Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

A murit românul declarat „Tezaur Uman Viu”

Publicat

in

Unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi ai cântecului popular specific satului maramureşan arhaic, Nicolae Piţiş, a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de 83 de ani, a anunţat primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe.

Nicolae Pițiș, Tezaur uman viuFoto: Captura video

Octogenarul Nicolae Piţiş, care a trăit în localitatea Lăpuşul Românesc, a fost declarat în anul 2011 Tezaur Uman Viu. El era recunoscut în România şi în străinătate pentru originalitatea interpretării horelor din grumaz, doinelor de dor, dragoste şi jale.

Nicolae Piţiş purta haina populară specifică zonei etnografice a Lăpuşului şi surprindea prin simplitatea omului care întreaga viaţă a trăit-o în sat. A reprezentat de-a lungul anilor România la o serie de evenimente culturale şi muzicale internaţionale, a fost subiectul unor filme documentare, interviuri şi a fost prezent cu vocea în unele filme artistice româneşti.

O partea dintre cântecele culese de el au fost preluate şi interpretate de Grigore Leşe sau Ioan Pop, iar în ultimii ani de artista Casandra Hauşi. (Sursa: Agerpres)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Serie A: AC Milan învinge Juventus cu scorul de 1-0, obținând un loc în grupele Ligii Campionilor. Tătărușanu a fost doar rezervă

Publicat

in

Formaţia AC Milan, cu Ciprian Tătăruşanu rezervă, a învins, duminică seară, în deplasare, cu scorul de 1-0, echipa Juventus, în penultima etapă a campionatului Italiei, informează news.ro.

Golul a fost marcat de Giroud, în minutul 40.

Citeste mai mult

NATIONAL

O folosim zilnic, dar puțini cunosc orginiea expresiei ‘OK’

Publicat

in

Una dintre cele mai folosite expresii la nivel mondial şi, cu siguranţă, cel mai folosit ”americanism” în rândul românilor este expresia ”OK”. În Anglia şi America, ”OK” era deja o expresie răspândită în urmă cu un secol. În Europa, „OK” a intrat în rândul expresiilor uzuale după Primul Război Mondial. Românii au adopat expresia ”OK” după anii 90 şi în prezent o folosesc ca şi cum ar face parte din vocabularul fundamental al limbii române. Românii spun ”OK” atunci când vor să spună ”Da”, ” Sunt de acord” sau ”Este bine”, scrie historia.ro.

Originea expresiei ”OK” a fost îndelung comentată de-a lungul anilor. Cea mai veche atestare a expresiei”OK” datează din 1839 şi invenţia este atribuită unui editor al ziarului Boston Morning Post. Se spune că inventatorul cuvântului ar fi Charles Gordon Green, un editor al ziarului din Boston care obişnuia să creeze acronime pentru cititorii săi. Green scria pe marginea articolelor sale acronime precum ”NG” (no go-nu merge”) sau ”GC”(gin cocktail). În data de 23 martie 1839, editorului a notat pe marginea unui articol legat de o dispută cu rivalii de la Providence Journal, expresia ”OK”, însemnând ”all corect” (totul corect).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend