Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

119 – numărul unic național destinat raportării cazurilor de abuz asupra copiilor

Publicat

in

OUG privind aprobarea și implementarea Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 — „Din grijă pentru copii”, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanța prevede că Serviciul de Telecomunicații Speciale înființează numărul unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului și dezvoltă infrastructura necesară operării acestuia pentru situațiile care nu necesită intervenția imediată a agențiilor specializate din cadrul Serviciului de urgență 112 pentru direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului.

Numărul național 119 este alocat Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului operează numărul unic național, conform unei proceduri unitare de implementare dezvoltate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.

În situațiile anunțate prin intermediul numărului unic național care necesită intervenția agențiilor specializate din cadrul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului vor alerta Serviciul de urgență 112.

Poliția Română poate utiliza Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT” în situațiile în care este necesar sprijinul populației pentru căutarea copiilor dispăruți.

Ministerul Educației dezvoltă o aplicație mobilă și online de evaluare psihoemoțională destinată copiilor, în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România privind structura și conținutul evaluării.

Numărul național 119 este alocat Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Cum se va face finanțarea:

Se vor aloca Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul General al Poliției Române, prin hotărâre a Guvernului, sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru finanțarea:

a) cheltuielilor necesare amenajării de spații special destinate ascultării copiilor victime ale infracțiunilor, la nivelul I.G.P.R., Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor județene de poliție;

b) cheltuielilor necesare achiziției de echipamente hardware și software, licențe și servicii de mentenanță necesare îndeplinirii atribuțiilor Poliției Române în domeniul combaterii pornografiei infantile.

Cine va beneficia de sprijin psihologic și cu se vor deconda serviciile:

Decontarea serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică din Program se asigură de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale și cele de rectificare, prin bugetul alocat Ministerului Muncii și Protecției Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.

Beneficiarii pachetului de intervenție psihologică decontat prin Program sunt copiii și părinții acestora, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) copilul are vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani împliniți la data înscrierii în Program. Excepție fac tinerii care au împlinit 18 ani și au calitatea de elev sau copiii care pe parcursul programului de intervenție au împlinit 18 ani;

b) copilul nu a mai beneficiat anterior de servicii psihologice prin intermediul Programului;

c) părintele sau reprezentantul legal al copilului își exprimă acordul cu privire la înregistrarea și participarea la Program

”Având în vedere faptul că pandemia de COVID-19 a afectat îndeosebi populațiile vulnerabile, iar copiii au fost printre cei care au resimțit din plin efectele imediate ale acesteia, prezentând, în același timp, riscul de a fi afectați pe termen lung de izolare, lipsa accesului la educație formală, lipsa sprijinului psihoemoțional și creșterea incidenței violenței domestice și online, efectele pandemiei de COVID-19 asupra populației generale a copiilor din România reprezintă realități obiective și cuantificabile reliefate de cercetările sociale realizate la nivel național pe parcursul anilor 2020 și 2021, ultimele studii arătând faptul că 48% dintre copii și părinți s-au confruntat cu stări de anxietate, celelalte diagnostice, în ordinea frecvenței, fiind agresivitate, tulburări emoționale, depresie, tulburări alimentare sau de somn, abuz și/sau neglijare, dependență de ecrane, fobii, (cyber) bullying, tentative de suicid sau consum de substanțe, cazurile au inclus și tulburări de conversie somatică, traumele experimentate pe timpul pandemiei ajungând să fie manifestate în simptome fizice, iar 64,4% dintre cei 8.700 de elevi care au participat la o cercetare națională au menționat că au experimentat episoade depresive în ultimul an, 75% au identificat episoade de anxietate, în timp ce doar 5,5% din elevi au beneficiat de asistență psihologică din partea consilierului școlar, pe când 23% au avut nevoie, dar nu au avut acces la acest serviciu. În considerarea faptului că efectele pandemiei de COVID-19 continuă să se producă asupra acestor categorii vulnerabile, fapt care impune cu necesitate adoptarea, în regim de urgență, a unor măsuri cu caracter excepțional în domeniul educației, în domeniul psihosocial și al siguranței copiilor, ținând cont de faptul că abuzul sexual și exploatarea copiilor sunt forme de criminalitate extrem de periculoase”, se arată în textul Ordonanței.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Climatologul Roxana Bojariu, despre episoadele extreme de vreme din ultimele zile: E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă!

Publicat

in

De

Climatologul Roxana Bojariu, despre episoadele extreme de vreme din ultimele zile: E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă!

Furtuna Renata, care a adus un val de aer polar în Europa, a ajuns și la noi cu ploi, grindină și vijelii. În vestul ţării, temperaturile au scăzut de la o zi la alta cu 25 de grade, iar ninsoarea a schimbat drastic peisajul, iar unde nu a nins a plouat cu gheaţă.

În localitatea Miorița, din județul Constanta, grindina de mari dimensiuni a rupt solarii şi a distrus zeci de hectare de culturi agricole.

Au apărut scenele apocaliptice şi din Dubai, acolo unde a plouat atât de mult cât pentru doi ani. Există și o controversă, dacă nu cumva au fost provocate toate acele precipitațiile atât de abundente.

“Fenomenele extreme și-au mărit frecvența, dar și intensitatea, uneori și durata, în toate zonele, evident cu nuanțele locale respective.

Dacă e vorba de Dubai, acolo acele însămânțări care într-adevăr se fac au o caracteristică locală.

Poți să însămânțezi un nor anume în anumite condiții, dar nu poți să ai pe scară mare o însămânțare de nori, să-ți dea un asemenea fenomen.

Ați văzut că nu numai în Dubai, ci și în țările vecine, pe coasta acelei mări, am avut astfel de episoade cu precipitații abundente.

Așa că nu e vorba de o intervenție. Din păcate, e vorba de o intervenție, dar una necontrolată, prin intermediul încălzirii globale provocate într-adevăr de om, dar un semnal global cauzat de emisiile emise de activitățile umane: dioxid de carbon, metan, oxid de azot.

În cazul României, iarăși vorbim de un sistem de vreme care este alimentat cu o cantitate sporită de energie pe fondul încălzirii globale

Și dacă înainte am avut iarăși un aer extraordinar de cald pentru această perioadă, înlocuirea acestui aer cald cu un aer mai rece, adus de frontul atmosferic atașat ciclonului, evident că a însemnat și manifestări severe, a semnat în unele părți și grindină.

În funcție de altitudine, am avut și ninsori la înălțimi mai mari, tocmai pentru că acolo, climatic vorbind, temperaturile sunt cu atât mai scăzute cu cât mergem mai sus pe munte.

Și atunci, deși aceste fenomene ar fi obișnuite pentru primăvară, intensitatea lor este totuși mult mai mare decât ceea ce ar fi normal sau am fi considerat normal acum mai multe decenii.

Şi frecvența lor iarăși e modificată. Au mai fost astfel de episoade, dar faptul că ele se repetă relativ frecvent în ultimii ani e un semnal de alarmă și avem confirmată totuși legătura cu această cantitate sporită de energie din sistemul climatic pe fondul încălzirii globale.

Dar noi vedem și fenomene extreme în zona României. Noi deja le vedem”, a spus Roxana Bojariu, șeful secției climatologice din ANM, joi, la Antena 3 CNN.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cutremure în Turcia: O serie de seisme plasează Anatolia în alertă

Publicat

in

De

O serie de cutremure de intensitate diferită, cea mai mare atingând 5,6 grade pe scara Richter, a zguduit joi centrul Turciei fără a provoca victime, dar punând regiunea în alertă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cel puţin trei cutremure au fost resimţite după-amiaza târziu şi spre seară în regiunea Tokat, între ţărmul Mării Negre şi nordul Anatoliei. Cel mai puternic seism a avut o intensitate de 5,6 grade, iar în urma acestuia o persoană a fost rănită şi s-au înregistrat pagube materiale, conform unei informări din partea ministrului Sănătăţii, Charretin Coca.
“La faţa locului au fost trimise vehicule de intervenţie şi ambulanţe”, a spus ministrul pe reţeaua X.

Agenţia locală de ştiri AHI a raportat cinci răniţi în rândul locuitorilor panicaţi, care încercau să îşi părăsească locuinţele.

Acest ultim cutremur a fost resimţit în special în marele oraş de coastă Samsun, unde nu au fost raportate victime.

Ministrul de Interne Ali Verlikaya a declarat că “monitorizează situaţia”, în timp ce guvernatorul districtului Tokat, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, şi o delegaţie de la Afad, agenţia de ajutor guvernamentală turcă, au făcut o vizită la faţa locului.

Conform Afad, epicentrul seismului a fost la 5,25 kilometri sub pământ. El a fost urmat de trei replici şi a fost resimţit şi în principalul oraş al regiunii, Sivas.

Toate cutremurele şi replicile s-au produs la o adâncime de mai puţin de 6 kilometri, a spus Afad.

În mai multe districte ale regiunii afectate de seisme, guvernanţii au decis să închidă şcolile timp de 24 de ore şi să deschidă centre sportive şi centre instituţionale pentru a le pune la dispoziţie locuitorilor care preferă să îşi părăsească locuinţele.

Întreaga regiune este situată pe falia Anatoliei de Nord, o zonă deosebit de activă, considerată ca prezentând un risc major de cutremur.

Sudul şi sud-estul Turciei au fost afectate pe 6 februarie 2023, la ora 4:17 a.m., de un cutremur violent de 7,4 grade, care a provocat moartea a 56.000 de persoane, potrivit bilanţului oficial.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend