Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

ACRITURI SI MURATURI – O statuie pentru Pendiuc si fantoma de la Curtea de Arges

Publicat

in

– Il mai ţineţi minte pe Pendiuc, Pendulǎ sau Pendiuchezu cum era alintat el de piteştenii mai cârcotaşi din fire ? Ei bine dacǎ l-aţi uitat deja, este clar cǎ nu o sǎ se mai întâmple de-aci înainte. In veci ! Asta pentru cǎ, aud, un grup de iniţiativǎ format din tineri pensionari cu origini olteneşti au decis cǎ fostul edil meritǎ sǎ rǎmânǎ veşnic în memoria piteştenilor prin intermediul unei statui care va fi amplasatǎ în zona centralǎ a oraşului, în parcul 1907. Practic, ideea ar fi de a-l înlocui pe IC Bratianu cu o statuie a lui Pendiuc, în toatǎ mǎreţia sa ! „Pǎi dacǎ nu mai existǎ liberalism în Argeş, şi asta, graţie lui Pendiuc, de ce sǎ mai ţinem acea statuie a fostului lider liberal şi sǎ nu o punem pe cea a învingǎtorului sǎu, adicǎ a domnului Tudor Pendiuc”, ar fi logica comitetului de iniţiativǎ. Potrivit ideii adepţilor fostului primar, statuia lui Pendiuc ar trebui sǎ fie simbolul unicitǎţii şi al dominaţiei PSD în Argeş. Din pǎcate, niciunul din membrii comitetului de iniţiativǎ nu a ştiut sǎ ne spunǎ ce va fi scris pe soclul statuii fostului primar. Aşa cǎ, dacǎ aveţi idei, nu ezitaţi sǎ la expuneţi !

– Intâmplare adevaratǎ de la inaugurarea Festivalului Medieval de la Curtea de Argeş ! Imediat dupǎ ce au cotit-o spre parcarea din faţa sǎlii de sport şi dupǎ ce au fost binecuvantaţi de Pic şi Poc, cohorta cavalerilor a bǎgat spaima în câţiva copii de grǎdiniţǎ. Astfel,  la vederea unui nene bǎrbos îmbrǎcat într-un cearşaf alb, cam mâhnit şi transpirat fleaşcǎ, câţiva copii au ţipat ca din gurǎ de şarpe ascunzându-se în spatele pǎrinţilor:  ” Mamǎǎǎǎǎ, uite fantoma ! „. Amuzaţi, pǎrinţii au încercat sǎ îi calmeze spunându-le cǎ fantomele nu umblǎ ziua ci doar noaptea. Replica unui puşti a fost magistralǎ: ” Dar, mamǎ, mai gândeşte-te, suntem la Curtea de Argeş. Aici totul este posibil !”. Si se pare cǎ puştii au avut dreptate, asta pentru cǎ, ajungând în dreptul tarabelor cu mici, chinezǎrii şi alte alea medievale, la vederea şi mirosul mujdeiului de usturoi omul îmbrǎcat în cearşaful alb s-a speriat, a luat-o la fugǎ spre zona Lidl unde a luat un microfon încercând sǎ facǎ agitaţie.

–  Vin vremuri grele la Curtea de Argeş, chiar penale ! Surse din cadrul actualului Consiliu Local susţin cǎ se pregǎtesc doua mari tunuri imobiliare. Se pregǎteşte înstrǎinarea a douǎ suprafeţe mari de terenuri care fac de ani buni cu ochiul unor investitori. Nu şi primǎriei care, în loc sǎ acceseze fonduri europene ca sǎ construiascǎ ceva util pentru oraş, le-a lǎsat în paraginǎ. Se aude, astfel, cǎ noua adminsitraţie lucreazǎ de zor la un plan prin care sǎ dea o tentǎ de legalitate procedurilor de înstrǎinare. Desigur, planul este copy paste al celorlalte planuri prin care s-au mai dat moca sau aproape moca suprafeţe din averea oraşului. Mai exact se lasǎ în paraginǎ pentru a putea fi date cât mai ieftin, eventual gratis. De exmplu, în zona ştrandului, primǎria nu are nicio intenţie de a reface ştrandul. De ce sǎ facǎ un ştrand accesibil tuturor argeşenilor sau sǎ meargǎ la CNI sǎ solicite construirea unui bazin de înot didactic, când , mai bine, dau terenul aproape gratis unui investitor care sǎ facǎ acolo un centru SPA. Adicǎtelea, de ce sǎ nu câştige privatul un teren şi taxe de intrare zilnice foarte scumpe. Cǎci una e taxa la un ştrand municipal, vezi BEMO Mioveni sau cel din Piteşti, şi alta la un SPA privat. Sau, altfel spus, de ce sǎ intre toţi sǎrǎntocii sǎ se rǎcoreascǎ, când poa` sǎ intre pe bani buni doar crema oraşului !

TIA GOSPODINA

 

 

 

Acest material este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Alocații majorate începând cu luna aceasta! Cu cât vor primi, în plus, părinții

Publicat

in

sursa foto:  romaniatv.net

    Alexandra Pătrașcu, redactor

  • 07.02.2023

Alocațiile pentru copii s-au majorat la începul acestui an cu aproape 14%, valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru 2022. Primele alocații mărite vor intra pe carduri chiar de miercuri, 8 februarie 2023

Începând din această lună, alocațiile pentru copii vor avea următoarele valori:

  • 683 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
  • 277 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 683 de lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

COMENTEAZĂ

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Marcel Boloș, după transmiterea declarațiilor de cheltuieli din ianuarie: ‘Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 miliarde de euro și tragem să salvăm până la ultimul cent pe care îl putem obține’

Publicat

in

Astfel, Autoritatea de Management a Programului Operațional Infrastructură Mare a transmis declarații de cheltuieli în valoare de 104 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate – 21 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional – 52 milioane euro și Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă – 7 milioane euro.

„Ne-am asumat că vom aduce anul acesta rata de absorbție cât mai aproape de 100%, fără să ne permitem să acceptăm mai puțin de 95%. Începutul ne face să fim optimiști că vom reuși ceea ce ne-am propus, după ce am senat în 30 de zile peste 600 contracte de finanțare, în valoare de aprox. 257 milioane euro. Ele se adaugă celor peste 2.300 semnate anul trecut. Cel mai important este că impactul proiectelor pe care le finanțăm prin aceste programe operaționale se regăsește atât în economie, prin sprijinul pe care l-am acordat mediului de afaceri, cât și în calitatea vieții din mediile rural și urban, prin investițiile în infrastructura de transport, în extinderea rețelelor de apă și apă uzată, în energie verde sau în domenii precum educație sau sănătate”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) se situează la aprox. 26,1 miliarde euro (6,2 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent, din care 180 milioane euro în anul 2023), ceea ce reprezintă aprox. 74% din alocarea UE aferentă acestor programe.

Peste 15.000 de contracte cu beneficiarii

În plus, s-au rambursat de către Comisia Europeană aprox. 12,55 miliarde euro pentru plăți directe în agricultură (1,86 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent).

Autoritățile de management au semnat 15.358 contracte de finanțare  cu beneficiarii, cu o valoare totală de aprox. 47,4 miliarde euro, iar plățile totale către beneficiari în cadrul contractelor semnate însumează aprox. 20,1 miliarde euro.

Sumele solicitate Comisiei Europene sunt de aprox. 16,9 miliarde euro (5,02 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent). Din acestea, CE a efectuat rambursări de aprox. 14,94 miliarde euro: 4,4 miliarde euro de la începutul anului 2022, din care 180 milioane euro în anul 2023.

Până în prezent, în cadrul exercițiului financiar 2014-2020 nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaționale, întrucât valoarea aplicațiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli, se arată în comunicatul transmis de MIPE.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend