Conecteaza-te cu noi

Curtea de Arges

15 LOCUINŢE şi 8 ANEXE vor fi DEMOLATE în Curtea de Argeş – Probleme cu exproprierile și demolările pentru Autostrada Piteşti Sibiu

Avatar

Publicat

in

Mult controversata Autostradă Pitești – Sibiu se lasă cam mult așteptată şi asta pentru că abia s-a ajuns în faza de dezbateri. Aşa cum anunţam în ediţiile precedente ale ziarului nostru, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. a depus raportul privind impactul asupra mediului, care integrează concluziile studiului de evaluare adecvată în cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Autostrada Sibiu – Piteşti”. Ba mai mult, CNAIR a mers si organizat în localităţile prin care trece autostrada si dezbateri publice a raportului privind impactul asupra mediului, dezbateri care s+au încheiat zilele trecute. La primăria Curtea de Argeş, dezbaterea a avut loc săptămâna trecută, pe 12 decembrie şi a adus puţinilor oameni prezenţi veşti bune dar şi veşti proaste.

Demolări de case şi anexe în oraşul regal

Publicitate

Dezbaterea a avut loc la sediul primăriei Curtea de Argeş şi , după ce s-a prezentat raportul privind impactul asupra mediului, reprezentanţii CNAIR a adus si primele clarificări privind exproprierile de terenuri dar si ce se demoleaza pentru a face loc autostrăzii. Astfel, CNAIR a precizat că numai în intravilanul municipiului Curtea de Argeş vor fi demolate 15 locuinţe şi 8 anexe. Reprezentanţii CNAIR au mai punctat faptul ca pe traseul din Argeş al autostrăzii, este posibil ca unele proprietăţi să fie separate de autostrada, fie direct pe teren, fie prin supratraversari sau subtraversari. Asta pentru că, aşa cum am scris în repetate rânduri, CNAIR va prelua doar cat teren îi trebuie şi nu suparafeţele toatele deţinute de proprietari. Curios , sau nu, la Curtea de Argeş încă nu au fost indentificaţi anumiţi proprietari de terenuri. Din pacate, toti cei care au terenuri acolo si au sperat la o imbogatire cu banii statului, inclusiv cei care au tras sfori ca sa obţină terenuri acolo sau să li se treaca din extravilan in intravilan, vor avea o mare dezamăgire.

Ce bani primesc argeşenii pe terenurile lor

Procedurile privind exproprierile au fost fǎcute și la primăriile din Argeș. Au fost identificați aproape toti cei care au terenuri în zonă prin care trece autostradă, mare parte dintre aceștia prezentându-se de bunǎ voie pentru verificǎri la primǎrie. Acum se așteaptă etapa următoare, mai exact hotărârea Guvernului privind terenurile expropriate și valoarea sumelor oferite cetățenilor pentru terenurile luate. Potrivit informațiilor obținute de redactorii noștri de la CNAIR, prețurile propuse terenurilor expropriate pe traseul Autostrăzii Pitești-Sibiu nu se majorează față de ultimele stabilite de Guvern, în consecință vor rămâne cu mult sub prețul pieței. Prețul se calculează în funcție de poziționarea terenului, de categoria acestuia și de suprafața. Din informațiile primite de la CNAIR, va putem spune că argesenii vor primi sume cuprinse între 1 Euro/mp și cel mult 7 Euro/mp, în cel mai bun caz, adică în situația în care terenul expropriat este intravilan și are o suprafața de minim 300 mp. Tot CNAIR spune că nu se expropriază ce vrea actualul proprietar ci exact ce vrea și cât îi trebuie statului.Mai exact: dacă un argeșean are un teren în suprafat de 2500 mp pe care trece traseul autostrăzii, statul îi ia exact cât îi trebuie și nu toată suprafața. Dacă este nevoie de doar 30 mp, va primi despăgubiri doar pentru acești 30 mp. Că exemplu, prin Decizia de Expropriere 1756/2017 a CNAIR privind Autostradă Sebeș-Turda, cetățeanului L.F.L care avea o suprafața de 300 mp peste care trecea traseul autostrăzii, statul a luat doar 3mp pentru care a plătit sumă totală de 41,4 lei. De la un alt cetățean care care a avut o suprafața de 2683 mp, statul a luat doar 275 mp pentru care a plătit despăgubiri de doar 379 lei.

Exproprieri cu … cântec pe traseul autostrăzii

Dar nu numai la Curtea de Argeş sunt probleme mai mici sau mai mari ! Prezent la conferinţa de presă a PSD Argeş de săptămîna trecută, primarul comunei argeşene Bascov, Gheorghe Stancu, că şi dezbaterea publică de la Bascov a scos în evidenţă anumite probleme. „Sunt ceva probleme! De exemplu, avem pe traseul autostrăzii în Bascov 426 de persoane care trebuie să fie expropriate, dar numai jumătate au carte funciară. Am decis să facem noi cărţile funciare pe tot traseul. De asemenea, nu sunt dezbătute succesiunile, mulţi oameni sunt plecaţi peste hotare… Toate aceste lucruri sunt de durată şi trebuie rezolvate”, a spus primarul Gheorghe Stancu. Acesta a evidenţiat, de fapt, aceeaşi problemă des întîlnită in toate localităţile de pe tot traseul autostrăzii: situaţia juridică neclară a terenurilor deţinute de cei care urmează a fi expropriaţi, situaţie generată în principal de lipsa cărţii funciare sau nedezbaterea unor succesiuni induse de certurile între moştenitorii de terenuri.
După cum bine se știe, lungimea totală a autostrăzii Pitești – Sibiu, iar, din momentul în care va începe construcția efectivă a ei, termenul de execuție este de 77 de luni. Asta înseamnă că, cel mai probabil, autostrada va fi gata undeva in jurul anului 2024.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Astăzi, ministrul Agriculturii e în Argeș – Vizite multe și întâlnire cu fermierii la Curtea de Argeș

Avatar

Publicat

in

De

Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, vine astăzi într-o vizită de lucru în Argeș, unde va avea un program încărcat care prevede atât întâlniri cu oficialitățile județului, cât și o serie de vizite la unități de stat și private din domeniu. Astfel, la 11,00 ministrul se va afla la Rociu unde va vizia punctul de lucru al Sedomar Pitești, după care va veni la sediul Prefecturii unde la ora 15,00 va susține o conferință de presă. La 16,00 ministrul va merge la procesatorul de carne Radic Star din Ștefănești, la ora 17,00  va vizita Institutul Pomicol Mărăcineni iar la ora 18,00 societatea de panficație Pati Pan Pitesti. În fine, programul de lucru în Argeș al ministrului se va încheia cu o întâlnire cu fermierii din nordul județului programată la ora 20,00 la Curtea de Argeș.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

PNL DEVINE TOT MAI ROȘU! Primarul PSD de la Cicănești a trecut la PNL!

Avatar

Publicat

in

De

Continuă sarabanda traseistilor politici in Argeș iar PNL devine tot mai rosu. Primar social-democrat de la Cicăneşti, Ion Ionescu, și-a băgat COVIDU-n PSD ul care l=a hranit si a trecut în tabăra lui Adrian Miuţescu.

Confirmarea oficiala a venti prin faptul ca ediul a fost validat de PNL Argeş pentru a candida, pentru un nou mandat, la Primăria Cicăneşti.

Publicitate

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend