Deschiderea unei afaceri presupune o serie de costuri pe care este bine să le anticipezi pentru a nu întâmpina dificultăți încă de la început. Din planul tău de afaceri, nu ar trebui să lipsească organizarea realistă a bugetului.
Ține cont de bugetul estimat și încearcă să nu te abați cu mult de la el. Poți risca să rămâi fără fonduri la achiziționarea unor articole absolut necesare, cum ar fi o presa peleti, dacă profilul firmei tale este fabricarea peleților sau o mașină de șlefuit pentru firma ta de mobilă.
Pentru a nu risca să renunți la investiții importante, noi te ajutăm cu o listă de 6 achiziții necesare pentru deschiderea unei afaceri în prelucrarea lemnului.
Deschiderea firmei
Încă din primii pași în deschiderea unei firme, vei constata că ai nevoie de resurse financiare. Dacă desemnezi o firmă specializată să se ocupe de întocmirea actelor și deschiderea firmei, nu uita să adaugi și costul lor în organizarea bugetului. De asemenea, este posibil să ai nevoie de un contabil.
Spațiul
Dacă deții deja un spațiu de lucru pentru firma ta, te poți considera norocos. Vei economisi o sumă importantă la acest pas.
Dacă, însă, ai nevoie de spațiu, va fi nevoie să apelezi la un proprietar pentru a cumpăra sau închiria o clădire. Prețul o să varieze în funcție de loc și, bineînțeles, dimensiunea spațiului. Acum este momentul să te gândești cât de mare vrei să fie fabrica ta. Ia în calcul numărul de persoane care vor lucra și utilajele profesionale de mari dimensiuni. De asemenea, personalul va avea nevoie de confort: spațiu de mese, toalete, garderobă.
Amenajare
Să întreții o fabrică este destul de costisitor. În primul rând, va trebui să amenajezi spațiul astfel încât să devină fabrica de care ai nevoie. Este posibil să fie necesar să o compartimentezi diferit, să renovezi pereții sau să faci alte modificări la construcție, să schimbi instalația electrică ș.a.m.d. Este bine să iei în calcul aceste modificări și să cauți încă de la început un spațiu care nu necesită foarte multe schimbări la amenajare. Îți va salva o sumă importantă.
În al doilea rând, ține cont de faptul că fabrica ta o să presupună un consum ridicat la energie electrică, gaze, apă și alte utilități. Vei avea nevoie de resurse financiare care să acopere aceste costuri. Poate că nu îți vor fi solicitate de la început, dar este recomandat să îți alegi un spațiu care să nu genereze costuri inutile la întreținere.
Nu uita nici de materialele pentru amenajarea sălilor: scaune, mese, aparate electrocasnice, dulapuri ș.a.m.d.
Materiale
Ține cont și de costurile pentru materialele necesare producției! Poate vei avea nevoie de lemn, rumeguș sau alte materii prime. De asemenea, îți pot fi necesare vopseluri, lacuri, saci, pensule, scule și altele.
Pe parcurs, vei putea achiziționa materiale din profitul obținut, însă, ai nevoie de câteva și la începutul producției.
Promovarea
Este recomandat ca o parte din buget să o păstrezi pentru acțiuni de publicitate. Poate va fi nevoie să colaborezi cu o firmă specializată care să se ocupe de promovare online și offline a firmei tale. Produsele de calitate nu sunt suficiente pentru a-ți aduce profit dacă nu sunt făcute cunoscute publicului țintă.
Utilajele
Un alt aspect important în care trebuie să investești este reprezentat de utilajele de producție. Orientează-te către un furnizor care îți poate oferi mai mult decât produse de calitate.
Îți recomandăm să nu alegi furnizorul cu cel mai mic preț la utilaje. În general, prețul reflectă calitatea și poți ajunge să plătești mai mult pe reparații decât pe un utilaj de calitate superioară. Facilitățile precum consiliere, instalare, mentenanță, oferirea de piese de calitate, reparații pot fi costisitoare, iar dacă găsești un furnizor care te poate ajuta de la început cu o ofertă în baza unui contract de colaborare, poți salva timp și resurse financiare.
Alege să investești în utilaje tamplarie de calitate superioară. Ele sunt esențiale pentru o producție pe măsură. Dacă bugetul nu îți permite, poți opta pentru utilajele necesare la începutul producției, achiziționându-le pe celelalte ulterior. Nu face rabat de la calitate când vine vorba despre utilajele cu care îți produci marfa.
Ține cont toate costurile necesare atunci când îți organizezi bugetul și nu uita nici de cheltuielile neprevăzute. Ele te pot determina să renunți la investiții importante și, cu siguranță, nu îți dorești acest lucru.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB