Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

A apărut al doilea număr din iunie al Tribunei, cea mai importantă publicație românească de cultură

Publicat

in

Semnalăm apariția unui nou număr, 451/16 iunie 2021, al cunoscutei Reviste de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, cu o tradiție istorică de peste 135 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura publicație culturală din România cu distribuție națională și internațională.

Remarcăm și de această dată sumarul bogat și diversificat, cu articole de o largă deschidere culturală. Dintre acestea, menționăm textul semnat de Andrei Marga în rubrica diagnoze, o amplă analiză asupra volumului tipărit de Editura Tribuna la finele anului trecut, Eseu asupra structurii imaginativului uman – de Mircea Arman, volum care s-a aflat în permanență, încă de la momentul apariției, în atenția criticii de specialitate, fiind publicate mai multe comentarii și recenzii pe marginea sa. Lucrarea a fost deja tradusă în limba italiană, în prezent aflându-se în curs de apariție la o importantă editură din Italia. De asemenea, în rubrica de traduceri, Dorin Gabriel Tilinca (Germania) face o radiografie, la douăzeci de ani distanță, asupra momentului publicării primei traduceri complete a operei fundamentale a lui Heidegger, Sein und Zeit, în România (Traducerea lui Heidegger între claritate și aparența de perfecțiune). Editorialul lui Mircea Arman cuprinde partea a doua a textului Imaginativul poietic dantesc, o continuare din numărul precedent, care se publică sub genericul Dante Alighieri 700, marcând perioada scursă de la trecerea în neființă a poetului și filosofului italian. În rubrica de filosofie a acestui număr semnează Viorel Igna și Nicolae Turcan.

Tribuna din 16 iunie găzduiește și un eseu al filosofului din Berlin, Reinhard Knodt, cu incitantul titlu Singur nu poți fi liber, într-o traducere din limba germană de Tünde Lassel. Aceeași semnătură a traducerii o regăsim și pe ultima copertă, acolo unde Hermann Bausinger analizează lucrările artistului vizual Wolfgang Nieblich din Germania, cel care ilustrează paginile revistei.

În rubrica social, Ani Bradea prezintă povestea tulburătoare de viață a unei jurnaliste din Italia, redactor al importantei publicații Corriere della Sera, poveste care a făcut obiectul unui volum selectat printre cele mai bune douăsprezece volume de proză apărute în Peninsulă anul acesta. De remarcat, tot în acest număr, și interesantul articol de istorie literară semnat de Radu Bagdasar, Dincolo de binomul colaborativ, fenomenele de grup; dar și alte texte de asemenea incitante și interesante, semnate de: Adrian Lesenciuc, Vasile Zecheru, Constantin Cubleșan, Iulian Chivu, Alin Cordoș și alții.

Apărută, ca de fiecare dată, în condiții grafice deosebite, Tribuna din 16 iunie 2021 se poate achiziționa de la punctele de difuzare a presei din întreaga țară, începând din această săptămână.content-image

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Purtătorul de cuvânt al PSD laudă presa pentru atacurile la Cîrstoiu: ‘Este un merit că a scos în față toate potențialele probleme’ (VIDEO)

Publicat

in

De

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romașcanu, a comentat declarațiile lui Cătălin Cîrstoiu, vineri, pe B1 TV. Romașcanu afirmă că „singurul om care poate decide să se oprească în acest moment este chiar doctorul Cîrstoiu”.

Întrebat dacă declarațiile lui Cătălin Cîrstoiu au fost ceea ce aștepta coaliția PSD-PNL, reprezentantul social-democraților a spus: „Eu, și o spun ca om care apreciază și a lucrat 20 de ani în media, sper să schimbe abordarea spațiului media în ceea ce privește candidatura domnului Cîrstoiu, pentru că a răspuns la toate întrebările. A existat o perioadă foarte lungă în care atacurile au fost concertate asupra domniei sale. Așa cum am mai spus și cum a spus și dumnealui, singurul om care poate decide să se oprească în acest moment este chiar doctorul Cîrstoiu și, pentru că a rezistat la această presiune, am convingerea că va merge înainte cu succes pentru această candidatură”.

Laude pentru presa care l-a atacat pe Cîrstoiu

„Este un merit al mediei că a scos în față toate potențialele probleme. Ca observator al spațiului media, prin fișa postului, și ca cetățean, dacă vreți, n-am putut să nu constat un dezechilibru în promovarea „păcatelor” domnului Cîrstoiu comparativ cu ceilalți contracandidați. Domnul Nicușor Dan are nenumărate probleme, procese pierdute cu primăria, amenzi pe care le-a plătit primăria în locul domniei sale. Domnul Piedone are ba 40 de milioane, ba 15, ba un milion date fără licitații și cu toate neamurile angajate. Toată atenția media, totuși, a fost concentrat asupra domnului Cîrstoiu”, a continuat purtătorul de cuvânt al PSD.

„Eu cred că sprijinul coaliției continuă”

„Eu cred că domnul Cîrstoiu a răspuns satisfăcător la niște întrebări. De aici încolo, pe toate păcatele contracandidaților trebuie să se pronunțe instituțiile abilitate, iar votanții să decidă în consecință. Eu cred că sprijinul coaliției continuă pentru domnul Cîrstoiu, nu am de unde să știu ce va decide domnul Cîrstoiu însuși, deși astăzi a spus că merge ferm înainte, dar eu cred că este profilul de candidat care poate să se transforme într-un primar bun pentru București”, a continuat Lucian Romașcanu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Substanța care ar putea explica explozia de cancere și tumori la tineri: Se găsește din plin în carnea roșie și zahăr

Publicat

in

De

Oamenii de știință cred că au descoperit o verigă lipsă între modul în care consumul de junk food crește riscul de cancer. Un studiu recent  a descoperit că substanțele chimice produse atunci când se consumă junk food cresc riscul de cancer. Alimentele nesănătoase, precum carnea roșie și zahărul, ar putea inhiba genele care protejează împotriva cancerului.

Medicii știu de zeci de ani că consumul de junk food este legat de un risc mult mai mare de cancer, chiar dacă persoana nu este obeză, dar mecanismul exact este încă în curs de înțelegere. Un studiu realizat în Singapore a analizat efectul metilglioxalului, un compus eliberat atunci când organismul descompune alimentele zaharoase și grase, asupra unei gene care ajută la combaterea tumorilor. În premieră, academicienii au descoperit că metilglioxalul a fost capabil să oprească temporar capacitatea genei BRCA2 de a proteja împotriva formării și creșterii cancerului.

Acesta ar putea explica, cel puțin în parte, de ce cancerele în rândul tinerilor, aparent sănătoși, devin atât de răspândite, în special tumorile la nivelul colonului. De asemenea, echipa a remarcat că studiul contrazice o teorie de lungă durată numită paradigma “două lovituri” a lui Knudson, care spunea că gene precum BRCA2 trebuie să fie complet inactive în organism pentru a crește riscul de cancer.

Aceste gene au rolul de a ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului, deși s-a demonstrat că pacienții care moștenesc copii defecte de la părinții lor prezintă un risc crescut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân și pancreatic.

Metylglyoxalul poate inhiba funcția de prevenire a tumorilor

Dr. Ashok Venkitaraman, autorul studiului și director al Centrului de Cercetare a Cancerului de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat pentru Medical News Today: ‘Metylglyoxal declanșează distrugerea proteinei BRCA2, reducând nivelul acesteia în celule. Acest efect este temporar, dar poate dura suficient de mult timp pentru a inhiba funcția de prevenire a tumorilor a BRCA2’.

El a menționat că expunerea repetată, cum ar fi consumul de alimente procesate și de carne roșie, printre altele, ar crește cantitatea de daune aduse unor gene precum BRCA2′. Echipa a analizat efectul metilglioxalului asupra celulelor de la persoane care au moștenit o copie defectuoasă a BRCA2 și care, prin urmare, erau mai predispuse să dezvolte cancer. Ei au descoperit că expunerea la metilglioxal a dezactivat suprimarea tumorii.

‘Este bine documentat faptul că unele persoane prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân, ovarian, pancreatic sau alte tipuri de cancer, deoarece moștenesc de la părinți o copie defectuoasă a genei de prevenire a cancerului – BRCA2’, a declarat Dr. Venkitaraman. ‘Descoperirile noastre recente arată că celulele unor astfel de persoane sunt deosebit de sensibile la efectele metilglicoxalului, care este o substanță chimică produsă atunci când celulele noastre descompun glucoza pentru a crea energie. Am descoperit că metilglioxalul inhibă funcția de prevenire a tumorilor a BRCA2, provocând în cele din urmă defecte în ADN-ul nostru care sunt semne de avertizare timpurie a dezvoltării cancerului’.

În plus, Dr. Venkitaraman a remarcat că nivelurile ridicate de metilglioxal sunt frecvente la persoanele cu diabet și prediabet. ‘Ultimele noastre descoperiri arată că metilglioxalul poate inactiva temporar astfel de gene care previn cancerul, sugerând că episoadele repetate de dietă proastă sau de diabet necontrolat se pot “aduna” în timp pentru a crește riscul de cancer’, a spus el.

Cu toate acestea, echipa a avertizat că, întrucât studiul a fost efectuat pe celule și nu pe oameni, sunt necesare mai multe cercetări pe această temă. Cercetarea se adaugă la o listă lungă de studii care sugerează că dieta ar putea avea un impact asupra riscului de cancer, în special asupra cancerului colorectal. Noul studiu a fost publicat săptămâna trecută în revista Cell.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend