pentru prima oară acum mai bine de un secol într-un almanah anual care era extrem de popular în SUA: Farmers’ Almanac care conține și date despre fazele lunii și despre credințe populare legate de Lună

Următoarea superlună ”americană” va fi în 14 iunie 2022

Luna are 30% din diametrul Terrei și se crede să s-a format în urma unui impact cu un corp ceresc mare. Astronomii se referă la ”Giant Impact Hypothesis” sau la ”Big Splash”, iar ipoteza este că acum 4,5 miliarde de ani Pământul a fost lovit de o protoplanetă denumită Theia.

Luna se rotește în jurul Pământului, dar și în jurul propriei axe.

Luna arată uneori ca un cerc, alteori ca un semicerc și ne pare că își schimbă forma, dar în realitate nu este așa. De-a lungul unei luni calendaristice, Luna reflectă o cantitate variabilă de lumină solară. Uneori Soarele luminează întreaga Lună și o vedem în întregime, iar alteori este luminată numai parțial. Aceste sunt fazele lunii, iar despre ele puteți citi la finalul articolului.

Pe 25 iunie se produce în România faza de Lună Plină, la ora 05:42. În nopțile de 24, 26 și 26 iunie Luna va părea plină pentru cei care o văd cu ochiul liber.

Cum s-a văzut pe cer Luna în iunie

Luna în iunie, conform informaţiilor de pe site-ul Observatorului Astronomic “Vasile Urseanu”:

Pe 2 iunie s-a produs faza de Ultimul Pătrar, la ora 00:18.

Pe 10 iunie s-a produs faza de Lună Nouă, la ora 13:54. În aceeași zi are loc eclipsă parțială de Soare care poate fi văzută și dintr-o parte a țării noastre.

În ziua de 10 iunie, din jumătatea de nord a țării s-a putut vedea o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună.

Începând cu ziua de 11 iunie Luna a început să se vadă seara pe cer.

Pe 18 iunie s-a produs faza de Primul Pătrar, la ora 06:54.

Pe 25 iunie se produce faza de Lună Plină, la ora 05:42. În nopțile de 24, 25 și 26 iunie Luna va părea plină pentru cei care o văd cu ochiul liber.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie: ‘O acțiune dictatorială a guvernului’

Publicat

in

De

CNS Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie, acuzând că încalcă prevederile Codului Muncii.

„Guvernul a pregatit modificarea legislației în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenței sociale și în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, prin care impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile.

În plus, prevederile proiectelor de lege pun în seama salariaților costurile de testare.

CNS Cartel ALFA s-a exprimat anterior, atât prin voturile și pozițiile reprezentanților săi în cadrul structurilor de dialog social, cât și prin poziții publice, împotriva unor astfel de reglementări abuzive.

Reluăm aici motivele pentru care cerem de urgență retragerea acestui proiect:

– Inițiativa reprezintă o actiune dictatorială a guvernului, care continuă pe linia guvernării prin amenințare și șantaj. Este o acțiune cu atât mai aberantă cu cât vizează tocmai personalul din sănătate, sfidând efortul si sacrificiul acestor lucrători pe toată perioada pandemiei;

– Este o actiune care nu face decât să crească și mai mult neîncrederea în guvern și autorități, încredere subminată sistematic prin măsuri inconsecvente și contradictorii; de exemplu:

organizare de festival-spectacole de 75.000 de persoane fără distanțare și mască,

congrese de 5.000 persoane în spații interioare fără mască și distanțare,

măsluirea/ascuderea de date oficiale pentru a servi intereselor imediate ale unui partid politic,

ignorarea vocii experților; un model de comportament sfidător al decidenților (câți parlamentari au certificat verde, de exemplu?);

în schimb, în tot acest timp, manifestările publice în aer liber au fost și sunt restricționate la maxim 100 persoane care trebuie să poarte mască și să păstreze distanțarea;

– Nu ține cont de legislația muncii, care prevede că sănătatea și securitatea în muncă intră în sarcina și obligația angajatorului, acest aspect cuprinzând și costurile; măsurile propuse reprezintă in același timp o reducere a dreptului constituțional la muncă.

Precizăm faptul că poziția noastră este de susținere a vaccinării la cerere, așa cum au făcut cu succes multe state, prin măsuri coerente si de informare adecvată, explicare și, în general, printr-o politică de transparență și comportament adecvat la nivel de decidenți, nu prin măsuri dictatoriale!

Este necesar ca testarea periodică să se faca pe cheltuiala angajatorului și numai în cazul constatării existenței simptomelor.

Considerăm că responsabilitatea situației actuale din România (neîncrederea populației și escaladarea crizei sanitare cu toate consecințele sale economice și sociale) revine exclusiv guvernului actual!

În concluzie solicităm retragerea urgentă a proiectelor de lege in vederea modificarii lor.

De asemenea, cerem ca trei reprezentanți ai confederațiilor sindicale si trei ai confederațiilor patronale să facă de drept parte din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, transmit sindicaliștii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației, dezamăgit de atitudinea părinților: 99% dintre părinții elevilor dintre-o școală din Capitală, împotriva testării

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă. În aceeaşi şcoală, mai mulţi copii decât părinţi ar fi de acord cu testarea şi chiar cu vaccinarea.

“Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.

“În aceeaşi şcoală (…) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin “slabă organizare”, el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend