Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

ACTUAL

Adela Cojan(CNAS) trage un puternic semnal de alarmă: ‘Riscăm să rămânem fără medici de familie’

Publicat

in

 Preşedintele interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a atras atenţia joi cu privire la situaţia medicilor de familie din România, subliniind că acest domeniu trebuie reformat în totalitate.

„Suntem preocupaţi, în momentul de faţă, de creşterea importantă a rolului a medicilor de familie în reorganizarea sistemului sanitar românesc. (…) Media de vârstă a medicinei de familie în România este undeva la 55 de ani. Riscăm să rămânem fără medici de familie sau să rămânem cu jumătate dintre ei, în aproximativ 5 – 10 ani. De aceea, cred că acest sistem şi acest domeniu de asistenţă medicală trebuie reformat în totalitate”, a declarat Cojan, la dezbaterea „Sistemul sanitar, între pandemie şi criza economică. Unde este pacientul?”, organizată online de Profit Health.forum.

Ea a pledat pentru reducerea mediei de asiguraţi arondaţi la un medic de familie la 1.000, de la 1.800 cât se prevede în prezent.

„Pledez foarte mult pentru a nu mai pleca medicii din ţară, pledez pentru desfiinţarea a acelui ‘numerus clausus’ în legătură cu stabilirea necesarului de medici de familie din ţara noastră, ‘numerus clausus’ care în momentul de faţă este stabilit la o medie de 1.800 de asiguraţi şi care ar trebui redus la 1.000 de asiguraţi, tocmai pentru ca tinerii absolvenţi de rezidenţiat de medicină de familie să nu mai plece din ţară şi să-i putem utiliza mai ales în regiunile în care avem deficit pentru aceşti medici”, a explicat Adela Cojan.

Potrivit acesteia, în perioada pandemiei de COVID-19, CNAS a încercat să întărească rolul medicinei de familiei în sistemul de sănătate, pentru că s-a dovedit încă o dată ce rol important joacă acest prim segment de contact a pacientului cu sistemul sanitar.

„Pandemia a fost un test pentru toate sistemele de sănătate din lume, ne-a oferit foarte multe lecţii care învăţate ne vor ajuta foarte mult în viitor. Într-adevăr, anul trecut accesul la serviciile medicale a fost mai puţin, mai ales în situaţiile în care unităţile sanitare ce derulau programele COVID sau suport COVID erau implicate în acest program. Anul acesta, după experienţa de anul trecut, organizarea a fost astfel încât pacienţii să aibă cât de cât un acces asigurat. Noi am preluat principalele boli cu impact major în sănătatea publică – bolile oncologice, diabetul, bolile cardiovasculare, bolile rare, bolile neurologice, cele cardiovasculare, dar şi monitorizarea post COVID într-o finanţare suplimentară”, a menţionat preşedintele interimar al CNAS, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

DESCOPERIRE ȘOCANTĂ LA CURTEA DE ARGEȘ! BĂRBAT GĂSIT MORT ÎN CASĂ

Publicat

in

De

Descoperire șocantă la Curtea de Argeș! Un bărbat care locuia pe strada Elena Cuza, în blocul E6, pe scara B, a fost găsită decedată în casă. Este vorba despre un bărbat ce avea 80 de ani și care în ultimele 6 zile nu mai răspundea la telefon. Îngrijorați, apropiații bătrânului au sunat la 112 și s-a intervenit pentru deblocarea ușii apartamentului. La sosirera echipajelor, acesta a fost găsit mort, chiar lângă ușă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Fost comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas: ‘Cu regret trebuie să spun că operațiunea de a înfrânge grupul de inamici din Donețk a eșuat’

Publicat

in

De

Fostul comandant rus Igor Ghirkin afirmă că noua ofensivă declanșată de ministerul Apărării de la Moscova în estul Ucrainei a eșuat.

Ghirkin face într-o postare publicată pe canalul său de Telegram o amplă radiografie a situației de pe toate fronturile în care se dau lupte în Donbas, concluzionând că ofensiva pe scară largă declanșată de Moscova pe 18 aprilie în estul Ucrainei, după retragerea trupelor rusești din regiunile Kiev și Chernihiv, nu și-a atins obiectivele și că a fost oprită de ucraineni.

„Cu regret trebuie să spun că operațiunea amplu mediatizată de la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, de a înfrânge grupul de inamici din Donețk a eșuat”, scrie el.

„În peste două săptămâni de ostilități înverșunate (care au costat ambele tabere pierderi uriașe) au fost atinse doar obiective la nivel tactic. Nici măcar o singură localitate mare nu a fost eliberată”, explică acesta, amintind că orașul Rubijne din Luhansk ar putea reprezenta o excepție dar că luptele pentru acesta au început înainte de declanșarea noii ofensive generale.

„Este clar acum că Donbasul nu va fi eliberat până la începutul verii”, continuă Ghirkin, adăugând că este improbabil ca forțele ucrainene să fie împinse de la periferia Donețkului.

Comandantul rus spune că forțele Moscovei nu vor provoca nici măcar „o înfrângere limitată” ucrainenilor

Ghirkin critică comandamentul militar de la Moscova, afirmând că intenția acestuia a fost „atât de evidentă, terenul atât de în favoarea apărătorilor și că raportul de trupe atât de echilibrat de ambele părți încât doar Statul Major al nostru se putea gândi la un succes decisiv”.

„În momentul de față trupele noastre au fost atrase în bătălii ofensive epuizante, continuând să joace după regulile oferite de inamic”, subliniază el, amintind de tentativa eșuată de traversare a râului Doneț ca un exemplu de „nebunie extraordinară”.

Ghirkin avertizează de asemenea că „pierderile suferite în bătăliile ofensive zilnice nu pot fi compensate rapid cu înlocuiri instruite” și că ucrainenii continuă să își antreneze rezervele strategice „într-un ritm frenetic”.

„Trupele noastre nu vor provoca nici măcar o înfrângere limitată a inamicului pe un câmp de luptă și este necesar să ne pregătim pentru un război dificil de durată și pe scară largă”, își încheie el postarea, subliniind mesajul cu majuscule.

Cine este Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas

Ghirkin, „Strelkov” („trăgător” în limba rusă), era unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor pro-ruși la începutul războiului cu armata ucraineană în Donbas, după anexarea Crimeii, şi probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.

Înainte de a prelua comanda trupelor separatiste din Donbas, Ghirkin a jucat un rol important în planificarea anexării Crimeii și organizarea notoriilor „omuleți verzi” ai Rusiei, el fiind la momentul respectiv un ofițer al FSB, principalul serviciu de informații de la Moscova, conform hotnews.ro.

Vezi și:

Expert militar american, despre noile mișcări ale lui Vladimir Putin: ‘Asta-i disperare! Cred că rușii n-ar fi capabili să lupte mai mult de 90 de zile’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend