Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

24 iunie ar putea să devină oficial Ziua Naţională a Iei

Publicat

in

Membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO au depus joi o iniţiativă legislativă pentru ca 24 iunie să devină oficial „Ziua Naţională a Iei”, arată News.ro.

Demersul este susţinut de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare şi minorităţile naţionale, „o dovadă că singura politică a Comisiei permanente pentru relaţia cu UNESCO este cea de salvgardare a patrimoniului naţional”, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Începând cu anul 2013, la iniţiativa Asociaţiei La blouse roumaine, ziua de 24 iunie, sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi a tradiţiei de Sânziene, a devenit şi Ziua Universală a Iei.

„Membrii comisiei au înţeles această preocupare de a păstra nealterată principala piesă a portului popular românesc şi au considerat oportun ca 24 iunie să devină un reper naţional oficial pentru cămaşa românească, cea care ne conferă unicitate şi identitate spirituală”, a fost transmis de preşedintele Comisiei, Mihai Weber.

Demersul vine la puţin timp după ce Dosarul transnaţional „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” a fost depus la UNESCO spre a fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial. Recunoaşterea la nivel mondial a valorii unice a cămăşii cu altiţă urmează să fie dezbătută în 2022, iar Comisia parlamentară pentru UNESCO continuă demersurile de susţinere a dosarului.

În parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, comisia organizează dezbaterea „Poveşti şi tradiţii româneşti. Cămaşa cu altiţă”, care va avea loc joi, de la ora 13:00. Sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai ambasadei Republicii Moldova, ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, ai Academiei şi Patriarhiei Române, experţi în domeniu.

„Considerăm că, odată cu depunerea dosarului la UNESCO, avem misiunea de a identifica căile de a promova dosarul, în limita rigorilor impuse de practicile forului internaţional, astfel încât, în 2022, arta confecţionării cămăşii cu altiţă, moştenire culturală transmisă, cu dragoste şi dăruire, din generaţie în generaţie, să capete recunoaşterea universală a umanităţii”, a mai spus Weber.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Prinţul Harry vrea din nou protecţia poliţiei atunci când va sosi în Marea Britanie

Publicat

in

De

Prinţul Harry a lansat o acţiune în justiţie pentru a putea beneficia de protecţie din partea poliţiei, pe care ar plăti-o personal, atunci când călătoreşte cu familia sa în Marea Britanie, a declarat un reprezentant legal al acestuia, potrivit AFP şi DPA, citate de Agerpres. Harry, duce de Sussex, şi soţia sa, Meghan, au pierdut această protecţie din partea poliţiei britanice după ce au decis să se retragă din familia regală în 2020. Cuplul locuieşte acum în California, împreună cu copiii lor Archie şi Lilibet. Harry vrea să îşi aducă copiii în vizită în Marea Britanie, însă el şi familia sa “nu se pot întoarce în ţara sa de origine”, deoarece “este prea periculos”, a precizat reprezentantul legal al ducelui.

În vara anului 2021, “siguranţa ducelui a fost compromisă din cauza lipsei de protecţie a poliţiei atunci când acesta a plecat de la un eveniment caritabil’, a continuat el.

Această acţiune în justiţie, lansată în septembrie şi vizând revizuirea unei decizii a Ministerului de Interne britanic, riscă să pună în dificultate familia regală, confruntată deja cu ameninţarea unui proces în Statele Unite împotriva prinţului Andrew, acuzat de agresiuni sexuale.

“Marea Britanie va fi întotdeauna casa prinţului Harry şi o ţară în care el îşi doreşte ca soţia şi copiii săi să fie în siguranţă. Însă în lipsa protecţiei poliţiei, riscul personal este prea mare”, a declarat reprezentantul legal al ducelui într-o declaraţie pentru agenţia de presă PA.

Harry a revenit pentru scurt timp în Marea Britanie anul trecut pentru dezvelirea, la 1 iulie, a unei statui în memoria mamei sale Diana, Prinţesă de Wales. Cu o zi înainte, pe 30 iunie, ducele s-a întâlnit cu copii şi tineri grav bolnavi la un eveniment caritabil desfăşurat la Kew Gardens, în vestul Londrei, însă la plecare, maşina ducelui a fost urmărită de paparazzi.

Harry şi Meghan au dezvăluit că şi-au angajat o echipă privată care le asigură securitatea după mutarea lor în Statele Unite, în contextul în care preşedintele SUA de atunci, Donald Trump, a declarat că ţara sa nu va plăti pentru protecţia celor doi

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Producătorii de mașini de lux au avut un an record în 2021 / “După criză, bogaţii sunt mai bogaţi iar săracii sunt mai săraci”

Publicat

in

De

Aflate la vârful unei pieţe auto paralizate de criza sanitară, automobilele de lux precum Rolls-Royce, Bentley sau Bugatti au cunoscut un an 2021 record, în frunte fiind vânzările de SUV-uri, informează AFP, preluată de Agerpres.

Constructorul britanic de automobile de lux Rolls-Royce, o divizie a grupului german BMW, a reuşit în acest an să îşi depăşească recordul istoric care data din 2019, în condiţiile în care a vândut un număr fără precedent de 5.586 de automobile.

Clienţii înstăriţi s-au îngrămădit să cumpere noul coupe Ghost şi noul SUV Cullinan, care au un preţ de pornire de 300.000 de euro.

Rivalii Bentley şi Lamborghini (ambele mărci controlate de grupul Volkswagen) au stabilit şi ei noi recorduri de vânzări în acest an, cu 14.659 respectiv 8.405 de vehicule vândute la nivel mondial în 2021, în special graţie SUV-urilor Bentayga şi Urus, care se comercializează pentru aproximativ 200.000 de euro.

De asemenea, constructorul de supercaruri Bugatti a salutat ceea ce a numit “cel mai bun an din istoria companiei”, cu 150 de automobile comandate, fiecare pentru un preţ de aproximativ trei milioane de euro.

Segmentele lux şi premium au rezistat mai bine

“Peste tot este la fel: după criză, bogaţii sunt mai bogaţi iar săracii sunt mai săraci. Segmentele de lux şi cele premium au rezistat mai bine decât segmentul generalist”, comentează Adolfo De Stefani Cosentino, preşedintele Federaţiei italiene a concesionarilor de automobile (Federauto)..

“Sunt foarte mulţi bani care sunt gata să fie cheltuiţi. Am fost impresionat de numărul clienţilor care ne-au mărturisit că graţie Covid au înţeles că ar putea muri mâine şi că acum este momentul în care trebuie să profite de viaţă”, a mărturisit directorul general de la Rolls-Royce, Torsten Muller-Otvos într-un interviu acordat AFP în luna mai a anului trecut.

La nivel general însă, în paralel cu criza sanitară, industria auto mondială a fost lovită de o penurie de componente, în special semiconductori, care a forţat producătorii să reducă activitatea deşi carnetele lor de comenzi erau pline.

Potrivit firmei de consultanţă PwC, criza de semiconductori a împiedicat producţia a 9,5 până la 11 milioane de vehicule la nivel mondial în 2021.

Creștere a vânzărilor la BMW, scădere la Mercedes

În schimb, pe segmentul premium, grupul auto german BMW a înregistrat un an 2021 record cu 2,2 milioane de automobile vândute, în special în China şi SUA. Rivalul german Mercedes-Benz a înregistrat o scădere de 5% a vânzărilor globale, din cauza penuriei de semiconductori, însă divizia sa de automobile sportive AMG şi marca de lux Maybach au raportat o explozie a vânzărilor.

“Doar cele mai cerute vehicule au fost produse. Constructorii de automobile premium au fost astfel dispuţi să cumpere componentele mai scumpe”, a subliniat José Baghdad, responsabil pentru sectorul auto la PwC.

În plus, boom-ul produselor de lux nu s-a limitat la vehiculele pe patru roţi: producătorul italian de motociclete Ducati a reuşi în 2021 să stabilească un nou record de vânzări cu peste 60.000 de exemplare comercializate la nivel global.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend