Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

13 noi ocupații vor intra în COR, printre care lucrătorul hotelier și consilierul de cuplu

Publicat

in

După nenumăratele completări aduse anul trecut Clasificării Ocupațiilor din România (COR), avem acum în dezbatere un proiect cu încă 13 ocupații ce vor fi introduse, printre care brokerul de servicii pentru afaceri, consilierul de cuplu, instructorul de dresaj pentru câini ghizi, numerologul și lucrătorul hotelier. Același proiect prevede și câteva eliminări și redenumiri ale unor ocupații existente, printre care și reluarea ideii de eliminare a ocupației de jurisconsult.

Proiectul de Ordin privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România se regăsește de joi în dezbatere la Ministerul Muncii și odată ce va fi semnat și publicat în Monitorul Oficial va aduce în COR 13 noi ocupații.

Același proiect stabilește mutarea, redenumirea și eliminarea unor ocupații din COR: 

 • se mută ocupația „inspector aeronautic” din grupa de 2152 Ingineri electroniști în grupa de 
  bază 2422 Specialiști în domeniul politicilor administrative la codul 242237;
 • se redenumește ocupația „specialist sisteme de calificare” ca „analist ocupațional” și 
  păstrează același cod 242313 în grupa de bază 2423 Specialiști în domeniul resurselor 
  umane și de personal;
 • se redenumește ocupația „expert evaluator de întreprinderi” ca „evaluator autorizat” și 
  păstrează același cod 241251 în grupa de bază 2412 Specialiști consultanți în domeniul 
  financiar și al investițiilor;
 • se elimină ocupația „expert evaluator de proprietăți imobiliare” cod 241252 din grupa de 
  bază 2412 Specialiști consultanți în domeniul financiar și al investițiilor;
 • se elimină ocupația „expert evaluator de bunuri mobile” cod 241253 din grupa de bază 
  2412 Specialiști consultanți în domeniul financiar și al investițiilor;
 • se elimină ocupația „expert evaluator de active financiare” cod 241254 din grupa de bază 
  2412 Specialiști consultanți în domeniul financiar și al investițiilor;
 • se elimină ocupația „jurisconsult” cod 261102 din grupa de bază 2611 Avocați (eliminare care fusese prevăzută și de unul dintre proiectele de ordin publicate anul trecut, dar care nu s-a mai oficializat).

Anul trecut au intrat în COR circa o sută de noi ocupații, prin mai multe ordine aprobate de-a lungul anului, cele mai multe introduse ca urmare a cererea utilizatorilor, precum și ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor. 

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

ANSVSA avertizează! Acest produs nu trebuie consumat- Conține acrilamidă

Publicat

in

”Retragerea produsului de pe piaţă şi rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanşate la solicitarea furnizorului, constatându‐se un conţinut ridicat de acrilamidă. Toate produsele retrase urmează a fi distruse”, arată sursa citată.

Un sortiment de chipsuri a fost retras de la vânzare, dintr-un cunoscut lanț de magazine, din cauza conţinutului ridicat de acrilamidă, o substanţă dăunătoare.

Consumatorii nu trebuie să consume acest produs, fiind rugaţi să îl distrugă sau să îl returneze la magazinul de unde l-au cumpărat, cu bonul fiscal, până în 17 martie.

Acrilamida este o substanţă oxidantă rezultată din degradarea amidonului, de obicei în urma procesului de prăjire la temperaturi înalte.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Prefectul Capitalei, Toni Greblă: ‘Stăm rău la consolidarea antiseismică a clădirilor. An de an fonduri de la Ministerul Dezvoltării, fonduri europene rămân neconsumate’

Publicat

in

Prefectul Capitalei, Toni Greblă a declarat marţi despre clădirile cu risc seismic din Bucureşti că nu sunt puţine, fiind de ordinul a 1.000 de astfel de imobile. Prefectul a criticat indolenţa unor oameni din administraţie care nu pregătesc temeinic proiectele pentru consolidarea antiseismică a clădirilor şi a arătat că an de an fonduri europene de la Ministerul Dezvoltării rămân neconsumate nu suntem în stare să muncim pentru a realiza proiecte pentru consolidare antiseismică şi al le transpune în practică. Ar trebui ca şi acest ultim tragic eveniment să ne trezească la realitate, a spus prefectul despre cutremurul devastator din Turcia.

”Multe clădiri din Bucureşti sunt cu grad de siguranţă scăzut sau foarte scăzut. Sunt celebrele cu bulină roşie, dar sunt şi alte clădiri care necesită o consolidare, o pregătire mai bună să poată să facă faţă unui cutremur de o intensitate mai mare”, a spus prefectul Capitalei.

Întrebat dacă este pregătit Bucureştiul pentru un cutremur şi dacă pregăteşte exerciţii împreună cu ISU, prefectul a spus că sunt două lucruri deosebite.

”Deci mai întâi pregătirea antiseismică, reabilitarea antiseismică a unor clădiri din Bucureşti, care nu sunt puţine, sunt de ordinul a 1000 de clădiri. Consolidarea şi numărul clădirilor care pot fi afectate depinde de intensitatea unui viitor cutremur. A doua parte e pregătirea postcutremur, iar ISU stau mult mai bine. Am făcut exerciţii, există dotare, există un plan aprobat şi fiecare entitate care se implică postcutremur ştiu foarte bine ce au de făcut. Stăm rău, însă, la consolidarea antiseismică a clădirilor”, a arătat Toni Greblă.

El a precizat, despre situaţia actuală, că ”s-a inventat un concept, capacitatea administrativă”.

”Eu l-aş înlocui cu indolenţă, indolenţa unor oameni din administraţie care nu pregătesc temeinic proiectele pentru a putea să purceadă la consolidarea antiseismică a clădirilor”, a arătat prefectul.

Toni Greblă a menţionat că în ultimii 15 ani niciun municipiu nu poate să spună că nu a avut bani pentru consolidarea clădirilor.

”An de an fonduri de la Ministerul Dezvoltării, fonduri europene rămân neconsumate nu suntem în stare să muncim pentru a realiza proiecte pentru consolidare antiseismică şi al le transpune în practică. Ar trebui ca şi acest ultim tragic eveniment să ne trezească la realitate. Este necesar să consolidăm clădirile vechi ale Bucureştiului”, a mai spus prefectul Greblă, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend