Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

A trecut un an de la moartea lui Andrei – Nici un medic nu a platit greseala de a-l baga in mormant prea devreme

Avatar

Publicat

in

A trecut un an de când un copil a murit la Spitalul din Curtea de Argeş, după ce medicii nu au ştiut să spună ce are. Dar nimeni nu plăteşte pentru asta, deşi primele rezultate ale medicilor legişti arătă că doctorii care s-au ocupat de copil au pus un diagnostic greşit.

O banală radiografie la plămâni sau un set de analize i-ar fi dat şansa la viaţă lui Andrei Turcu, un bǎieţel de doar 8 ani de zile. Andrei ar fi fost, poate, încă printre noi dacă medicii de la Curtea de Argeş ar fi decis să-l trimită la un spital unde puteau fi făcute teste suplimentare.

La internare, băiatul a fost diagnosticat cu o infecţie digestivă. După 24 de ore a murit răpus de o infecţie violentă la plămâni şi inimă. Colegiul Medicilor, DSP şi Parchet au început, fiecare, o anchetă.

Cei doi medici care s-au ocupat de Andrei au primit cele mai uşoare sancţiuni posibile iar acum profeseazǎ în acelaşi spital. Unul dintre ei a constestat sancţiunea. Se consideră, în continuare, fără vină. Spitalul din Curtea de Argeş a fost însă amendat de DSP cu 10.000 de lei, pe motiv că n-a respectat procedura şi nu a trimis copilul mai departe. A contestat amenda în instanţǎ şi…. a câştigat.  Abia când vor fi gata toate expertizele medico-legale, procurorii vor decide dacă şi pe cine vor trimite în judecată .

Familia copilului i-a fǎcut parastasul de un an de zile dar nici acum nu au un rǎspuns privind moartea celui mic. Nimeni nu a plǎtit pentru greşealǎ şi nimeni nu pare sǎ îl aibǎ pe conştiinţǎ pe Andrei.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Ordin al Ministrului Sănătăţii: Testele COVID-19 să fie gata în 24 de ore, iar rezultatele vor fi transmise automat prin SMS sau email

Avatar

Publicat

in

De miercurea viitoare, testele RT-PCR pentru depistarea infectării cu virusul SARS CoV-2 vor fi procesate în maximum 24 ore, iar rezultatele vor fi transmise automat către pacienţi prin SMS sau email, potrivit un ordin al ministrului Sănătăţii publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Ordinul de ministru nr. 1.823/2020 vizează punerea la punct a unei infrastructuri informatice care să permită raportarea mai rapidă a rezultatelor către pacienţi, informarea medicilor asupra rezultatelor sau a deciziilor de izolare sau carantinare date de direcţiile publice de sănătate (DSP).

“Persoanele care au fost testate vor afla în timp real rezultatul testelor, de asemenea, deciziile emise de DSP vor fi transmise automat din sistemul informatic, nemaifiind necesară contactarea DSP-ului. De asemenea, se va facilita colaborarea cu medicii de familie. Măsurile sunt luate pe baza experienței acumulate în cele 8 luni de gestionare a pandemiei, dar și în conformitate cu noile prevederi legislative”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Laboratoarele care realizează prelucrarea probelor vor trebui să introducă în platforma informatică toate datele de contact ale persoanelor, precum şi rezultatele testelor după fiecare tranşă de lucru, în maximum 24 de ore de la primirea probei de laborator.

Responsabilitatea pentru alocarea probelor prelevate conform metodologiei către laboratoare revine fiecărui DSP aferent. Directorul executiv al fiecărui DSP se va asigura ca toate probele să fie procesate în maximum 24 de ore, iar dacă capacitatea de testare dintr-un judeţ este depăşită se va realiza relocarea probelor în alte judeţe de către coordonatorul regional stabilit.

Medicii de familie vor fi înştiinţaţi automat despre pacienţii pozitivi, dar şi despre cei izolaţi la domiciliu

O schimbare importantă prevăzută în ordin este că rezultatele probelor vor fi transmise automat prin SMS şi email persoanelor testate

Datele persoanelor depistate pozitiv în urma testării RT-PCR vor fi transmise automat prin email şi SMS şi medicului de familie al persoanelor testate, pentru a fi luate în evidenţă. Pentru aceşti pacienţi, decizia de izolare va fi completată în aplicația informatică de către DSP în maximum 24 ore. După completare, aceasta va fi transmisă prin email din aplicația informatică, atât medicului de familie, cât și pacientului.

Toate persoanele identificate a fi contacți direcți ai fiecărei persoane cu rezultat pozitiv vor fi introduse în aplicația informatică de către DSP. Decizia de carantinare va fi generată automat, imediat după completare, din aplicația informatică și va fi transmisă fiecărei persoane, cât și medicului de familie al acesteia.

Fişa unui pacient se va închide automat în aplicaţia informatică sub statusul “vindecat” dacă, în termen de 14 zile de la primul test pozitiv, pentru persoanele izolate la domiciliu şi monitorizate de medicii de familie, nu intervine nicio schimbare a statusului.

Pentru toţi pacienții pozitivi internați, spitalele au obligaţia de a completa fişa de spital din aplicația informatică în primele 12 ore de la internare. La externare, spitalul are obligația ca în maximum 24 ore să completeze în fişa de spital statusul pacientului cu una dintre opţiunile “vindecat”, “transferat” sau “izolat la domiciliu”.

Unitățile spitalicești au obligaţia raportării imediate a deceselor COVID în baza definiţiei de caz către DSP.

Orice laborator autorizat de către DSP, dar neinclus în Programul Naţional de Sănătate, care efectuează teste RT-PCR pentru SARS-CoV-2, are obligaţia de a transmite electronic în aceleaşi termene, buletinele de analiză către DSP și Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), precum și datele statistice solicitate către INSP.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Horoscop zilnic. Joi, 29 octombrie

Avatar

Publicat

in

BERBEC

Astazi vei fi mai impulsiv/a decat de obicei. Evita sporturile extreme si discutiile aprinse. Avantul tau poate parea arogant. In ceea ce priveste dragostea, vei ajunge direct la subiect pur si simplu urmarindu-ti instinctele si asta va actiona in favoarea ta.

TAUR

Privitor la dragoste, nu are rost sa te invarti in jurul tufisului, astfel iti pierzi energia si timpul degeaba. Vei avea ocazia sa scapi de anumite sarcini la locul de munca si te vei simti usurat/a.

GEMENI

Astazi vei avea mai mult spatiu de exprimare si vei reusi sa elimini anumite restrictii pe care nu le suporti. Mintea ta este supraincarcata de munca si vei avea nevoie de odihna si putina liniste.

RAC

Grijile te impiedica sa te misti in directia corecta. Primirea unei informatii te va ajuta sa rezolvi o problema la locul de munca. Vei avea multe ocazii de a arata cine esti. In ceea ce priveste dragostea, lasa timiditatea deoparte si asculta-ti sentimentele.

LEU

Ai idei clare, mai ales pentru munca in echipa. Potentialul tau creativ va fi la maximum. Actioneaza conform ideilor care iti vin in minte, fara sa le intorci pe toate partile. Astazi ti se va confirma cat de departe ai ajuns, iar indoielile vor disparea.

FECIOARA

Iti vei exprima sentimentele cu o mai mare usurinta astazi, iar relatiile tale se imbunatatesc. Fii spontan/a, fara a privi mai departe. Prietenii iti dau sfaturi valoroase, asculta-i.

BALANTA

Limitele tale privitoare la moralitate iti vor fi puse la incercare astazi. Cu toate acestea, vei sti sa-ti dezarmezi adversarii fara sa iti incalci cuvantul si valorile. Vei reusi! Lipsa de concentrare cu care te confunti iti spune ca trebuie sa-ti indrepti atentia asupra ta. Incepi sa dai semne de epuizare nervoasa.

SCORPION

Vei fi mai receptiv/a la altii decat de obicei. Totusi, fii selectiv/a, astfel vei evita confruntarile. Atmosfera din viata sentimentala va fi linistita si senina. Daca esti singur/a, ar trebui sa faci primul pas.

SAGETATOR

Ideile tale prind contur, vei primi aprecieri pentru ele si stima de sine va creste. Vei avea o zi agitata care te va epuiza. Gandeste-te obiectiv la modul in care iti folosesti energia.

CAPRICORN

Esti hotarat/a sa profiti la maximum de viata si vei fi un exemplu pentru cei din jur. Nevoia ta de progres si ridicarea stachetei in ceea ce priveste dragostea vor fi obiectivul tau astazi. Poti cuceri pe oricine.

VARSATOR

Vei avea de parcurs un drum lung pentru a gasi un punct comun cu cei dragi cu privire la planurile tale. In ciudat tendintei tale de a supraanaliza lucrurile, iti vei mentine calmul. Tinzi sa fugi de responsabilitatile materiale si de constrangerile administrative. Concentreaza-te si infrunta-le!

PESTI

Vorbeste si exprima-ti sentimentele mai mult decat o faci de obicei, adica aproape deloc. Prietenia este importanta, asa ca incepe sa dezvolti astfel de relatii si te vei simti mult mai bine!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend