Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

5 alimente care îţi îmbunătăţesc imunitatea

Publicat

in

E nevoie de ceva mai mult de un măr pe zi pentru a ţine doctorul departe, cu atât mai mult cu cât iarna s-a întors în forţă şi sezonul de gripă este în plin avânt.

Dacă eviţi locurile aglomerate, te speli pe mâini cât poţi de des, ba chiar ai fost şi suficient de prevăzător pentru a te vaccina antigripal, ai putea să stai destul de liniştit în aşteptarea primăverii. Dacă nu, tot poţi face câte ceva pentru a-ţi întări sistemul imunitar: mănâncă multe fructe şi legume şi bea 8-10 pahare de apă, pe zi. În plus, încearcă să introduci în dietă şi următoarele alimente, care îţi asigură un plus de protecţie împotriva bolilor de sezon. Iată 6 dintre acestea:

Iaurt

Probioticele, sau mai precis culturile vii care se găsesc în iaurt sunt bacterii sănătoase care te feresc de microorganisme cauzatoare de boli. Deşi acestea se găsesc şi sub formă de suplimente alimentare, cel mai eficient este pentru sistemul tău imunitar să le iei din iaurt. Fă-ţi un obicei din a mânca zilnic un iaurt, dar fereşte-te de variantele degresate sau cu fructe, care au o cantitate mult prea mare de zahăr.

Usturoi

Această rudă mai evoluată a cepei, usturoiul conţine un ingredient activ numit alicină, care luptă eficient împotriva bacteriilor şi a infecţiilor. În cadrul unui studiu britanic realizat pe 146 de voluntari, li s-a dat la jumătate usturoi, timp de 12 săptămâni şi celeilalte jumătăţi placebo. Cei care au primit usturoi au fost cu până la două treimi mai puţin predispuşi să răcească. Un alt studiu a descoperit faptul că, persoanele care consumă mai mult de 6 căpăţâni de usturoi pe săptămână au o rată de incidenţă a cancerului colorectal cu 30% mai mică şi a celui de stomac cu 50% mai scăzută. Trebuie să fii un mare iubitor de usturoi ca să poţi consuma această cantitate, dar având în vedere care este miza, de ce nu?

Supa de pui

Un studiu realizat la Universitatea din Nebraska a descoperit că supa de pui blochează migraţia celulelor albe inflamatorii, o descoperire importantă, deoarece simptomele răcelii sunt un răspuns la acumularea acestor celule în bronhii. Cisteina, aminoacidul eliberat de carnea de pui în timpul procesului de gătire are compoziţie asemănătoare cu medicamentele pentru bronşită, ceea ce ar putea explica rezultatele studiului. Lichidul puţin sărat care este supa menţine mucusul fluid, la fel cum fac medicamentele pentru răceală, iar ceapa şi usturoiul pe care le conţine creşte capacitatea supei de pui de a întări imunitatea. Mai ai nevoie şi de alte motive pentru a mânca mai des supa de pui?

Ceai

Persoanele care beau 5 ceşti de ceai negru pe zi, timp de 2 săptămâni, au de 10 ori mai mult interferon, care luptă împotriva virusurilor, decât cei care au băut o băutură fierbinte placebo, arată un studiu realizat la celebra universitate Harvard.  Aminoacidul responsabil pentru creşterea eficienţei sistemului imunitar este l-teanina, care se găseşte din belşug în ceaiul negru şi în cel verde.

Carne de vită

Deficienţa de zinc este una dintre cele mai întâlnite probleme nutriţionale ale adulţilor mai ales în cazul vegetarienilor, care scot astfel din dietă o sursă esenţială a acestui mineral care întăreşte imunitatea. Şi acest lucru este cu atât mai rău cu cât chiar şi o deficienţă medie de zinc poate creşte riscul de infecţii. Consumul unei cantităţi optime de zinc este vitală pentru dezvoltarea celulelor albe ale sistemului imunitar, cele care recunosc şi distrug bacteriile şi virusurile dăunătoare organismului tău.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Chestiunea cu intratul bacteriilor și virusurilor în pereți e o poveste

Publicat

in

De

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis la într-o emisiune la Prima News TV că chestiunea cu intratul bacteriilor şi virusurilor în pereţi e o poveste, acesta precizând că nu intră în pereţi şi stau acolo și că lucrul ăsta se poate rezolva.

Întrebat luni, într-o emisiune la Prima News, dacă este de acord cu vocile care susţin că unele spitale vechi ar trebui să fie demolate, pentru că nu mai pot fi folosite în siguranţă clădirile, din cauza riscului de infecţii nosocomiale, ministrul Sănătăţii a afirmat că acesta este cazul unora dintre spitale.

”În unele situaţii da, în alte situaţii nu. Am văzut clădiri vechi reabilitate perfect – la Bistriţa, la Strehaia, spre exemplu, am găsit clădiri vechi, dar reabilitate perfect – asta înseamnă practic o reconstrucţie şi schimbarea integrală a instalaţiilor sanitare sau a altor instalaţii care le fac compatibile cu nevoile din acest moment. Altele, sigur, mai ales construcţii foarte mari, greu de reabilitat, ar trebui înlocuite în totalitate cu altele noi.

Cred că acele clădiri care sunt mai mici, modulabile, se pot reabilita. Chestiunea cu intratul bacteriilor şi virusurilor în pereţi e o poveste. Nu intră în pereţi şi stau acolo, lucrul ăsta se poate rezolva. Problema cea mai mare este la nivelul instalaţiilor sanitare care, într-adevăr, găzduiesc, de foarte multe ori, microorganisme şi doar schimbarea lor completă permite evitarea colonizării cu microorganisme cu potenţial patogen”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila a arătat că acele imobile în care nu mai pot funcţiona spitale pot primi alte destinaţii, nu trebuie neapărat demolate.

El a subliniat că în cazul oricărei reabilitări trebuie luată în calcul nevoia organizării de saloane ”cu cât mai puţine paturi”, eventual cu un singur pat şi cu grup sanitar propriu, scrie news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Liberalii l-au luat la ‘țintă’ pe Ministrul Sănătății: În loc sa profesionalizeze actualul sistem, s-a gândit să mai bage mâna un pic în buzunarul românilor

Publicat

in

De

Senatorul PNL Liviu Brătescu, a transmis luni pe pagina sa de facebok că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în loc sa profesionalizeze actualul sistem, s-a gândit să mai bage mâna un pic în buzunarul românilor, cu o taxă pentru cei care își aleg un doctor anume.

„PSD privatizează sănătatea? Cum poate un partid care susține că este de partea românilor vulnerabili să promoveze o inițiativă care să afecteze în principal tocmai pe românii cu bani puțini?

Ministerul condus de Alexandru Rafila a pregătit un act normativ prin care se introduce o plată în plus pentru servicii medicale oferite de stat, dacă pacientul vrea să își aleagă un medic anume, în condițiile în care românii plătesc deja contribuții la sănătate.

Mulți nici nu beneficiază de serviciile pentru care li se reține din salariu, din cauză că sistemul merge greu, trebuie să aștepte și două, trei luni să facă analize de sânge sau alte operațiuni medicale esențiale.

În loc sa profesionalizeze actualul sistem, să reformeze mecanismele actuale de decontare și acces la sănătate pentru cei care plătesc bani mulți din salariu, ministrul Alexandru Rafila s-a gândit să mai bage mâna un pic în buzunarul românilor, cu o taxă pentru cei care își aleg un doctor anume.

Un drept legal al nostru, de a ne alege medicul în care avem încredere, este folosit de Alexandru Rafila pentru a face și mai mulți bani pe seama noastră. Pe seama sănătății noastre!”, a transmis liberalul Liviu Brătescu

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend