Conecteaza-te cu noi

OPINII

Tovarăşi, puțină decență!

Avatar

Publicat

in

Mihai Paul CODUNAS

Nostalgia, categoric ridicolă, după epoca Ceauşescu este puternic alimentată în ultima vreme. Televiziunile au redifuzat filmele de propagandă de altădată, însoţindu-le, din studio, cu comentarii indulgente, binevoitoare, ba chiar elogioase la adresa fostului dictator. Oamenii sunt făcuţi să uite.

Nu toţi oamenii. Respect, de pildă, poporul evreu şi pentru maniera admirabilă în care ţine trează amintirea revoltătorului holocaust. Veţi spune că nu există termeni de comparaţie. Da, fireşte, dictatura lui Ceauşescu nu a fost cea mai teribilă grozăvie din istoria umanităţii. Dar să ajungi să o vorbeşti de bine este o neruşinată sfidare la adresa realităţii crude a acelor vremuri şi, mai ales, a memoriei tuturor celor care au murit din cauza ei.

Am văzut lideri ai fostului regim, complici ai dictatorului, explicându-ne, la televizor, cât de genial era micul cizmar din Scorniceşti. Cât de patriot şi de naţionalist. Că şi-a iubit poporul, că era modest şi muncitor. Fiecare epitet de bine despre agramatul paranoic care a condus România timp de 25 de ani contribuie, de fapt, la falsificarea istoriei.

Îngrijorător, puţini mai dau o replică. Rezultatul? L-am constatat şi la generaţia tinerilor de acum.

Invitat la un talk-show, un adolescent deştept, cu rezultate remarcabile la bacalaureat, vorbea, nonşalant şi pătimaş, despre părţile bune ale preşedintelui Nicolae Ceauşescu. Născut după 1989, îşi formase o părere, evident greşită, taman din poveştile slinoase de genul celor spuse de foşti conducători comunişti. Am fost dezamăgit tocmai pentru că este unul dintre vârfurile unei generaţii de la care aştept cu totul şi cu totul altceva decât analize aiuritoare despre un trecut pe care, din fericire, nu l-a trăit.

Tovarăşii care insistă în a ne prezenta epoca Ceauşescu într-o lumină favorabilă ar fi indicat să-şi vadă de bătrâneţe. Sunt subiectivi pânâ în vârful unghiilor, iar prin pledoaria lor scârbavnică vor, în definitiv, să-şi ascundă laşitatea de a-l fi pupat în cur pe dictator. Ne desenează cu duioşie un trecut aproape bucolic, care să le fie benefic pentru imagine şi posteritate. Reinventează trecutul şi, din cuvinte, transformă haznaua în wc ecologic.

Niciunul dintre ei nu a pierdut ore la rând la cozile foamei. Niciunul nu a răbdat frigul, aşa cum am răbdat noi, românii de rând, în locuinţele fără căldură. Niciunul nu a stat în beznă în timp ce nouă ni se lua zilnic curentul. Iar copiii lor aveau ciocolată, banane, portocale şi pepsi-cola.

Lipsurile, la care se adăugau încătuşarea libertăţii, presiunile celor de la Securitate, minciuna ca politică de stat şi cultul personalităţii, de tip nord-coreean, toate acestea şi altele alcătuiesc adevărul despre epoca Ceauşescu. O epocă nenorocită, pe care o regreţi sincer doar dacă eşti tâmpit.

Faptul că azi în România se trăieşte execrabil nu este o scuză pentru un astfel de regret.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Ecce homo! Condamnați-l pe Florian Bichir… prin vot

Avatar

Publicat

in

Deși nu prea merg la biserică, pot spune că nu sunt chiar un habarnist în ceea ce privește momentele cheie din bilblie și, cu atât mai puțin, o vită păstorită de ÎPF Daniel -așa cum ar putea crede CTP-ul, acest Bivolar al presei românești. Și nu, nu o să vorbesc despre bivoli, bivolari, cornute și încornorați ci despre o celebră scenă biblică, de fapt o celebra exclamație, din care unii au invâțat ceva, alții încă nu. O scenă pe care eu, unul, o văd transpusă, adaptată în actuala campanie electorală și din care Argeșul ar avea de câștigat.

Așadar, suntem in Argesul electoral al anului 2020. În gălbejitul județ roșu, pe tarabele politice electorale au apărut cam aceleași nume, prenume…. Personaje. Dacă e să fii atent, nu vezi mari noutăți ba, mai mult, îți dai seama că ți se cere să trimiți în Parlament oameni care vin bine crescuți politic din negura roșie care persista de 30 de ani peste acest județ, sau să menții în parlament, încă 4 ani, aceiași politicieni cărora nu le-a păsat de problemele voastre. Mai simplu vor sa condamnați Argesul să lâncezească încă 4 ani în aceeași negură… roșie. Ei bine, tot încercând să mă decid dacă voi merge sau nu la vot pe 6 decembrie, am vazut pe lista unui partid la care, sincer, nu mă așteptam, un nume care m-a făcut să exclam: Ecce homo ! De ce reacția asta? În primul rand că îl cunosc de ani buni și știu că e total diferit față de ce avem acum pe piața candidaților. În al doilea rând îl cheamă Florian Bichir iar CV-ul său este unul impecabil, oricat au incercat unii (și incă mai încearcă) să-i găsească nod în papură. Ei bine, nu în ultimul rând, Florian Bichir e un patriot adevărat, un patriot “tobă” de istorie care-și iubește la infinit țara. Ok, ați putea spune, în pripă cititind randurile de mai sus și necunoscându-l, că “vai, dar e prea erudit” sau “ce vorbești, nene, e un înfumurat” sau “e ca toți ceilalți politicieni”… Vă garantez că nu e deloc așa și vă veți convinge singuri de asta discutând cu el pe o stradă, pe o uliță, într-o sală de lectură, într-o piață, la o lansare de carte… oriunde. Trebuie doar să îl cunoașteți pe patriotul Florian Bichir, pe proaspătul politician Bichir pentru ca, mai apoi, sigur vă veți schimba optiunile de vot sau, dacă erați parte din acel procent însemnat de argeșeni care nu merge la vot anul acesta – pe 6 decembrie, sigur veți fi în cabina de vot.

Acum, nu Pilat din Pont vă va cere să alegeți ci propria conștiință, inclusiv a celor care erau deciși să nu mergă la vot. Ați putea fi mulți dintre aceia care, convinși de patriotul Florian Bichir, vor exclama “Ecce homo!(Iată Omul)” și tot voi veți decide: condamnați Argeșul pentru încă 4 ani de lâncezeală sau îl condamnați pe Florian Bichir la 4 ani de muncă în slujba voastra, ca parlamentar de Argeș ? Decizia vă aparține, urmările la fel….

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Viceprimar de Curtea de Argeș, sau cum se cumpără noul post- Negocieri în (DEZ)INTERESUL CETĂȚENILOR

Avatar

Publicat

in

Se duc lupte grele pentru desemnarea prin vot a noului viceprimar din Curtea de Argeș. Asta pentru că, în urma alegerilor, niciun partid nu are majoritatatea in CL pentru a-și impune fără griji viceprimarul. Așa se face că, in ultima săptămână, s-au dus negocieri intense, unele care arată, din păcate, că noii consilieri se gândesc în primul rând la ei și gupurile lor de interese și, mai apoi, la cetățean. Astfel, nu mai putin de 4 consilieri isi doresc aceasta functie. Este vorba de Ionel Păunescu de la Pro România, Dan Petrescu de la PMP, Mădălin Marinescu de la PNL și Ștefan Dumitrache de la PSD.

Cum PSD stă cel mai bine și are nouă consilieri, pentru a face o majoritate simpla, trebuie doar să convingă un alt consilier să voteze cu ei, adică să ajute pe Ștefan Dumitrache să preia biroul de vicperimar. PNL l-a nominalizat pe Mădălin Marinescu și asteapta ca USR si PMP să i se alăture pentru a vota împreună noul viceprimar, conform intelegerilor dintre partide. Numai ca ar mai avea nevoie si de votul lui Ionel Păunescu, plus inca unul de la cineva din PSD dispus sa tradeze. Pe turnantă, ignorand total, deciziile liderilor PMP și PMP de la Bucuresti care au stabilit ca vor colabora peste tot in teritoriu, fermierul Dan Petrescu se bate cu pumnul in piept ca el e cel mai potrivit pentru a ocupa functia de viceprimar, desi partidul sau nu a strans decat cateva sute de voturi. Așa se face că, negocierile au luat o alta turnură, în interesul fiecaruia, numai in interesul cetateanului NU. Astfel, s-a ajuns în situația ca totul să se negocieze ca la piață iar preturile au fost echivalate in funcții babane la stat, bine plătite. In aceste condiții, Ionel Păunescu sustine in fata celor de la USR si PMP ca el ar fi cel mai bun viceprimar și, dacă cele două partide nu vor accepta asta, el va face cum il taie capul, functie de ofertele celor de la PSD. Iar PSD nu a stat pe ganduri si, pentru a trada electoratul PRO Romania, lui Păunescu i s-a oferit in schmbul votului pentru Dumitrache, un post bine platit din banii argesenilor: director la un serviciu public al Primăriei. PNL a rectionat rapid si a venit cu o contraoferta pentru trădarea lui Păunescu: i-a oferit postul de director la Rezervele Statului daca il va vota pe Madalin Marinescu. Pentru a fi siguri de victorie, PSD a ofertat si pe fermierul Dan Petrescu, dar oferta se pare ca nu amintea nimic de pasunile orasului și, in aceste condiții, pentru a-i mai face pe cei de la PSD sa se gandeasca la numarul oilor din turma lui, Petrescu a mototolit intelegerea dintre Tomac și Orban și susține ca el este cel care va candida pentru functia de viceprimar cu sustinerea celor catorva tradatori de la PSD si USR. Cei de la USR au râs la auzul anunțului fermierului si au spus clar ca ei vor merge alaturi de PNL. negocierile de aceste tip, facute in primul rând in interesul unor politicieni sau al unor grupuri de interese si nu al cetateanului, arată ca la Curtea de Arges totul e de vanzare, chiar si un post de viceprimar , chiar si interesul cetățenilor.

Analizand la rece, lasand aceste bătălii cu oferte si contraoferte, este clar ca Ionel Păunescu isi va trada electoratul care l-a votat și va merge cu Dumitrache. Pentru serviciile aduse in slujba unui partid, nu al cetățenilor, Păunescu, fostul pesedist si mana dreapta a lui Draghici, va primi o functie la stat pentru el si inca o persoana apropiata. Asadar, PSD va face majoritatea, una consolidată, dacă e sa ne luam dupa ultimele informatii potrivit carora si cei doi de la PMP, inclusiv fermierul Petrescu, au pus botul la borcanul cu miere al lui Panturescu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend