Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Acordul Brexit este în pericol: Uniunea Europeană respinge solicitarea de modificare cerută de Marea Britanie

Publicat

in

Marea Britanie a solicitat miercuri Uniunii Europene să accepte refacerea acordului comercial post-Brexit referitor la Irlanda de Nord, la un an după ce a fost convenit, cerere respinsă imediat de către Bruxelles, transmite Reuters.

Protocolul Irlandei de Nord a făcut parte din acordul pentru Brexit, susţinut de premierul Boris Johnson, care a încheiat în cele din urmă divorţul Marii Britanii de UE la patru ani după ce alegătorii au susţinut plecarea, prin referendum, informează News.ro.

Companiile din Irlanda de Nord afirmă că protocolul dăunează comerţului, iar unele grupuri pro-britanice au protestat faţă de ceea ce spun că este o slăbire a legăturilor cu Marea Britanie, ridicând îngrijorări cu privire la revenirea la violenţa care a afectat provincia timp de trei decenii.

“Nu putem continua aşa cum suntem”, a declarat miercuri în Parlament ministrul pentru Brexit, David Frost. El a spus că Londra doreşte un nou ”echilibru”, pentru a elimina supravegherea acordului de către UE şi că Marea Britanie are deja dreptul de a se abate unilateral de la părţi ale acestuia.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a spus clar că protocolul nu poate fi redesenat, spunând că Johnson şi Frost l-au negociat.

“Nu vom fi de acord cu o renegociere a protocolului. Respectarea obligaţiilor legale internaţionale este de o importanţă capitală”, a spus el.

Protocolul abordează cea mai mare problemă a divorţului: cum se asigură pacea delicată adusă provinciei de un acord de pace din 1998, intermediat de SUA – prin menţinerea unei frontiere deschise – fără deschiderea unei uşi din spate prin Irlanda vecină către piaţa unică a UE de 450 milioane de oameni.

În esenţă, este necesară verificarea mărfurilor între teritoriul britanic şi Irlanda de Nord, care rămâne parte a zonei vamale a UE. Acestea s-au dovedit împovărătoare pentru companii şi un anatem pentru sindicalişti, care sprijină cu fermitate provincia care rămâne parte a Regatului Unit.

Acordul Brexit a fost semnat şi aprobat de Parlamentul britanic în decembrie 2020. Însă Frost a spus că acordul nu funcţionează aşa cum se aşteptase Marea Britanie şi există o justificare pentru invocarea articolului 16 din protocol, care permite oricărei părţi să renunţe la termenii săi dacă se dovedesc a fi dăunători în mod neaşteptat.

“Cu toate acestea … am ajuns la concluzia că nu este momentul potrivit pentru a face acest lucru”, a spus el. “Vedem o oportunitate de a proceda diferit, de a găsi o nouă cale de a căuta să convenim cu UE, prin negocieri, un nou echilibru în acordurile noastre care acoperă Irlanda de Nord, în beneficiul tuturor.”

El a spus că speră că UE va studia constructiv propunerile britanice pentru a găsi o cale pozitivă de urmat.

În pofida plângerilor britanice repetate, UE a refuzat să modifice protocolul, temându-se că frontiera greu de controlat cu Irlanda, stat membru al UE, ar putea permite mărfurilor să pătrundă pe piaţa sa unică fără a fi îndeplinite standardele de reglementare.

“Vom continua să colaborăm cu Marea Britanie cu privire la sugestiile făcute astăzi. Suntem gata să continuăm să căutăm soluţii creative, în cadrul protocolului, în interesul tuturor comunităţilor din Irlanda de Nord”, a spus Sefcovic într-un comunicat.

Reuters a relatat luni că Johnson ameninţă să ia măsuri unilaterale.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia trage un semnal de alarmă și avertizează: Combatanți ai Statului Islamic vin din Libia și Siria în Afganistan. Are loc un exod masiv de populație

Publicat

in

De

Combatanţi ai grupării teroriste Stat Islamic (SI) pătrund “în mod activ” în Afganistan dinspre Libia şi Siria, după ieşirea trupelor internaţionale din această ţară central-asiatică, a declarat miercuri ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, informează EFE.

“Desigur, avem mari speranţe că se va ajunge la un anumit consens şi la reconciliere interetnică în Afganistan. Dar în acelaşi timp vedem cât de activ intră aici unităţi ale SI din diverse regiuni, inclusiv din Siria şi Libia”, a afirmat Şoigu, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Şoigu a atras atenţia că situaţia din Afganistan “se deteriorează rapid” şi scapă practic de sub controlul autorităţilor de la Kabul după ofensiva talibanilor în mare parte din teritoriu.

Ministrul apărării rus a susţinut că are loc “un exod masiv” de afgani către Tadjikistan şi Uzbekistan şi că este îngrijorătoare “în mod special consolidarea poziţiilor SI şi ale altor organizaţii teroriste internaţionale, ceea ce a dus la o creştere a ameninţării la adresa ţărilor vecine”. “Din acest motiv trebuie să recunoaştem că misiunea SUA şi a NATO în Afganistan a dat greş”, a afirmat el.

“Retragerea grăbită” a contingentelor străine a provocat o creştere bruscă a tensiunii politico-militare şi a ostilităţilor, a mai apreciat ministrul rus, citat de agenţia Interfax. “Totodată, americanii sunt mai preocupaţi de posibilitatea creării de noi rute de tranzit şi de structuri logistice în statele din Asia Centrală, de desfăşurarea bazelor şi instalaţiilor lor militare. Credem că aceasta nu va duce la nimic bun, ci doar poate duce la o prezenţă pe termen lung a Alianţei (Nord-Atlantice) în regiune şi la instabilitate suplimentară”, a insistat Şoigu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

OMV Petrom avertizează Guvernul Cîțu: Vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră

Publicat

in

De

Dacă Legea offshore nu va fi modificată în acest an, vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră, a declarat, miercuri, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că se aşteaptă ca Legea offshore să fie modificată până la finele anului, conform declaraţiilor publice ale autorităţilor, şi nu are informaţii suplimentare.

“Ştiu ce ştiţi şi voi, că ministrul Energiei a spus că Legea offshore va fi modificată în acest an. A devenit foarte crucial ca acest lucru să se facă anul acesta. De ce? Pentru că tranziţia energetică are nevoie de gaz şi riscăm să pierdem ultimul tren, deci trebuie să ne mişcăm. Şi ştim că acest proiect este important pentru România”, a spus şefa Petrom.

Investiţia în acest proiect este condiţionată de existenţa unui cadru fiscal stabil, întrucât este vorba de miliarde, consideră Verchere.

Tot miercuri, la Viena, Rainer Seele, director general al OMV, a afirmat că proiectul Neptun din Marea Neagră “este mai important ca niciodată” pentru perspectivele viitoare ale Petrom.

Grupul austriac OMV, prin subsidiara OMV Petrom, şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Zăcământul a fost descoperit în 2012, însă dezvoltarea sa a fost amânată de mai multe ori, după ce România a implementat modificări legislative considerate nefavorabile de către dezvoltatori.

O decizie finală de investiţii cu privire la proiectul de gaze Neptun din Marea Neagră ar urma să fie adoptată în primul trimestru din 2022.

“OMV va face tot ceea ce stă în puterea sa pentru a se asigura că acest proiect este unul de succes”, a spus miercuri Rainer Seele, adăugând că şi Guvernul României trebuie să asigure cadrul necesar pentru această investiţie.

Cu privire la acest aspect, Rainer Seele este optimist şi vede că există conştientizarea necesară.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend