Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Semnificațiile acestei zilei. Pe ce alte date a mai fost în trecută sărbătorită ziua României

Publicat

in

​1 Decembrie este ziua în care românii de pretutindeni sărbătoresc drept Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor. În urmă cu 104 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare. Pe ce alte date a fost în trecută sărbătorită ziua României, ce obiceiuri și tradiții au românii de această zi specială, ce manifestări sunt planificate în ziua de azi, care sunt regulile de acces și zona restricțiilor rutiere, toate în articolul următor.

1 Decembrie – Ziua Natțională a RomânieiFoto: Dreamstime.com

Ziua Națională a României a fost stabilită pe data de 1 decembrie imediat după Revoluție, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Același act normativ stabilea că Ziua Națională pe 1 decembrie este și o sărbătoare publică și zi liberă pentru toți angajații.

VEZI ȘI:

Marea Unire de la 1918 – Acea zi de 1 Decembrie care a devenit Zi Națională pentru toți românii

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

“Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa atunci Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în trecut și pe 10 mai sau 23 august

Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.

Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

Foto: Regele Carol al II-lea și Regina Maria a Romanieila inaugurarea Arcului de Triumf din Capitala, la 1 decembrie 1936.

Tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie

Ziua Naţională a României este marcată an de an prin evenimente patriotice, în special prin parade militare – cele mai celebre fiind cea de la București de la Arcul de Triumf și cea de la Alba Iulia. Totodată peste tot în țară au loc parade militare mai mici sau ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor.

În catedralele, bisericile și mănăstirile din țară este oficializată slujba specifică” Te Deum”, prin care sunt pomeniți eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918.

De 1 decembrie au loc și ceremonii organizate de școli, deși în ultimii ani situația creată de pandemia COVID au limitat mutl aceste manifestații. Deobicei în școli și grădinițe sunt organizate serbări, iar copii îmbracă portul populari. Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile de stat din ţară, dar și în casele românilor patrioți. Mulți au ajuns în ultimii ani s-și monteze simbolic un mic tricolor și pe mașină.

Pe lângă acestea, Ziua Națională a României este marcată și ca o sărbătoare culinară care vine ca o deschidere a perioadei de Sărbători de Iarnă. Astfel, mulți români sărbătoresc pe 1 Decembrie cu un pahar cu vin, normal sau fieri, cu țuică fiartă, cu tradiționalii mici sau cu fasole cu ciolan.

Mai multe despre sărbătoarea culinară din jurul zilei de 1 Decembrie:

Parada militară de 1 Decembrie – Ce echipamente moderne vor fi prezentate de Armata română la: Sistemele HIMARS și Patriot, blindatele Piranha 5 și avioanele F-16

Parada militară de Ziua Națională a României marchează 104 ani de la Marea Unire, iar peste 1.500 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP defilează în Capitală, împreună cu peste 120 de mijloace tehnice, în timp ce aproape 30 de aeronave vor survola orașul. În premieră soldații români vor prezenta la parada din acest an două din cele mai noi echipamente intrate în dotarea Armatei Române: sistemul de rachete cu bătaie mare sol-sol HIMARS și sistemul defensiv antiaerian și antirachetă Patriot. Militari străini sunt prezenți cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Totodată, în zona Arcului de Triumf sunt amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale. Parada militară va începe la ora 11.00.

Armata română va participa la Parada Militară de Ziua Națională în 2022 cu o serie de echipamente noi și tehnică militară recent achiziționată în ultimii ani și intrate de curând în operarea forțelor armate române.

VEZI MAI MULTE:

1 decembrie 2022 – prima dată când Ziua Națională e serbată fără restricții după doi ani de pandemie COVID

Ziua Națională a României în 2022 va fi sărbătorită fără restricții, după ce doi ani la rândul manifestațiile programate au fost ținte cu restricții sanitare și măsuri de protecție pe fondul pandemiei COVID.

Spre exemplu, în 2021 organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României a fost permisă doar cu participarea, în zona oficială, a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reședință de județ a cel mult 200 de persoane.

În București, la ceremoniile de 1 decembrie de anul trecut, la parada de la Arcul de Triumf au putut participa doar persoanele care erau vaccinateîmpotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

1 Decembrie 2022 – Ziua Națională și parada militară de la Arcul de Triumf – Harta restricțiilor de circulație

Brigada Rutieră a Capitalei a precizat care sunt restricţii de circulaţie în jurul datei de 1 decembrie:

  • din 25 noiembrie, ora 08:00, până la 1 decembrie, ora 17:00: închiderea alveolei, în dreptul staţiei STB din Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul de mers dinspre Bdul Mareşal Constantin Prezan către Piaţa Presei Libere, pentru amplasarea sistemului de sonorizare;

În intervalul 30 noiembrie, ora 14:00 – 1 decembrie, ora 18:00:

  • restricţionarea parcării/staţionării voluntare în supralărgirea Şos. Pavel D. Kiseleff (rond Kiseleff) din dreptul Monumentului Infanteriei;
  • restricţionarea parcării autovehiculelor pe Str. Docenţilor;
  • blocarea traficului rutier pe Şos. Pavel D. Kiseleff şi a străzilor adiacente (între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Presei Libere, cu specificaţia că în pasajul de la Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal);
  • blocarea traficului pe Bdul Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
  • blocarea traficului pe Str. Alexandru Constantinescu, între Bdul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;
  • blocarea traficului pe Bdul Mareşal Alexandru Averescu, între Bdul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
  • blocarea traficului pe Str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanţu, Str. Docenţilor, Str. Mahatma Gandhi şi pe Str. Petofi Sandor;
  • blocarea traficului pe Str. Clucerului, între Str. Arh. Ion Mincu şi Bdul Mareşal Alexandru Averescu, şi a străzilor adiacente spre Bdul Ion Mihalache;
  • blocarea traficului pe Str. Gheorghe Brătianu, între Str. Arh. Ion Mincu şi Str. Docenţilor, şi a străzilor adiacente către Bdul Aviatorilor;
  • blocarea traficului pe Str. Uruguay, între Bdul Aviatorilor şi Şos. Kiseleff, şi a străzilor adiacente spre cele două bulevarde;
  • blocarea traficului pe Str. Monetăriei şi pe Aleea Primo Nebiolo;

În perioada 30 noiembrie, începând cu ora 09:00, până pe 1 decembrie, ora 19:00 se va bloca traficul rutier pe benzile I, II şi III în Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul dinspre Piaţa Presei Libere către Piaţa Victoriei, de la Aleea Primo Nebiolo până la Arcul de Triumf şi pe Str. Alexandru Constantinescu, pe ambele sensuri de mers, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale;

În ziua de 1 decembrie, în intervalul orar 07:00 – 13:00, interzicerea accesului pietonal, astfel:

– pe Şos. Kiseleff între Str. Primo Nebiolo şi Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia invitaţilor;

– pe Str. Alexandru Constantinescu, între Bdul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;

– pe Bdul Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, pe trotuarul din partea dreaptă în sensul de mers spre Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia reprezentanţilor mass-media;

– în Parcul Regele Mihai I între Aleea Michael Jackson (porţiunea cuprinsă între Piaţa Arcul de Triumf şi zona aleii de acces spre Muzeul Satului) – Aleea Grădina Japoneză – Aleea Aventura Parc şi Bdul Constantin Prezan;

* restricţionarea accesului pietonal, astfel:

– pe Şos. Kiseleff, între Piaţa Arcul de Triumf şi Str. Uruguay;

– pe Bdul Mareşal Alexandru Averescu, între Bdul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf; – pe Bdul Mareşal Constantin Prezan (pe trotuarul din partea stângă pornind de la Piaţa Charles de Gaulle) de la Str. Mr. Gheorghe Şonţu până la Piaţa Arcul de Triumf.

Traseele modificate temporar ale autobuzelor STB în marja zilei de 1 Decembrie

Traseele a şapte linii de autobuz din zonă vor fi modificate în jurul zilei de 1 decembrie.

Totodată, staţia “Arcul de Triumf” va fi mutată temporar, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI).

Astfel, staţia de autobuz “Arcul de Triumf” (aferentă liniilor 131, 331, 331B, 335, 361 şi 783) situată în Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul spre Piaţa Presei, va funcţiona pe Bd. Mareşal Constantin Prezan în zilele de 25 (începând cu ora 08.00), 26, 28, 29 şi 30 noiembrie 2022.

În ziua de 1 decembrie va fi suspendată şi staţia mutată pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, în perioada devierii totale a circulaţiei în zonă.

Conform sursei citate, în vederea desfăşurării repetiţiei generale, precum şi a manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, în ziua de 1 decembrie 2022, între orele 4:00 – 18:00, traficul rutier va fi restricţionat total pe Bd. Regele Mihai I (între Piaţa Presei şi Piaţa Arcul de Triumf), pe Şos. Kiseleff (între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei), pe Str. Alexandru Constantinescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi Bd. Mărăşti), pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, precum şi pe Bd. Mareşal Alexandru Averescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi Bd. Mărăşti).

Ca urmare, de la ora ieşirii vehiculelor pe trasee şi până la ridicarea restricţiilor de circulaţie, următoarele linii de autobuz vor fi deviate astfel:

  • Linia 131 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal “Complex Comercial Băneasa”;
  • Linia 205 va funcţiona pe traseul actual între terminalul “Străuleşti” şi Piaţa Presei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Mărăşti, Str. Alexandru Constantinescu, Bd. Ion Mihalache, apoi traseul actual;
  • Linia 282 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul “Şoseaua Fundeni” şi intersecţia Str. Radu Beller/ Calea Dorobanţi, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Calea Dorobanţi, Bd. Iancu de Hunedoara, prin Pasajul Victoria, Şos. Nicolae Titulescu, apoi traseul actual;
  • Linia 331 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, Bd. Poligrafiei, apoi traseul actual;
  • Linia 335 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul “Faur” şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal “Complex Comercial Băneasa”.

De asemenea, Linia 361 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul “Complex Comercial Băneasa” şi intersecţia Şos. Bucureşti-Ploieşti/Bd. Aerogării, apoi pe un traseu modificat pe Bd. Aerogării, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Beijing, Bd. Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Cal. Victoriei, apoi traseul actual până la Piaţa Unirii, cu întoarcere pe Bd. I.C. Brătianu, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Gheorghe Magheru, Bd. Lascăr Catargiu, Piaţa Victoriei, Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal “Complex Comercial Băneasa”.

Linia 783 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, apoi pe traseul actual.

Cum va circula metroul de Ziua Națională și în minivacanța din jurul zilei de 1 Decembrie. Programul Metrorex

Declararea zilei de vineri 2 decembrie drept zi liberă pentru bugetari a făcut ca perioada 30 noiembrie – 4 decembrie să se transforme practic într-o minivacanță pentru mulți, iar circulația trenurilor de metrou a fost adaptată întocmai.

  • Astfel, potrivit Metrorex, în perioada 30.11.2022 – 04.12.2022, circulația trenurilor de metrou se va desfășura conform graficelor aprobate pentru weekend și sărbători legale, la un interval de 10 minute, pe toate magistralele de metrou.

„Pentru a veni în întâmpinarea celor care vor să asiste la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Naționale, Metrorex va introduce trenuri suplimentare, după caz, pentru preluarea fluxurilor crescute de călători”, anunță Metrorex.

Citește și:

Sursă fotografie principală articol: 132805206©|Dreamstime.com

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

În urma cercetărilor, comisia internă a Spitalului “Sf. Pantelimon” din București a constatat că nu există nicio abatere profesională

Publicat

in

De

Comisia internă a Spitalului “Sf. Pantelimon” din Capitală nu a constatat nicio abatere profesională în urma cercetărilor efectuate cu privire la cele 17 decese produse luna aceasta în decurs de patru zile în secţia ATI şi considerate suspecte, scrie Rador Radio România.

Şi Corpul de control al ministrului sănătăţii a finalizat ancheta. Astfel nu există nicio dovadă că ar fi fost modificată doza de noradrenalină administrată pacienţilor, conform reclamaţiei iniţiale privind o posibilă eroare în administrare, iar sesizarea depusă şi datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă, atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a secţiei de terapie intensivă, influenţată şi de fluctuaţia de cadre medicale de la ATI, se arată în raportul comisiei interne a unităţii medicale.

Aceasta consideră că se impun măsuri urgente pentru ridicarea nivelului profesional al angajaţilor din secţie şi a gradului de empatie cu pacienţii şi rudele acestora.

Echipa de control de la minister a constatat că sesizările formulate de angajaţii spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză.

Citeste mai mult

NATIONAL

Aproape nimic nu poate provoca întârzierea trenurilor de mare viteză în Japonia. Şi, totuşi, un şarpe a făcut-o

Publicat

in

De

Aproape nimic nu poate face ca faimoasele trenuri de mare viteză din Japonia, aşa-numitele trenuri-glonţ, să aibă întârzieri, dar un şarpe micuţ care s-a strecurat într-un vagon de pasageri a reuşit să facă acest lucru, deşi pentru doar 17 minute, relatează News.ro citând CNN.

Un depou cu trenuri ShinkansenFoto: Mike Clegg | Dreamstime.com

Marţi, un călător a raportat personalului din gara din Tokyo că un şarpe de 40 de centimetri a fost observat în vagonul unui tren care venea dinspre Nagoya, potrivit companiei feroviare centrale a Japoniei.

Trenul era programat să plece spre oraşul Osaka, dar a fost scos din circulaţie ca măsură de precauţie. Un alt tren a trebuit să fie alocat pentru această rută, ceea ce a provocat o întârziere de 17 minute care – deşi scurtă, după standardele multor alte căi ferate naţionale – a fost relativ semnificativă Japonia, unde punctualitatea impecabilă a serviciilor feroviare este renumită.

Nu a fost panică şi nu au fost raportaţi răniţi ca urmare a prezenţei reptilei, dar peste 600 de pasageri au fost afectaţi de această întârziere de 17 minute.

Specia şarpelui este deocamdată necunoscută, iar o analiză este în curs de desfăşurare pentru a determina cum a ajuns şarpele la bord, a declarat compania feroviară pentru CNN.

Clienţii Shinkansen pot aduce la bord câini de talie mică, pisici şi alte animale, inclusiv porumbei – dar nu şerpi. „Este greu de imaginat că şerpi sălbatici s-au urcat cumva în tren într-una dintre staţii. Avem reguli care interzic aducerea şerpilor în Shinkansen”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP. „Dar nu verificăm bagajele pasagerilor”, a adăugat el.

Trenul-glonţ, cunoscut sub numele de Shinkansen în Japonia, este cunoscut pentru eficienţa sa, precum şi pentru vitezele de până la 320 de kilometri pe oră. Navetiştii din Japonia mizează pe fiabilitatea serviciului feroviare. În 2017, un conductor al unui tren, Tsukuba Express, a declanşat scuze în lanţ după ce a plecat cu 20 de secunde mai devreme, reaminteşte CNN.

Patrulele efectuate de agenţi de securitate în uniformă la bordul trenurilor de mare viteză au fost intensificate după o înjunghiere mortală în 2018 într-un tren Shinkansen, o crimă ce a şocat Japonia, în mod normal o ţară ultra-sigură.

Securitate suplimentară a fost adăugată pentru Jocurile Olimpice de vară din 2021 şi pentru reuniunile Grupului celor Şapte de anul trecut.

Lansată pentru prima dată în 1964, reţeaua Shinkansen nu a avut niciodată un accident soldat cu moartea sau rănirea vreunui pasager, potrivit Japan Railways.

Trenurile au o întârziere medie de 0,2 minute. (News.ro)

foto: Mike Clegg | Dreamstime.com

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend