Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

A intrat disperarea în rândul rușilor? Liderul grupului de mercenari Wagner a început să recruteze prizonieri care să lupte în Ucraina

Publicat

in

Fondatorul grupului rus de mercenari Wagner a apărut într-o filmare făcută publică de presă în timp ce încerca să recruteze prizonieri care să lupte în Ucraina, relatează BBC.

În materialul filmat, verificat de BBC, Evgheni Prigozin poate fi văzut adresându-se unui grup mare de deţinuţi.

Prigozin le-a spus prizonierilor că pedepsele lor vor fi comutate în schimbul serviciului în grupul Wagner.

Videoclipul ar confirma speculaţiile conform cărora Rusia speră să-şi sporească forţele prin recrutarea deţinuţilor.

Legea rusă nu permite comutarea pedepselor cu închisoarea în schimbul serviciului mercenar, dar Prigozin a insistat că ”nimeni nu se întoarce în spatele gratiilor” dacă se alătură grupului.

”Dacă îndepliniţi serviciul militar timp de şase luni (în Wagner), sunteţi liberi”, a spus el. Cu toate acestea, Prigozin i-a avertizat pe potenţialii recruţi cu privire la dezertare şi a spus ”dacă ajungeţi în Ucraina şi decideţi că nu vi se potriveşte, vă vom executa”.

De asemenea, el i-a informat pe prizonieri despre regulile grupării Wagner care interzic alcoolul, drogurile şi ”contactele sexuale cu femeile locale, flora, fauna, bărbaţii – orice”.

Vorbind în ceea ce părea a fi curtea de exerciţii a coloniei penale, şeful grupării mercenare a făcut aluzie şi la dificultăţile întâmpinate de Rusia în conflictul din Ucraina, spunând prizonierilor că ”acesta este un război greu, nici măcar aproape de cel din Cecenia şi celelalte state”.

Nu este clar cine a filmat videoclipul, când a avut loc incidentul respectiv sau cum a fost făcut public.

BBC a identificat locul din imagini ca fiind o colonie penală din centrul Rusiei, Republica Mari El. Analiştii au descoperit locaţia printr-o efectuând o căutare a imaginii inversă pe o biserică vizibilă în fundalul videoclipului, imagine care se potrivea cu colonia penală numărul şase.

Faţa recrutorului a fost analizată instrumente software de recunoaştere facială, găsind o potrivire între 71% şi 75% cu o fotografie reală a lui Prigozin. Alte surse au confirmat pentru postul BBC din Rusia că persoana din videoclip ar fi probabil Prigozin.

”Este vocea lui. Intonaţia lui. Cuvintele şi felul lui de a vorbi… Sunt 95 la sută sigur că este el şi că nu este un montaj”, a declarat o sursă pentru BBC.

”Sunt foarte similari, atitudinea şi vocea lui sunt foarte asemănătoare”, a spus altul.

Compania lui Prigozin, Concord, a refuzat să nege că bărbatul a apărut în filmare, remarcând asemănarea ”monstruoasă” atunci când a fost abordată de presa de stat rusă.

Prigozin, care este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a negat anterior că ar avea legături cu gruparea Wagner, ale cărei forţe au fost desfăşurate în Ucraina, Siria şi mai multe conflicte din Africa.

În videoclip, oligarhul poate fi văzut spunându-le deţinuţilor că este ”reprezentantul unei companii private de război”.

”Poate că aţi auzit de numele – Grupul Wagner”, le-a spus el prizonierilor.

Prigozin a precizat că recruţii trebuie să fie într-o ”formă fizică bună”, înainte de a dezvălui că primii 40 de recruţi dintr-o colonie penală din Sankt Petersburg au fost dislocaţi în timpul unui atac asupra centralei electrice Vuhlehirsk din estul Ucrainei în iunie anul trecut.

El a subliniat că prizonierii au luat cu asalt tranşeele ucrainene şi au atacat trupele Kievului folosind cuţite. Trei dintre bărbaţi – inclusiv un bărbat de 52 de ani care a petrecut mai mult de 30 de ani în detenţie – au fost ucişi, a adăugat el.

Oficialul i-a mai avertizat pe condamnaţi, care poartă toţi salopete negre, că se vor sinucide cu grenade de mână dacă riscă să fie luaţi prizonieri.

Originile grupului Wagner sunt neclare, dar se crede că a fost format de un fost ofiţer al armatei ruse, Dmitri Utkin.

BBC a identificat anterior legături între grup şi Prigozin, cunoscut drept ”bucătarul lui Putin”, cum a fost numit pentru că a devenit restaurator şi furnizor de servicii de catering al Kremlinului.

Gruparea Wagner ar fi fost dislocat în Ucraina din 2014, iar de la invazia Rusiei din februarie, forţele ucrainene au organizat atacrui în  bazele Wagner din estul Ucrainei ocupate.

În august, oficialii americani din domeniul apărării au declarat că până la 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului, iar Moscova a apelat la gruparea Wagner pentru a umple golul lăsat de pierderile grele.

Luna trecută, agenţii de presă rusă independentă au vorbit cu deţinuţi ţinuţi în instituţii din diferite locaţii din Rusia. Prizonierii au declarat că Prigozin a vizitat personal unitatea lor pentru a recruta deţinuţi care să se alăture luptei din Ucraina, informează news.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Transportatorii, revoltați după ce România a rămas iar în afara Schengen: Pierdem beneficii care s-ar fi reflectat pozitiv asupra mediului de business

Publicat

in

De

Industria de transport de mărfuri pierde o serie de beneficii în contexul blocării aderării României la Spaţiul Schengen, beneficii care s-ar fi reflectat pozitiv asupra întregului mediu de business, asupra a numeroase afaceri locale care depind de importuri şi exporturi şi implicit asupra economiei româneşti, arată DSV Road, al treilea cel mai mare furnizor global de servicii transport şi logistică din Europa, anunță News.ro.

„În contexul blocării aderării României în Spaţiul Schengen, industria de transport de mărfuri pierde o serie de beneficii care s-ar fi reflectat pozitiv asupra întregului mediu de business, asupra a numeroase afaceri locale care depind de importuri şi exporturi şi implicit asupra economiei româneşti”, menţionează DSV Road, al treilea cel mai mare furnizor global de servicii transport şi logistică din Europa.

Compania estimează că aderarea la Schengen ar însemna o creştere a business-ului său în medie cu 20%, creştere care poate fi similară şi în alte companii de pe piaţă şi în industria de transport.

În opinia reprezentanţilor companiei DSV Road, prezentă în România din 1994, prezenţa României în Zona Schengen oferă o serie de avantaje industriei de transport locale, cum ar fi eliminarea timpului de aşteptare la graniţă şi creşterea capacităţii de transport şi a volumului de marfă transportată.

De asemenea, prin eliminarea frontierelor, va creşte numărul curselor internaţionale ale transportatorilor, şi vor scădea costurile pentru combustibil, având în vedere că va dispărea timpul de aşteptare pentru camioane la frontieră, care în prezent este între 24 de ore şi 72 de ore, în special în punctele de trecere spre Bulgaria (Calafat-Vidin şi Giurgiu-Ruse), dar şi spre Ungaria.

„Suntem încrezători că va fi luată decizia favorabilă României în viitorul apropiat, având în vedere că vor exista noi întâlniri la nivelul organismelor Uniunii Europene. Intrarea României în Spaţiul Schengen va avea efecte benefice imediate, pe piaţa locală de transport şi logistică, accelerând dezvoltarea economiei locale. Foarte important este că se vor reduce semnificativ timpii de aşteptare la graniţă, care produc efecte în cascadă asupra întregii economii româneşti, pe care le resimţim toţi, şi companiile, şi persoanele fizice”, declară Sergiu Iordache, managing director în cadrul DSV Road.

În prezent, pentru că România nu este membră a Zonei Schengen, au loc o serie de efecte negative asupra industriei de transport, care se resimt şi de consumatori. Depăşirea timpilor de conducere zilnic înregistraţi de şoferi, consumul mai mare de carburant pe timpul aşteptării şi întârzierile privind livrarea mărfurilor către clienţi duc la apariţia de probleme în aprovizionare sau în derularea unor procese de producţie, precum şi creşterea costurilor pentru clienţii finali.

Odată cu dispariţia graniţelor şi implicit a timpilor de staţionare la intrarea în România, timpii de tranzit pentru liniile de grupaj ale companiei DSV Road către vestul Europei se vor scurta cu substanţial.

Totodată, intrarea României în Spaţiul Schengen va avea ca efecte creşterea competitivităţii externe, dar şi interne, optimizarea costurilor de transport şi creşterea consumului local.

În acelaşi timp, prin aderarea la Schengen, camioanele vor fi folosite mai eficient şi va creştere numărul de şoferi.

În Europa deficitul de şoferi s-a majorat cu peste 40% din 2020 în 2021, conform unui studiu realizat de Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU), iar odată cu eliminarea frontierelor va fi obţinută o ameliorare a acestuia de până la 10%.

În plus, prin ridicarea frontierelor, va fi o mai mare fluiditate a parcului auto al Uniunii Europene. În prezent, există blocaje la graniţă şi din cauza reglementării EU Mobility Package, prin care şoferii sunt obligaţi să se întoarcă în ţară periodic, la câteva săptămâni.

“Cum DSV Road România gestionează contracte majore de distribuţie în Bulgaria, cel mai puternic impact îl va avea scurtarea timpului la frontieră. Nu este un exemplu întâmplător deoarece prezenţa în Schengen va avea efect asupra curselor scurte, unde ponderea timpului de aşteptare din totalul timpului cursei este mai mare. Ne dorim ca aderarea României în Spaţiul Schengen să se întâmple în viitorul apropiat deoarece ar fi o schimbare benefică pentru orice operator de transport şi orice companie, care va influenţa semnificativ economia locală”, subliniază Mihai Teodorescu, road director în cadrul DSV Road.

De asemenea, libera circulaţie a cetăţenilor în ţările membre Schengen va creşte potenţialul de revenire în România a cetăţenilor stabiliţi în prezent în Europa, consideră reprezentanţii DSV Road, care doresc să atragă în echipă specialişti dintre români care se restabilesc în ţară.

”Esenţial este şi faptul că, prin lipsa graniţelor şi reducerea timpului de transport, va fi scăzută considerabil cantitatea de emisii de carbon, protejând astfel mediul înconjurător. În acest sens, DSV Road a făcut paşi importanţi în reducerea poluării, oferind posibilitatea clienţilor de a alege servicii de transport sustenabil. În 2022, având în vedere cererea tot mai mare pentru multiple servicii de transport, DSV Road se aşteaptă la o creştere de 40% a business-ului comparativ cu anul trecut, estimând o cifră de afaceri de 70 milioane de euro”, mai arată compania.

DSV Road este unul dintre cei mai mari transportatori din România şi Europa, oferind servicii complete de transport – regim grupaj, încărcare parţială (less than truckload) şi încărcare completă (full truck load), dar şi servicii de transport pe bază de combustibil bio, ca parte din misiunea companiei de a reduce poluarea. DSV Road este una din entităţile juridice ale grupul DSV, prezent în România din 1994, alături de DSV Solutions şi DSV Air&Sea.

Parte din grupul danez DSV Global Transport & Logistics, compania DSV are activitate în 13 oraşe din România şi deţine 120.000 mp de centre logistice clasa A pe piaţa locală. DSV oferă servicii complete de transport şi logistică pe toate tipurile de transport (rutier, aerian, maritim şi feroviar), servicii multimodale şi servicii de depozitare şi fulfilment pentru industrii ca retail, pharma, automotive şi altele. În 2021, compania DSV a înregistrat o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, în creştere cu 30% comparativ cu anul anterior.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

„Au purtat un război împotriva lui Dumnezeu”. Cel puțin 24 de iranieni riscă să fie executați pentru că au protestat

Publicat

in

De

Cel puţin 24 de iranieni ar putea fi executaţi pentru participarea la protestele critice faţă de autorităţi, potrivit unei informaţii publicate sâmbătă de un cotidian iranian citat de DPA. Iranul a executat joi prima persoană de pe o listă cu persoane care ar fi încălcat legea islamică.

Steagul IranuluiFoto: DreamsTime / Donfiore

Etemad, un cotidian de ştiri, publică o listă întocmită de autorităţile judiciare acuzând 25 de demonstranţi că „au purtat un război împotriva lui Dumnezeu”, o acuzaţie ce implică pedeapsa cu moartea conform legii islamice.

Muzicianul rap Mohsen Shekari, care era şi el pe listă, a fost executat joi, acuzat că a agresat un agent de securitate cu o armă, incitând teroarea şi blocând un drum.

Autorităţile judiciare au anunţat că urmează alte execuţii.

Cu toate acestea, Etemad, un cotidian moderat, face apel la justiţie să revizuiască pedepsele cu moartea şi să evite alte execuţii.

Execuţia lui Shekari a atras condamnări puternice pe plan intern şi în străinătate. Cu toate acestea, liderii politici iranieni, inclusiv preşedintele Ebrahim Raisi, au descris execuţia ca un răspuns legitim la revoltele la nivel naţional.

„Aşteptaţi răzbunarea noastră”

Protestatarii au ameninţat că vor riposta, cu mesajul ”Aşteptaţi răzbunarea noastră” distribuit pe reţelele sociale.

Între timp, iranienii din străinătate plănuiesc să organizeze o serie de mitinguri de protest în timpul weekendului.

Protestele au fost declanşate de moartea unei femei kurde iraniene, Mahsa Amini, la 16 septembrie. Ea a murit după ce a fost arestată pentru încălcarea codurilor vestimentare islamice.

Pe lângă sancţiunile internaţionale legate de disputa nucleară, Teheranul este acum de asemenea supus sancţiunilor pentru violarea drepturilor omului. (Sursă Agerpres) (sursă foto articol Dreamstime.com)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend