Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

​VIDEO Inundații în 90 de localități din 19 județe. O femeie a murit luată de viitură în Vaslui / Drumuri naționale afectate / Probleme și pe calea ferată, în Alba – UPDATE

Publicat

in

Sute de gospodării au fost inundate, multe persoane având nevoie să fie evacuate din calea apelor. Cea mai gravă situație este în Vaslui, unde o femeie a murit luată de viitură, potrivit IGSU. De asemenea, mai multe drumuri naţionale din judeţe din Moldova și Transilvania sunt blocate, marţi, din cauza inundaţiilor, anunță Infotrafic. În județul Alba este afectat și traficul feroviar, fiind oprite cinci trenuri, după ce calea ferată a fost acoperită de apă.

Luni, ploile torențiale au provocat inundații în 19 județe – Arad, Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Mureș, Neamț, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea. Cele mai afectate sunt județele Alba, Bihor, Caraș-Severin, Harghita, Mureș, Neamț și Suceava, conform IGSU.

Pompierii au scos apa din 171 case, 286 curți și 98 beciuri/subsoluri.

În Aiud, județul Alba, a fost nevoie de evacuarea unei familii din locuința inundată, unde trăiau doi adulți și un copil de 9 luni.

În localitatea Dimitrie Cantemir, județul Vaslui, o femeie de 77 de ani a fost luată de viitură luni după-amiază. Ea a fost găsită decedată marți dimineață. “În această dimineață, la ora 09.50, persoana dată dispărută a fost găsită decedată în apa râului Elan”, a anunțat ISU Vaslui.

Totodată, în localitatea Oravița, județul Caraș-Severin, au fost evacuate trei persoane dintr-o anexă inundată din cauza precipitațiilor din ultima perioadă, care au dus scurgeri de pe versanți, torenți și pâraie.

În județul Bihor în localitățile Budoi, Voievozi și Cupăr au fost salvate din calea viiturii șase persoane, care nu au avut nevoie de îngriji medicale.

În județul Botoșani, la Rădăuți Prut, viitura a surprins un autoturism, iar cele patru persoane aflate în interior au rămas blocate. A fost nevoie de intervenția pompierilor și a unui buldoexcavator pentru a-i duce într-un loc sigur.

Drumuri naționale inundate

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, marți dimineață în județul Neamț circulația este întreruptă pe DN15 (în localitatea Bistricioara), pe DN15B (în localitatea Pipirig) și pe DJ 155F (la Izvoru Muntelui).

În județul Mureș, traficul rutier este îngreunat pe DN15, în localitataea Petelea, după ce râul Mureș a ieșit din albie, afectând o porțiune de aproximativ 300 de metri din drum.

În județul Botoșani, traficul a fost întrerupt, din cauza vremii nefavorabile, pe DN29A (localitatea Rediu). La ora transmiterii știrii, însă, circulația s-a reluat în condiții normale.

Și în județul Brașov, pe DN1 se circulă cu dificultate, după ce drumul a fost inundat între localitățile Șercaia și Mândra, la kilometrul 224.

În județul Bihor, au fost inundate DN76 (localitataea Nucet), DN75 (localitatea Cărpinet) și DJ 191B (localitatea Voivozi), dar apele s-au retras, marți dimineața, și circulația rutieră a fost reluată.

În județul Vaslui, a fost blocat traficul pe DJ 247, între localitățile Telejna și Zăpodeni.

Trenuri blocate

Marți dimineață cinci trenuri sunt blocate în județul Alba, iar călătorii sunt preluați cu mașini între Teiuș-Aiud și Aiud, după ce calea ferată a fost acoperită de apă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan, circulația trenurilor este oprită în stația Aiud, aflată pe secția CF Teiuș – Războieni, după ce liniile și peroanele au fost inundate.

„Din cauza nivelului crescut al apelor, care au acoperit liniile de cale ferată și 5 macazuri, traficul feroviar nu se poate realiza în condiții de siguranță. Regionala CF Brașov asigură transbordare cu mijloace auto pe relația Teiuș – Aiud și Auid – Războieni pentru următoarele trenuri: R 3083, IR 1835,IR 1836, R 2441 și R 2442”, a spus Brânzan.

De asemenea, și pe porțiunea Mureni – Bea traficul feroviar este afectat pe firul II de circulație, din cauza copacilor căzuți pe linia de contact, fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică.

Trenurile pe această porțiune vor circula pe firul I, după remedierea defecțiunilor la sistemul de alimentare cu energie electrică a liniei de contact, potrivit sursei citate.

La ora transmiterii știrii, trenul R 3500 staționează temporar în stația Mureni, acesta urmând să fie reînscris în circulație pe firul I.

Pe celelalte magistrale și secții de cale ferată, circulația trenurilor se desfășoară în condiții normale de trafic, menționează sursa citată.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Stradă surpată în Slănic Prahova, ce măsuri au luat autoritățile: trafic complet interzis în zonă, un bloc, un magazin și sediului Poliției – evacuate

Publicat

in

De

Autoritățile prahovene au decis joi, referitor la situația de urgență din orașul Slănic Prahova, unde o porțiune a unei străzi s-a prăbușit, evacuarea unor imobile din zonă, interzicerea completă a traficului, atât rutier cat și pietonal, precum și efectuarea unei expertize de specialitate pentru stabilirea exactă a cauzei ce a condus la tasarea terenului.

Stradă surpată în Slănic PrahovaFoto: Primăria Comunei Bertea

Amintim că o parte a unei străzi din Slănic, județul Prahova, s-a surpat joi dimineață, chiar în fața sediului Poliției din localitate. Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a informat că 20 de persoane au fost evacuate din zonă și că a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Într-un comunicat remis joi seară, după ședința Comitetului pentru Situații de Urgență, autoritățile locale anunță că, „după evaluarea preliminară efectuată de experții cooptați în gestionarea acestei situații de urgență, au fost adoptate următoarele măsuri preventive:

  • – Extinderea perimetrului de siguranță, prin evacuarea unei scări de bloc a unui imobil din vecinătate, a postului de poliție și a unui operator economic;
  • – Interzicerea completă a traficului, atât rutier, cat și pietonal în zona perimetrului de siguranță;
  • – Efectuarea zilnică de măsurători de specialitate pentru a se determina dacă terenul continuă să se deplaseze;
  • – Inițierea demersurilor necesare pentru efectuarea expertizei de specialitate care are ca scop stabilirea exactă a cauzei ce a condus la tasarea terenului;
  • – Monitorizarea permanentă a situației”.

Cominicatul precizează totodată că „la nivelul autorității publice locale au fost identificate spații pentru cazarea persoanelor din imobilele evacuate, urmând ca, în situația în care acestea vor solicita sprijin, să fie direcționate spre aceste locații”.

De asemenea, menționează sursa citată, „evenimentul este atent monitorizat la nivel central, iar echipaje operative ale IGSU, Poliției Române și ale Jandarmeriei Române sunt prezente la fața locului pentru gestionarea optimă a situației”.

FOTO / VIDEO ​Stradă surpată în Slănic Prahova

Publicația locală PrahovaInfo a relatat că este vorba despre strada 23 August, iar în imaginile apărute pe rețelele de socializare se poate vedea că în zonă sunt blocuri.

Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, a decis evacuarea persoanelor din zona afectată. „A fost dispusă și măsura evacuării persoanelor aflate în proximitatea sau în zona afectată până la efectuarea tuturor verificărilor de către specialiștii în domeniu”, a transmis DSU.

Motivul surpării străzii ar putea fi zăcământul de sare pe care stă întreaga localitate, a scris PrahovaInfo.ro. Directorul de producție al Salrom, Irina Muller, a susținut, la postul Digi24, că „surparea nu are nicio legătură cu exploatarea sării”, pentru că zona se află departe de punctele de exploatare.

„Deocamdată, în situația de față, nu puteam lua măsuri, pentru că nu avem de unde să știm ce este dedesubt. Vom vedea ce vor spune specialiștii. Trebuie să ținem cont că în Slănic se exploatează sarea de 2000 de ani, iar noi știm doar ce s-a întâmplat în ultimii 200 de ani. Încă nu putem ști dacă trebuie să strămutăm familii din zona afectată. În privința apei din Baia Baciului, a scăzut apa, în timp, și monitorizăm fenomenul”, a declarat primarul Costea Daneluș.

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a declarat, la Digi24, că „dacă situația o va impune, oamenii din zonă vor fi evacuați”.

„Autoritățile locale au luat primele măsuri – convocarea Comitetului local pentru situații de urgență, urmând să decidă ce se va face în perioada următoare. Dacă se impune vom recurge și la evacuarea populației”, a declarat prefectul.

Întrebat câte persoane locuiesc în zona afectată, el a spus că nu are informații și că urmează să ajungă la fața locului.

La fața locului sunt în acest moment reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova.

Publicația locală notează și că anul trecut au apărut surpări într-o altă zonă a orașului, care au afectat câteva case.

Citeste mai mult

NATIONAL

Clotilde Armand a explodat: Ciolacu și PSD-iștii îmi cer demisia. O să mai stau pe aici ca să vă scot din minți

Publicat

in

De

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din Bucureşti, trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, afirmă că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut reprezentanţii PSD. ”Marcele… ia-ţi un pix şi o hârtie şi scrie pe silabe: Fără penali în funcţii publice are la bază o iniţiativă cetăţenească ce are ca scop interzicerea cetăţenilor condamnaţi definitiv să mai ocupe funcţii publice în instituţiile de stat”, adaugă Armand.

”Inevitabilul s-a produs. Ciolacu prin partidul lui de politicieni «incoruptibili şi cinstiţi» au zis să-mi dau demisia pentru că au auzit şi ei de «Fără penali în funcţii publice». Aşa le-au zis consultanţii PSD PNL să strige de acum. Bineînţeles că mi s-a făcut din nou milă de Ciolacu”, a arătat Clotilde Armand, joi seară, într-o postare pe Facebook.

Ea a subliniat că iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice” se referă la persoanele care au o condamnare definitivă.

”Marcele… ia-ţi un pix şi o hârtie şi scrie pe silabe: Fără penali în funcţii publice are la bază o iniţiativă cetăţenească ce are ca scop interzicerea cetăţenilor condamnaţi definitiv să mai ocupe funcţii publice în instituţiile de stat. Cât despre demisia mea… hmm. M-am gândit foarte bine şi vreau să vă transmit că mai stau pe aici. Aşa, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura. Nu mai plângeţi oameni buni din PNL PSD pentru că eu tot voi candida. Iar Marcel al vostru tot la covrigărie se întoarce”, a conchis Armand.

Procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Armand s-a desemnat manager al unui proiect şi a semnat patru dispoziţii prin care şi-a însuşit 18.720 lei.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că nu comentează trimiterea în judecată a edilului sectorului 1 Clotilde Armand, pentru că „e o doamnă”, în primul rând. „Părerea mea, să-şi ia un avocat bun, fiindcă a încălcat legea în mod evident”, a completat liderul PSD, care a adăugat că nu a avut niciodată covrigărie, referindu-se la mesajul lui Armand pentru el în care i-a spus că îl va trimite la covrigărie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend