Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

5 lucruri importante pentru a consuma legume de calitate

Avatar

Publicat

in

Legumele ar trebui să fie baza alimentaţiei oricărei persoane sănătoase, iar despre avantajele lor am vorbit şi scris în nenumărate rânduri. În primul rând sunt surse preţioase de vitamine, minerale şi fibre, cu un conţinut redus de calorii. De aceea, nu prea există limite în privinţa consumului de legume proaspete, excepţie făcând cartoful şi leguminoasele. Astăzi, avem acces la legume proaspete cam tot timpul anului, însă nu întotdeauna acestea sunt de cea mai bună calitate. Ar trebui să ne întrebăm serios de unde provin, cu ce au fost crescute, mai ales că majoritatea sunt şi lipsite de gust. În sezonul cald, însă, avem şanse să consumăm legume sănătoase, iar condiţia este să respectăm pe cât posibil câteva reguli simple! Iată câteva dintre acestea!

1.Cumpăraţi legume din piaţă, de la producători locali. Asta nu garantează faptul că legumele sunt super curate, însă puteţi apela la un test simplu: dacă legumele rezistă zile în şir fără să se înmoaie sau să se veştejească, atunci schimbaţi taraba. Dacă aţi găsit o sursă bună, de încredere, care nu pune pesticide cu sacul,  încercaţi să consumaţi legumele cât mai repede după ce au fost culese ca să beneficiaţi de cât mai multă vitamina C, al cărei conţinut din legume scade la jumătate la 48 de ore de la recoltare. Dacă aveţi acces la legume de calitate şi luaţi cantităţi mari, congelaţi-le, deshidrataţi-le sau transformaţi-le în paste, mult mai bune decât surorile lor proaspete, dar fără gust!

2.Căutaţi pe internet magazine on line care vând legume bio. Legumele bio sunt mai scumpe, dar unele chiar merită toţi banii pentru că sunt gustoase şi chiar veţi observa diferenţa faţă de legumele clasice din piaţă. Iar pentru unele legume care nu sunt încă coapte, există variante congelate sau conservate din sezoanele trecute. Mai bine gătiţi cu pastă de roşii coapte natural, la soare, decât cu roşiile praspete, dar fără gust. Aveţi grijă să depozitaţi legumele în spaţii întunecoase, pentru a păstra cât mai intact conţinutul de vitamina C!

3.Nu gătiţi în exces legumele. Adică nu le faceţi terci în apă, ci pregătiţile la abur, cât să-şi păstreze gustul şi textura, dacă vă doriţi o garnitură caldă, dar nu un semipiure. Iar pentru a păstra conţinutul optim de vitamina C, puneţi direct legumele în apă clocotită. Fiecare minut de fierbere distruge 20 la sută din conţinutul de vitamina C, dar acest fenomen nu mai are loc la 100 de grade.

4.Încercaţi să mâncaţi legume de toate culorile. Albul este pentru ceapă, ridiche şi rădăcinoase, galbenul pentru ardei şi roşii, verde pentru brocolli, pătrunjel, salată, roşul pentru ardei, tomate şi sfeclă, portocaliul pentru morcov şi roşii. Nu vă temeţi de sfeclă, dar preparaţi-o la cuptor. Şi nu abuzaţi de varză şi crucifere pentru că pot creşte riscul de hipotiroidie şi pot încetini metabolismul.

5.Combinaţi legumele cu anumite substanţe naturale care cresc absorbţia nutrienţilor! Nici nu e greu, doar să nu uitaţi să stoarceţi o lămâie în salată (alegeţi variantele bio din Grecia) sau să puneţi, la final, în mâncare sau în salate, uleiuri presate la rece pentru a vă bucura de maximum de vitamine şi antioxidanţi precum licopenul şi betacarotenul!

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Studiu: ‘Mulți oameni cred că se vor îmbolnăvi, se vor face mai bine și că totul va reveni la normal, dar aceste descoperiri ne spun că ar putea exista implicații pe termen lung’

Avatar

Publicat

in

De

Un studiu recent atrage atenția că coronavirusul poate produce anomalii la nivelul creierului. Sechele care, în unele cazuri, ar putea fi permanente.

Publicat în Seizure: European Journal of Epilepsy, studiul analizează 84 de articole științifice asupra a 617 pacienți pentru a încerca să lege simptomele de virus. Oamenii de știință s-au concentrat asupra anomaliilor detectate prin electroencefalogramă (EEG). Și, în total, o treime dintre pacienții observați prezentau anomalii ale creierului.

„Înainte, când vedeam acest lucru în eșantioane mici, nu știam dacă a fost o coincidență, dar acum putem spune cu încredere că există o legătură”, a declarat Zulfi Haneef, profesor asistent în neurologie la Baylor College of Medicine și coautor al studiului. Conform rezultatelor, este vorba mai ales de lobul frontal. Acest lucru este legat în special de limbajul și coordonarea motorie.

Dacă neurologii nu știu încă cum s-ar putea explica aceste anomalii, ei își fac griji că daunele ar putea fi ireversibile.

Printre căile studiate, pierderile de oxigen și problemele cardiace cauzate de coronavirus ar putea cauza indirect simptomele evidențiate în studiu.

Prin urmare, vor trebui efectuate noi studii pentru a confirma ipotezele oamenilor de știință. Cu toate acestea, Zulfi Haneef profită de ocazie pentru a reaminti că SARS-Cov-2 este departe de a fi banal: „mulți oameni cred că se vor îmbolnăvi, se vor face mai bine și că totul va reveni la normal, dar aceste descoperiri ne spun că ar putea exista implicații pe termen lung”, conform smartradio.ro.

Citește și:

Situație îngrijorătoare: Ce se întâmplă cu banii trimiși de românii din străinătate rudelor din țară

EXCLUSIV SPP se pregătește să intervină în caz de dezastre, urgențe și crize! Investiție de peste 3 milioane de euro

Veste mare pentru mii de angajați! Veți primi mii de lei

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Medic: ‘Acum gustul și mirosul se pierd poate chiar cu o săptămână de la debutul bolii’

Avatar

Publicat

in

De

Medicul Carmen Dorobăț, manager al Spitalului clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași, a declarat că noul coronavirus SARS-CoV-2 și-a modificat evoluția și se vindecă mai greu.

Pacienții cu forme medii ale bolii au nevoie chiar și de o lună de tratament, înainte de testul negativ. La începutul pandemiei, această perioadă era de aproximativ două săptămâni.

În plus, unele simptome, cum ar fi pierderea gustului și mirosului, nu mai apar odată cu debutul bolii, ci după o săptămână.

„Am observat că în ultima perioada de timp, formele medii de boală, fără comorbidități, se negativează greu.

Adică stau o perioada mai lungă de timp până să obțină acel test negativ.

Aș spune că modul în care evoluează simptomele, retrocedarea acestor simptome este mai greoaie.

S-au modificat și ca tablou. Altădată veneau că nu mai aveau gust și miros. Acum gustul și mirosul se pierd poate chiar cu o săptămână de la debutul bolii.

Altădată apăreau dureri musculare după ce era febra 38-39 de grade, acum sunt pacienți afebrili care acuză am dureri musculare. Or, noi știm că durerile musculare reprezintă un semn că trebuie să urmărim cu atenție evoluția pacientului respectiv”, a declarat Carmen Dorobăț, manager al Spitalului clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași, conform 3dosts.ro.

Citește și:

EXCLUSIV SPP se pregătește să intervină în caz de dezastre, urgențe și crize! Investiție de peste 3 milioane de euro

Veste mare pentru mii de angajați! Veți primi mii de lei

Analiză cutremurătoare: Peste jumătate de milion de români ar putea ajunge șomeri din cauza crizei provocate de COVID-19

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend