Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

3 reţete cu conopidă de la Chef Paul Siserman

Publicat

in

Conopida poate fi întotdeauna o soluţie atunci când îţi doreşti să pregăteşti ceva delicios în bucătărie. Chef Paul Siserman spune pentru CSID în ce combinaţii poate fi gătită.

Supă cremă de conopidă cu cipsuri de bacon

  • 25 grame de unt
  • 30 grame făină
  • o conopidă medie (tăiată)
  • 100 grame bacon
  • 120 grame ceapă tocată
  • supă de pui  (vegetarienii pot folosi supă de legume)
  • sare şi piper după gust.

Într-o cratiţă medie, faceţi un amestec prin topirea untului şi a făinei, care se adaugă după ce untul se topeşte în întregime. Se încorporează timp de două minute.

Adăugaţi supa de pui, ceapa şi conopida şi lăsaţi la fiert la foc mediu.

Când se ajunge la fierbere, aşteptaţi până când legumele devin moi (aproximativ 20 de minute.)

Baconul se taie felii subtiri şi se aşază pe o tavă acoperită cu foaie de copt. Se pune pentru aproximativ 15 minute la 130 grade ( sau până devine crocant ).

Adăugaţi totul într-un blender de mare viteză şi blendaţi până obţineţi o cremă fină şi omogenă. Baconul se rupe şi se pune în bucăţi deasupra cremei. Se condimentează cu sare şi piper.

Se serveşte cu crutoane picante de pâine.

Paste siciliene cu conopidă

  • şofran
  • o conopidă medie, tăiată în florete mici (aproximativ patru ceşti)
  • 3 linguri ulei de măsline extra-virgin
  • o ceapă medie galbenă, tocată mărunt
  • 2 căţei de usturoi, tocaţi fin
  • fulgi de piper roşu
  • 15 grame muguri de pin
  • 10 grame de stafide
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • o frunză de dafin
  • sare şi piper negru proaspăt măcinat
  • 400 grame de paste scurte (cum ar fi fusilli, pene sau gemelli)
  • 15ml de suc proaspăt de lămâie
  • pătrunjel tăiat
  • 50 grame parmezan proaspăt ras, pentru garnitură

Într-un castron mic, înmuiaţi firele de şofran în două linguri de apă clocotită.

De asemenea, fierbeţi conopida (aproximativ cinci minute) într-un vas cu apă în care aţi adăugat două linguri de sare. După ce conopida s-a înmuiat, e necesar  să o scoateţi şi să o lăsaţi într-o sită la scurs.

Într-o tigaie mare, încălziţi uleiul de măsline la foc mediu. Adăugaţi ceapa şi mestecaţi ocazional, până când se înmoaie sau devine străvezie , aproximativ 3-4 minute. Adăugaţi usturoiul tocat şi piperul roşu (măcinat) şi gătiţi timp de un minut. Adăugaţi mugurii de pin, stafidele şi continuaţi să gătiţi până când mugurii de pin nu devin  maronii, aproximativ  două minute.

Se adaugă conopida, şofranul, pasta de tomate şi frunza de dafin în tigaia cu 100 ml  apă (din cea în care a fiert conopida). Se condimentează cu sare şi piper şi se fierbe la foc mediu-scăzut circa cinci minute, se amestecă uşor conopida şi se zdrobeşte  cu spatele unei linguri de lemn pentru a obţine un sos. Dacă acesta este dens, adăugaţi mai multă apă şi aruncaţi frunza de dafin.

Între timp, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, gătiţi pastele în apa în care a fiert conopida.  Transferaţi pastele în tigaia cu sosul de conopidă.

Se adaugă sucul de lamăie şi patrunjelul. Se amestecă pentru a se combina. Se serveşte cu parmezan după gust

Souffle de conopidă

  • o conopidă mare
  • 4 ouă
  • 200 grame parmezan ras
  • 35 grame făină
  • 60 grame unt
  • sare, piper
  • o linguriţă mărar uscat

Conopida se desface bucheţele şi se pune la fiert în apa cu sare. Se lasă să fiarbă în apa clocotită circa cinci minute.

Separat, se prepară un sos alb, din unt, făină şi lapte. Topiţi untul şi adăugaţi făina în ploaie, amestecând repede pentru omogenizare  (dacă e cazul, se subţiază cu puţin unt). Sosul se potriveşte cu sare şi piper. Se ia cratiţa de pe foc când arată ca o smântână groasă şi se adaugă gălbenuşurile şi parmezanul  ras.

Se pun într-un vas termorezistent bucheţelele de conopidă şi se acoperă cu sosul de caşcaval, în care au fost amestecate şi albuşurile bătute spumă, apoi se presară mărar uscat.

Se pun în cuptorul preîncălzit, 180’C, circa 50 de minute.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘Tulpina africană are capacitatea de a reinfecta persoanele trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă’

Publicat

in

De

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare COVID-19, atrage atenția că tulpina africană are capacitatea ”de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum și de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă”.

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internațional, prezentând un risc global „foarte ridicat” de valuri de infecție care ar putea avea „consecințe grave” în unele zone, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform Reuters.

Agenția a îndemnat cele 194 de state membre să „se asigure că există planuri” pentru a menține serviciile de sănătate esențiale.

Întrebat ce știm până acum despre această variantă şi ce măsuri am putea lua pentru prevenție medicul Valeriu Gheorghiță a precizat:

Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât supă vaccin cât şi după boala naturală.

Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta.

Peste 60% din populație din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate.

Omicron poate genera reinfectarea

Din datele preliminare, da se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă. Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe.

Este puţin probabil ca la ceste persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecției„, a spus dr. Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

Vezi și:

Tulpina africană ar putea distruge Crăciunul și Revelionul românilor. Adrian Marinescu: ‘Riscul există pentru că e o variantă virală care se transmite ușor’

Dr. Tudor Ciuhodaru: ‘Noi vorbim despre pașapoarte verzi în contextul în care se vede și aici că vaccinații pot fi infectați și pot transmite boala’

Dr. Octavian Jurma avertizează: Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România, vă imaginați ce ravagii poate face Omicron

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Tulpina africană ar putea distruge Crăciunul și Revelionul românilor. Adrian Marinescu: ‘Riscul există pentru că e o variantă virală care se transmite ușor’

Publicat

in

De

Dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balș” din București, a vorbit despre ce impact ar putea avea noua tulpină africană și cum va fi afectată România.

Nu cred că vor fi diferențe și eu cred că deocamdată, sigur că este bine să prevenim, și luăm în calcul că această variantă virală ar putea chiar să dea infecții în viitor, dar deocamdată e o ipoteză. Avem cazuri izolate și oriunde ne-am uita în lume, și mai ales în Europa, nu vorbim de transmitere comunitară. 

Eu cred că trebuie să fim prudenți, categoric, dar nu înseamnă că va schimba mult datele problemei pentru aceste sărbători de iarnă, în România cel puțin”, a declarat dr. Adrian Marinescu la Antena 3.

Acesta a precizat că este o chestiune de timp până când varianta Omicron a coronavirusului va ajunge și în România.

Acum se pune problema dacă vor fi cazuri izolate și vor fi, în general, cazuri pe import sau va fi o transmitere comunitară. Vă aduc aminte că de-a lungul pandemiei au fost destul de multe variante virale care nu au rămas sau care au rămas fără răsunet, chiar din Africa de Sud.

Au fost variante chiar mai agresive decât ce vorbim acum, deci e foarte important nu dacă vor fi cazuri izolate pe care trebuie să le identificăm prin secvențiere, va conta foarte mult dacă vom avea transmitere comunitară. Să sperăm că nu ajungem acolo, deși riscul există pentru că e o variantă virală care se transmite ușor”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Acesta a mai spus și faptul că doza a treia de vaccin va fi recomandată mai mult de acum înainte, având în vedere varianta Omicron.

Vezi și:

Dr. Tudor Ciuhodaru: ‘Noi vorbim despre pașapoarte verzi în contextul în care se vede și aici că vaccinații pot fi infectați și pot transmite boala’

Dr. Octavian Jurma avertizează: Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România, vă imaginați ce ravagii poate face Omicron

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend