Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Încă cinci minute și plămânii ar fi cedat”. Soldații ucraineni povestesc experiența lor cu „ucigașul tăcut”, armele chimice pe care Rusia le folosește din ce în ce mai mult pentru a ocupa total Donbasul

Publicat

in

Ucrainenii au spus în repetate rânduri că rușii folosesc arme chimice interzise împotriva soldaților ucraineni aflați în tranșee, Statele Unite au acuzat și ele că rușii fac acest lucru, acum Rusia a început să desfășoare din ce în ce mai mult agenți chimici în misiunea sa de a ocupa ultimele orașe din Donbas, care încă sunt sub controlul Kievului. Îi sufocă la propriu pe ucraineni, pentru a-i face să se retragă sat cu sat, scrie Kyiv Independent.

„M-am gândit la tot ce ar fi trebuit și la ce nu ar fi trebuit să mă gândesc”, a spus Igor, un infanterist care își aduce aminte cum, în timp ce se afla în tranșee de lângă Ceasiv Iar, Donețk, în februarie, a văzut un fum alb sufocant care s-a extins până unde era poziționat. 

O dronă rusă tocmai a aruncat o grenadă cu gaz în tranșee, o practică interzisă la nivel internațional în război folosită pentru a sufoca soldații ucraineni care se ascund. Forțați să iasă în aer liber, ucrainenii au devenit imediat ținte vulnerabile pentru dronele și artileria rusă.

Rusia a desfășurat din ce în ce mai mulți agenți chimici în marea sa ofensivă pentru a ocupa ultimele orașe din regiunea Donbas aflate sub control ucrainean. Tactica de sufocare este de a elimina unitățile din tranșee și de a slăbi moralul soldaților ucraineni care se retrag sat cu sat în est, de aproape un an.

„Încă cinci minute și plămânii ar fi cedat”

Atacul prin care a trecut Igor a avut loc în timp ce Rusia și-a intensificat utilizarea ilegală a agenților chimici în timpul invaziei sale pe scară largă lansată în urmă cu 2,5 ani la peste 4.000 de cazuri înregistrate oficial, marcând o creștere bruscă de la aproximativ 600 până în ianuarie, potrivit armatei ucrainene.

Soldatul a spus că se simțea că îi este imposibil să respire în interiorul șanțului. Simțea că îi ard plămânii. Erau patru oameni în acea poziție, dar numai Igor nu avea mască de gaz pentru că o dăduse pe a lui unui coleg mai în vârstă. Și-a acoperit gura cu șervețele umede și le-a schimbat la fiecare cinci minute.  

O altă dronă rusă zbura deasupra, așteptând să iasă ucrainenii, potrivit lui Igor. Au trecut aproximativ 15 minute înainte ca drona să plece, permițând unității lui Igor să se mute într-un alt adăpost. 

„Încă cinci minute (în tranșeele contaminate cu gaz) și plămânii ar fi cedat”, a spus Igor, din noua sa ascunzătoare.

„Știam că dacă dorm, nu mă voi trezi”, a spus Igor, în timp ce de la Primul Război Mondial când un impas a încurajat folosirea gazelor ucigașe, în războiul din Ucraina Rusia folosește UAV-uri pentru a arunca cu precizie grenade cu gaz în tranșee.

A reușit să ajungă într-un final la medici, dar gazul inhalat atunci i-a afectat sănătatea și nu mai poate alerga mai mult de 10 metri fără să rămână fără suflu.

Rusia a intensificat folosirea armelor chimice de la începutul anului

Mărturia sergentului  de la Batalionul Special Separat 214 OPFOR se numără printre cele peste 4.000 de cazuri înregistrate oficial în care Rusia a încălcat Convenția privind Armele Chimice din 1993, un tratat de dezarmare de după Războiul Rece care interzice folosirea armelor chimice în război și obligă țările să le elimine. Organizația Națiunilor Unite pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) spune că gazele lacrimogene sunt „considerate arme chimice dacă sunt folosite ca metodă de război”.

Utilizarea atacurilor cu gaz de către Rusia este în creștere. În ianuarie, au fost înregistrate 229 de cazuri, față de 639 în iunie și 358 în iulie, potrivit Forțelor de sprijin ale armatei ucrainene, o ramură a armatei responsabilă cu inspectarea războiului chimic.

Soldații și ofițerii ucraineni intervievați au recunoscut că tactica este eficientă, permițând Moscovei să captureze ocazional poziții fără a le distruge.  

„Reacția ta naturală este să ieși naibii de acolo pentru că te simți ca și cum ai muri”, a spus Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Regimentului Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear al Regatului Unit.

„Și așa băieții ies din șanț, iar apoi rușii îl urmăresc imediat cu foc și artilerie”, a adăugat el, descriind epoca modernă în care armele ilegale din trecut sunt combinate cu ucigașii de ultimă generație – dronele.

Numărul exact de soldați care au fost răniți sau uciși de arme convenționale după un atac cu gaz nu este cunoscut, dar de Bretton-Gordon a spus că se așteaptă să fie „mulți”. Concentrațiile de gaz, a adăugat el, pot rămâne de la câteva minute până la o jumătate de oră.

Ucraina spune că aproximativ 2.000 de soldați au solicitat îngrijiri medicale după un atac cu arme chimice și se confirmă că cel puțin doi au murit direct din cauza otrăvirii cu gaze din iulie. Dar alte zeci de cazuri ar fi putut rămâne neînregistrate, soldații fiind uciși sau răniți ca urmare a dezorientarii sau forțați să fugă.

Colonelul ucrainean Artem Vlasiuk de la Comandamentul pentru protecția împotriva radiațiilor, chimiei și biologice al forțelor de sprijin a declarat pentru Kyiv Independent că trupele ruse desfășoară gaze lacrimogene CS și CN.  

Vlasiuk a mai spus că au existat „mai multe cazuri” de trupe rusești care au folosit amoniac și cloropicrina pe câmpul de luptă, acesta din urmă fiind cel mai periculos. 

SUA au acuzat Rusia că a folosit cloropicrina, adesea folosită în agricultură și folosită pe scară largă în timpul Primului Război Mondial.

„Utilizarea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil determinată de dorința forțelor ruse de a îndepărta forțele ucrainene din pozițiile fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, a declarat în mai Departamentul de Stat al SUA, afirmând că Moscova a încălcat Convenția privind armele chimice

Vaporii de cloropicrină provoacă o iritație intensă a pielii și a ochilor, iar inhalarea poate afecta organele interne.

Declarația a venit în momentul în care Departamentul de Stat a impus sancțiuni împotriva a „trei entități guvernamentale ruse asociate cu programele de arme chimice și biologice ale Rusiei și a patru companii rusești care au contribuit la astfel de entități”.
Soldații ucraineni au probleme adesea în a identifica gazul de pe câmpul de luptă. Simptomele frecvent citate includ greață, vărsături, iritații ale ochilor și ale pielii, tuse excesivă, constricție și sufocare.

Ucraina a declarat că a transmis OIAC în iulie „informații detaliate și concrete despre încălcările grave de către Rusia ale prevederilor Convenției privind armele chimice”.

Delegația ucraineană la OIAC a subliniat că Rusia „a sporit semnificativ utilizarea armelor chimice și a agenților chimici de control al revoltelor” și „se bazează foarte mult” pe aceștia pe câmpul de luptă. Potrivit Forțelor de sprijin ale armatei ucrainene, Rusia efectuează acum de trei ori mai multe atacuri cu gaze pe lună decât făcea la începutul anului.

Loading

NATIONAL

Stenograme explozive cu Marian Vanghelie care se laudă că îl face președinte pe Mircea Geoană: ‘Îl știu cum știu chiloții de pe mine’

Publicat

in

Stenograme explozive cu Marian Vanghelie care se laudă că îl face președinte pe Mircea Geoană. Planul și cine este ministrul pe care vrea să îl ia alături, vedeți în stenogramele prezentate vineri seară de România Tv. Menționăm că „Baba” din stenograme este fostul ministru PSD Ecaterina Andronescu.

*

M.VANGHELIE: Avem nevoie de Androneasca.

R.CRISTESCU: Clar, evident, nu contest.

M.VANGHELIE: Vreau să spun că și Geoană e (?) pe facultate. S-au dus ăștia, Apostolache, când au fost ăia zece parlamentari.

R.CRISTESCU: Altă prostie.

M.VANGHELIE: S-au dus ăia acolo. Acuma, se mai știe ce au făcut ei?

C.RĂDULESCU: Dar cu ce ne ajută?

R.CRISTESCU: Are nume.

M.VANGHELIE: Imagine.

C.RĂDULESCU: Stai, cu ce ne ajută ea, cu ce?

M.VANGHELIE: Aduce și niște retorici de profesor universitar.

C.RĂDULESCU: Aduce?!

M.VANGHELIE: Aduce, aduce. A vorbit cu Cristi pe telefon, a vorbit cu Geoană pe telefon. Baba e bună!

C.RĂDULESCU: Dar să o văd la televizor că iese să spună: ”Îl susțin pe Mircea…împotriva PSD. Că nu zice niciodată.

M.VANGHELIE: Iese baba. Tu știi cum e cu astea.

R.CRISTESCU: Dar la PSDI cine e președinte?

M.VANGHELIE: Eu sunt președinte. Baba e președinte de Consiliu Național

*

M.VANGHELIE: PSDI partidul… Dar noi, partidul, independent Geoană: „Noi îl susținem pe Mircea Geoană candidat.”

R.CRISTESCU: Am înțeles.

M.VANGHELIE: Păi dacă sunt toți colegii lui, cum să nu-l susțină?

R.CRISTESCU: Și atunci Diaconescu până pe 4 se retrage și spune: „Domnule, eu mă retrag.”

*

M.VANGHELIE: Și-i dau și lui Mircea ce vrea. Că lui Mircea îi e frică se lipească puternic de mine cu ceasurile. El s-a dus cu ele, eu n-am făcut nimic. Dar mi-a trecut supărarea pe el. Că eu, și dacă rămân supărat: pe cine are el? Pe cine băga? Eu îi știu toate defectele, și lui, și nevestei, și soacră—sii. Ale tuturor. Din șase face două. Cu cine faci? Cu Ciolacu ce faci?

*

M.VANGHELIE: Geoană este fricos. Baba tot așa mi-a zis, să stabilesc eu.

*

M. VANGHELIE: Omule, nu-l știe nici dracul pe Geoană, știu ce are în c*r

*

M. VANGHELIE: Dacă nu era problema cu ceasurile, ca să vorbim direct.

RC: Lua-le-ar naiba de ceasuri!

M. VANGHELIE: El le-a dus, că eu nu am scris nimic, că el știe acum. I le-a dat înapoi. Eu propuneam încă două persoane lângă mine și luam 20% din PSD cu Geoană. Și acum nu vreau să se întâmple, doamne ferește, și sunt 300 de la Externe

*

M. VANGHELIE: Păi el așa îi spun americanii. Noi nu scoatem, mai spun ceva, eu cum îi spui Geoană, cum știu chiloții după mine.

*

M. VANGHELIE: Am dat 300 de mii numai pe semnături, dacă vrei să știi așa.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Shigeru Ishibam discută cu omologul chinez, Li Qiang, în cadrul summitului ASEAN

Publicat

in

Premierul japonez Shigeru Ishiba i-a cerut ”explicaţii complete” cu privire la pătrunderea în august a unui avion militar chinez în spaţiul aerian japonez, în prima sa întâlnire tête-à-tête cu omologul său chinez, lui Li Qiang, anunţă vineri Tokyo, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Premierul Ishiba a reiterat îngrijorările grave ale Japoniei cu privire la situaţia de la Matrea Chinei de Est, inclusiv intensificarea activităţilor militare chineze în zone din jurul Japoniei”, a anunţat Ministerul japonez de Externe.

Shigeru Ishiba a prezentat ”îngrijorile grave” ale Tokyo cu privire la ”situaţia de la Marea Chinei de Sud, de la Hong Kong, în regiunea autonomă uigură Xinjiang şi în alte regiuni” şi a subliniat importanţa păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan, potrivit ministerului japonez.

În cadrul acestei reuniuni, care a avut loc joi, în marja summitului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), în Laos, Shigeru Ishiba a evocat de asemenea trecerea portavionului chinez Liaoning printre două insule japoneze situate în apropiere de taiwan, în septembrie,

La scurt timp după aceea, o navă de război japoneză a trecut pentru prima oară prin Strâmtoarea Taiwan, înfuriind Beijingul.

Noul premier japonez, în vârstă de 67 de ani, care se afla în prima sa vizită în străinătate, a cerut Chinei să asigure siguranţa cetăţenilor japonezi, după uciderea unui elev japonez la Shenzhen, în sudul Chinei, în septembrie, între alte incidente recente.

Cei doi au fost de acord asupra necesităţii unui dialog ”constructiv şi stabil” între cele două ţări şi au anunţat că ”vor menţine o comunicare la toate nivelurile între Japonia şi China, inclusiv la vârf.

Beijingul a anunţat în septembrie că urmează să relaxeze treptat interzicerea importului de fructe de mare japoneze, impusă în 2023 din cauza deversării în ocean a unor ape tratate provenind de la Centrala Nucleară avariată Fukushima.

Presa japoneză scrie că Ishiba vrea să relaxeze tensiunile, în vederea unei întâlniri cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

„Fără precedent”. Șase pacienți au contractat HIV de la organe infectate, în urma unor transplanturi, în Brazilia

Publicat

in

Șase pacienți care au beneficiat de transplanturi au fost testați pozitiv pentru HIV, după ce au primit organe infectate de la serviciul de donare de organe din Rio de Janeiro, au anunțat vineri oficiali de stat din Brazilia, potrivit Reuters.

Biroul secretarului pentru sănătate din Rio a precizat că un laborator responsabil cu efectuarea testelor pe organele donate a fost suspendat, după ce organele de la doi donatori au fost transplantate la șase persoane aflate pe lista de așteptare a statului.

Alți pacienți care au fost supuși unor transplanturi au fost examinați pentru a se stabili dacă organele pe care le-au primit au fost infectate, iar toate organele stocate de la donatori până în decembrie 2023, când a fost angajat respectivul laborator, sunt testate, a mai transmis Ministerul sănătății din statul Rio de Janeiro.

„Acest lucru nu are precedent”, a afirmat ministerul, într-un comunicat de presă.

Poliția investighează cine a fost responsabil pentru testările eronate ale organelor.

Autoritățile sanitare au fost alertate cu privire la problemă atunci când un beneficiar de transplant de inimă s-a plâns că are probleme de sănătate și a fost testat pozitiv pentru HIV. Alți doi pacienți care au primit fiecare câte un rinichi au fost, de asemenea, testați pozitiv, au precizat autoritățile.

Medicii și-au exprimat îngrijorarea că această greșeală gravă ar putea submina încrederea publicului în serviciul de donare de organe și ar putea reduce numărul de donatori.

Serviciul de transplant din Rio de Janeiro datează din 2006, peste 16.000 de persoane beneficiind de atunci de organe donate, a adăugat guvernul statal.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO ‘Bebelușul miracol’ al uraganului Milton: O tânără mamă a adus pe lume un băiețel în plină furtună

Publicat

in

O femeie în vârstă de 22 de ani a adus pe lume un băiețel în timpul devastatorului uragan Milton, după ce a făcut o călătorie periculoasă către spital, scrie Sky News, potrivit Mediafax.

Însărcinată în 39 de săptămâni, Kenzie Lewellen și-a început travaliul în timp ce casa ei din Port Charlotte, Florida, SUA, era deja inundată, înainte ca furtuna să lovească statul.

Cu ajutorul mamei sale, ea și partenerul său, Dewey Bennett, au reușit să ajungă la Spitalul Memorial Sarasota din Venice, Florida. În ciuda condițiilor periculoase de pe drum, Lewellen a ajuns la spital, unde a fost necesară o cezariană de urgență din cauza poziției necorespunzătoare a copilului.

În timpul travaliului, Lewellen a asistat la distrugerea cauzată de uragan din fereastra salonului său, inclusiv la dezrădăcinarea unui copac. Băiețelul, Dewey Lester Bennett IV, s-a născut în siguranță, cântărind 3,6 kilograme.

„Este un bebeluș miracol”, a declarat tânăra mamă.

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Victor Ponta s-a reînscris în PSD și va fi ‘locomotivă’ la parlamentare

Publicat

in

Fostul premier și președinte al PSD, Victor Ponta, s-a reînscris în partid și va deschide lista candidaților PSD la Camera Deputaților în județul Dâmbovița.

Ponta a fost exclus din PSD în iunie 2017, după ce a votat în Parlament împotriva demiterii guvernului Sorin Grindeanu, iar ulterior a devenit secretar general al Guvernului intrând în conflict cu Liviu Dragnea, liderul PSD la acea vreme.

Ulterior, a înființat partidul ProRomânia, alături de Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, partid în care s-au înscris apoi lideri excluși sau demisionari din PSD, precum Mihai Tudose, Ion Mocioalcă, Nicolae Bănicioiu, Corina Crețu, Adrian Țuțuianu, dar și numeroși parlamentari PSD.

Din august 2023, Victor Ponta, ocupă funcția de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu în domeniul relațiilor economice internaționale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Israelul, în alertă maximă, în timp ce evreii sărbătoresc Yom Kippur, pentru prima dată în vreme de război activ după 1973

Publicat

in

Israelul a intrat în alertă de securitate vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilele atacuri teroriste, iar forțele de securitate au fost mobilizate pe drumurile principale, centrele orașelor și lângă Zidul Plângerii, acordând o atenție specială orașelor cu populație mixtă (evrei și arabi), în timp ce evreii religioși au intrat în cele 25 de ore de post și rugăciune ynetnew și Times of Israel.

Pentru prima dată din 1973 aflată într-un război activ de Ziua Sfântă, Israelul este în alertă maximă, în timp ce trupele continuă operațiunile de luptă în Liban și Gaza. Sisteme speciale de alertă sunt în vigoare pentru a avertiza populația de eventuale tiruri de rachete, care sunt aproape constante. 

Peste 120 de rachete au fost trase asupra Israelului în primele ore ale sărbătorii.

Având în vedere situația de securitate, Comandamentul IDF i-a îndemnat pe rezidenți să se asigure că au acces la sisteme speciale de avertizare instituite pentru a-i alerta asupra pericolelor specifice, cum ar fi atacul cu rachete sau avertismente în cazul escaladării războiului.

Pe măsură ce se apropia apusul soarelui, toate emisiunile locale de radio, televiziune și internet și site-urile de știri au tăcut treptat, cu toate acestea, mai mulți au menționat că sunt pregătiți să reia operațiunile în cazul unor evenimente majore.

Pentru evreii religioși și tradiționali, perioada de 25 de ore de post și rugăciune începea la ora 17:31, la Ierusalim, și la 17:51, în Tel Aviv. Se va încheia sâmbătă la ora 18:46. și, respectiv, 18:48.

Rabinul-șef sefard David Yosef a afirmat că există protocoale ale IDF care interzic soldaților implicați în luptă activă să postească de Yom Kippur.

De asemenea, nu trebuie să limiteze cantitatea de hrană și lichide, ci să consume așa cum o fac în mod normal.”

Potrivit legii, salvarea vieții umane are prioritate față de aderarea la strictețile religioase, inclusiv interzicerea de a mânca în Yom Kippur, o zi de post dedicată introspecției și pocăinței.

Anul acesta este pentru prima dată când Israelul se află într-o stare de război activ de Yom Kippur din 1973, când a suferit un atac surpriză în Ziua Sfântă din partea armatelor Egiptului și Siriei.

Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu a început în urmă cu un an, pe 7 octombrie, când militanții Hamas au lansat un atac surpriză asupra Israelului, ucigând 1.200 de israelieni. Alte 251 de persoane, inclusiv câțiva americani și alți cetățeni străini, au fost luate ca ostatici. 

De atunci, conflictul a escaladat. Peste 40.000 de palestinieni au fost uciși în urma atacurilor israeliene în Gaza. Cel puțin 100 de ostatici au fost uciși sau au murit în captivitate.

A existat, de asemenea, o creștere a incidentelor antisemite în Minnesota și Dakota și în întreaga SUA. Ethan Roberts, director executiv adjunct al Consiliului de relații cu comunitatea evreiască pentru Minnesota și Dakota, a anunțat încă de pe 7 octombrie că a fost întărită securitatea la sinogogi pentru Yom Kippur, scrie CBS News.

Amintim că Ambasada SUA a emis o alertă de securitate și pentru România, în perioada 11-13 octombrie, în apropierea  instituțiilor religioase.

„Ambasada Statelor Unite ale Americii a fost informată cu privire la amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee din România în weekend-ul 11-13 octombrie”, se menționează în alertă.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend