Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

A fost odată CATC / ROLAST ! 50 ani de la primele produse de cauciuc fabricate la Pitești – CE A AJUNS IN 2020 ctitoria comuniștilor

Avatar

Publicat

in

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când, în zona de nord a Piteștiului, se produceau primele benzi de cauciuc. Era anul 1970 si CATC – Combinatul de Articole Tehnice din Cauciuc- își incepea producția la foc continuu dar si o istorie zbuciumata care avea sa o transforme, după căderea comunismului, întâi într-o ruina și, mai apoi, într-o afacere imobiliara controlata de străini.

Rolast sau Combinatul de articole tehnice din cauciuc (CATC) cum era cunoscut înainte a fost închis pe 1 mai 2007 fără ca măcar partenerii săi să fie anunțați. Cu doar doi ani înainte de închidere, în 2005, ROLAST raporta o cirfra de afaceri de 16 milioane  Euro. Activitatea sa a demarat în 1970 cu producţia de benzi de transport (cu o capacitate de 5.300 de tone pe an). CATC se întindea pe o suprafață considerabilă totalizând 22 de hectare, din care 14 hectare de clădiri. În 1972, aici a început şi producţia de furtunuri, iar în 1973, producţia de articole pentru industria auto. De la înființare și până la finele anilor ‘90, Rolast Piteşti a fost cel mai mare producător de articole tehnice de cauciuc din România și unul din cele mai mari din Europa Centrală și de Est, ajungând la un capital social de 9,5 milioane de dolari şi o capacitatea totală de producţie de 14.000 de tone pe an în 1997. In 2002 Fabricantul de produse din cauciuc si mase plastice Rolast Pitesti a demarat negocierile la un contract de colaborare cu compania britanica Fenner Dunlop, unul din cei mai mari producatori de acelasi profil din lume. Din nu se stie care motive, contractul a picat. În 2005, ROLAST raporta o cirfra de afaceri de 16 milioane  Euro.

Initial, in perioada in care au incepy demolarile, Rolast Pitești era controlată de trei fonduri de investiții care dețineau impreună peste 72% din acțiunile companiei. Acestea sunt: Romanian Investment Fund, cu 34% din acțiuni, Romanian-American Enterprise Fund, cu 22,2% din titluri, și Romanian Reconstruction, cu 15,8%. Un alt acționar importantera Citibank România, care deținea 6,46% După ce a ajuns să fie controlat în totalitate de Fondul de Investiţii Naneiro, fostul combinat de cauciuc Rolast, a fost transformat în firmă de imobiliare, domeniul imobiliar fiind unul dintre cele mai tentante la acea vreme. Astfel, Compania “Rolast” din Piteşti care era listata la Bursa de valori Bucuresti (simbol BVB – RLS) a anunţatin martie 2007 modificarea domeniului principal de activitate de la producţia de articole de cauciuc la imobiliare, mai precis la închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. La doar câţiva ani de la schimbarea obiectului de activitate, în primul semestru al anului 2012,  firma de imobiliare raporta un profit de peste 700.000 de euro.  

După închidere, combinatul a fost demolat iar în 2008 a fost deschis pe locul lui un centru comercial care astăzi face parte din rețeaua Auchan. Din fostele clădiri mai există doar cea administrativă care se degradeaza pe zi ce trece. De la peste 4.000 de angajați cât avea CATC în anii de maximă activitate acum, pe locul fostului combinat, mai lucrează doar maximum 200 de oameni.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Vești importante pentru mii de români: Cine se implică în acest tip de proiect poate obține venituri considerabile

Avatar

Publicat

in

De

Vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România şi fermier cu o vechime de 28 ani în agricultura românească, Arnaud Perrein cultivă 4.000 de ha în judeţul Ialomiţa. A adoptat de câţiva ani un set de măsuri care contribuie la îmbunătăţirea solului cultivat, astfel încât să fie mai productiv şi mai profitabil.

”În prezent arăm doar 200 de ha din cele 4.000 pe care le cultivăm. Am decis să facem trecerea de la agricultura tradiţională la cea conservativă în primul rând din convingeri personale, pentru că ne dorim să lăsăm ceva bun în urmă generaţiilor viitoare şi apoi pentru că, personal, sunt deschis să experimentez, să pierd sau să câştig prin agricultura pe care o practic”, a declarat Arnaud Perrein.

Fermierul spune că în suprafeţele pe care le lucrează are teren greu şi argilos, ceea ce l-a obligat să nu mai are şi să facă mai puţine treceri cu utilaje agricole. Deţine, însă, şi terenuri foarte uşoare, nisipoase, unde întâmpină probleme cu eroziunea eoliană. Asta l-a forţat să schimbe felul în care face agricultură, luând mai multe măsuri.

”Facem agricultură conservativă, evoluăm în toate zonele – stropit, acordăm atenţie la îngrăşămintele folosite şi modul lor de aplicare, la soiurile cultivate, lăsăm terenul cât mai puţin neacoperit între două culturi şi atunci obţinem un rezultat complet al mai multor măsuri luate. Ne aşteptăm ca aceste acţiuni să conducă la nişte rezultate pozitive pe termen mediu şi lung. În fiecare an avem producţii din ce în ce mai bune şi suntem tot mai performanţi, câştigăm mai mult la hectar. Sperăm ca, în timp, culturile verzi pe care le avem să ne ajute să dezvoltăm calităţile solului şi să putem cultiva mai uşor aceste terenuri. După mine sistemul de irigaţii în zona noastră este esenţial pentru a putea dezvolta o agricultură sustenabilă”, a mai spus fermierul.

Potrivit Commoditrader, agricultura conservativă are la bază cinci principii esenţiale: rotaţia culturilor, reducerea tulburărilor solului, distribuirea optimă a reziduurilor, câmpuri verzi pe tot parcursul anului şi optimizarea fertilităţii.

”Culturile devin mai tolerante la secetă şi absorb mai eficient apa provenită din precipitaţii, ceea ce contribuie la o mai bună păstrare a nutrienţilor şi la îmbunătăţirea calităţii solului. Trecerea către agricultura conservativă favorizează biodiversitatea, generând o activitate biologică mai bogată. De asemenea, prin adoptarea acestui tip de agricultură se pot stoca gazele cu efect de seră şi CO2, iar acest lucru poate fi cuantificat, verificat şi transformat în certificate de carbon care pot aduce un plus financiar fermierilor”, susţin aceştia.

Prin programul CommodiCarbon, lansat în urmă cu câteva săptămâni de Commoditrader, platforma online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole, fermierii pot obţine un suport financiar suplimentar.

”Suntem conştienţi că programul nostru aduce noutăţi în ceea ce priveşte tehnicile agricole cu care fermierii au fost obişnuiţi ani de zile în practică. Scopul nostru este să încurajăm o producţie agricolă mai durabilă şi mai eficientă pentru fermieri. Iniţiativa noastră este privată şi voluntară, emitem certificate de carbon voluntare fermierilor care se înscriu în program şi care sunt dornici să facă conversia spre o agricultură conservativă. Ulterior, îi răsplătim financiar pentru efortul depus prin vânzarea acestor certificate către companiile internaţionale care doresc să reducă emisiile la nivel global. Cererea pentru certificatele de carbon este în continuă creştere la nivel mondial şi capătă o însemnătate tot mai mare în combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Alexandra Suciu Sørensen, Commoditrader Market Development România.

‘Câştig suplimentar de aproximativ 45-105 euro/ha în fiecare an’

”Prin CommodiCarbon putem capta undeva între 3-7 tone de CO2e/ha/an, însemnând un câştig suplimentar de aproximativ 45-105 euro/ha în fiecare an, atunci când certificatele sunt vândute în piaţă. Bineînţeles, câştigul poate varia de la o fermă la alta, însă este foarte bine că există o remuneraţie – este un început şi ne va ajuta pe noi, fermierii, să accelerăm paşii spre o cunoaştere mai bună a solului pe care-l lucrăm şi, în acelaşi timp, să participăm la reducerea încălzirii globale”, a mai spus Arnaud Perrein.

Conform Commoditrader, agricultura conservativă sau carbon farming a fost deja inclusă printre principalele măsuri avute în vedere în Politica Agricolă Comună (PAC), inclusă în planul strategic european care se va defini până la sfârşitul anului 2021. De asemenea, este inclusă şi în strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu şi lung, pentru orizontul 2020 – 2030, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Modelul european de agricultură pentru următorii ani vizează o evoluţie sustenabilă şi o mai mare grijă faţă de mediul înconjurător.

Politica Agricolă Comună menţine Pilonul I de acordare a subvenţiilor, însă încearcă să aducă în atenţie dezvoltarea integrată a economiei rurale şi protejarea mediului înconjurător, prin pilonul II.

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez înfiinţat în 2018 de Julie Koch Fahler şi Ida Boesen şi un grup de fermieri danezi. Lansând platforma de comerţ online, compania îşi asumă misiunea de a sprijini comerţul transparent şi deschis şi să creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea, conform Gândul.ro.

Citește și:

Lovitură pentru locuitorii din Sectorul 1! Clotilde Armand vrea să crească de 8 ori această taxă! Proiectul aflat în dezbatere până în această săptămână

Doctorul Răzvan Constantinescu, jignit la magazin: ‘Nu-l serviți pe boul ăsta dacă nu are mască! Și mai e și medic!’

Kaufland provoacă un cutremur în piața supermarketurilor! A început marea vaccinare a angajaților

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Renate Weber, despre restricțiile din pandemie: ‘S-au încălcat așa de mult drepturile încât e foarte greu să mai cred acum că vom ajunge la normalitate’

Avatar

Publicat

in

De

Avocatul Poporului, Renate Weber a declarat că ”Toată teoria drepturile omului se bazează pe empatie pentru celălalt, pe dorința de a apăra drepturile celuilalt mai ales și abia în subsidiar pe ale tale. Noi am răsturnat această teorie”.

Părerea mea este că – și aici sunt vocile acelea foarte dure care nu mai vor să accepte nici virus nici nimic – s-au încălcat așa de mult drepturile încât e foarte greu să mai cred acum că vom ajunge la acea normalitate pe care o știam. Vă dau exemplul care îmi e cel mai la îndemână. Uitați-vă, vă rog, la libertatea de exprimare. În țări în care nu existau probleme, acum, inclusiv guvernele sau prin rețelele sociale, cum nu ești de acord cu retorica oficială, cum ești suspendat, ți se închide contul”, a spus Renate Weber, la „Interviurile lui Cristoiu”.

Avocatul Poporului a precizat că „lumea pare să fie mulțumită cu această situație”.

„Vorbeați de dezbinare. Păi uitați-vă câte raportări fac utilizatorii acestor rețele sociale. Din păcate cred că s-a ajuns la acel moment în care cu tristețe recunosc că foarte multă lume spune drepturile omului sunt numai alea care mă interesează pe mine, ale mele. În realitate, noi vorbim de o abordare profund egoistă. Toată teoria drepturile omului se bazează pe empatie pentru celălalt, pe dorința de a apăra drepturile celuilalt mai ales și abia în subsidiar pe ale tale. Noi am răsturnat această teorie și nu știu cât timp ne va lua să revenim la ceva ce noi am cunoscut”, a adăugat Avocatul Poporului, conform alephnews.ro.

Citește și:

Doctorul Răzvan Constantinescu, jignit la magazin: ‘Nu-l serviți pe boul ăsta dacă nu are mască! Și mai e și medic!’

Kaufland provoacă un cutremur în piața supermarketurilor! A început marea vaccinare a angajaților

SURSE Operațiunea ‘Asaltul Lupilor Tineri’! Ce a reprezentat, în realitate, atacul lui Rareș Bogdan la Ludovic Orban

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend