Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Actriţa Oana-Elena Antonovici a câștigat Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP

Publicat

in

Premiul „Ştefan Iordache”, Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP, a fost câştigat sâmbătă seară, în Gala de închidere, de actriţa Oana-Elena Antonovici, în vârstă de 35 de ani, din Bucureşti, absolventă a Universităţii de Vest din Timişoara, promoţia 2019.

Oana-Elena Antonovici a fost prezentă în secţiunea Individual cu spectacolul „Caţa, Caţa, Caţaveanca”, după „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale.

„Mulţumesc, mulţumesc tuturor oamenilor care m-au susţinut astăzi. Mi-am dat seama că am foarte mulţi prieteni. Mulţumesc domnului Gigi Căciuleanu că mi-a dat şansa să particip, la cei 35 de ani ai mei, la gală”, a spus actriţa.

Marele Premiu al Galei – „Ştefan Iordache” se acordă în memoria marelui artist, care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea Individual, începând din anul 2013, organizatorii au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină Marele Premiu al Galei.

Citește și: Două albume dedicate regizorului Cornel Todea şi actorului Ovidiu Iuliu Moldovan au fost lansate în ultima zi a Galei HOP

Premiul pentru cea mai bună actriţă la secţiunea Individual i-a fost acordat actriţei Diana-Raluca Amitroaie, în vârstă de 22 de ani, din Botoşani, absolventă a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, promoţia 2021. Ea a prezentat momentul „Andrisantul necunoscut” după „Cum se înţeleg ţăranii”, „O noapte furtunoasă” şi „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, informează Agerpres.ro.

La categoria cel mai bun actor la secţiunea Individual, premiul i-a revenit lui Marin Lupanciuc, născut pe 28 noiembrie 1997, la Chişinău, absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, promoţia 2019.

Marin Lupanciuc a primit, de asemenea, şi Premiul publicului la categoria Cel mai bun actor.

Premiul „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori, distincţie susţinută începând cu ediţia a XVI-a de familia Todea, a fost acordat trupei compuse din Stela Cora, Andrei Cristea şi Lăcrămioara Soare, pentru spectacolul „D’ale lu’ Aghiuţă”.

Premiul „Sică Alexandrescu”, premiul special al juriului, a fost câştigat de Petru Marginean, născut pe 2 octombrie 1998, la Chişinău, absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, promoţia 2020. El a prezentat, la secţiunea Individual, spectacolul „Repaus” după „Repaus duminical” şi „Politică” de I.L. Caragiale.

Premiul pentru cea mai bună actriţă, decis de public, i-a revenit Andradei Oltean, născută pe 8 februarie 1998, la Alba Iulia, absolventă a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, promoţia 2020. Ea a prezentat momentul „Pentru faptă răsplată” după „Năpasta” de I.L. Caragiale”.

Andrada Oltean a primit şi premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, oferit de actriţa Dorina Lazăr.

La categoria Cea mai bună trupă de actori, potrivit votului publicului câştigători au fost Cezara Creţu, Andrada Oltean, Vlad Pelin şi Alis Pelle cu spectacolul „Memento uMori (I.L. Condoleanţe)”.

În deschiderea Festivităţii de decernare a premiilor a fost prezentat spectacolul „‘A fi ŞI a nu fi'”. CARAGIALE, un MEREU ALTUL” de şi cu Gigi Căciuleanu, cu Paul Ilea, Ana şi Bogdan Iacob, muzica Paul Ilea.

A XXIV-a ediţie a Galei Tânărului Actor, al cărei director artistic este coregraful Gigi Căciuleanu, s-a desfăşurat în perioada 2-4 septembrie la Alba Iulia.

Gala Tânărului Actor – HOP este un program permanent al UNITER, singular în peisajul festivalier autohton şi are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular.

NATIONAL

Chișinăul denunță noile măsuri îndreptate împotriva școlilor în limba română, luate unilateral de regimul separatist de la Tiraspol

Publicat

in

Contrar celor convenite anterior în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, de a crea un mediu predictibil și prielnic desfășurării procesului educațional în cele 8 școli cu predare în limba română din regiune, de-a lungul timpului Tiraspolul sub diferite pretexte, de altfel nefondate, refuză abordarea atât în esență, cât și de principiu, a majorității subiectelor de actualitate din domeniul educațional. Aceștia refuză inclusiv convocarea de aproape doi ani a ședinței grupurilor de lucru pentru educație unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri, precizează un comunicat al Guvernului Republicii Moldova, relatează stiripesurse.md

Subiectele reîntoarcerii sediilor instituțiilor de învățământ sau oferirii altora potrivite procesului de studii și necesităților, transmiterii citațiilor ilegale tinerilor din cele 8 școli și care sunt luați la evidență militară pe malul drept, ori solicitărilor către administrațiile instituțiilor de învățământ de a rezenta liste nominale a tinerilor pentru a fi luați la evidență militară ori pentru a fi înrolați în așa zisele structuri de forță, barierelor artificiale în calea liberii circulații pentru profesori/personalul instituțiilor de învățământ menționate și bunurilor pentru acestea, constituie o mică parte din problemele majore întâmpinate.

Având în vedere că autoritățile constituționale de nenumărate ori au comunicat pe toate platformele disponibile despre necesitatea asigurării accesului la educație, fără interferențe politice și acțiuni unilaterale din partea Tiraspolului (inclusiv și din prisma executării deciziilor CEDO pe acest subiect, speța Catan și alții), constatăm că în anul 2024 în mod unilateral exponenții din regiunea transnistreană au revenit la noile măsuri de impunere la plăți diferențiate pentru prestarea serviciile comunale.

Mai exact, mai multor instituții de învățământ din cele menționate supra le-au fost majorate taxele pentru serviciile comunale după cum urmează:

Energie electrică – de la 0,76 lei pentru un kwh la 1,75 lei pentru un kwh (altor instituții până la 2.53 lei);

Energie termică – de la 353,18 lei/ 392,2 lei pentru o Gcal la 937,15 lei/943,24 lei pentru  o Gcal (altor instituții până la 1425,4 lei);

Gaze naturale – de la 0,38 lei pentru 1 m³ la 3,52 lei pentru un 1 m³ (altor instituții până la 6,13 lei);

Apă și canalizare – de la 14,9 lei pentru 1 m³ la 23,04 lei pentru 1 m³.

Măsurile unilaterale ale Tiraspolului față de instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, aplicate diferențiat față de alte instituții de învățământ din regiune, constituie noi acțiuni abuzive și discriminatorii în dosarul școlilor.

Biroul politici de reintegrare și Ministerul Educației și Cercetării vor interveni cu măsurile de suport necesare, inclusiv pentru a compensa cheltuielile adițional suportate, iar problemele înfruntate de școli vor rămâne pe agenda formatelor de negocieri privind reglementarea transnistreană până la soluționarea definitivă a acestora.

Citeste mai mult

NATIONAL

Turcia a crescut importurile de gaze naturale. În sectorul energetic, concurența puternică a fost asigurată de sursele regenerabile

Publicat

in

Consumul de gaze naturale în Turcia a crescut în ianuarie 2024, determinat de cererea industrială și de sectorul utilităților. Cu toate acestea, în sectorul energetic, concurența puternică a fost asigurată de sursele regenerabile (SRE) – generarea hidraulică și eoliană, scrie neftegaz.ru.

Acest lucru a fost anunțat de Consiliul de Reglementare a Pieței Energetice (EPDK) din țară.

Potrivit EPDK:

Turcia a achiziționat în ianuarie 2024 un total de 6,520 miliarde m3 de gaze naturale (prin conducte și sub formă de GNL), ceea ce reprezintă cu 7,8% mai mult decât în prima lună a anului 2023;

• importurile au crescut pentru a 4-a lună consecutiv, după 1,5 ani de scădere continuă înainte de aceasta.

Achizițiile active și vremea blândă au fost motivul pentru care, în ianuarie 2024, Turcia a consumat doar 141 milioane m3 de gaz din rezervele din depozitele subterane de gaze (UGS), ceea ce este de 3 ori mai puțin decât în 2023.

În ianuarie 2024, un singur cumpărător a importat gaze, societatea de stat BOTAS.

În ianuarie 2024, temperatura aerului din republică a fost peste norma climatică, ceea ce a permis consumatorilor să cheltuiască mai puține resurse pentru încălzire.

Februarie 2024 s-a dovedit a fi, de asemenea, destul de caldă.

Să reamintim că în decembrie 2023, Turcia a achiziționat un total de 6,063 miliarde m3 de gaze naturale (prin conducte și sub formă de GNL), ceea ce reprezintă cu 8% mai mult decât în ultima lună a anului 2022.

Consum de energie electrică și gaz

Potrivit EPDK:

• consumul de energie electrică în ianuarie 2024 a crescut cu 5,6% față de ianuarie 2023:

➢ Producţia hidrocentralelor (HPP) a crescut de 3 ori,

➢ Producția centralelor eoliene (WPP) a crescut cu 50%.

➢ sarcina centralelor termice pe gaz a scăzut cu 47%,

➢ Producția de cărbune a scăzut cu 11%;

• consumul total de gaze din Turcia a crescut cu 2,9%, la 6,260 miliarde m3:

➢ consumul de energie a scăzut cu 41%, la 831 milioane m3,

➢ consumul de gaze în sectorul locuințelor și serviciilor comunale a crescut cu 16%, la 3,266 miliarde m3,

➢ Consumul de gaze în industrie a crescut cu 23%, la 1,26 miliarde m3.

Scăderea prețurilor la gaz a avut un impact pozitiv asupra utilizării acestuia în industria republicii.

În ianuarie 2024, contractele futures pe gaz la hub-ul TTF (Olanda) s-au tranzacționat la o medie de 290 USD/1000 m3, după 395 USD/1000 m3 în decembrie 2023, 479 USD/1000 m3 în noiembrie 2023 și 1258 USD/1000 m3 în noiembrie.

Provizii

Potrivit EPDK:

• Importurile de gaze prin conducte în ianuarie 2024 au crescut cu 38%, la 4,431 miliarde m3 (după 3,217 miliarde m3 în 2023):

➢ Turcia a primit 2,682 miliarde m3 de gaze din conducte de la Gazprom rusesc, ceea ce este cu 30% mai mult decât în 2023,

➢ În țară a sosit și 1 cisternă cu gaz natural lichefiat (GNL) rusesc.

➢ livrările totale de combustibil rusesc – 2,782 miliarde m3 – au fost aproape de un record;

• 1 cisternă supraîncărcat a fost acceptat din Franța (la ale cărui terminale GNL se poate efectua transbordarea, inclusiv GNL rusesc);

• Au fost primite aproximativ 20 de transporturi de GNL din SUA;

• din Algeria – 7;

• Azerbaidjanul a furnizat 878 milioane m3 ( aproape la fel ca în 2023);

• Importurile de gaze iraniene s-au apropiat de maximele tehnice – 871 milioane m3.

• EPDK a remarcat că achizițiile totale de GNL s-au ridicat la 2,089 miliarde m3, ceea ce este cu 26% mai puțin decât în 2023.

În octombrie 2023, Turcia a importat un total de 3,358 miliarde m3 de gaze naturale, ceea ce este cu 4% mai mult decât în octombrie 2022. În iunie 2023,

Turcia a crescut importurile de petrol la 3,1 milioane de tone, ceea ce este cu 25,6% mai mult decât în mai, dar cu 2,6% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2022.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend