Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

A șasea noapte de proteste în Spania, după arestarea rapperului Pablo Hasel

Avatar

Publicat

in

Protestele declanşate de arestarea rapperului Pablo Hasel au continuat duminică noaptea la Barcelona, dar s-au desfăşurat paşnic, spre deosebire de nopţile precedente, când au degenerat în revolte – tulburări, transmit AFP şi dpa, potrivit AGERPRES.

Strigând ‘Libertate pentru Pablo Hasel!’, sute de persoane s-au adunat în faţa gării Sants, păzită de un numeros dispozitiv de securitate al trupelor antirevoltă al poliţiei catalane Mossos d’Esquadra, după care s-au îndreptat spre centrul Barcelonei, unde aveau intenţia să continue protestul în cursul serii.

Manifestaţia de duminică a reunit mai puţină lume decât în serile precedente de când rapperul a fost arestat după ce a refuzat să se prezinte la închisoare după ce primise o condamnare de 9 luni pentru insultă la adresa monarhiei şi glorificarea violenţei.

Media spaniole au estimat că au participat în jur de 1.000 de persoane, faţă de cel puţin 6.000 sâmbătă. Manifestaţii de mai mică amploare au fost raportate la Girona şi Bilbao.

De marţi, străzile capitalei catalane au fost scena unor ciocniri violente între protestatari şi poliţie, cu baricade ridicate, pubele incendiate şi distrugeri.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

În noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost jefuite magazine şi au fost provocate daune unor clădiri emblematice ale Barcelonei, precum Palatul Muzicii.

În total, de la debutul manifestaţiilor marţi, 95 de persoane au fost reţinute în toată Catalonia, potrivit autorităţilor.

Potrivit cotidianului La Vanguardia, 82 de poliţişti şi mulţi protestatari au fost răniţi. Marţi, o femeie şi-a pierdut un ochi după ce a fost lovită cu un glonţ de cauciuc tras de poliţie.

Pablo Hasel, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru apologia terorismului, pentru că într-un tweet l-a numit ‘mafiot’ pe fostul rege Juan Carlos, a făcut elogiul unor persoane implicate în atacuri şi a acuzat poliţia că a torturat şi ucis migranţi şi manifestanţi.

Arestarea sa a relansat dezbaterea în ce priveşte libertatea de exprimare în Spania şi a adâncit divergenţele în interiorul coaliţiei guvernamentale, între socialiştii premierului Pedro Sanchez şi partidul Podemos (stânga radicală), care susţine manifestaţiile.

Guvernul este dispus să modifice legea pentru a împiedica sentinţe precum cea a lui Hasel, care afirmă că mesajele sale controversate sunt o formă de expresie artistică.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Theodor Paleologu: Mi se par ipocrite cererile PNL de demitere a lui Vlad Voiculescu

Avatar

Publicat

in

De

Fost ministru, ambasador și candidat la prezidențiale, Theodor Paleologu consideră că sunt ipocrite criticile liberalilor  la adresa lui Vlad Voiculescu pentru că PNL-iștii se bucură că au scăpat de cartoful fierbinte dar nu vor să accepte că „fuga de responsabilitate are și ea un cost”.

„Nu îi iau apărarea lui Vlad Voiculescu, dar mi se par ipocrite criticile și cererile de demitere venite din partea unor lideri PNL. N-a vrut PNL-ul să scape de cartoful fierbine al Ministerului Sănătății? N-au fost încîntați acești lideri liberali că și-a dorit Maica Tereza, cum îi spune un ilustru intelectual, să preia covîrșitoarea responsabilitate a celui mai dificil și impopular portofoliu ministerial? Fuga de responsabilitate are și ea un cost…”, a scris Theodor Paleologu pe Facebook.

Citește și: SURSE – Alianța USR PLUS ar fi dispusă să iasă de la guvernare pentru Vlad Voiculescu .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Gabriela Firea, reacţie la tragedia de la ‘Victor Babeş’: ‘Doamne, ce se întâmplă în ţara noastră?

Avatar

Publicat

in

De

Gabriela Firea, fost primar al Capitalei, reacţionează la tragedia de la Spitalul “Victor Babeş”. Trei pacienţi au murit, luni seară, după o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Cinci pacienţi au fost transferaţi.

Doamne, ce se intampla cu tara noastra? Incompetenta ucide! Nepasarea ucide! Tacerea ucide! #NuLePasaDeOameni”, scrie Firea pe Facebook.

Ministerul Sănătații a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne).

Comunicatul DSU:

Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș

– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș

– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)

– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni

– 1 pacient la Floreasca

-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend