Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

A început războiul promisiunilor electorale fără acoperire

Avatar

Publicat

in

Ca să câştige alegerile, partidele politice nu se dau înapoi de la nimic, dar ca sa poată realiza o strategie de campanie au nevoie de dorinţele şi nevoile alegătorilor. Chiar dacă ar trebui să le cunoscă,  având în vedere că tot stau prin funcţii de ani de zile,  realitatea  e că nici nu ştiu şi nici nu prea le pasă, dincolo de perioada de campnie,  de ceea ce  aşteaptă  românii de la ei.

PNL a efectuat sondaje de opinie pentru a afla nevoile oamenilor şi aşa au ajuns la concluzia că tema principală de campanie va fi legătă de sistemul de sănătate. Potrivit preşedintelui PNL Argeş, Ion Popa, liberalii promit în campania electorală pentru alegerile parlamentare că vor construi nu mai puţin de 8 spitale regionale. Nu este pentru prima dată când liberalii avanseză astfel de idei fanteziste . Încă de pe vremea când Eugen Nicolăescu era ministrul sănătăţii se vorbea despre construirea unor spitale regionale, vorbe care au rămas goale chiar şi în prezent. Dar proiectul pentru aşa zisa revitalizare a sistemului de sănătate mai cuprinde şi alte idei cu care liberalii vor încerca să cucerească electoratul. De exemplu, faptul că sănătatea reprezintă prima prioritate a românilor, pentru care aceaştia  sunt dispuşi să accepte  dublarea salariilor medicilor, proces care dacă, presupunând prin absurd că ar putea fi pus în practică, va fi realizat otova, fără să fie mărite salariile procentual, va duce la salarii foarte mari pentru unele categorii de medici care şi acum sunt plătiţi bine şi creşteri nesemnificative pentru cei tineri .

Iar promisiunile pentru medici nu se opresc aici, dacă populaţia tot îşi doreşte să audă că cineva e interesată de sănătatea ei. Proiectul electoral liberal mai cuprinde şi construirea unor case –cabinet pentru medici în care aceştia să-şi desfăşoare şi activitatea, să şi locuiască. De ce le trebuie miniştrilor, preşedinţilor de Consilii Judeţene sau până şi primarilor de comune, palate şi  medicilor doar cabinete, deocamdată nimeni nu poate răspunde, nici măcar Fiscul. Cert este că liberalii sunt decişi ca în această campanie elecorală să ofere alegătorului român tot ceea ce vrea să audă fără să mai conteze că aceste promisiuni nu vor deveni realitate, poate niciodată.

Şi mai vin liberalii argeşeni cu o promisiune fermă, la fel de fermă şi de reală ca şi cele de mai sus. Nu vor încheia parteneriate cu PSD nici înainte şi nici după alegeri, numai că în Consiliul Judeţean Argeş, consilierii liberali sunt cei mai buni prieteni ai social-democraţilor. Nu degeaba  ci după ce au primit fie locuri prin diferite consilii de administraţie, fie posturi călduţe pe la stat pentru rubedenii căci, politica e clară- frate, frate dar brânza e pe bani…publici.

În aceiaşi cheie acţionează şi premierul Dacian Cioloş, singurul personaj din guvernul tehnocrat pe care românii îl agrează într-o proporţie de 40%. Şi el a venit cu program de reducere a vârstei de pensionare şi de creştere a pensiilor în condiţiile în care deficitul Romaniei este produs, într-o mare proporţie, de deficitul de la bugetul de pensii, semn că un astfel de proiect nu are  nicio acoperire şi că dacă va fi pus în practică nu se va putea derula decât cu un nou împrumut de la FMI. Dar, tot mai multe voci dau ca sigură intrarea lui Dacian Cioloş în PNL iar liberali dau, prin vocea preşedintelui din Argeş, Ion Popa, ca sigura,  nominalizarea unui premier liberal. În plus liberalii  încearcă să se delimiteze de guvernul tehnocrat pe care l-au impus şi susţinut până acum şi care nu este agreat de populaţie.

În ceea ce priveşte candidaturile liberalilor argeşeni pentru Senat şi Camera Deputaţilor, deocamdată nu se cunoaşte decât un nume. Este vorba despre senatorul Ion Popa care mai vrea încă un mandat de 4 ani, la Senat.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Klaus Iohannis: ‘Ceea ce numim cu mândrie ‘Spiritul de la Sibiu’, care definește contribuția României la construcția europeană, își păstrează deplina relevanță și poate orienta în continuare dezbaterea privind viitorul Europei’

Avatar

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei ” România continuă să susţină o Uniune a coeziunii, mai solidară şi mai unită, în vremuri de criză, şi nu numai. Aceștia sunt pilonii indispensabili pe care clădim viitorul Europei. România a gestionat mai eficient efectele pandemiei prin strânsa cooperare la nivelul Uniunii”.

„Sărbătorim astăzi, 9 mai, Ziua Europei, într-un context încă marcat de pandemia de COVID-19, care a pus la grea încercare Uniunea Europeană şi statele sale membre. Este o bună ocazie să reflectăm asupra lecţiilor învăţate din experienţa ultimului an, dar şi un moment potrivit în care, pe fondul eforturilor de redresare şi al speranţelor reînnoite, putem realiza o proiecţie asupra viitorului Uniunii.

Este, aşadar, un prilej de analiză, dar şi de reafirmare a principiilor şi a obiectivelor de bază ale Uniunii. Unitatea şi solidaritatea sunt elementele fundamentale ale Declaraţiei enunţate de către Robert Schuman în urmă cu mai bine de 70 de ani. Aceste două valori comune sunt la fel de relevante şi astăzi pentru construcţia europeană, pentru adaptarea, dezvoltarea şi progresul Uniunii Europene.

Provocările prin care trecem împreună nu diminuează, ci, dimpotrivă, reconfirmă relevanţa proiectului european şi a unui răspuns unit şi solidar al statelor membre şi al instituţiilor europene”, afirmă şeful statului, în mesajul transmis duminică de către Administraţia Prezidenţială.

El adaugă că principiile Declaraţiei Schuman inspiră continuu acţiunea europeană, inclusiv în acest context al pandemiei.

„Viziunea de atunci, cu un pronunţat caracter universal, a fost aceea în măsură să asigure depăşirea multor momente dificile, prin soluţii comune, coordonate, în beneficiul cetăţenilor europeni. Testul pe care Uniunea Europeană îl trece în contextul pandemiei este unul fără precedent.

Cu toate acestea, reacţia europeană la această criză ne-a oferit exact măsura valorii adăugate incontestabile pe care o aduce pentru noi toţi Uniunea. Unitatea, coeziunea şi solidaritatea constituie, fără îndoială, forţa şi esenţa răspunsului nostru. Individual, statele membre nu ar fi găsit la fel de rapid soluţiile pe care am reuşit să le identificăm împreună.

În acest context, din efortul nostru comun s-a desprins nevoia unei Europe reziliente, sub toate aspectele: politic – prin apărarea democraţiilor noastre şi a statului de drept, economic – prin consolidarea lanţurilor de aprovizionare şi protejarea comerţului liber, digital sau sanitar. Fără cooperarea la nivelul Uniunii, accesul la tratamente şi echipamente medicale, la vaccinuri şi la asistenţa financiară pentru susţinerea măsurilor economice şi sociale ar fi fost mult mai dificil”, evidenţiază preşedintele Klaus Iohannis.

Totodată, el subliniază importanţa respectării valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.

„În acelaşi timp, răspunsul european la încercările ultimei perioade s-a bazat şi trebuie să se bazeze în continuare pe respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, pe forţa multilateralismului eficient, cu respectarea dreptului internaţional. Toate aceste valori, alături de măsuri bine fundamentate în planul acţiunii pragmatice, inclusiv consolidarea alianţelor cu acele state şi organizaţii care împărtăşesc valorile noastre democratice şi ataşamentul pentru dreptul internaţional, contribuie la întărirea rezilienţei noastre strategice”, arată Iohannis.

De asemenea, el punctează că „nu este deloc întâmplător faptul că susţinerea manifestată de români pentru Uniunea Europeană este una ridicată şi a rămas constantă în timp”.

„Aceasta demonstrează fără echivoc ataşamentul nostru profund pentru familia europeană, pentru valorile şi modul de viaţă european, cu tot ceea ce reprezintă: respectul pentru democraţie, statul de drept şi libertăţile fundamentale, perspectiva prosperităţii şi a securităţii. Ca parte a profilului său pro-european, România continuă să susţină o Uniune a coeziunii, mai solidară şi mai unită, în vremuri de criză, şi nu numai.

Aceştia sunt pilonii indispensabili pe care clădim viitorul Europei. România a gestionat mai eficient efectele pandemiei prin strânsa cooperare la nivelul Uniunii, astfel am stabilit culoare verzi pentru libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor, am achiziţionat vaccinuri centralizat, am adoptat Planul de relansare economică.

Realitatea ne-a evidenţiat ceea ce deja ştiam: suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună. Ghidaţi de valoarea fundamentală a solidarităţii europene, am oferit asistenţă atât statelor membre, cât şi celor aflate în vecinătatea Uniunii Europene, precum Republica Moldova. Suntem mândri de faptul că, în această criză, România a fost parte a acestui efort solidar, în condiţiile în care ţara noastră nu doar că a beneficiat de sprijin, dar şi-a asumat, prin acţiune concretă, partea sa de responsabilitate”, afirmă preşedintele Iohannis.

Şeful statului se referă în mesaj şi la Conferinţa privind viitorul Europei, care reprezintă o nouă formă de dialog cu cetăţenii Uniunii.

„În ciuda dificultăţilor actuale generate de pandemie, asistăm astăzi, în mod simbolic, la lansarea, la nivel european, a unui nou dialog cu cetăţenii Uniunii, în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei. Prin această Conferinţă ne propunem să vedem care sunt aşteptările cetăţenilor noştri şi să găsim împreună soluţii pentru a le transforma în realitate.

Aspiraţiile cetăţenilor sunt esenţiale pentru edificarea unei Uniuni Europene unite, puternice, pregătite pentru viitor. Lecţiile generate de pandemie, dar şi marile transformări, evoluţia tehnologică accelerată şi eforturile de combatere a schimbărilor climatice vor figura, cu siguranţă, printre temele cele mai importante în definirea acţiunii Uniunii pe termen mediu şi lung”, menţionează preşedintele Klaus Iohannis.

El adaugă că România susţine, în acest sens, o abordare în deplin acord cu Declaraţia de la Sibiu, adoptată la 9 mai 2019.

„Ceea ce numim cu mândrie ‘Spiritul de la Sibiu’, care defineşte contribuţia României la construcţia europeană, îşi păstrează deplina relevanţă şi poate orienta în continuare dezbaterea privind viitorul Europei. Suntem pregătiţi să contribuim activ la acest dialog, care să ne ajute să definim împreună priorităţi şi soluţii comune. Doar aşa putem avea garanţia că Uniunea Europeană de mâine va rămâne una a rezilienţei, a incluziunii şi a echităţii, care să asigure crearea de oportunităţi egale pentru noi toţi.

Ne dorim ca, la finele acestui exerciţiu de reflecţie, Uniunea Europeană să fie echipată cu instrumentele necesare creşterii rezilienţei sale. În acelaşi timp, dorim o Uniune pregătită deplin pentru exercitarea rolului său de pol de prosperitate şi stabilitate la nivel regional şi global.

Răspunsurile trebuie căutate în consolidarea instrumentelor Uniunii, conform competenţelor sale, în sfere importante, precum Piaţa Internă, mai ales în ceea ce priveşte ridicarea barierelor care afectează încă deplina sa funcţionare, în construirea unor sisteme de sănătate europene robuste, dar şi în pregătirea societăţii pentru economia viitorului.

În această ecuaţie, investiţiile continue în educaţie şi în formare profesională adaptată pieţei muncii vor fi o componentă extrem de importantă. Ne dorim, de asemenea, să vedem o abordare europeană strategică asupra vecinătăţii şi Balcanilor de Vest. Într-adevăr, este necesar ca rezilienţa Uniunii să fie sprijinită de o vecinătate sigură, stabilă, prosperă, ferm angajată în reforme politice şi economice. Va urma o perioadă de dialog direct şi activ cu cetăţenii şi, în perspectivă, de acţiune concretă”, arată preşedintele Iohannis.

În concluzie, el îşi exprimă speranţă că românii vor avea o voce puternică în această dezbatere referitoare la viitorul Uniunii Europene.

„Ne dorim o participare cât mai largă la Conferinţa privind viitorul Europei şi sperăm că românii vor avea o voce puternică în dezbaterea despre cum va arăta Europa în care vor să trăiască ei şi generaţiile care vor urma. Este momentul să ne amintim de trecut, să reflectăm la provocările actuale, dar şi să ne angajăm în construcţia viitorului. La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, România!”, mai spune preşedintele Klaus Iohannis, în încheierea mesajului, conform agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Dan Bittman atrage atenția: ‘Suntem în aceeași situație ca atunci când nu exista vaccin. Ba chiar mult mai rea’

Avatar

Publicat

in

De

Artistul Dan Bittman este de părere că ”Oamenii care ne impun aceste restricţii vor să ne ducă într-o situaţie de criză. Vor neapărat să o facă”.

”După un an de zile şi toate măsurile luate, suntem în aceeaşi situaţie iar poporul a fost foarte obedient. A respectat măsurile impuse şi, cu toate acestea, suntem într-o situaţie gravă.

Respect legea şi am respectat-o în tot acest an. Dar am senzaţia că oamenii care ne impun aceste restricţii vor să ne ducă într-o situaţie de criză. Vor neapărat să o facă…

Nimeni nu doreşte, de fapt, să îmbunătăţească ceva. Dimpotrivă. Doreşte să aibă cifre. Doreşte să vândă în continuare marfă: medicamente, teste, vaccinuri. Ce rost are să discutăm? Suntem în aceeaşi situaţie ca atunci când nu exista vaccin. Ba chiar mult mai rea”, conform Antena3.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend