Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

8 recomandări OCDE în privința economiei: de la majorarea dobânzii cheie, la creșterea taxelor pe proprietate

Publicat

in

Ancheta economică a OCDE vine și cu o serie de recomandări pentru România, precum reactivarea sprijinului fiscal, reducerea treptată a deficitului, majorarea dobânzii cheie, creșterea taxelor pe proprietate și altele. Conform sursei citate, rata creditelor neperformante este probabil să crească după încheierea măsurilor de sprijin, deoarece unele firme sunt foarte îndatorate

1. În ciuda unei redresări rapide, riscurile la adresa perspectivelor sunt mari, în special datorită noului val al pandemiei.

Recomandare: Reactivați sprijinul fiscal în cazul în care situația economică se deteriorează, direcționând în același timp măsurile către cei mai vulnerabili și afectați.

2. Deși datoria publică este încă scăzută, ea a crescut rapid, reducând spațiul fiscal și crescând riscurile de finanțare.

Recomandare: Stabiliți un plan credibil de consolidare pe termen mediu și reducerea treptată a deficitului fiscal pentru a menține sustenabilitatea finanțelor publice, ar trebui ca redresarea să se dezvolte conform așteptărilor.

3. Capacitatea administrativă de absorbție a fondurilor UE a fost limitată în comparație cu alții, așa cum se reflectă în slăbiciunea implementării proiectelor de investiții publice. Acest lucru ar putea afecta negativ absorbția fondurilor NextGeneration EU, care reprezintă cheia pentru sprijinirea redresării.

Recomandare: Asigurați implementarea eficientă a planului NextGeneration EU prin întărirea coordonării între părțile interesate și a mecanismelor de monitorizare.

4. Presiunile inflaționiste și riscul ca așteptările inflaționiste să se deancoreze de ținta băncii centrale s-au accentuat. BNR a început să majoreze rata dobânzii de politică.

Recomandare: Continuați să creșteți treptat dobânda cheie, dacă este necesar, pentru a menține anticipațiile inflaționiste bine ancorate în intervalul țintă.

5. Rata creditelor neperformante este probabil să crească după încheierea măsurilor de sprijin, deoarece unele firme sunt foarte îndatorate.

Recomandare:
Consolidați regimul insolvenței pentru a facilita restructurarea datoriilor, în special prin introducerea unor mecanisme extrajudiciare. Continuați să monitorizați riscurile asupra stabilității financiare, asigurând în același timp suficientă lichiditate și provizioane pentru pierderi.

6. Sistemul de pensii este deficitar, iar ratele de înlocuire sunt scăzute. Guvernul a început o revizuire a sistemului public de pensii.

Recomandare: Creșteți stimulentele pentru a lucra mai mult, în special armonizând vârsta legală de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților și prin majorarea acesteia în funcție de creșterea speranței de viață.

Trebuie revizuită formula pentru a asigura stabilitatea financiară a sistemului de pensii, prevenind în același timp sărăcia celor bătrâni.

7. Veniturile fiscale sunt scăzute din cauza conformării slabe, ceea ce slăbește sustenabilitatea fiscală.

Recomandare: Trebuie continuată modernizarea informatizării ANAF care să îmbunătățească colectarea taxelor, în special printr-o mai mare conformare fiscală.

8. Există loc de a crește impozitele care distorsionează mai puțin creșterea, precum cele pe proprietate, și a mări baza de impozitare.

Recomandare: Eliminați cotele de impozitare reduse ineficient. Luați în considerare creșterea impozitelor recurente pe proprietăți imobiliare și scutirea, în același timp, a celor mai sărace gospodării.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Augustin Zegrean, despre supraimpozitarea contractelor part-time: Orice om afectat se poate adresa Instanţei / Este o încălcare a libertății muncii

Publicat

in

De

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean este de părere că orice om afectat de supraimpozitarea contractelor part-time se poate adresa instanţei de judecată.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

El a precizat la B1 TV că această ordonanţă este o încălcare a libertăţii muncii şi că nu este normal ca un om care lucrează două ore să plătească taxe egale cu un alt om care lucrează opt ore, potrivit News.ro.

Augustin Zegrean a explicat că nu Avocatul Poporului trebuie să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei privind supraimpozitarea contractelor part-time, ci orice om afectat de prevederile acesteia.

”Nu Avocatul Poporului este singurul care poate să sesizeze Curtea cu o ordonanţă neconstituţională. Orice cetăţean care este afectat printr-o ordonanţă poate să se adreseze Justiţiei pentru apărarea drepturilor şi intereselor sale legitime şi este chiar o procedură specială pentru a ajunge cu o astfel de sesizare la Curtea Constituţională.

Mai întâi se adresează la instanţa de contencios, cere anularea ordonanţei de către instanţa de contencios administrativ şi, în cadrul acelei proceduri, poate să sesizeze şi Curtea Constituţională. S-a practicat de câteva ori în România această modalitate şi uneori chiar a reuşit”, a declarat Zegrean.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României a precizat că în Constituţie este un articol care se referă la obligaţiile fiscale.

”În ce priveşte impozitarea aceasta a contractelor part-time, este un Articol 56 în Constituţie care spune că legislaţia trebuie să asigure o aşezare justă a sarcinilor fiscale, deci unde se vorbeşte despre obligaţiile fiscale ale cetăţenilor este un alineat care spune despre aşezarea justă a sarcinilor fiscale, ori nu cred că un om care lucrează două ore, să zicem, poate fi obligat să plătească taxe şi impozite egale cu un om care lucrează opt ore.

Sigur, taxele şi impozitele se calculează la venitul obţinut, în niciun caz la durata muncii. E imposibil să spui că, dacă lucrezi la un angajator două ore şi la altul alte două, fiecare dintre ei trebuie să plătească integral ca şi cum ai lucra opt ore, nu se poate.

Este greşită şi sigur nu se va aplica în felul acesta, nu cred că va rămâne aşa pentru că, totuşi, Justiţia funcţionează în România. Eu cred că nici nu va trebui să ajungă la Justiţie, cred că îşi vor da seama că nu e posibil să facă aşa ceva”, a adăugat Zegrean.

Augustin Zegrean a mai spus că în Cosntituţie se precizează că avem dreptul la muncă, nu avem o obligaţie.

„Dacă tot vorbim de muncă, noi avem în Constituţie un articol la drepturile fundamentale, acolo este amplasat Articolul 41 (…). Noi nu avem obligaţia de a munci, noi avem doar dreptul (…).

Avem dreptul la muncă şi acest articol spune, nimeni nu poate fi împiedicat să îşi aleagă munca pe care el o doreşte, deci dacă omul doreşte să muncească la doi patroni sau la patru, sau la 10, este problema lui. Este o încălcare a libertăţii muncii, a articolului care reglementează libertatea muncii.

Statul nu are obligaţia să îţi asigure un loc de muncă, nu a îndrăznit statul român să îşi asume prin Constituţie o astfel de obligaţie pentru că e greu în condiţiile de astăzi când există şi atâţia şomeri, dar nici libertatea muncii nu poate fi îngrădită”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Liga Campionilor: Glasgow Rangers vs. PSV Eindhoven. Pentru glorie şi bani

Publicat

in

De

Glasgow Rangers – PSV Eindhoven, meci contând pentru prima manşă din play-off-ul Ligii Campionilor, se joacă, marţi, 16 august, de la ora 22:00, şi va fi transmis în direct de Digi Sport 1, Prima Sport 1 şi Orange Sport 1.

Pontul zileiFoto: Profimedia

Glasgow Rangers vine după un sezon european excelent, în care a jucat finala UEFA Europa League, pierdută la penalty-uri în faţa lui Eintracht Frankfurt (1-1 după 90 şi, respectiv 120 de minute, 4-5 după loviturile de departajare).

În actualul sezon al Ligii Campionilor, vicecampioana Scoţiei a trecut spectaculos în turul trei preliminar de Union St. Gilloise (locul 2 în ultimul campionat al Belgiei), 0-2 în deplasare şi un senzaţional 3-0 pe teren propriu!

În campionatul intern, Glasgow Rangers este lider după trei etape, cu nouă puncte (2-1 în deplasare cu Livingston, 2-0 cu Kilmarnock şi 4-0 cu St. Johnstone, ambele acasă).

Din păcate pentru el, Ianis Hagi a privit doar din tribună aceste performanţe ale echipei sale, fotbalistul român fiind încă în perioda de recuperare după o gravă accidentare!

PSV Eindhoven s-a oprit sezonul trecut în sferturile de finală ale Conference League, unde a cedat în faţa lui Leicester (0-0 acasă şi 1-2 în deplasare).

În turul trei preliminar al Ligii Campionilor, PSV Eindhoven a eliminat după prelungiri pe AS Monaco (1-1 în deplasare și 3-2 acasă, după prelungiri).

În întrecerea internă, PSV Eindhoven este lider după două etape, cu şase puncte (4-1 acasă cu Emmen şi 5-2 în deplasare cu Go Ahead Eagles Deventer).

Cele două echipe s-au întâlnit de doar două ori în istorie, în UEFA Europa League.

Pe 10 martie 2011 au remizat în Olanda, 0-0, iar pe 17 martie, PSV Eindhoven s-a impus cu 1-0 în Scoţia, pe terenul lui Glasgow Rangers.

Superbet oferă cota 1,70 pentru ca ambele echipe să marcheze în meciul dintre Glasgow Rangers şi PSV Eindhoven.

Liga Campionilor: Glasgow Rangers vs PSV Eindhoven Cotă
Ambele echipe marchează 1,70

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend