Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Activele nete ale fondurilor de investiţii au scăzut în august cu 1,6%, până la 42,3 miliarde de lei

Publicat

in

Activele nete ale celor 223 fonduri deschise şi închise, locale şi străine, au scăzut în luna august cu 1,6%, până la nivelul de 42,3 miliarde de lei (8,8 miliarde de euro), şi au scăzut cu 14,4% de la începutul anului, conform unui comunicat al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri remis, joi, AGERPRES.

În luna august ieşirile nete au totalizat 105 milioane de lei (22 milioane de euro).

Potrivit comunicatului, cele mai performante 5 fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete între 4,7% şi 12%. Pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante 5 fonduri au avut randamente cuprinse între 23,5% şi 31,1% , obţinute de-a lungul ultimilor 3 ani de zile (faţă de luna august 2017).

Activele nete ale celor 86 de fonduri deschise locale au crescut în luna august cu 0,3%, până la 20,7 miliarde de lei (4,3 miliarde de euro) iar de la începutul anului au scăzut cu 17%.

Citește și: Pro România, lovitură sub centură pentru USR: mutarea ar putea duce la dizolvarea partidului/ DOCUMENT

Fondurile deschise locale au înregistrat în luna august ieşiri nete de 108,8 milioane de lei (22,5 milioane de euro), fiind vizate cele de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix (-92,5 milioane de lei), cele cu capital protejat (-8,7 milioane de lei), cele de randament absolut (-7,1 milioane de lei), cele de acţiuni (-6,4 milioane de lei) şi fondurile diversificate (-4,2 milioane de lei), în vreme ce fondurile reunite sub categoria „alte fonduri” (10,1 milioane de lei), au înregistrat intrări nete.

Activele nete exprimate în lei ale celor 106 fonduri deschise străine distribuite în România au crescut în luna august cu 3% faţă de luna precedenta, până la un miliard de lei (0,2 miliarde de euro), iar de la începutul anului au scăzut cu 8,4%.

Fondurile deschise străine distribuite în România, având o pondere de 4,2% în totalul activelor fondurilor deschise de investiţii, au înregistrat în luna raportată intrări nete de 3,8 milioane de lei (0,8 milioane de euro).

Activele nete ale celor 31 de fonduri închise (inclusiv SIF-uri şi FP) au scăzut cu 3,6% în luna august, până la 20,8 miliarde de lei (4,3 miliarde de euro), şi au scăzut cu 11,8% de la începutul anului. Fondurile închise locale au avut intrări nete de 0,1 milioane lei (0,02 milioane de euro) în luna raportată.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Plafonarea tarifelor RCA, prelungită cu încă 3 luni. Ciolacu: Vrem să combatem acest risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior

Publicat

in

Guvernul va aproba joi prelungirea plafonării prețurilor RCA cu înncă 3 luni ăână la 30 iunie 2024. „Vrem să combatem acest risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață și să dăm o mână de ajutor românilor cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

masiniFoto: Dreamstime

Anunțul făcut joi de premier vine în ciuda faptului că atât transportatorii cât și asigurătorii au reclamat că prelungirea plafonării prețurilor RCA nu este oportună și ar putea avea efecte contrare celor așteptate.

Se actualizează

Citeste mai mult

NATIONAL

Vladimir Putin: Nu vom ataca Polonia, statele baltice sau Cehia / Nu avem intenții agresive

Publicat

in

Rusia nu are planuri împotriva niciunei țări NATO și nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, a afirmat Vladimir Putin, potrivit agenției Reuters. Declarația liderului de la Kremlin de miercuri seară a fost urmată joi dimineață de una a ministerului de externe de la Moscova, care a acuzat NATO că se pregătește de o confruntare cu Rusia, aducând ca exemplu modernizarea bazei aeriene românești de la Mihail Kogălniceanu.

Vladimir Putin în cabina unui simulator de elicopter din TorzhokFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Adresându-se piloților din forțele aeriene ruse, Putin a spus că alianța militară condusă de SUA s-a extins spre est, spre Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar că Moscova nu are planuri de a ataca un stat NATO.

„Nu avem intenții agresive față de aceste state”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri a Kremlinului publicate joi.

„Ideea că vom ataca o altă țară – Polonia, statele baltice și cehii sunt, de asemenea, speriați – este un nonsens total. Este doar o prostie”, adăugat el.

  • De menționat, în context, că înainte de lansarea invaziei în Ucraina, oficiali de rang înalt de la Moscova au respins vehement informațiile care indicau că va urma așa ceva, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov declarând răspicat de mai multe ori că „Rusia nu va ataca pe nimeni”.

Putin: Avioanele F-16 ar putea purta arme nucleare

Întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis că le va trimite în Ucraina, Putin a spus că astfel de aparate nu vor schimba situația din Ucraina: „Dacă vor furniza avioane F-16, și vorbesc despre asta și se pare că antrenează piloți, acest lucru nu va schimba lucrurile pe câmpul de luptă”, a spus Putin.

„Și vom distruge avioanele așa cum distrugem astăzi tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusiv lansatoarele multiple de rachete”.

Putin a spus că F-16 ar putea purta și arme nucleare. „Bineînțeles, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla”, a spus Putin.

Declarațiile lui Putin au venidt după ce, tot joi, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, a afirmat că F-16 ar trebui să ajungă în Ucraina în următoarele luni. Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda se numără printre țările care s-au angajat să doneze avioane F-16. O coaliție de țări a promis să ajute la instruirea piloților ucraineni în pentru acestea.

Rusia spune că NATO este cea care se pregătește de război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre sunt menite să pregătească aliații pentru o eventuală ciocnire cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe de la Moscova pentru RIA Novosti, dând exemplul planurilor de modernizare a bazei Mihail Kogălniceanu din România.

„Extinderea bazei aeriene românești este încă o dovadă că blocul nord-atlantic își continuă militarizarea fără limite a Europei de Est și a regiunii Mării Negre”, a afirmat ministerul condus de Serghei Lavrov pentru agenția de presă rusă.

Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, una din principalele baze militare ale Armatei Române, dar și locul unde există și cea mai mare prezență militară americană pe teritoriul României, va fi modernizată într-un program amplu de aproape 2,5 miliarde de lei până în 2030.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend