Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

60 de ani de la inaugurarea Teatrului de Comedie din Bucuresti

Roxana BURCEA

Publicat

in

Teatrul de Comedie din Bucureşti a fost înfiinţat în toamna anului 1960, sub directoratul lui Radu Beligan, “care a găsit o formă de a promova spectacole de valoare, clasice, moderne într-o formă avangardistă, sub masca generală a comediei şi a satirei, trecând astfel mai uşor peste piedicile puse de autorităţile vremii”, conform site-ului instituţiei de cultură, http://comedie.ro/.

Clădirea în care activează încă de la început Teatrul de Comedie a găzduit, în perioada interbelică, teatrul de revistă Alhambra-Excelsior, transformat în anii ’50 ai secolului trecut în Teatrul Tineretului.

Echipa artistică a Teatrului de Comedie a fost formată din cei mai buni actori ai vremii, selectaţi de Radu Beligan din celelalte teatre de stat, unii deja celebri, alţii abia la început de drum: Ion Lucian, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ţicău, Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ştefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu.La 5 ianuarie 1961, a avut loc, cu o parte din această echipă, premiera primului spectacol produs de Teatrul de Comedie, “Celebrul 702” de Alexandru Mirodan, în regia lui Moni Ghelerter, cu Radu Beligan în rol principal, scrie site-ul Teatrului de Comedie. “Cu un subiect de actualitate – cazul celebrului gangster Caryl Chessman, condamnat la moarte în SUA – şi cu o doză de umanitarism universal în care estompează concesiile făcute regimului, spectacolul a fost un succes confirmat şi de presă, şi de mărturiile ulterioare”, menţionează http://comedie.ro/.

Printre cei care au înţeles semnificaţia şi importanţa inaugurării acestui teatru se afla poetul şi gazetarul de prestigiu Tudor Arghezi – care, vorbind despre Teatrul de Comedie, spunea: “Nu deschidem numai un teatru, ci, dacă ni-i permis, şi o universitate a humorului şi a bucuriei”, potrivit revistei “Contemporanul”, citată de site-ul teatrului.

O lună mai târziu de la deschiderea teatrului, s-a jucat premiera spectacolului “Burghezul gentilom” de Moliere, în regia lui Lucian Giurchescu, cu Grigore Vasiliu Birlic în rolul principal. În 1963, a avut loc premiera cu “Umbra” de Evghenii Şvarţ, în regia lui David Esrig. Actorul Gheoghe Dinică (interpretul Umbrei) spunea că pregătirea acelui rol a echivalat cu mai mulţi ani de studiu.

Spectacolul cu piesa “Rinocerii” de Eugen Ionesco (1964) a fost un veritabil test pentru actori, dar şi pentru regizorul Lucian Giurchescu. Un alt mare spectacol a urmat în 1965, “Troilus şi Cresida” de Shakespeare, în viziunea lui David Esrig. În acelaşi an, după performanţa de la Paris, spectacolul Teatrului de Comedie a fost distins cu titlurile de Cea mai bună participare naţională şi Cel mai bun spectacol prezentat.

Din 1963 până la finele anilor ’70, Teatrul de Comedie a participat în turnee şi în festivaluri din Suedia, Franţa, Ungaria, Austria, Italia, Franţa, Spania, Israel, fostele URSS, R.F.Germană, R.D. Germană, Cehoslovacia etc, potrivit site-ului http://comedie.ro/.

Dintre spectacolele de mare succes ale Teatrului de Comedie dinainte de 1990, enumerăm: “Capul de răţoi” de G. Ciprian (regia David Esrig, 1966), “Dispariţia lui Galy Gay” de B. Brecht (regia Lucian Giurchescu, 1969), “Preşul” de Ion Băieşu (regia Ion Cojar, 1972), “Mutter Courage” de B. Brecht (regia L. Giurchescu, 1972), “Livada de vişini” de A.P. Cehov (regia L. Giurchescu, 1979), “Procesul” de A. Suhovo-Kobîlin (regia Gheorghe Harag, 1983).

Turneele din anii 1991-1992 în mai multe oraşe din Marea Britanie, Columbia, Venezuela şi Canada cu spectacolul “Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare în regia lui Alexandru Darie au readus Teatrul de Comedie pe cele mai importante scene internaţionale.

În 2002 a fost înfiinţat Festivalul Comediei Româneşti – festCO (un eveniment care a devenit internaţional la a cincea ediţie), iar în 2006 au fost lansate Concursul de Comedie Românească şi Gala Comediei Româneşti.

În 2003 a fost inaugurată Sala Studio a Teatrului de Comedie, un spaţiu destinat în special teatrului-atelier şi diverselor proiecte pentru promovarea şi susţinerea tinerilor creatori de teatru, în special “COMEDIA ŢINE LA TINERI”, proiect iniţiat în 2005, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Clubul UNESCO Adolescenţii, mai scrie site-ul teatrului.

Spectacolul “Revizorul” de Gogol, regizat de Horaţiu Mălăele, a fost prezentat, în august 2007, în cadrul Festivalului Internaţional Fringe Edinburgh, prestaţia trupei fiind recompensată cu cronici elogioase (4 stele din 5) în publicaţiile “The Times”, “The Independent”, “The Sunday Herald”.

În 2009 a fost inaugurată Sala Nouă a Teatrului de Comedie, cu menirea de a promova spectacole de avangardă realizate de regizori tineri, creându-se astfel echilibrul necesar între teatrul clasic şi cel contemporan.

De-a lungul anilor, la conducerea Teatrului de Comedie au fost nume mari ale scenei româneşti – Radu Beligan (1961-1969), Lucian Giurchescu (1969-1979 şi 1990-1994), Valentin Plătărenu (1979-1981), Silviu Stănculescu (1981-1990), Vladimir Găitan (1994-1996), Dan Vasiliu (1996-2002), George Mihăiţă (2002 – prezent), precizează site-ul http://comedie.ro/.AGERPRES

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Moscova mesaj clar pentru SUA: ‘Pentru Rusia ‘nimic nu se va schimba’ odată cu învestirea lui Joe Biden’

Avatar

Publicat

in

De

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a transmi că Moscova nu se pregăteşte în niciun fel pentru inaugurarea noului preşedinte ales american Joe Biden miercuri la Washington, dar contează pe relaţii bune cu Statele Unite ale Americii, anunță agenţia de presă oficială rusă TASS.

‘Kremlinul nu se pregăteşte de inaugurare, pentru Rusia nimic nu se va schimba (după ce Biden îşi va prelua funcţia). Rusia, cum a trăit sute de ani, aşa va continua să trăiască, căutând relaţii bune cu Statele Unite ale Americii’, a afirmat Peskov. ‘O voinţă politică corespunzătoare de apropiere din partea Washingtonului va depinde de Biden şi de echipa sa’, a adăugat el.

Pentru Rusia ‘nimic nu se va schimba’ odată cu învestirea democratului Joe Biden în calitate de cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, consideră Kremlinul, citat de agenţia de presă EFE

Moscova manifestă prudenţă în legătură cu intenţia exprimată de Washington de a prelungi tratatul New START – ultimul tratat privind controlul armelor nucleare în vigoare între Rusia şi Statele Unite – aşa cum a anunţat cu o zi în urmă candidatul desemnat la funcţia de secretar de stat Antony Blinken.

‘Noi vom saluta dacă colegii noştri americani vor manifesta într-adevăr voinţă politică pentru prelungirea acestui acord’, a remarcat Peskov.

Pe de altă parte, Kremlinul şi-a exprimat regretul miercuri că preşedintele Donald Trump, al cărui mandat se încheie astăzi, nu i-a eliberat pe doi cetăţeni ruşi aflaţi în închisoare în Statele Unite – Victor Bout, cunoscut ca ‘negustorul morţii’, şi Konstantin Iaroşcenko, pilot arestat pentru trafic de droguri.

‘Am fi preferat ca drepturile să le fi fost respectate şi ei să fi fost eliberaţi’, a spus Peskov, răspunzând la întrebarea unui jurnalist referitor la cei doi.

Relaţiile între Moscova şi Washington s-au deteriorat treptat în ultimii şase, de când Rusia a anexat în mod ilegal peninsula ucraineană Crimeea, cunoscând o agravare ca urmare a presupusei ingerinţe ruseşti în alegerile prezidenţiale din 2016.

Chiar dacă democraţii l-au acuzat constant pe Trump că a beneficiat de sprijinul Rusiei ca urmare a ingerinţei în campania electorală din 2016, Washingtonul nu a făcut niciun progres în cursul mandatului acestuia în relaţiile cu Moscova, în pofida întâlnirii dintre Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin în iulie 2018, notează EFE.

În acest sens, Peskov a declarat miercuri pentru RIA Novosti: ‘Preşedintele rus Vladimir Putin a fost, este şi va fi un susţinător al dezvoltării relaţiilor cu Statele Unite, deoarece fără relaţii normale între cele două puteri este imposibil să vorbim despre o lume stabilă, dar de câţiva ani încoace abordarea sa nu este primită cu reciprocitate peste Ocean’, informează agerpres.ro

Citește și:

Guvernul pregătește o nouă ordonanță! Veste pentru toți șoferii din România

Lucian Bode își ia secretara după el! ‘Blonda lui Boc’ ajunge la Ministerul de Interne!

O nouă lovitură pentru Guvern! Polițiștii refuză să mai verifice persoanele izolate/carantinate la domiciliu

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Adina Alberts, despre vaccinurile anti-COVID: Mie mi se pare că este foarte alambicată această tehnologie, când în mod normal ar fi trebuit să avem acces până în zilele noastre

Avatar

Publicat

in

De

„Mecanismul acesta de acţiune, tehnologia aceasta, ARN mesager este de altfel explicată pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Sănătăţii. Este practic o învăţare, o educare a propriilor noastre celule de a sintetiza proteina spike.

Mie mi se pare că este foarte alambicată această tehnologie, când în mod normal ar fi trebuit să avem acces până în zilele noastre. Până în prezent ar fi trebuit deja să avem acces la vaccinurile care au utilizat tehnologia clasică pe bază de antigene”, a spus chirurgul estetician Adina Alberts, marţi seara, la Antena 3.

„Este o tehnologie utilizată pentru campanii de vaccinare planetară, aş putea spune, şi este experimental. Până acum, această tehnologie ARN mesager nu a fost niciodată utilizată şi folosită pe oameni sănătoşi, asta este problema”, este de părere Alberts.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend