Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

636 de milioane de euro pentru ca elevii să nu mai abandoneze cursurile: Sunt vizate 1.600 de şcoli + 780 de milioane de euro pentru Digitalizarea educaţiei

Publicat

in

1.600 de şcoli identificate cu un număr mare de elevi cu risc de abandon vor beneficia de scheme de granturi, potrivit Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), care urmează să fie supus dezbaterii publice.

Fondurile vor fi utilizate pentru intervenţii decise la nivelul şcolii, scrie agerpres.ro.

Citește și: Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: ‘Se pare că va fi și mai rău de atât, dacă vom continuă în acest ritm’

PNRR menţionează dezvoltarea unui mecanism de avertizare timpurie în educaţie privind elevii aflaţi în risc de abandon şcolar, precum şi un program de burse punte pentru liceu – sprijin financiar acordat pentru elevii aflaţi în risc de abandon şcolar la trecerea de la gimnaziu la liceu.

Bugetul iniţial de negociere pentru „România educată – Programul naţional de reducere a abandonului şcolar” este de 636 de milioane de euro.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘Sub faldurile luptei împotriva corupției, capitalismul românesc a fost distrus. Capitaliștii români sunt pe cont propriu fiecare’

Participarea redusă la educaţie accentuează inegalitatea de şanse între elevi, fenomen intensificat în ultimul an de contextul epidemiologic naţional. România înregistrează o pondere ridicată a persoanelor care au părăsit timpuriu şcoala (15,3% în 2019) şi a tinerilor care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare, prevede PNRR.

Conform sursei citate, la nivel naţional nu există un mecanism integrat care să abordeze problema părăsirii timpurie a şcolii. Nu se constată nicio îmbunătăţire a rezultatelor şcolare, în special în rândul copiilor din zonele rurale şi din zonele defavorizate din punct de vedere economic în ultimii ani.

Citește și: Ioana Ene Dogioiu: ‘Presiunea externă nu mai permitea menținerea SIIJ în forma actuală. Miza devenise ce va veni după SIIJ’

Pentru „România Educată – Digitalizarea educaţiei” bugetul iniţial de negociere este de 780 de milioane de euro. Reformele şi investiţiile presupun: flexibilizarea şi centrarea pe elev a sistemului educaţional prin digitalizare; dezvoltare digitală în domeniul educaţiei şi formării profesionale pentru o societate digitală şi o economie verde; consolidarea rezilienţei şi predictibilităţii funcţionale a sistemului de educaţie în era digitală; dezvoltarea competenţelor digitale ale cadrelor didactice de a utiliza resurse educaţionale deschise; dezvoltarea competenţelor digitale ale elevilor prin revizuirea curriculum-ului disciplinelor TIC, precum şi prin adaptarea curriculumului şcolar pentru învăţarea în mediul virtual.

Citește și: Măsurile restrictive și vaccinarea au eșuat în Germania: Crește alarmant numărul de infectări. Expert în sănătate – ‘Trebuie să revenim la izolare’

Alte aspecte vizate sunt: modificări legislative pentru generalizarea digitalizării proceselor şi conţinuturilor în educaţie; crearea unui mecanism de tip grant pentru dotarea unităţilor şcolare cu echipamente pentru asigurarea condiţiilor optime pentru învăţarea în mediul virtual, în funcţie de riscul socio-educaţional identificat, cu alocare mai mare per elev pentru şcolile mai vulnerabile; crearea unui mecanism de tip grant pentru dezvoltarea de centre digitale avansate în învăţământul preuniversitar şi universitar; dezvoltarea unui sistem de educaţie incluzivă prin elaborarea şi implementarea de programe accesibile de alfabetizare digitală pentru elevii cu dizabilităţi, sportivi şi elevi spitalizaţi; revizuirea platformei manualelor digitale (manuale.edu.ro), prin completarea cu auxiliare şcolare în format digital, pentru învăţământul preuniversitar.

Conform PNRR, pandemia de COVID-19 a demonstrat nevoia urgentă de a digitaliza sistemul educaţional într-un mod eficient şi incluziv; sistemul educaţional şi materialele educaţionale disponibile sunt neadaptate procesului de predare-învăţare în mediul virtual.

Citește și: Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: ‘Se pare că va fi și mai rău de atât, dacă vom continuă în acest ritm’ .

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Fost vicepremier rus, reales președinte al Federației Internaționale de Șah – L-a învins pe reprezentantul Ucrainei

Publicat

in

De

Fostul vicepremier rus Arkadi Dvorkovici a fost reales duminică pentru un al doilea mandat în funcția de președinte al Federației Internaționale de Șah (FIDE), învingând un ucrainean care îl criticase în legătură cu acțiunile Moscovei în Ucraina, transmite Reuters.

Dvorkovici, viceprim-ministru între 2012 și 2018, a primit 157 de voturi în favoarea sa și 16 împotrivă la adunarea generală a FIDE de la Chennai, India, a anunțat organismul internațional de conducere.

Dvorkovici, președinte al FIDE din octombrie 2018, a candidat împotriva ucraineanului Andrii Baryshpolets, care l-a criticat pentru legăturile sale cu conducerea rusă în calitate de fost oficial de rang înalt.

Marele maestru de șah indian Viswanathan Anand, de cinci ori campion mondial, a fost ales vicepreședinte.

Înaintea votului, Dvorkovici a susținut că a luat atitudine față de situația din Ucraina.

„Am adoptat o poziție fermă cu privire la evenimentele tragice din Ucraina, precum și am susținut deciziile Consiliului FIDE privind reducerea implicării Rusiei în FIDE”, a declarat el.

Kremlinul a salutat victoria lui Dvorkovici.

„Alegerea șefului FIDE este foarte importantă, este un eveniment global și, bineînțeles, am ținut cu Dvorkovici, un cetățean rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenția de presă rusă RIA.

„Din păcate, politica pătrunde în toate aspectele legate de sport și cultură, ceea ce este foarte, foarte nedorit și inacceptabil pentru noi. Dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să nu luptăm”.

Dvorkovici, care a acordat un interviu presei occidentale în martie în care s-a pronunțat împotriva acțiunilor Kremlinului în Ucraina, a demisionat din funcția de președinte al prestigioasei fundații Skolkovo în martie, după ce un deputat l-a acuzat de „trădare națională”.

La vremea respectivă, președintele consiliului de administrație al fundației a declarat că Dvorkovici a demisionat pentru că nu mai putea să îmbine îndatoririle sale la Skolkovo cu responsabilitățile sale la FIDE.

La scurt timp după comentariile sale pentru presa occidentală, Dvorkovici a afirmat într-o declarație pe site-ul Skolkovo că este „sincer mândru de curajul soldaților noștri (ruși)” și că Rusia a fost vizată de „sancțiuni dure și fără sens”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO SuperLiga: Remiză între Sepsi Sfântu Gheorghe și UTA Arad

Publicat

in

De

Sepsi și UTA Arad au terminat la egalitate, scor 0-0, meciul disputat duminică la Sfântu Gheorghe, în etapa a patra din SuperLiga (fosta Liga 1).

Sepsi Sfantu GheorgheFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Este al treilea meci pe care Sepsi îl încheie la egalitate în actuala ediţie de campionat.

În urma acestui rezultat, formația antrenată de Cristiano Bergodi ocupă locul 4 (6 puncte, golaveraj 7-3), în timp ce echipa lui Ilie Poenaru se află pe locul 11 (4 puncte, golaveraj 2-5).

Au evolat echipele:

Sepsi: Niczuly – Ciobotariu, Bălaşa, Ninaj, Dumitrescu (Ispas 84’) – Păun, J. Rodriguez (Aganovic 55’), Matei – I. Gheorghe (Golofca 65’), Tudorie (Rondon 65’), Damaşcan (Bărbuţ 66’). Antrenor: Cristiano Bergodi

UTA: Iacob – Vukcevic, Chindriş, Benga (Hoxhallari 57’), Dobrescu – Cascini, Batha – Otele (Jobello 56’), F. Matei (Stahl 65’), Şteau (Isac 64’) – Postolachi (Keseru 65’). Antrenor: Ilie Poenaru.

Rezumatul partidei dintre Sepsi Sfântu Gheorghe și UTA Arad

*sursă video: Orange Sport

​SuperLiga, etapa a patra

Universitatea Cluj vs Petrolul Ploiești 0-1

CS Mioveni vs FCSB 1-1

Rapid București vs FC Argeș 2-1

Sepsi Sfântu Gheorghe vs UTA Arad 0-0

Chindia Târgoviște vs CFR Cluj / duminică, 18:30

U Craiova 1948 vs CSU Craiova / duminică, 21:30

FC Hermannstadt vs FC Voluntari / luni, 18:00

FC Botoșani vs Farul Constanța / luni, 21:00.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend