Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ADEVĂRUL despre intervenţia Turciei în Siria

Avatar

Publicat

in

Din iulie 2015, fortele militare ale kurzilor din nord-estul Siriei au decis sa sprijine armata Siriana în lupta ei cu rebelii islamisti. În fapt, a fost vorba de asigurarea sprijinului aerian al armatei siriene pe timpul ofensivei kurde împotriva mercenarilor islamisti, aprovizionati cu munitii peste granita, de Turcia. Imediat Turcia a reactionat în mod surprinzator, aducîndu-si aminte de existenta gruparii kurde PKK, interzisa în Turcia si a convocat o sedinta NATO, ca urmare a asa-zisei amenintari a securitatii sale. Declansînd totodata bombardamente aeriene împotriva kurzilor din nord-estul Siriei si din Irak ( singurii care au repurtat victorii concrete împotriva ISIS, în ultimul timp ).

sursa: http://static.businessinsider.com/

sursa: http://static.businessinsider.com/

SUA care a cheltuit în ultimul an 500 milioane USD pentru recrutarea, antrenarea si înarmarea rebelilor ”moderati” din Siria, a amenintat armata siriana, pe cea irakiana si pe luptatorii kurzi, adica pe cei care lupta cu adevarat împotriva ISIS, ca va riposta cu lovituri aeriene, daca ”oamenii lor” vor fi atacati.

Mai mult decît atît, cu o ipocrizie uluitoare, Ahmet Davutoglu, premierul Turciei, a cerut ONU impunerea unei no-fly zone în nordul Siriei ”pentru protejarea civililor kurzi din zona confruntarilor dintre ISIS si armata siriana”.  Adica a celor vizati de bombardamentele aeriene ale aviatiei turce.

sursa: http://2.bp.blogspot.com/

sursa: http://2.bp.blogspot.com/

În ceea ce priveste modul în care SUA si aliatii sai se fac ca lupta împotriva ISIS, lucrurile au fost lamurite într-un articol anterior. Rusia a dovedit pe deplin ca a înteles acest joc obscur al SUA, asigurînd sisteme de rachete AA pentru apararea statelor siite care lupta cu adevarat cu ISIS ( Irak, Siria, Iran ). E vorba de sisteme S-300 si Pantsir-S1 care ar pune probleme reale aviatiei americane si a satelitilor ei din NATO si din zona Golfului.

Cine lupta cu adevarat împotriva ISIS ?

Pe acest fond tensionat, menit sa mimeze lupta anti-ISIS si sa creeze conditiile propice trecerii la bombardarea masiva a trupelor armatei siriene si înlocuirea lui Bashar al-Assad la conducerea Siriei, Rusia a facut o mutare care surprinde pe toata lumea. Pe 16 august 2015 agentia de presa turca BGN a anuntat ca Rusia a livrat armatei siriene 6 avioane MiG-31 care opereaza deja pe baza aeriana Mezze de la periferia de sud-vest a Damascului.

Russia sends six fighter jets to Syrian administration

În fapt este vorba de un contract din 2007, în valoare de peste un milliard USD privitor la 8 avioane MiG-31 si alte 16 MiG-29M care a fost suspendat în 2009, ca urmare a presiunilor exercitate de Israel.

MiG-31 BM este un avion de interceptare cu doua locuri, nu unul multirol, capabil sa execute lupta aeriana apropiata manevriera. El poate patrula la mare altitudine ( 20.000 m ) cu viteza supersonica ( 3.000 km/h ), timp de doua ore, pe o fîsie de granita de 400 km. MiG-31 poate detecta simultan 24 de tinte aeriene sau cosmice pîna la distanta de 400 km, alegînd cele mai periculoase 10 dintre ele, catre care îsi dirijeaza rachetele cu raza lunga de actiune. Alte 8 tinte sunt urmarite automat si atacate cu rachete aer-aer cu raza medie de actiune R-27ER ( raza de actiune 130 km ). Masa maxima a rachetelor pe care le poate acrosa MiG-31 este de 9.000 kg. Asadar avioanele MiG-31 nu au fost livrate de rusi pentru a lupta cu ISIS ci împotriva radarelor zburatoare Boeing 737 (AEW&C ) si E-3 Sentry ( AWACS ) care constituie coloana vertebrala a zonei de interdictie aeriana. Fiind totodata eficiente si împotriva rachetelor de croaziera americane.

Unul sau doua avioane AWACS turcesti sau americane pot acoperi întreg spatiul aerian sirian. Prin echipamentele SIGINT de la bord, AWACS monitorizeaza si traficul radio, receptionînd raportul radio prin care conducatorul zborului aproba decolarea unui avion de lupta sirian.

Sursa: http://www.pope.afrc.af.mil/ (TINKER AIR FORCE BASE, OKLA) Airmen from the 960th Airborne Air Control Squadron monitor the skies during the E-3 Sentry 30th anniversary flight Mar. 23. The E-3 first arrived at Tinker on Mar. 23, 1977, and Airmen have been conducting the same aerial surviellance mission for the past 30 years. (Air Force photo by Staff Sgt. Stacy Fowler)

Sursa: http://www.pope.afrc.af.mil/
(TINKER AIR FORCE BASE, OKLA) Airmen from the 960th Airborne Air Control Squadron monitor the skies during the E-3 Sentry 30th anniversary flight Mar. 23. The E-3 first arrived at Tinker on Mar. 23, 1977, and Airmen have been conducting the same aerial surviellance mission for the past 30 years. (Air Force photo by Staff Sgt. Stacy Fowler)

Astfel AWACS poate descoperi tintele aeriene inamice abia decolate, de la distante de 350-450 km. AWACS dirijeaza la interceptare formatiile de avioane de vînatoare ale statelor aliate SUA, care executa zone de serviciu în aer deasupra Siriei. Tot avioanele AWACS sunt capabile sa descopere coloane de blindate în mars pe teritoriul sirian, dirijînd asupra lor, formatii de avioane înarmate cu rachetele si bombele necesare atacului la sol. Doborîrea unuia sau mai multor avioane AWACS, modifica semnificativ capacitatea de functionare a ”no flight zone”.

sursa: https://upload.wikimedia.org

sursa: https://upload.wikimedia.org

MiG-31 este propulsat de doua motoare Solovyev D-30F6 , fiecare cu tractiunea de 15.500 kgf, care-i permit urcarea cu o viteza ascensionala de 208 m/s. Timpul scurs de la desprinderea de pista pîna la atingerea plafonului de 10.000 m este de doua-trei minute. Practic, daca MiG-31 nu emite în spectrul electromagnetic, el are toate sansele sa intre în regim supersonic, sa receptioneze de la sol prin linia de date, coordonatele AWACS si sa ocupe pozitia optima pentru doborîrea acestuia. MiG-31 este înarmat cu rachete BVR ( beyond-visual range ) R-33, R-37 si Novator  KS-172S-1, cu raza de actiune de 300-400 km, special create pentru doborîrea AWACS.

Sursa: http://www.ausairpower.net/

Sursa: http://www.ausairpower.net/

Profilul de zbor al acestor rachete a fost astfel conceput încît sa urce mai întîi la altitudinea de croaziera de 30.000 m, unde accelereaza la viteza Mach 4. Acest profil împiedica interceptarea lor pe parcursul spre tinta si permite un raport de consum carburant/km redus la jumatate fata de zborul la 8-14.000 m. Atacul avionului AWACS se face de sus, unde exista un con mort al antenei radar.

Articol preluat cu permisiune autorului

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/adevarul-despre-interventia-turciei-in-siria_964832.html

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Totul până la aplicații: TikTok ar putea aprinde fitilul în conflictul economic dintre China și SUA

Avatar

Publicat

in

De

China a calificat marţi drept ”pură manipulare” campania Statelor Unite împotriva aplicaţiei video TikTok a companiei chineze ByteDance şi a avertizat Washingtonul să nu deschidă ”cutia Pandorei”, în caz contrar ”va suporta consecinţe”, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Este un lucru ”obişnuit pentru SUA să-şi folosească puterea statală pentru a ataca violent companiile altor ţări”, a declarat la conferinţa zilnică de presă purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbin.

Publicitate

”Dacă această greşeală a Washingtonului se repetă, orice altă ţară va putea să adopte măsuri similare împotriva oricărei companii americane invocând securitatea naţională (…) Statele Unite nu trebuie să deschidă cutia Pandorei; în caz contrar, vor suferi consecinţe”, a adăugat oficialul chinez.

”Eliminarea unor companii care nu sunt americane, sub pretextul securităţii naţionale fără nicio probă, încalcă principiile economiei de piaţă, ale deschiderii, transparenţei şi nediscriminării formulate de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC)”, a mai menţionat el.

Citește și: Mutarea pandemiei! Gigantul Kaufland nu se sperie de coronavirus

Acesta a promis de asemenea o ”ripostă” a Chinei în cazul vreunei noi expulzări a unor jurnalişti chinezi din SUA. Începând de pe 8 mai Washingtonul acordă jurnaliştilor chinezi vize pentru numai 90 de zile, astfel că vizele acordate vor expira curând şi nu se ştie dacă ele vor fi prelungite. ”Până în prezent niciun jurnalist nu a primit un răspuns clar din partea autorităţilor americane” pentru cererea de prelungire a vizei, a spus purtătorul de cuvânt al MAE chinez, citat de AFP.

Reacţia Beijingului survine după ce preşedintele Donald Trump a dat luni companiei ByteDance termen până la 15 septembrie să treacă în mâinile capitalului american platforma americană a aplicaţiei, altfel riscă să fie interzisă în SUA din motive de siguranţă naţională.

”Nu mă interesează dacă este Microsoft sau o altă companie mare, o companie sigură, o companie foarte americană trebuie să o cumpere”, a spus Trump, adăugând că în urma unei asemenea tranzacţii Departamentul american al Trezoreriei va trebui ”să primească mulţi bani”.

TikTok are în SUA peste 80 de milioane de utilizatori şi este una dintre reţelele sociale care în ultimii ani au crescut cel mai mult, devenind un mijloc de divertisment pentru numeroşi adolescenţi şi un canal de promovare pentru celebrităţi.

Administraţia preşedintelui republican Donald Trump, dar şi importanţi congresmeni democraţi, afirmă că o folosire atât de extinsă a TikTok pune în pericol datele personale ale cetăţenilor americani şi securitatea naţională, susţinând că, la fel ca în cazul Huawei, această aplicaţie este expusă prin intermediul societăţii ByteDance imixtiunii guvernului chinez.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

​Consiliul Europei îndeamnă Turcia să permită vizitele pentru liderul kurd Öcalan şi alţi deţinuţi

Avatar

Publicat

in

De

Consiliul Europei “îndeamnă” autorităţile turce să permită vizitele din partea rudelor şi a avocaţilor pentru deţinuţii de pe insula – închisoare Imrali (nord-vestul Turciei), printre care se află şi liderul istoric al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) Abdullah Öcalan, conform unui raport dat publicităţii miercuri, citat de AFP, notează Agerpres. Comitetul European pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei invită Ankara “să ia măsurile necesare pentru a garanta că toţi deţinuţii din închisoarea Imrali pot primi în mod efectiv, dacă doresc, vizita rudelor şi a avocaţilor lor”.

Totodată, CPT îndeamnă din nou Turcia “să realizeze o revizuire cuprinzătoare a regimului de detenţie aplicat deţinuţilor condamnaţi la închisoare agravată pe viaţă” şi să îşi revizuiască legislaţia în această direcţie.

Publicitate

Pe de altă parter, în raportul său, CPT salută faptul că, la 2 mai 2019, Abdullah Öcalan a beneficiat de o vizită din parte a doi din avocaţii săi pentru prima oară din iulie 2011, precizând că, potrivit autorităţilor turce, astfel de vizite au mai avut loc pe 22 mai, 12 iunie, 18 iunie şi 7 august 2019 . Comitetul îşi exprimă în acelaşi timp regretul că, de atunci, “toate cererile (…) au fost aparent respinse”.

Cu excepţia liderului PKK, închisoarea de înaltă securitate din Imrali găzduieşte alţi trei prizonieri care, potrivit CPT, “au indicat că sunt trataţi corespunzător de personalul penitenciarului”.

Serviciul de de sănătate al închisorilor a lăsat “încă o dată o impresie favorabilă” delegaţiei CPT care a vizitat Turcia în perioada 6 – 17 mai 2019, Comitetul considerând condiţiile materiale de detenţie ca fiind în general satisfăcătoare pentru toţi prizonierii din Imrali.

Conform aceluiaşi raport, delegaţia, care a vizitat şi multe alte închisori, secţii de poliţie şi cazărmi de jandarmi din întreaga ţară, a înregistrat, pe de altă parte “un număr considerabil de acuzaţii de utilizare excesivă a forţei şi/sau de maltratare fizică de către poliţişti şi jandarmi.

Printre multe alte recomandări, CPT reiterează dorinţa ca un mesaj clar şi ferm de ‘toleranţă zero’ faţă de relele tratamente să fie trimis tuturor celor responsabili de aplicarea legii la cel mai înalt nivel politic, reprezentat de preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan.

Figură emblematică a rebeliunii kurde din Turcia, Abdullah Öcalan, în vârstă de 72 de ani, a fost arestat pe 15 februarie 1999 şi apoi condamnat la moarte pe 29 iunie 1999 pentru trădare şi tentativă de divizare a ţării. Sentinţa a fost comutată în 2002 la închisoare pe viaţă, după abolirea pedepsei cu moartea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend