Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

A fost odată CATC / ROLAST ! 50 ani de la primele produse de cauciuc fabricate la Pitești – CE A AJUNS IN 2020 ctitoria comuniștilor

Avatar

Publicat

in

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când, în zona de nord a Piteștiului, se produceau primele benzi de cauciuc. Era anul 1970 si CATC – Combinatul de Articole Tehnice din Cauciuc- își incepea producția la foc continuu dar si o istorie zbuciumata care avea sa o transforme, după căderea comunismului, întâi într-o ruina și, mai apoi, într-o afacere imobiliara controlata de străini.

Rolast sau Combinatul de articole tehnice din cauciuc (CATC) cum era cunoscut înainte a fost închis pe 1 mai 2007 fără ca măcar partenerii săi să fie anunțați. Cu doar doi ani înainte de închidere, în 2005, ROLAST raporta o cirfra de afaceri de 16 milioane  Euro. Activitatea sa a demarat în 1970 cu producţia de benzi de transport (cu o capacitate de 5.300 de tone pe an). CATC se întindea pe o suprafață considerabilă totalizând 22 de hectare, din care 14 hectare de clădiri. În 1972, aici a început şi producţia de furtunuri, iar în 1973, producţia de articole pentru industria auto. De la înființare și până la finele anilor ‘90, Rolast Piteşti a fost cel mai mare producător de articole tehnice de cauciuc din România și unul din cele mai mari din Europa Centrală și de Est, ajungând la un capital social de 9,5 milioane de dolari şi o capacitatea totală de producţie de 14.000 de tone pe an în 1997. In 2002 Fabricantul de produse din cauciuc si mase plastice Rolast Pitesti a demarat negocierile la un contract de colaborare cu compania britanica Fenner Dunlop, unul din cei mai mari producatori de acelasi profil din lume. Din nu se stie care motive, contractul a picat. În 2005, ROLAST raporta o cirfra de afaceri de 16 milioane  Euro.

Initial, in perioada in care au incepy demolarile, Rolast Pitești era controlată de trei fonduri de investiții care dețineau impreună peste 72% din acțiunile companiei. Acestea sunt: Romanian Investment Fund, cu 34% din acțiuni, Romanian-American Enterprise Fund, cu 22,2% din titluri, și Romanian Reconstruction, cu 15,8%. Un alt acționar importantera Citibank România, care deținea 6,46% După ce a ajuns să fie controlat în totalitate de Fondul de Investiţii Naneiro, fostul combinat de cauciuc Rolast, a fost transformat în firmă de imobiliare, domeniul imobiliar fiind unul dintre cele mai tentante la acea vreme. Astfel, Compania “Rolast” din Piteşti care era listata la Bursa de valori Bucuresti (simbol BVB – RLS) a anunţatin martie 2007 modificarea domeniului principal de activitate de la producţia de articole de cauciuc la imobiliare, mai precis la închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. La doar câţiva ani de la schimbarea obiectului de activitate, în primul semestru al anului 2012,  firma de imobiliare raporta un profit de peste 700.000 de euro.  

După închidere, combinatul a fost demolat iar în 2008 a fost deschis pe locul lui un centru comercial care astăzi face parte din rețeaua Auchan. Din fostele clădiri mai există doar cea administrativă care se degradeaza pe zi ce trece. De la peste 4.000 de angajați cât avea CATC în anii de maximă activitate acum, pe locul fostului combinat, mai lucrează doar maximum 200 de oameni.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Alexandru Rafila profețește dezastrul: În maxim o lună cazurile de coronavirus se pot dubla, iar decesele, tripla!

Avatar

Publicat

in

De

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, trage un puternic semnal de alarmă.

Rafila a declarat, joi, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate peste 6.400 de cazuri, că în maximum o lună cazurile se pot dubla, iar decesele s-ar putea tripla.

Constatăm în fiecare săptămână un salt de 1.000 de cazuri, lucrul acesta pune presiune pe capacitatea de a acorda asistenţă medicală specializată.

În mod clar, în momenul de faţă trebuie acţionat la nivelul sistemului de sănătate publică, pentru că e singurul loc unde putem să identificăm mai devreme cazurile şi să testăm contacţii (…). Cu cât facem lucrul acesta mai rapid şi nu aşteptăm zile să obţinem rezultatul unui suspect, cu atât putem să ţinem lucrurile sub control.

Dacă numărul de cazuri va creşte foarte mult, atunci o să pierdem şi această oportunitate, pentru că sistemul de sănătate publică şi aşa e de multe ori depăşit de numărul actual de cazuri.

Dacă se dublează, de exemplu, numărul de cazuri, capacitatea şi calitatea intervenţiei scad foarte mult. În maxim o lună poate veni dublarea, poate în şi mai puţin timp (…).

În Bucureşti, avem o cincime din cazurile înregistrate în România, ceea ce este foarte mult, iar Bucureştiul este un oraş dinamic, mult transport public.

În ce priveşte mortalitatea, noi am plecat de pe un loc nefavorabil, locul 1 sau 2 în ultimele luni, deşi nu aveam multe cazuri.

O să vedeţi, pe măsură ce aceste cifre cresc şi sistemul de sănătate nu mai poate absorbi pacienţii, mortalitatea se va dubla sau se va tripla.

În 2-3 săptămâni, cifrele vor fi foarte importante în percepţia publicului, pentru că mortalitatea va creşte şi oricâte eforturi vom face, dacă nu oprim creşterea, asistenţa medicală va fi limitată din punct de vedere al posibităţilor„, a spus medicul Alexandru Rafila, joi, la Antena 3.

Vezi și

Ludovic Orban face aceeași mutare ca Viorica Dăncilă! Numire identică făcută de actualul șef al Guvernului

Casa Națională de Pensii Publice vine cu noi informații! Când încetează plata pensiei

FOTO Una dintre cele mai mari companii din România scoate la vânzare mai multe terenuri în București și în marile orașe din țară

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Simona Halep a câștigat procesul cu ANAF! Ce sumă uriașă are de recuperat sportiva

Avatar

Publicat

in

De

Executată în mod abuziv de către ANAF, Simona Halep a dat fiscul în judecată şi a câştigat. Sportiva aflată pe locul 2 în WTA urmează să recupereze o sumă consistentă care i-a fost luată pe nedrept.

În luna februarie, Simona Halep a contestat în instanţă o decizie de executare silită a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pe motiv de neplată integrală a impozitelor pentru bunurile pe care le deține în Constanța.

Pe 28 octombrie,  Judecătoria Constanța i-a admis contestaţia la executare, formulată împotriva Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, anunţă presa locală.

Pe cale de consecință,  instanţa a anulat executarea silită şi toate actele subsecvente, sportivei urmând să i se returneze suma de 178.364 lei, dacă hotărârea din primă instanţa va rămâne definitivă.

„Dispune întoarcerea executării silite pentru suma totală de 178.364 lei, sens în care obligă intimata (nr. Finanțele Publice) la restituirea către contestatoare (nr Simona Halep) a sumei totale de 178.364 lei executate în mod nelegal, precum și la plata dobânzii aferente sumei totale de 178.364 lei, calculate conform art. 174 alin. (5) C. proc. fiscală de la data achitării fiecărei sume componente a sumei de restituit – 58.491 lei reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate și 119.873 lei reprezentând impozit pe venit aferent declara?iei unice – și până la data restituirii integrale“, se mai arată în hotărârea Judecătoriei Constanța.

Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Vezi și:

Casa Națională de Pensii Publice vine cu noi informații! Când încetează plata pensiei

FOTO Una dintre cele mai mari companii din România scoate la vânzare mai multe terenuri în București și în marile orașe din țară

Răsturnare de situație după decizia luată de ÎCCJ în cazul pensiilor militare de stat (pensii speciale)

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend