Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

400 companii şi 10.000 persoane au ajutat la realizarea unui Spital modular ATI la Piatra-Neamţ, prin Asociaţia ‘Dăruieşte Viaţă’

Publicat

in

Asociaţia “Dăruieşte Viaţă” a finalizat lucrările la Spitalul modular ATI de la Piatra-Neamţ şi a predat, marţi, unitatea către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU).

Preşedintele asociaţiei, Carmen Uscatu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că finanţarea a fost asigurată exclusiv din donaţii şi sponsorizări, de la aproximativ 400 companii şi 10.000 persoane fizice, relatează Agerpres.ro.

“Ştim că este greu de crezut că astfel de proiecte au o finalitate, este greu de crezut în Moldova, unde mereu oamenilor li s-au promis lucruri, li s-au promis spitale. Avem un exemplu de înşiruire de containere la Leţcani. Aici este, într-adevăr, un loc unde pot fi trataţi oameni şi atât timp cât va depinde de echipa medicală, vor fi şi salvaţi. Este un loc la standarde europene, un loc unde ATI va funcţiona pentru prima dată într-un spital public cu centrale de tratare a aerului, cu platformă de gaze medicale, cu sistem de acces pe bază de cartelă, cu sistem de alarmare în caz de incendiu, cu sistem de alarmare a asistentelor. Este un sistem în care Asociaţia ‘Dăruieşte Viaţă’ a investit 2,7 milioane euro şi este un proiect care poate funcţiona pe o perioadă de 5-10 ani, dacă este bine întreţinut. Autorităţilor le spunem: aşa se face! Sperăm să fie un început al schimbării sistemului medical românesc”, a subliniat Carmen Uscatu.

La rândul său, vicepreşedintele asociaţiei, Oana Gheorghiu, a explicat că Spitalul modular ATI de la Piatra-Neamţ a fost construit la standarde europene.

“A fost un proiect cu foarte multe provocări, vremea a fost factorul care ne-a pus cele mai multe probleme. Pe 4 februarie am turnat fundaţia, sunt 26 de săptămâni, dar ne aşteptam să terminăm mai repede. Am avut o perioadă lungă cu îngheţ şi frig, în care nu s-a putut lucra, după care au venit ploi nesfârşite şi asta a făcut ca lucrările să dureze un pic mai mult decât credeam iniţial. Dar proiectul a ieşit foarte bine. Învăţăm din fiecare proiect, faţă de Spitalul modular de la Elias este mai bine. Arată ca un spital adevărat înăuntru, chiar dacă îl numim modular. Nu este uşor să crezi că se poate face ceva repede şi bine în România. Trăim într-o ţară în care nu mai credem unii în alţii şi nu mai credem în autorităţi. Dar am avut o colaborare foarte bună cu managementul spitalului, cu DSP şi cu ISU. A fost locul în care funcţionarii publici au înţeles câtă nevoie este de acest proiect şi nu am mai simţit un ping-pong, cum simţim de obicei când mergem către autorităţi. Astăzi predăm spitalul, începe o perioadă de autorizare. De astăzi, SJU devine proprietarul clădirii”, a precizat Oana Gheorghiu.

Managerul SJU Piatra-Neamţ, Alexandru Filimon, a subliniat importanţa unităţii modulare ATI, în contextul în care la spital sunt funcţionale acum doar 6 paturi de Terapie Intensivă, după incendiul din 14 februarie 2020.

“Din punctul de vedere al SJU, care acum lucrează doar cu 6 paturi ATI, acest ATI modular este ceea ce ne trebuia pentru a desfăşura activitatea medicală în mod normal. Activitatea chirurgicală este acum limitată din cauza faptului că nu putem interveni pentru toţi pacienţii şi continuăm să îi trimitem pe unii pacienţi la colegii noştri de la Spitalul Roman. Odată cu deschiderea spitalului ATI modular putem să tratăm cazurile chirurgicale şi aici. Avem în medie 300 pacienţi pe zi, putem ajunge la 550 – 600 pacienţi pe zi, cum era şi înainte de pandemie, ceea ce va ajuta spitalul şi pe partea de finanţare. Din punct de vedere al echipamentelor, am folosit din trei surse: de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin sponsorizări de circa 67.000 euro şi ce am putut folosi din spital. Această secţie este foarte importantă pentru noi pentru că secţia din spital nu va putea fi folosită pe o perioadă îndelungată, din discuţiile pe care le-am avut personal cu cei de la Parchet. Deci ATI modular este esenţial pentru activitatea SJU pe următorul an, cel puţin”, a declarat Alexandru Filimon.

Noua unitate modulară ATI de la SJU Piatra-Neamţ va avea o capacitate de 17 paturi.

Asociaţia “Dăruieşte Viaţă” a decis să construiască acest Spital modular ATI după ce secţia de Terapie Intensivă a SJU Piatra-Neamţ a fost distrusă de incendiul din 14 noiembrie 2020.

În acel incendiu au decedat 10 pacienţi internaţi în secţia ATI.

Totodată, şeful secţiei, doctorul Cătălin Denciu a suferit arsuri grave pe corp, în încercarea de a salva mai mulţi pacienţi, şi a fost tratat la un spital militar din Belgia.

Parchetul General a deschis o anchetă în urma tragediei de la Piatra-Neamţ, dar până în prezent nu au fost formulate concluzii.

Secţia ATI în care s-a produs incendiul este şi acum sigilată de anchetatori şi nu poate fi folosită în circuitul medical.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Virgil Popescu, atac fără precedent la adresa lui Claudiu Năsui: acuzații grave la adresa fostului ministru

Publicat

in

De

Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, îi răspunde fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui, cel care acuza PNL-ul că au adus la Salrom un om cu două condamnări penale la activ. Virgil Popescu susține că nu știe despre trecutul acestuia, dar îl acuză pe Claudiu Năsui că a ținut la sertar un raport care dezvăluie fapte controversate.

„Transparență!!! Un cuvânt atât de des rostit, însă, greșit înțeles! Pentru corecta informare a românilor, pe scurt: ,

* Societatea Națională a Sării convocase Adunarea Generală a Acționarilor pentru prelungirea mandatelor membrilor Consiliului de Administrație pentru datele de 9/10 septembrie 2021. Convocarea a fost făcută pe data de 6 septembrie, prin adresa Ministerului, adică exact în ziua în care miniștrii USR și-au depus demisiile. Potrivit legii, pentru aceste termene extrem de scurte de convocare AGA, este nevoie de acceptul tuturor acționarilor, în acest caz, de acordul Fondului Proprietatea.

* Pe ordinea de zi nu figura doar prelungirea mandatului membrilor CA, ci și alte subiecte importante, precum Bugetul societății pe anul 2021.

* La momentul convocării AGA, nu exista depus raportul administratorilor la 4 luni. În baza acestui temei, precum și a propunerii direcției de specialitate care a propus vot împotrivă pentru prelungirea mandatelor, am semnat ordinul de ministru prin care AGA se pronunța asupra punctelor de pe ordinea de zi, așa cum prevede Legea Guvernanței Corporative.

* Nu am făcut numiri noi. Am propus membrii în CA exact persoanele care fuseseră revocate în luna martie din CA-ul SNS. Am făcut aceste propuneri pentru că știu că acești membrii s-au luptat pentru prelungirea licenței de exploatare a grafitului, în ciuda opoziției doamnei Simona-Carmen Fătu, la acea vreme membru în CA al SNS din partea Fondului Proprietatea, promovată ulterior secretar de stat și împuternicită să facă numiri în toate consiliile de administrație ale societăților care Ministerul este acționar, multe dintre societăți în care și Fondul Proprietatea deține acțiuni/locuri în CA.

* Aștept rezultatul acțiunii de control pe care am demarat-o, în baza articolelor de presă, la Societatea Națională a Sării, pentru a comunica public dacă există sau nu probleme în legătură cu studiul de fezabilitate și exploatarea grafitului, așa cum fusese ea plănuită de către vechii administratori ai SNS.

* Îi asigur pe toți colegii mei din Parlament, dar și pe toți cei interesați de exploatarea grafitului în România, că acesată resursă va fi exploată, în România, de către români!

PS: Revin în curând cu povestea unei acțiuni de control care a fost demarată de Claudiu Năsui, dar și de mine, anterior desfințării MEEMA, în urma căreia au rezultat o serie de suspiciuni, dar raportul a fost ținut, în mod inexplicabil, la sertar vreme de prea multe luni de zile, până la momentul ieșirii din Cabinet a lui Claudiu Năsui.

PS2: Nu am cunoștințe dacă persoana care a fost numită administrator la Societatea Națională a Sării are sau nu probleme penale, dar îi lansez un îndemn deputatului Claudiu Năsui: să facă uz de prerogativele sale de control parlamentar asupra Executivului și să ceară oficial informații de la SNS dacă există sau nu probleme de natură penală cu unul dintre administratorii săi. Eu am solicitat o verificare în legătură cu persoana în cauză.

PS3: Nicio cantitate de minciuni și mistificări nu mă va împiedica să spun adevărul.”, scrie Virgil Popescu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Viktor Orban: Ungaria va fi printre ultimele care vor părăsi UE, dacă se dezintegrează. Trebuie să susținem Uniunea și să rămânem în ea, indiferent ce fisuri apar

Publicat

in

De

​​Ungaria trebuie să rămână membră a Uniunii Europene, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, adăugând că țara sa va fi printre ultimele care vor părăsi blocul, în cazul în care acesta se va dezintegra. Aflat în conflict deschis cu mulți lideri de la Bruxelles din cauza politicilor practicate de guvernul său acuzat de încălcări ale valorilor europene, Orban spune acum că Budapesta trebuie să susțină Uniunea Europeană, indiferent ce fisuri vor apărea, iar motivul pentru care s-a transformat în marele avocat al uniunii este legat de accesul la piața blocului comunitar.

Premierul conservator naţionalist a asigurat că pentru ţara sa – care este beneficiar net al fondurilor UE – principalul motiv al rămânerii în Uniune nu îl reprezintă banii care vin de la Bruxelles.

“Dacă ne uităm la întregul an, primim mai mulţi bani de la Bruxelles decât plătim. Dar dacă scădem suma pe care o repatriază în fiecare an companiile occidentale, balanţa este negativă”, a menţionat el pe postul public de radio, potrivit Reuters citată de Agerpres.

“UE este importantă pentru noi pentru că îi furnizează Ungariei o piaţă. Trebuie să susţinem UE şi să rămânem în ea. Din acest motiv, indiferent de fisurile care vor apărea, noi ne vom afla printre puţinii care vor rămâne în Uniune, dacă va lua sfârşit vreodată”, a subliniat premierul ungar.

Viktor Orban, pe care îl aşteaptă anul viitor un scrutin ce se anunţă intens contestat, a reuşit să atragă investiţii majore în industria automobilelor şi producătoare, ce au susţinut creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, contribuind la o crearea unei imagini bune pentru guvernul său sub aspectul managementului economic.

El a menţionat că anul acesta creşterea economică va trece probabil de 5,5%. Viktor Orban le va prezenta deputaţilor proiectele guvernamentale în cadrul şedinţei inaugurale a sesiunii de toamnă a legislativului, luni.

Pe de altă parte, Ungaria, precum şi Polonia se află în dispută cu Bruxellesul în aspecte care merg de la libertatea presei la drepturile comunităţii LGBT, iar în iulie a.c. Comisia Europeană a lansat o procedură legală împotriva lor în legătură cu o serie de măsuri adoptate la Budapesta şi Varşovia şi despre care UE susţine că discriminează comunitatea gay, aminteşte Reuters.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend