Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

11 programe de finanțare pentru firme care se derulează acum sau care sunt în pregătire la Guvern

Avatar

Publicat

in

Guvernul a pus la punct unele programe menite să ajute companiile să treacă mai ușor peste criza financiară provocată de epidemia de coronavirus (unele oricum erau în plan), pentru care înscrierile deja se fac sau pentru care urmează să se facă. E important pentru cei interesați să acționeze rapid, mai ales că unele programe au termen-limită de înscriere în săptămânile ce vin. Iată 11 dintre cele mai importante finanțări pentru afaceri.

Programe pentru care înscrierile au început

1. IMM Invest este primul program major care a fost pus pe picioare, de către Guvern, de la începutul crizei coronavirusului. Acesta permite întreprinderilor mici și mijlocii, în esență, să acceseze credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru. În plus, se dau și granturi pentru acoperirea temporară a dobânzii. Înscrierile au început pe la mijlocul lunii aprilie 2020 și încă sunt în derulare. Fondurile programului au fost suplimentate în august, plafonul total al finanțărilor garantate ridicându-se la 20 miliarde lei.

2. Instruirea pe competențe digitale a salariaților din IMM-uri și întreprinderi mari se face prin intermediul Programului Operațional Capital Uman. În acest caz, înscrierile au început la mijlocul lunii august 2020. În cazul IMM-urilor, banii sunt ceruți de patronate și apoi valorificați pentru instruirea salariaților (depunerea cererilor putându-se face până la 30 octombrie 2020), iar în cazul întreprinderilor mari, firmele cer banii direct și apoi se ocupă de instruire (solicitările se pot face până în 15 noiembrie 2020). Programele erau de mult timp în plan, dinainte de criză.

3. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri, care se acordă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, este alt program pe care Guvernul oricum urma să-l desfășoare. Înscrierile pentru finanțarea nerambursabilă de până la 50.000 de euro au început la mijlocul lunii iulie 2020 și sunt programate să aibă loc până la mijlocul lunii octombrie 2020.

4. Credite garantate de stat și subvenționarea dobânzilor pentru firme mari și IMM-uri cu cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei. E vorba de o schemă de ajutor de stat oficializată zilele trecute și pentru care firmele eligibile vor putea depune cereri până în 30 noiembrie 2020. Firmele vor putea obține garantarea creditelor pentru investiții ori a celor pentru desfășurarea activității curente.

5. IMM-urile fără salariați la finele anului 2019 vor putea cere microgranturi de 2.000 de euro(prin Programul Operațional Competitivitate). E vorba de primul tip de ajutor de stat din OUG 130/2020 ce devine accesibil. Înscrierile se pot face între 12 și 16 octombrie 2020 (termenul-limită se va extinde dacă fondurile nu vor fi epuizate în perioada respectivă). Banii se vor acorda o singură dată, sub formă de sumă forfetară.

Programe oficializate, dar care încă nu-s funcționale

6. Granturile pentru capital de lucru și investiții destinate IMM-urilor (tot prin Programul Operațional Competitivitate), ce au fost reglementate prin OUG 130/2020. Scriam, mai sus, că se vor putea face săptămâna următoare înscrierile pentru microgranturi. În ceea ce privește granturile pentru capital de lucru și pentru investiții, înscrierile nu sunt deschise la acest moment, însă persoanele interesate pot să-și facă un cont pe platforma pe care se vor face înregistrările

7. Programul Operațional Regional va permite, în curând, solicitarea unor finanțări consistente pentru IMM-uri, conform unui ordin de ministru oficializat în august 2020. Vorbim de o finanțare între 1,5 și 6 milioane de euro pentru dezvoltarea unor activități precum fabricarea încălțămintei, fabricarea cimentului, fabricarea de aparate electrocasnice, fabricarea de mobilă sau colectarea deșeurilor. Urmează să se anunțe când încep înscrierile.

8. IMM Leasing este un program oficializat în iulie 2020 prin OUG 118/2020, dar pentru care încă n-au început înscrierile. Între timp, au fost făcute unele optimizări la program și au apărut normele de aplicare, deci înscrierile ar trebui să fie, în curând, posibile. IMM Leasing presupune că statul va garanta contractele de leasing încheiate de IMM-uri pentru a lua echipamente tehnologice și autovehicule de transport.

9. IMM factor este alt program pentru întreprinderile mici și mijlocii care încă este nefuncțional. Acesta a fost oficializat în august prin OUG 146/2020, dar mai are nevoie de norme de aplicare și de buget pentru ca înscrierile să fie posibile. Prin program, Guvernul va garanta facturile pe care firmele le vor „deconta” la bănci și instituții financiare nebancare din dorința de a obține rapid bani prin factoring.

10. Altă finanțare ce ține de Programul Operațional Competitivitate este Programul național de digitalizare a microîntreprinderilor și IMM-urilor, oficializat tot în august 2020 prin hotărâre a Guvernului. Acesta va deveni accesibil după ce vor apărea regulile sale de acordare și după ce se va stabili o perioadă de înscriere.

11. În fine, al nouălea și ultimul program inclus în sinteza noastră de astăzi este Electric Up, care a fost oficializat recent și cu privire la care normele de punere în aplicare ar trebui să fie adoptate în curând (teoretic, un ghid de finanțare trebuia să apară până acum). Programul va permite IMM-urilor să acceseze 100.000 de euro pentru achiziția de panouri fotovoltaice și prize de încărcare pentru mașini electrice.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Nelu Tătaru, despre reintroducerea stării de urgență: Starea de urgență este apanajul președintelui. Noi avem o abordare locală

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat vineri seară de ce rata mortalităţii este atât de mare în România. Declaraţia vine după ce ultima raportare a Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor a arătat că România este a doua ţară din Europa la mortalitatea covid. 

,,Suntem pe locul 15 în contextul întregii perioade de pandemie. Mortalitatea este dată de cazurile grave, cazurile cu comorbidități, după îndelungă suferință și luptă cu boala în Terapiile Intensive. Există patologii concomitente, există patologii decompensate în aceste 7 luni și există în același timp și resurse limitate în această boală. Discutăm de o boală efectivă dată de SARS-CoV-2, dar vorbim și de o mortalitate dată de decompensările bolilor cronice.

Dacă v-ați uitat în raportările noastre, sunt tocmai aceste decompensări ale acestor boli cronice.

Raportăm efectiv la tot ce înseamnă comorbidități. Noi am văzut și celelalte raportări. Spre exemplu, sunt țări care dau acele raportări doar pentru persoanele raportate de SARS-CoV-2, fără comorbidități sau decompensarea acestor comorbidități. Noi am decis să raportăm toate decesele care au avut, odată SARS-CoV-2, dar și decompensările patologiilor prin prezenta virusului, decesele fiind din aceste cauze”,  a declarat Nelu Tătaru, vineri seară.

Deşi România a ajuns să depășească 5.000 de cazuri zilnice de coronavirus și aproape 100 de decese,  autoritățile nu au de gând să reimpună starea de urgență. Totuși, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat, vineri seara, că decretarea stării de urgență, așa cum a mai fost în primăvară, timp de două luni, o poate lua președintele Klaus Iohannis, nu Guvernul.

„Starea de urgență este apanajul președintelui. Noi avem o abordare locală. Adaptăm numărul de paturi, pentru a avea și anumite rezerve. Noi sperăm să nu ajungem la folosirea acelor paturi.”, a precizat Nelu Tătaru.

Vezi și:Vești importante! Iată cum puteți intra în posesia acestui tip de pensie

Studiu cutremurător! Ce categorie de pacienți riscă fie afectați pentru o perioadă lungă de timp de COVID-19

EXCLUSIV Ascensiune pe bază de familie în Guvernul Orban! În doar câteva luni, de la firmele mamei, a ajuns la Ministerul Muncii, candidat la Primărie, iar acum la Camera Deputaților!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Sfaturi pentru români! Care sunt simptomele uşoare de COVID-19- Iată când poţi sta acasă şi când trebuie să mergi la spital

Avatar

Publicat

in

De

Pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de COVID-19 vor fi monitorizaţi şi trataţi de medicii de familie. Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, a explicat la Digi24 ce însemană simptome uşoare şi când este momentul în care pacienţii trebuie să meargă la spital.

Pacienţii care au durere de gât, tuse care nu e intensă, scaune diareice, lipsa gustului, a mirosului, acestea sunt forme uşoare când pacienţii pot rămâne acasă.

Dacă au semne de infecţie de căi respiratorii, lipsă de aer, tuse intensă, febră, acestea recomandă internarea sau prezentarea la evaluare pentru a se lua decizii de internare sau de rămânere la domiciliu, în funcţie şi de locurile în spital”, a spus Musta.

Medicul a precizat şi după cât timp de simptome uşoare, dar persistente, ar trebui pacienţii să meargă la spital, arată digi24.ro.

„La acest virus, în 5 – 7 zile starea se înrăutăţeşte, simptomele devin mai grave, atunci trebuie să sune la 112 ca să se interneze.   Dacă durează peste o săptămână este bine să se prezinte pentru evaluare pentru a analiza sindromul inflamator sau de coagulare şi să primească recomandări. Evaluarea se face într-o singură zi, când se fac investigaţii biologice conform unui protocol, investigaţii imagistice. Pacientul poate fi trimis acasă sau, dacă se consideră că este cazul, să fie internat într-un spital nivel 1 sau spital suport.

Citește și:

Studiu cutremurător! Ce categorie de pacienți riscă fie afectați pentru o perioadă lungă de timp de COVID-19

EXCLUSIV Ascensiune pe bază de familie în Guvernul Orban! În doar câteva luni, de la firmele mamei, a ajuns la Ministerul Muncii, candidat la Primărie, iar acum la Camera Deputaților!

Uluitor! Din ce fac bani generalii Silviu Predoiu, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Petre Tobă

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend