Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

A revenit pieța auto din România, după scăderile istorice în toată Europa – CE MAȘINI MAI CUMPĂRĂ ROMÂNII

Publicat

in

  • În luna mai 2020, înmatriculările de mașini second-hand au crescut cu 60% față de luna aprilie, dar se află încă sub nivelul anilor trecuți;
  • Autovit.ro, cea mai mare platformă online de tranzacții auto din România a înregistrat în luna mai o creștere cu 80% a numărului de cumpărători față de luna aprilie, ajungând foarte aproape de nivelul anterior pandemiei;
  • În luna aprilie 2020, în România s-au înmatriculat mai multe mașini noi decât în Italia și Spania, piețe auto de zece ori mai mari decât cea autohtonă;
  • În România, piața auto a fost ajutată de reînceperea programului Rabla, iar un alt avantaj a fost funcționarea reprezentanțelor și a service-urilor auto pe perioada carantinei;
  • Piața mașinilor second-hand din România a înregistrat scăderi mai mici, între lunile martie-mai 2020. La cele din import, volumul de mașini uzate înmatriculate a scăzut cu 16% în această perioadă, iar la tranzacțiile înregistrate pe plan local, scăderea a fost de 25%.

            Evoluția pieței auto în timpul pandemiei Covid-19

            Primele cinci luni ale anului 2020 au condus la o situație incredibilă pe majoritatea piețelor auto europene. Efectele au fost generate de restricțiile impuse de declanșarea și evoluția pandemiei Covid-19. La jumătatea lunii martie, cele mai mari piețe europene înregistrau deja minime istorice ale vânzărilor de mașini, iar showroom-urile și reprezentanțele auto s-au închis pentru cel puțin două săptămâni.

            Dar unele uzine auto au ajuns să stea închise chiar mai mult de șase săptămâni, iar producția reluată este sub capacitatea maximă, pentru că și cererea este, deocamdată, inferioară celei dinaintea crizei. Din cauza întreruperilor de producție, fabricile auto din UE au produs cu peste două milioane de mașini mai puțin.

            Vânzările de mașini noi în UE au scăzut de la 1,4 milioane unități, în lunile bune de dinaintea pandemiei, la aproximativ un milion în primele două luni ale anului curent, iar în aprilie 2020 volumul mașinilor noi a scăzut sub 300.000 de unități vândute.

În România s-au vândut mai multe mașini noi decât în Italia și Spania

            Luna aprilie a marcat scăderi și pe piața auto internă. În România s-au vândut doar 4.321 de mașini noi, dar chiar și așa, am depășit țări ca Italia și Spania, unde tranzacțiile cu mașini noi au înregistrat scăderi de până la 98%.

            În luna mai, piețele europene și-au mai revenit, iar scăderile de 80-90% au fost înlocuite de unele de doar 50-70%.

Numărul de mașini noi înmatriculate în UE

Ianuarie 956.779
Februarie 957.052
Martie 567.308
Aprilie 270.682

(sursa – Asociația Constructorilor Europeni de Automobile)

            Evoluția pieței auto interne în timpul pandemiei Covid-19

            În România, piața mașinilor noi a scăzut de la lună la lună, dar asta s-a mai întâmplat și în anii trecuți. La început de an, persoanele fizice nu fac multe achiziții, așteptând programul Rabla.

            Piața mașinilor noi a scăzut în primele cinci luni cu 31%, iar o lună aprilie mai slabă a fost înregistrată doar în 2012. Diferența față de anii buni este uriașă: în aprilie 2007 și 2008 totalul a trecut de 22.000 de mașini noi.

            În luna mai scăderea a fost de 45% față de mai 2019, dar se poate observa și o creștere semnificativă față de aprilie.

Înmatriculările în primele cinci luni – 2020

Tip de mașini/Luna Mașini noi Mașini SH import Reînmatriculări
Ianuarie 12.489 34.755 54.904
Februarie 8.836 37.276 53.617
Martie 6.654 36.049 41.157
Aprilie 4.321 20.245 13.823
Mai 7.155 26.616 27.991

(sursa – DRPCIV)

            Datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) arată că cele mai multe achiziții de autoturisme, după primele patru luni din 2020 au fost realizate de persoane juridice, care acoperă 67% din totalul achizițiilor de autoturisme. Datele APIA arată o creștere semnificativă și a numărului de mașini pur-electrice achiziționate până în prezent. De la 245, la începutul anului trecut, la 315 în primele patru luni ale acestui an.

            În România, piața auto a fost ajutată de reînceperea programului Rabla, iar un mare avantaj l-a reprezentat și faptul că pe timpul perioadei de carantină au funcționat o parte dintre reprezentanțe și service-uri auto, iar românii au putut să-și facă ITP-ul.

Pe piața mașinilor second-hand din import scăderea a fost, în medie, de 16%, față de anul trecut. La reînmatriculări (tranzacții interne cu mașini second-hand) scăderea a fost de 25%, de la peste 257.000 mașini, la 191.000, iar aprilie a fost de departe cea mai slabă lună de când există statistici detaliate. Față de aprilie 2019 scăderea a fost de 70%.

            Autovit.ro înregistrează primele semne de revenire a pieței auto din România

            În luna aprilie, numărul de cumpărători de pe platforma online a scăzut la jumătate (52%) față de luna ianuarie a acestui an. Totuși, luna mai a adus o revenire accelerată, iar numărul de cumpărători a ajuns pe finalul acestei luni la aproximativ 90% din volumul înregistrat în luna februarie.

În ceea ce privește valoarea medie a mașinilor puse la vânzare pe Autovit.ro, comparând luna ianuarie cu luna mai, se observă o scadere cu 13% a valorii autoturismelor puse la vânzare de dealerii auto și o scădere cu 4.5% a valorii autoturismelor puse la vânzare de către persoanele fizice.

Jumătate din mașinile puse la vânzare în luna mai pe Autovit.ro sunt diesel, la fel ca la începutul acestui an, dar se observă o ușoară scădere de 2% a mașinilor diesel comparativ cu cele pe benzină, dacă ne uităm la procentele de la începutul anului versus luna mai.

Combustibil preferat %
Diesel 49.8%
Benzina 41.9%
Hibrid 4.5%
Electric 0.7%
Altele 3.1%

Cele mai căutate mărci de mașini pe Autovit.ro în luna mai 2020:

Top 10 modele – căutări Numar de căutări
Volkswagen Golf 66.292
Audi A4 62.839
Volkwagen Passat 60.229
BMW Seria 3 52.416
BMW Seria 5 49.566
Audi A6 44.129
Skoda Octavia 40.869
Mercedes Benz C 31.180
Dacia Duster 31.162
Dacia Logan 30.874

            De remarcat este faptul că în top 10 cele mai căutate mașini au intrat și modelele Duster si Logan. Înainte de pandemie, Dacia nu era printre mărcile cu multe căutari în platforma Autovit.ro, românii preferând, în special, mărci străine.

La fel ca la începutul anului, valoarea mașinilor cu cel mai mare număr de anunțuri de vânzare sunt cele cuprinse în intervalul 5.000 – 10.000 euro.

Interval de pret %
<5000 64.5%
5000-10000 23.2%
10000-25000 9.9%
25000-40000 1.7%
40000+ 0.7%

“Piața auto are în continuare un nivel ridicat de incertitudine. Cu toate acestea, ne așteptăm ca revenirea puternică din luna mai pe zona de tranzacții cu mașini second-hand să continue într-un ritm solid. În condițiile în care majoritatea persoanelor sunt mai precaute și se adaptează la acesată situație dificilă, probabil că va scădea folosirea transportului în comun, iar deținerea unei mașini personale sau a unei biciclete sau trotinete pentru deplasarea pe distanțe scurte devine prioritară.

Pe Autovit.ro, numărul de cumpărători a crescut foarte repede în luna mai și se află în acest moment la 90% din nivelul anterior pandemiei.

            Dealerii auto prezenți pe platforma noastră au reacționat și ei prin simplificarea fără precedent a unor etape din procesul de cumpărare, prin oferirea de garanții extinse dar și prin ajustarea prețurilor. Unii vor continua să livreze și mașinile la domiciliu.” Andrei Dumuța, General Manager Autovit.ro

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Florin Cîțu: Am reușit aceasta performanță în mijlocul celei mai mari crize economice pentru economia globală

Publicat

in

De

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a transmis joi pe pagina sa de socializare că în luna iunie costurile cu dobânzile au fost mai mici decât costurile din aceeași perioadă a anului trecut.

„INCONTESTABIL! Am castigat încrederea investitorilor în aceste guvern. În luna iunie 2020 costurile cu plata dobânzilor au fost MAI MICI față de costurile plătite de guvernul socialist în iunie 2019. Am reușit aceasta performanță în mijlocul celei mai mari crize economice pentru economia globală. Încrederea investitorilor în guvernul PNL înseamnă dobânzi mai mici pentru sume mult mai mari și cel mai imporant REDUCEREA cheltuielilor bugetare. Luna iunie 2020 este o luna cu un rezultat financiar de excepție pentru această perioada îngrozitor de dificila prin care trece economia globală. Revenierea în V a economiei rămâne scenariul de bază”, a scris Florin Cîțu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Marcel Ciolacu lansează un nou atac la adresa PNL: ‘A fost un nou tun, pe model Unifarm: au spart banii țării pe o marfă care nu există!’

Publicat

in

De

Marcel Ciolacu atacă dur reprezentanții PNL după scandalul păcănelelor scutite de impozite. De asemenea, acesta îl acuză pe Nelu Tătaru că, cei 50 de milioane de euro plătiți pentru măștile promise, au fost doar un tun pe model Unifarm.

”Combinatozaurii din Guvernul PNL nu protejează românii, ci industria păcănelelor! Acesta este programul guvernamental “Îngropăm România”.
Nu s-au lăsat până nu au mai dat pe șest o tură de facilități fiscale pentru industria păcănelelor! Culmea, într-o ordonanță de urgență despre energie și gaze!!!! Asta e prioritatea țăriii, așa Reclădim România!

Știu doar să-și protejeze interesele de afaceri!!! Să-i protejeze pe românii nevoiași nici nu știu și nici nu vor! Nu le-au trimis nici acum măștile promise, deși ministrul Tătaru s-a dat peste cap să plătească 50 de milioane de euro chiar din plenul Parlamentului, la moțiunea simplă. Totul a fost un nou tun, pe model Unifarm: au spart banii țării pe o marfă care nu există!

Iar când PSD i-a obligat prin lege votată în Parlament să asigure măști gratuite pentru persoanele fără posibilități materiale, PNL a contestat-o repede la CCR.

Liberalii fură cu zeci de mii de mâini și pun profitul păcănelelor inaintea grijii pentru români. Acesta este adevăratul lor program de guvernare, unul care scufundă și mai tare în loc să scoată țara din criză”, scrie Marcel Ciolacu pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend