Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

125 de ani de la nașterea poetului Ion Pillat

Publicat

in

Pe 31 martie  1891 literatura roâmească și cultura în ansamblul ei primea un nou dar. Este vorba despre poetul Ion Pillat descendent pe ramură maternă din familia marelui om politic Ion C Brătianu, unul dintre cei activi dacă nu cel mai activ poet al României. Ion Pillat este un poet clasic prin structura sa interioară care considera că ‟spiritul modern și tradiția se completează armonic‟. El este poetul care respinge poate mult prea categoric ‟literatura de import‟ pe care o considera un pericol de desnaționalizare. Ion Pillat a lăsat literaturii opere remarcabile și de un autentic desăvârșit având în vedere tendința lui de a critica imitațiile sterile, clișeele și falsul motiv patriotic. În memoria sa și din recunoștință pentru întreaga operă pe care a lăsat-o neamului românesc , Centrul de Cultură Brătianu organizează pe 30 martie, la ora 12,‟Ziua Ion Pillat‟. Din nefericire Centrul de Cultură Brătianu este singura instituție care și-a amintit că pe 31 martie, în urmă cu 125 de ani s-a născut autorul vomului ‟Pe Argeș în sus‟.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Violeta Alexandru rupe tăcerea: ‘În majoritate, românii nu sunt tratați ca sclavi’

Publicat

in

De

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, că, în marea lor majoritate românii care muncesc sezonier în Germania nu sunt tratați ca sclavi, iar în anumite ferme angajatorii nu oferă condițiile necesare de trai.

„Aveam mai multe semnale de mai multă vreme, dar nu aşa de profunde ca acestea care au apărut imediat ce au fost ridicate restricţiile. Fizic nu am putut să plec până a început toată această pandemie. Am numărat zilele până când s-au ridicat restricţiile şi am putut să-mi pregătesc plecarea, i-am spus premierului că vreau să plec. Cea mai bună informare o am de la oameni, direct.

Nu mi-a cerut nimeni să plec (în Germania, n.r.) şi nu am niciun motiv să spun altfel. Nu mi-a cerut nici partidul, nimeni. Voiam eu să aud dincolo de informările pe hârtie şi mi-a prins extrem de bine. În majoritate, românii nu sunt trataţi ca sclavi. Nu am făcut o statistică, dar şi aici, ce înseamnă condiţii decente este o chestiune relativă. Am văzut şi ferme în care condiţiile, din punctul meu de vedere, erau acceptabile, dar se putea şi mai bine.

Am văzut şi ferme în care condiţiile nu erau grozave. Unde nu erau condiţii decente, adevărul este undeva la mijloc. În anumite zone, în anumite ferme nici angajatorul nu făcea eforturi suplimentare, dar nici românii noştri nu contribuiau la menţinerea de condiţii. Nu vreau, însă, să generalizez”, a spus Alexandru.

Ministrul de resort a subliniat, totodată, că de mai mulţi ani sunt români care merg să lucreze în Germania la acelaşi angajator, dar care nu s-au gândit şi la implicaţiile de la nivelul protecţiei sociale.

„Dacă ar pleca prin agenţiile de plasare a forţei de muncă, am putea avea o evidenţă, dar cei mai mulţi dintre dânşii (lucrătorii români, n.r.) pleacă pe cont propriu. Vizita mea în Germania mi-a arătat o Românie care merge de 8, 9, 10 ani la acelaşi angajator german şi care a fost mulţumită de faptul că a încasat nişte bani munciţi zi-lumină, dar pe care nu am găsit-o conştientă de implicaţiile la nivelul protecţiei sociale, de exemplu.

Contractele de muncă pentru muncitorii sezonieri sunt un tip de contract de aproximativ 70 de zile care nu presupun acelaşi regim de inventariere şi de evidenţă ca restul contractelor de muncă. Problema mea este că aş dori să trecem în revistă un minim pachet de protecţie socială pentru români.

Sigur că e de înţeles că cineva îşi doreşte să aibă un venit imediat şi din el să plătească lucrurile de care are nevoie, dar eu am datoria să fac mai mult pentru protecţia lor imediată, dar mai ales pe termen lung pentru momentul în care ies la pensie. Vorbesc aici de un plan al Germaniei pe care trebuie să-l facem împreună, pentru că în măsura în care dânşii ar avea contribuţii plătite în România, chestiunea devine comună. Unele contribuţii ar putea fi plătite aici, iar altele acolo”, a afirmat Violeta Alexandru.

Aceasta a menţionat că, în medie, un român care munceşte ca sezonier în Germania câştigă 2.000 de euro/lună, însă sunt cazuri în care se poate ajunge la o sumă dublă.

„În medie, un român care munceşte în Germania sezonier, câştigă 7,10 euro/oră net, deci o medie pe lună de 2.000 de euro. Unii dintre dânşii câştigă chiar mai mult, pentru că pe lângă norma pe oră sunt foarte harnici, culeg foarte bine cu nişte eforturi consistente şi pot câştiga şi dublu. Din păcate, pe această sumă se plăteşte doar un impozit, de aici şi diferenţa de instituţie între noi şi Germania. În Germania, aceste controale sunt făcute de organe fiscale, pentru că ceea ce se verifică este această componentă de impozitare a sumei respective şi alte structuri verifică componenta de sănătate, de protecţie minimală.

Pentru românii noştri am cerut să se verifice, şi ministrul (german al Muncii, n.r.) m-a asigurat, în ce măsură există în toate fermele acest contract colectiv pentru pachet minimal de servicii, care înţeleg că funcţionează ca o bună practică în rândul fermierilor. Asociaţiile fermierilor sunt foarte puternice în Germania. Dincolo de instituţii şi legi, ei se autonormează şi au anumite standarde. Este o ruşine pentru un fermier să-şi permită să nu lucreze la aceleaşi standarde cu ceilalţi membri din asociaţie”, a susţinut ministrul Muncii.

Oficialul a adăugat că un astfel de contract de muncă „ar presupune un fel de asigurare de sănătate”. „Este un contract între angajator şi unităţi medicale private sau publice pentru situaţii uzuale. Dacă persoana este infectată cu COVID, am fost asigurată că sistemul medical din Germania se mobilizează imediat, dincolo de pachetul acesta minimal”, a evidenţiat Alexandru.

Ministrul Muncii a efectuat, săptămâna trecută, o vizită de lucru în Germania, pe agendă figurând discuţii cu ministrul federal al Muncii şi Afacerilor Sociale, Hubertus Heil, şi cu ministrul federal al Alimentaţiei şi Agriculturii, Julia Klockner.

De asemenea, Violeta Alexandru a mers la ferme de sparanghel din landul Brandenburg şi a avut discuţii cu reprezentanţii Uniunii Fermierilor Germani. Temele de discuţie au vizat principalele probleme cu care se confruntă cetăţenii români care lucrează pe teritoriul Germaniei, din punct de vedere al legislaţiei muncii şi al condiţiilor contractuale, dar şi sprijinul pe care centrele de consiliere ale acestei organizaţii îl acordă cetăţenilor români, prin reţeaua de consiliere a Fair Mobilitat.

Citește și:

Lovitură zguduitoare! Cum a pierdut CFR o mulțime de bani europeni. DNA intră pe fir. Nume grele din PSD sunt vizate într-un raport

Cozmin Gușă, profeția care ar putea răsturna total scena politică! Candidatură-bombă pentru Marcel Vela

Se rupe lanțul de iubire dintre PNL și USR. Guvernul Orban tot mai singur și fără sprijin în Parlament

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Stare de alertă! Putem să mergem la plajă sau nu? Răspunsul Poliției Române

Publicat

in

De

Tot mai mulți români vor să meargă la mare după ce a fost anunțată starea de alertă și relaxarea măsurilor, dar încă nu știu cum să se raporteze la situația actuală. Avem voie sau nu să mergem la mare ca să înotăm sau să facem plajă? Iată ce răspuns a oferit Poliția Română.

„În situația în care mersul la mare presupune o deplasare în afara localității/zonei metropolitane, motivul trebuie să se încadreze în prevederile HG 394 din 18.05.2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la capitolele care prevăd excepțiile de la interdicția de părăsire a localității/zonei metropolitane și trebuie completată corespunzător declarația pe propria răspundere, conform Antena3.

Conform HG 394/2020, activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) sunt permise cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună.
Citeşte întreaga ştire: Putem merge la mare? Avem voie să părăsim localitatea pentru o săptămână sau mai mult? Poliția răspunde la alte 5 întrebări importante legate de starea de alertă”, spune Poliția Română.

Citește și:

Lovitură zguduitoare! Cum a pierdut CFR o mulțime de bani europeni. DNA intră pe fir. Nume grele din PSD sunt vizate într-un raport

Cozmin Gușă, profeția care ar putea răsturna total scena politică! Candidatură-bombă pentru Marcel Vela

Se rupe lanțul de iubire dintre PNL și USR. Guvernul Orban tot mai singur și fără sprijin în Parlament

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend